اورتروسل یا یورتروسل چیست و خطرات و درمان این بیماری چیست؟
یکی از عوارض زایمان های متعدد، بارداری با افزایش وزن زیاد و نیز بالا رفتن سن، افتادگی احشای لگنی از جمله مثانه، رحم، رکتوم و پیشابراه یا اورترا (یورترا) است. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که یورتروسل یا اورتروسل چیست ،خطرات بیماری یورتروسل چیست و آیا راهی برای درمان آن وجود دارد یا نه؟
یورتروسل یعنی چه؟
یورتروسل یا افتادگی مجرای ادرار (پیشابراه) هنگامی اتفاق می افتد که مجرای ادرار به داخل کانال واژن فشار وارد می کند. یورترا یا مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل می کند. به طور معمول، مجرای ادرار توسط یک سری رباط ها، عضلات و بافت ها در جای خود نگه داشته می شود. با این حال، این عناصر پشتیبانی کننده می توانند به دلایل مختلف ضعیف شده یا از بین بروند. وقتی مجرای ادرار از جایگاه طبیعی خود بلغزد، می تواند به داخل واژن فشار وارد کند که به آن اورتروسل می گوییم.
سیستواورتروسل چیست؟
در بسیاری از موارد، افتادگی مثانه (سیستوسل) همراه با افتادگی مجرای ادرار رخ می دهد. به این ترکیب شرایط سیستواورتروسل گفته می شود.
علائم اورتروسل چیه؟
افرادی که افتادگی خفیف یا جزئی دارند ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. با شدیدتر شدن افتادگی، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• تحریک واژن یا ولو (دهانه واژن)
• احساس پری یا فشار در ناحیه لگن و واژن
• احساس ناراحتی در ناحیه لگن
• مشکلات ادراری، مانند بی اختیاری استرسی، عدم توانایی تخلیه کامل مثانه و تکرر ادرار
• رابطه جنسی دردناک
• اندام هایی که از دهانه واژن یا مجرای ادرار خارج شده اند (بیرون زدگی اندام ها)
انواع افتادگی مجرای ادرار
افتادگی مجرای ادرار بر اساس شدت آن به چند دسته طبقه بندی می شود:
• افتادگی درجه یک به این معنی است که مجرای ادرار کمی به دیواره های واژن فشار وارد می کند یا کمی به سمت پایین افتاده است.
• افتادگی درجه دو به طور معمول به معنای گسترش مجرای ادرار تا دهانه واژن است، یا دیواره های واژن تا حدودی به هم نزدیک شده است.
• افتادگی درجه سوم به معنی برجستگی اندام ها به درون دهانه واژن است.
علت ایجاد کننده بیماری یورتروسل چیست؟
افتادگی مجرای ادرار زمانی اتفاق می افتد که عضلات، بافت ها و رباط های داخل لگن ضعیف شوند. فاشیا، یک غلاف نازک از بافت است به طور معمول اندام های داخلی را در جای خود نگه می دارد. در صورت پاره یا ضعیف شدن آن، ممکن است بافت دیگر آنقدر قوی نباشد که بتواند وضعیت طبیعی اندام های درون لگن را حفظ کنند.
دقیقا مشخص نیست که چرا افتادگی مجرای ادرار یا یورتروسل رخ می دهد، اما به نظر می رسد برخی از افراد بیش از سایرین دچار آن می شوند.
عوامل خطر اورتروسل چیست؟
این عوامل خطر شامل حوادث یا شرایطی است که احتمال بروز افتادگی مجرای ادرار را افزایش دهد. ازجمله:
سالخوردگی
افراد یائسه بیشتر دچار افتادگی مجرای ادرار می شوند. استروژن برای تقویت عضلات درون لگن حیاتی است. هنگامی که سطح این هورمون با نزدیک شدن به یائسگی شروع به کاهش می کند، ممکن است عضلات نیز ضعیف شوند. به همین ترتیب، عضلات کف لگن نیز همزمان با روند پیری ضعیف تر شد و انواع افتادگی از جمله اورتروسل بروز می کند.
بارداری و زایمان
کسانی که باردار شده اند و زایمان واژینال داشته اند، بیشتر دچار این بیماری می شوند. وزن زیاد، فشار و نیروی اضافی که جنین بر بدن مادر تحمیل می کند، می تواند عضلات کف لگن را ضعیف کرده و همچنین می تواند عضلات و بافت های مهم را کشیده یا حتی پاره کند. برای بعضی از بانوان، آسیب های ناشی از بارداری و زایمان ممکن است تا سالها پس از بارداری، نشان داده نشود.
ضعف ژنتیکی عضلات
برخی از افراد با عضلات ضعیف کف لگن متولد می شوند. این امر احتمال ابتلا به افتادگی را در افراد جوانتر یا کسانی که باردار نشده اند بیشتر می کند.
افزایش فشار بر روی شکم
فشار مزمن به عضلات کف لگن می تواند منجر به ضعیف شدن شود. شرایطی که فشار را افزایش می دهد شامل موارد زیر است:
• بلند کردن اجسام سنگین
• چاقی
• سرفه مزمن
• فشار مزمن ناشی از یبوست
• وجود توده های لگنی از جمله فیبروم یا پولیپ
سابقه جراحی لگن
اگر قبلاً برای درمان پرولاپس اجزاء لگنی جراحی کرده اید، در معرض خطر بیشتری برای افتادگی های دیگر از جمله اورتروسل قرار دارید.
آیا اورتروسل قابل درمان است؟
افتادگی جزئی ممکن است نیاز به درمان نداشته باشد. در واقع ممکن است تا زمان پیشرفته تر شدن این عارضه اطلاعی از وجود آن نداشته باشید. دلیل آن این است که افتادگی مجرای ادرار در مراحل اولیه معمولا علائمی ایجاد نمی کند.
درمان برای افتادگی پیشرفته ممکن است لازم باشد. گزینه های درمانی به شدت افتادگی، وضعیت سلامتی و احتمالاً برنامه های شما برای باردار شدن یا نشدن در آینده بستگی خواهد داشت.
درمان غیر جراحی
• پساری. این حلقه های سیلیکونی در کانال واژن قرار می گیرند و به حفظ ساختار آن کمک می کنند. پساری ها در اندازه ها و شکل های مختلفی وجود دارند. پزشک آن را در کانال واژن شما قرار می دهد. این درمان یک گزینه آسان و غیرتهاجمی است، بنابراین پزشکان معمولاً توصیه می کنند قبل از سایر روش های درمانی یک بار آن را امتحان کنید.
• هورمونهای موضعی. کرم های استروژن می توانند مقداری از هورمون از دست رفته را در بافت های ضعیف شده برای تقویت قدرت آنها جایگزین کنند.
• تمرینات کف لگن. تمرینات کف لگن که به آن تمرینات کگل نیز گفته می شود، به شما کمک می کند تا اندام های لگن خود را سفت تر کنید. تصور کنید که در حال تلاش برای نگه داشتن جسمی با کانال واژن خود هستید و به مدت 1 تا 2 ثانیه محکم عضلات مربوطه را منقبض کرده و سپس به مدت 10 ثانیه آزاد کنید. این کار را 10 بار در هر سری و سه مرتبه در روز انجام دهید.
تغییر سبک زندگی. چاقی می تواند عضلات شکم و لگن را ضعیف کند، بنابراین کاهش وزن روش خوبی برای کمک به کاهش فشار لگنی است. سعی کنید از بلند کردن اجسام سنگین نیز خودداری کنید. فشار می تواند باعث افتادگی اعضای بدنتان شود.
درمان جراحی
اگر درمان های غیرجراحی برای جلوگیری از خطرات یورتروسل موثر نباشند، ممکن است پزشک برای تقویت ساختارهای حمایت کننده، جراحی مانند ترمیم دیواره قدامی واژن را توصیه کند. انواع مختلفی از جراحی می تواند برای درمان افتادگی مجرای ادرار یا اورتروسل استفاده شود. آنچه برای شما مناسب است به شدت افتادگی، وضعیت سلامت کلی شما و سایر اندام هایی که ممکن است افتاده باشند بستگی دارد.
چشم انداز زنان مبتلا به اورتروسل چیست؟
در حالی که افتادگی خفیف مجرای ادرار معمولاً علائمی ایجاد نمی کند، اما با پیشرفت بیماری می تواند علائم آن بسیار ناخوشایند باشد.
گزینه های درمانی زیادی برای افتادگی مجرای ادرار وجود دارد، بنابراین برای تعیین بهترین درمان با پزشک خود مشورت کنید. حتی افرادی که افتادگی شدید مجرای ادرار دارند نیز می توانند در طولانی مدت علائم آن را تسکین دهند.
مطالعه بیشتر:
درمان تکرر ادرار در بارداری و راه حل های خانگی درمان
مشکلات ادراری در دوران بارداری چند نوع و به چه علت است؟
مشکلات عفونت ادراری در بارداری و روش های درمان طبیعی آن
مشکل تکرر ادرار در بارداری چه زمانی غیر طبیعی محسوب می شود؟