عادت ناخن خوردن در کودکان و راهکار ترک ناخن جویدن در کودکان
به طور کلی عادت ناخن خوردن در کودکان بسیار شایع است و اکثر کودکان با بزرگتر شدن به طور طبیعی عادت به انجام آن پیدا می کنند. اکثر بچه ها با گذشت زمان بدون هیچ مداخله ای این عادت را ترک می کنند، اما برخی دیگر این عادت را تا سنین نوجوانی و بزرگسالی ادامه می دهند. تقریباً 50٪ کودکانی که بین ده تا هجده سال سن دارند، عادت به جویدن ناخن هایشان دارند. اگرچه عادت ناخن خوردن در کودکان آزار دهنده است، اما این والدین هستند که باید علل اصلی را کشف کنند و به کودکان کمک کنند تا بتوانند این عادت را ترک کنند.
خوردن ناخن در کودکان نشانه چیست؟
کودکان به دلایل مختلفی مانند اضطراب، استرس، بی حوصلگی و احساس راحتی ناخن های خود را می جوند. در این قسمت برخی از رایج ترین دلایل ناخن جویدن کودکان ارائه شده است:
1. برای احساس آرامش
نوزادان و کودکان نوپا انگشت شست خود را به عنوان یک عمل تسکین دهنده می مکند که امری طبیعی است. این کار باعث راحتی و آرامش در هنگام بازی یا تنهایی می شود. در واقع ناخن جویدن نوعی مکیدن انگشت شست تغییر یافته است که با رشد کودکان ایجاد می شود. به همین دلیل است که اکثر کودکان و حتی نوجوانان ناخن های خود را می جوند، زیرا احساس راحتی می کنند.
2. احساس کسالت و خستگی
بچه ها تمایل دارند ناخن های خود را در هنگام بی حوصلگی و یا انجام یک کار یکنواخت بجوند. همچنین وقتی آنها درگیر فعالیتی نیستند و دستانشان آزاد است این رفتار قابل مشاهده است، مانند: هنگام تماشای تلویزیون یا شرکت در یک کلاس.
3. رفع اضطراب و استرس
موقعیت هایی در خانه یا مدرسه رخ می دهند که می توانند استرس یا اضطراب ایجاد کنند و باعث جویدن ناخن در کودکان می شوند. بسیاری از موقعیت های استرس زا وجود دارند که می توانند باعث اضطراب کودکان شود، مانند:
• درگیری بین اعضای خانواده یا والدین
• از دست دادن یکی از اعضای خانواده یا یکی از بستگان نزدیک
• طلاق والدین
• نقل مکان به یک شهر یا خانه جدید
• رفتن به یک مدرسه جدید
• آزار و اذیت کودک توسط بچه های دیگر
• مجازات و تنبیه کودک
• فشار والدین و اطرافیان یا معلمان برای عملکرد خوب در کلاس یا ورزش
4. تقلید از عادات دیگران
ممکن است علت ناخن خوردن در کودکان تقلید باشد. کودکان به سرعت رفتارهای دیگران را انتخاب و تقلید می کنند. جویدن ناخن یکی از این رفتارهاست که بسیار معمول است و وقتی کودکان می بینند که خواهر یا برادر یا یکی دیگر از اعضای خانواده آن را انجام می دهد، این عادت را تقلید می کنند.
5. ژنتیک
این احتمال وجود دارد که عادت های شما از طریق ژن ها به فرزندان شما نیز منتقل شوند. اگر قبلا در دوران کودکی ناخن های خود را می جویدید، احتمال اینکه فرزندان شما نیز ناخن های خود را بجوند، وجود دارد.
درمان ناخن خوردن در کودکان چیست و چگونه می توانیم عادت ناخن جویدن را در کودکان ترک کنیم؟
در این قسمت سعی شده چند راهکار خانگی موثر برای ترک عادت ناخن خوردن کودکان ارائه کنیم:
• برای ترک ناخن جویدن در کودکان 5 ساله، اضطراب کودک را آرام کنید.
اگر مشاهده کردید که کودک در هنگام استرس یا اضطراب نسبت به مسائلی از قبیل تغییر مدرسه، نقل مکان به مکانی دیگر یا درگیری در داخل خانواده، ناخن های خود را بیشتر می جود، بهتر است وقت بگذارید و با او صحبت کنید. وقتی او حال روحی مناسبی دارد زمان خوبی را پیدا کنید و با او ارتباط برقرار کنید و درباره مواردی که ممکن است نگران آنها باشد، صحبت کنید.
• ناخن های کودک را به طور مرتب کوتاه کنید.
کوتاه کردن ناخن های کودکان روش خوبی برای به حداقل رساندن میل آنها به جویدن ناخن است. هر هفته ناخن های آنها را کوتاه کنید و سوهان بکشید، بنابراین هیچ لبه تیز و ناهمواری وجود ندارد که آنها را وسوسه کند تا به آن دندان بزنند.
می توانید دختر خود را به یک سالن آرایش ببرید تا در آنجا ناخن هایش را کوتاه و مرتب و درخشان کنند، بنابراین زمانی که برای ناخن های او وقت می گذارید میل او به جویدن ناخن ها کمتر می شود، زیرا دوست دارد ناخن هایش مرتب و درخشان باقی بمانند.
• یک گزینه جایگزین ارائه دهید.
در هنگام مشاهده جویدن ناخن بهتر است به فرزندتان چیز دیگری بدهید تا اضطراب و استرس او را برطرف کند. یک توپ رفع استرس برای از بین بردن اضطراب عالی است. فشردن و غلتاندن آن در دست ها می تواند راهی بهتر برای آرامش به کودکان بدهد. فعالیت ها و پروژه هایی که دست آنها را مشغول می کند گزینه خوب دیگری است. هنرها و صنایع دستی همراه با تحریک تخیل آنها برای از بین بردن استرس بسیار کمک کننده هستند. فعالیت های بیرون از منزل، زمان بازی و ورزش نیز از بهترین روش های آزاد سازی انرژی پنهان کودکان هستند.
• کودک را از این عادت آگاه کنید.
عادت هایی مانند ناخن جویدن بیشتر ناخودآگاه است. کودک شما در اکثر مواقع نمی داند که این کار را انجام می دهد و به همین دلیل است که هنگامی که سر او فریاد می کشید تعجب می کند. در مورد اینکه چه چیزی باعث می شود ناخن را بجود با او صحبت کنید و روش های رمزی برای یادآوری هنگام انجام آن به او پیشنهاد دهید. این کار هنگامی مفید است که به روشی ظریف انجام شود، به خصوص در مکان های عمومی که می توانند خجالت بکشند. ضربه زدن روی شانه یا یک کلمه کد که فقط شما دو نفر می دانید شروع خوبی است.
• به رفتار مثبت کودک پاداش دهید.
وقتی می بینید کودک شما با رفع اضطراب خود به روش های سالم تر، در مسیر درست پیشرفت می کند، از او قدردانی کرده و به او پاداش دهید. می توانید او را به یک بستنی دو نفره دعوت کنید و یا اسباب بازی که مدت ها خواستار آن بوده را برایش تهیه کنید.
کودکان به طور طبیعی تمایل دارند پدر و مادر خود را خوشحال کنند و از آنها جلب توجه کنند. بنابراین تحسین آگاهی آنها در مورد عادت هایشان یا ایجاد عادت های سالم، کودکان را ترغیب می کند که این موارد را تکرار کنند.
• نا امید نشوید و ادامه دهید.
بسیار نا امید کننده است که کودک را وادار کنید تا این عادت را ترک کند.
ممکن است روش های ذکر شده برای کودک شما کارساز نباشد، بنابراین با گذشت زمان روش های جدیدتری امتحان کنید شاید نتیجه بخش بودند.عادت ها به سختی از بین می روند و از آنجا که اضطراب و استرس کودک یک شبه ایجاد نمی شود، مدتی طول می کشد تا جویدن ناخن را ترک کنند، بنابراین صبور باشید. اگر هیچ یک از روش ها جواب نداد و اضطراب کودک بیشتر شد، بهتر است با یک متخصص کودکان مشورت کنید.
• استفاده از محلول تلخک
محلول های ایمن در تمام داروخانه وجود دارند که به طور خاص برای ترک عادت جویدن ناخن در کودکان تولید شده اند. می توانید پس از مشورت با متخصص کودکان از این محلول ها تهیه کرده و روی ناخن های کودکتان بمالید، طعم تلخ این محلول مانند یک زنگ هشدار عمل می کند و هنگامی که کودک ناخن را به درون دهان می برد سریع با حس طعم تلخ، انگشتش را بیرون می آورد.
• خیلی این عادت را بزرگ و پر اهمیت جلوه ندهید.
اگر از عادت فرزندتان خسته شده اید، او می تواند اضطراب شما را درک کرده و پریشان شود و همچنین ممکن است کودک شما از این شیوه برای جلب توجه شما استفاده کند.
عوارض ناخن خوردن در کودکان چیست؟
ممکن است در زمان انجام این رفتار کودک دچار مشکلاتی شود که در ادامه بیان می شوند:
• گاهی اوقات کودکان می توانند ناخن های خود را آنقدر عمیق بجوند که اغلب دچار خونریزی می شوند که می تواند به انگشتان آنها آسیب برساند یا لثه های آنها را زخم کند.
• ناخن خوردن در کودکان با دست های آلوده می تواند منجر به عفونت و بیماری شود.
• ناخن خوردن در کودکان به صورت دائمی و شدید می تواند نشانه ای از مشکلات اساسی توجه یا اضطراب باشد که باید برطرف شود.
درک اینکه چرا کودک شما هم چنان ناخن های خود را می جود تازه نیمی از راه برای ترک این عادت است. با گذشت زمان، می توانید با تقویت گزینه های مثبت، این رفتار او را ترک دهید.
مطالعه بیشتر:
مکیدن لب در کودکان و علت مکیدن لب در کودکان چیست؟
عادت های بد در کودکان و روش های ترک آنها چگونه است؟
برای ترک عادت انگشت در بینی کردن کودکان چکاری باید انجام داد؟
راه های جلوگیری از ناخن جویدن کودکان و علت ناخن جویدن چیست؟