آموزش شادی کردن به کودکان چگونه باید باشد؟
به عنوان والدین، مطمئناً همه ما برای بچه هایمان بهترین چیزها را می خواهیم. ما می خواهیم آن ها همراه با حس دوست داشتن و دوست داشته شدن، بزرگ شوند، رویاهای خود را دنبال کنند و به موفقیت برسند. اما در نهایت، مهم ترین خواسته ما برای فرزندانمان این است که آن ها خوشبخت و شاد رشد کنند.اما آموزش شادی کردن به کودکان چگونه است؟ در حقیقت اگرچه بسیاری از مردم شاد بودن را به عنوان امری ذاتی تصور می کنند و بر اساس تحقیقات نیز، ژن ها ممکن است تا حدی در این امر دخیل باشند اما ژن های ما قابل انعطاف هستند و بسته به شرایط محیطی می توانند روشن یا خاموش شوند. در حقیقت، پژوهش ها به وضوح نشان می دهند که کودکان خوشحال و خوش بین، فارغ از ترکیب ژنتیکی، محصول خانه های شاد و خانواده های خوش بین هستند.
آموزش شادی کردن به کودکان
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که برای ایجاد خانه ای که شادی فرزندتان در آن شکوفا شود، چه کاری می توانید انجام دهید؟ خب، پیش از هر چیز باید این واقعیت را بپذیرید که شادی چیزی نیست که از آسمان فرود آمده و در دامان بچه های ما بیفتد. بلکه یک وضعیت ذهنی کاملاً پیچیده است که با تمرین می تواند تقویت شود. در واقع این ما پدر و مادرها هستیم که می توانیم این مهارت را به فرزندان دلبند خود آموزش دهیم تا در بزرگسالی نیز مانند یک فرد شاد فکر کرده و رفتار کنند. اگر می خواهید بدانید که چگونه می توانید به کودکان خود کمک کنید تا شادتر باشند به ادامه این مطلب نگاهی بیندازید. در این مقاله نکاتی وجود دارند که به شما برای رسیدن به این هدف کمک خواهند کرد.
1. بی قید و شرط عشق ارائه دهید
لیندا بلر، روانشناس بالینی و نویسنده کتاب "کودک شاد" می گوید: تمام چیزی که برای تربیت فرزندانی شاد و با اعتماد به نفس نیاز دارید، این است که بدانید هر کدام از بچه های شما منحصر به فرد هستند و بنابراین بدون در نظر گرفتن تفاوت هایشان، می بایست آن ها را دوست داشته باشید.
2. برای آموزش شادی کردن به کودکان، خودتان خوشحال باشید
تحقیقات نشان داده اند که والدین شاد، به احتمال زیاد بچه های شادتری دارند. بنابراین برای ایجاد حس رضایت و شادی، هر آنچه که شما را خوشحال می کند، بشناسید و مطمئن شوید که زمان لازم را به آن اختصاص داده اید. به عنوان مثال، اگر عاشق شنا یا رفتن به کلاس ورزش هستید، این کار را مرتباً انجام دهید. فراموش نکنید که شما الگوی فرزندان خود هستید. بنابراین اگر می خواهید آن ها بفهمند که شاد بودن چطور ممکن می شود، باید به آن ها نشان دهید که چطور خودتان شاد می شوید. به علاوه زیاد بخندید و خود را با اعضای خانواده و دوستانی که باعث شادی شما می شوند، محاصره کنید. این بسیار مهم است که کودکان شما با سر و صدای خنده و شادی بزرگ شوند.
3. برای آموزش شادی کردن به کودکان، ارزش واقعی هر چیزی را به فرزندتان بیاموزید.
فرزندان ما باید درک کنند که لباس ها و امکاناتی که دارند (مانند مارک تلفن همراه)، تعیین کننده شخصیت واقعی آن ها نیستند. اینکه آن ها در واقع چه کسی هستند، از درون، نحوه برخورد با دیگران، صداقت و درستی آن ها ناشی می شود. بنابراین برای اینکه بچه هایمان به درک درستی از این مفهوم برسند، ما به عنوان پدر و مادر باید مراقب نحوه تعارف و گفتگوهایمان باشیم. به عنوان مثال به جای اینکه همیشه به فرزندمان بگوییم که با لباس جدید "زیبا به نظر می رسد"، از سخت کوشی، مهربانی و صداقت او تعریف کنیم. با این کار می توانیم به دلبندان خود کمک کنیم تا به ارزش واقعی خود پی برده و به این باور برسند که این امر به داشته های مادی مرتبط نیست. بدین ترتیب آن ها می توانند نسبت به خود حس رضایت و شادی درونی داشته باشند که به راحتی تحت تاثیر شرایط بیرونی قرار نمی گیرد.
4. برای آموزش شادی کردن به کودکان، به فرزندتان کمک کنید تا احساساتش را تشخیص دهد.
ممکن است عجیب به نظر برسد، اما بچه ها درست همانطور که باید یاد بگیرند کلماتی مانند "دایناسور" و "فوق العاده" به چه معنا هستند، باید بتوانند درک کنند که احساساتی مانند خوشبختی، ناراحتی یا عصبانیت، چه معنی می دهند. با خواندن کتاب هایی در این زمینه و یا صحبت کردن در مورد احساسات فرزندتان در شرایط مختلف، می توانید به شکل گیری این شناخت کمک کنید.
5. به فرزندتان کمک کنید تا درک کند که چه چیزی او را خوشحال می کند.
هنگامی که فرزند شما توانست معنای احساس شادی را تشخیص دهد، وقت آن رسیده که او را به داشتن علایق و سرگرمی های منحصر به فرد خودش تشویق کنید و به او کمک کنید تا بفهمد که چه فعالیت هایی باعث خوشحالی اش می شوند. درست مانند بزرگسالان، کودکان نیز باید یاد بگیرند که کدام فعالیت ها برای آن ها جالب و تحسین برانگیز هستند.
6. به کودک خود بیاموزید که مثبت نگر باشد.
به بچه های خود یاد بدهید که چگونه مشکلات را از راه های مناسب حل کنند. آن ها همچنین باید بتوانند جنبه مثبت هر چیزی را پیدا کنند که سبب خواهد شد تا حتی در شرایط سخت نیز، خوشحال باشند. افرادی که بابت کوچکترین اتفاقات حس خوبی پیدا کرده و به آن مثبت نگاه می کنند، در زندگی شادتر هستند، مانند فردی که در پشت ترافیک، به جای عصبانیت، از تماشای غروب خورشید لذت می برد.
7. بازی در فضای باز را تشویق کنید
قدرت بازی در فضای باز را دست کم نگیرید. دویدن روی چمن، بالا رفتن از درختان و نشستن روی تاب برای بچه ها بی نظیر عمل می کند. مطالعات نشان می دهند رایحه های مرتبط با طبیعت، مانند عطر درختان کاج، چمن های بریده شده و اسطوخودوس می توانند روحیه کودک شما را تقویت کنند. به علاوه این کار به تقویت مهارت های اجتماعی آنان نیز کمک می کند و در دراز مدت با گسترده کردن دایره دوستان فرزندتان، باعث شاد ماندن او خواهد شد. بنابراین بازی در فضای باز را به یک عادت روزانه تبدیل کنید.
8. استفاده از فن آوری ها را محدود کنید
ما واقعاً باید مراقب میزان درگیری فرزندانمان با فن آوری های نوین باشیم. قبل از گسترده شدن اینترنت، فقط می توانستیم خود را با همسایگان و اعضای فامیل و دوستان مقایسه کنیم. اما اکنون، ما خود را با افرادی در سرتاسر جهان مقایسه می کنیم. برای بچه ها نیز ماجرا همینطور است. آن ها آنچه را که در سراسر جهان می گذرد، می بینند و بنابراین ممکن است دچار توقعاتی شوند که فراتر از توانمندی خانواده و یا حتی خودشان هستند. بنابراین به مرور حس رضایتمندی درونی خود را از دست می دهند. اما با محدود کردن این زمان و گذراندن اوقات فراغت در کنار هم، می توانید به دلبندتان نشان دهید که می توان با چیزهای کوچک هم شاد بود.
9. برای آموزش شادی کردن به کودکان، قدرشناسی و مثبت اندیشی را آموزش دهید
گنجاندن عادت های مثبت و سازنده همچون قدردانی در زندگی روزمره شما می تواند به بچه ها کمک کند که افراد شادتر و سالم تری باشند. به آن ها بیاموزید تا این کار را به یک گفت و گوی مثبت و درونی تبدیل کنند و هر روز آن را تکرار نمایند.
10. برای آموزش شادی کردن به کودکان، در کنار هم وقت بگذرانید
سعی کنید تا عادات سازنده و سرگرم کننده ای همچون ورزش خانوادگی، صرف غذا در کنار هم، تماشای برنامه های کمدی و ... را به عنوان یک برنامه منظم در زندگی خود قرار دهید. فراموش نکنید که فرزند شاد، ماحصل خانواده ای شاد و پرانرژی است.
مطالعه بیشتر:
به فرزندتان آرام کردن خود را بیاموزید
کودکان شاد، چگونه فرزند شاد داشته باشیم؟
7 راهکار برای تربیت فرزندانی شاد و خوش بین