هپاتیت و سقط جنین در بارداری آیا با هم رابطه دارند؟
آیا هپاتیت ویروسی در دوران بارداری می تواند موجب سقط جنین شود؟
در بیشتر موارد، هپاتیت ویروسی در دوران بارداری خطر سقط جنین یا از دست دادن بارداری را افزایش نمی دهد. اما عفونت در طولانی مدت عوارض دیگری ایجاد می کند که برخی از آنها به صورت بالقوه جدی هستند. در ادامه این مطلب همه چیز را در مورد هپاتیت و سقط جنین برای شما شرح خواهیم داد.
هپاتیت و سقط جنین
عفونت با ویروس هپاتیت A ، B ، C ، D یا E باعث هپاتیت ویروسی می شود که با التهاب کبد همراه است. چندین مطالعه اثر هپاتیت بر بارداری را مورد بررسی قرار داده اند. معمولاً وقتی خانمی در دوران بارداری به هپاتیت مبتلا می شود، عفونت روند خود را طی می کند و خطر جانی مادر یا جنین را تهدید نخواهد کرد. در سه ماهه سوم، عفونت حاد می تواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. اما هپاتیت E از این قاعده مستثنا است به طوریکه در صورت ابتلا، مادر و جنین هر دو در معرض خطر مرگ و میر قرار دارند.
سایر عوارض هیپاتیت ها بر سلامتی انسان
اگرچه بیشتر عفونت های ویروسی هپاتیت در دوران بارداری خطر سقط جنین یا از دست دادن بارداری را به همراه ندارند، اما نمی تواند به سادگی از کنار آن گذشت.
در هپاتیت B و هپاتیت C ، امکان انتقال ویروس از مادران باردار به جنین وجود دارد. در هپاتیت B احتمال ابتلای جنین از مادر آلوده به ویروس 90٪ است. چنانچه مادر سابقه ابتلای به عفونت مزمن هپاتیت B را داشته باشد، احتمال انتقال آن به جنین 10 تا 20 % خواهد بود. اغلب نوزادانی که از مادر هپاتیت B را گرفته اند، دچار عفونت های مزمن می شوند و تا 25٪ آنها در اثر سیروز کبدی یا سرطان کبد در بزرگسالی جان خود را از دست می دهند.
به دلیل خطرات جدی، لازم است کلیه مادران باردار از نظر هپاتیت B مورد غربالگری قرار بگیرند. نوزادانی که از مادران مبتلا به هپاتیت B متولد می شوند باید واکسیناسیون ایمنی گلوبولین و هپاتیت B را طی 12 ساعت اول پس از تولد دریافت کنند تا خطر عفونت مزمن به حداقل برسد. همه نوزادان فارغ از اینکه مادرشان آلوده باشد یا نه ، باید در برابر هپاتیت B واکسینه شوند.
در هپاتیت C ، ویروس در حدود 4٪ تا 7٪ موارد به نوزاد منتقل می شود. در صورتی که مادر مبتلا به HIV باشد، این خطر افزایش می یابد. هیچ واکسنی علیه هپاتیت C وجود ندارد، اما پزشکان می توانند با انجام اقدامات خاص در هنگام زایمان، خطر ابتلای نوزاد به هپاتیت C را از مادر به حداقل برسانند.
نکاتی در مورد عفونت هپاتیت در دوران بارداری:
• هپاتیت A منجر به عفونت های مزمن نمی شود و واکسن دارد.
• هپاتیت D فقط می تواند افرادی را آلوده کند که قبلاً هپاتیت B داشته اند، بنابراین اقدامات احتیاطی در برابر هپاتیت B می تواند جنین را از هپاتیت D نیز محافظت کند.
• هپاتیت E منجر به عفونت های مزمن نمی شود و واکسن نیز ندارد.
اگر فکر می کنید علائم هپاتیت دارید و به هر دلیلی نگران هپاتیت و سقط جنین هستید و یا احساس می کنید در معرض خطر ابتلا به این عفونت هستید، فورا به پزشک مراجعه کنید تا در مورد آزمایش و اقدامات درمانی احتمالی تصمیم گیری شود.
مطالعه بیشتر:
واکسن های قبل از بارداری چه اهمیتی دارند؟
آشنایی با انواع سقط جنین و علت بروز هر کدام
شناخت انواع بیماری هپاتیت و تاثیر آن بر بارداری
عوامل ایجاد کننده سقط جنین چیست و چه عوارض و خطراتی دارد؟