جلوگیری از ریزش مو یائسگی و علت ریزش مو یائسگی چیست؟
داشتن موهای ضخیم، خوش حالت، براق، با تراکم زیاد و یا به اصطلاح پُر، خواسته تمامی زنان و مردان است. متاسفانه برخی از تغییرات هورمونی دوران یائسگی به گونه ای بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهند که سبب ریزش و نازک شدن موهایتان می شوند. اما آیا واقعا راهی برای جلوگیری از ریزش مو یائسگی وجود دارد؟ خوشبختانه بله! در ادامه این مقاله می خواهیم نکات کلیدی را به شما معرفی کنیم که با کمک آنها می توانید از ریزش مو یائسگی جلوگیری کنید.
ریزش مو یائسگی
یائسگی یک روند بیولوژیکی طبیعی است که همه زنان در دوره ای از زندگی خود آن را تجربه می کنند. در این دوره، بدن در اثر سازگاری با نوسانات هورمونی، تغییرات فیزیکی زیادی را تجربه می کند. بسیاری از زنان در دوران یائسگی علائم ناخوشایندی از جمله گرگرفتگی، تغییرات خلقی و بی خوابی دارند. ریزش مو نیز یکی دیگر از موارد متداولی است که در این دوران دیده می شود.
ریزش مو در زنان نسبت به آقایان لطیف تر است. بیشتر خانمها به جای لکه های قابل مشاهده و تاسی سر در سن بالا، کم پشتی مو را تجربه می کنند. نازک شدن موها می تواند در جلو، پهلوها یا بالای سر ایجاد شود. در هنگام برس کشیدن و دوش گرفتن نیز ممکن است موها به صورت توده های زیادی ریزش کنند.
علت ریزش مو یائسگی چیست؟
تحقیقات نشان می دهد ریزش مو در دوران یائسگی نتیجه عدم تعادل هورمونی است. به طور دقیق، ریزش مو یائسگی مربوط به تولید کمتر استروژن و پروژسترون است. این هورمون ها به رشد سریع مو کمک کرده و مدت زمان بیشتری مو را روی سر نگه می دارند. وقتی در یائسگی سطح استروژن و پروژسترون کاهش می یابد، موها کندتر رشد می کنند و بسیار نازک می شوند. کاهش این هورمون ها همچنین باعث افزایش تولید آندروژن یا گروهی از هورمون های مردانه می شود. آندروژن ها فولیکول های مو را کوچک می کنند و در نتیجه باعث ریزش موی سر می شوند. بعلاوه در برخی موارد، این هورمون ها می توانند باعث رشد موهای بیشتری در صورت شوند که شما آنها را تحت عنوان موهای زائد می شناسید. به همین دلیل است که برخی از زنان یائسه دچار رویش جوانه های کوچک مو روی چانه می شوند.
چه عواملی در ریزش مو یائسگی نقش دارند؟
برای زنانی که یائسه می شوند، علت ریزش مو تقریباً همیشه مربوط به تغییرات هورمونی است. با این حال، عوامل زیادی وجود دارد که می تواند در ریزش مو در دوران یائسگی نقش داشته باشد. این موارد شامل مقادیر بسیار بالای استرس، بیماری ها و کمبود برخی مواد مغذی است.
از کجا بفهمیم که علت ریزش مو بیماری خاصی هست یا نه؟
برای پی بردن به این مساله باید آزمایش بدهید. آزمایش خون تشخیصی که می تواند سایر دلایل ریزش مو را رد کند شامل آزمایش تیروئید و یا شمارش کامل خون است.
آیا می توان از ریزش مو یائسگی جلوگیری کرد؟
ریزش مو ممکن است باعث شود شما نسبت به شکل ظاهری خود احساس نارضایتی کنید. همچنین مراحلی وجود دارد که می توانید برای درمان ریزش مو و بهبود کیفیت موهای خود انجام دهید. برای سالم و محکم نگه داشتن موهایتان در دوران یائسگی این نکات را دنبال کنید.
1. استرس را کاهش دهید
مهم است که سطح استرس خود را کنترل کنید تا از عدم تعادل هورمونی بیشتر در این دوران جلوگیری کنید. کاهش تولید استروژن می تواند روی تنظیمات هورمونی شما تأثیر بگذارد و باعث تغییرات خلقی، اضطراب و افسردگی شود. با این حال، انجام یوگا و سایر روش های آرام سازی تنفسی، در مبارزه با علائم یائسگی بسیار موثر است. ورزش منظم نیز می تواند به کاهش استرس کمک کند.
2. حرکت کنید
ورزش یکی از ارکان اصلی یک سبک زندگی سالم است. وقتی ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید، احساس قوت و شادی خواهید کرد. همچنین به جلوگیری از برخی دیگر از علائم یائسگی همچون تغییرات خلق و خو، افزایش وزن و بی خوابی کمک می کند. همه این عوامل برای حفظ تعادل هورمونی مهم هستند و رشد موهای سالم را تقویت می کنند.
نوعی تمرین را انتخاب کنید که برای شما مناسب باشد. ممکن است بخواهید با دوست خود پیاده روی کنید، به باشگاه ورزشی بروید یا باشگاه رفتن را انتخاب کنید.
نظرسنجی خواننده
3. تغذیه سالم داشته باشید
داشتن یک رژیم متعادل و کم چرب بهترین دفاع شما در برابر ریزش مو است. اطمینان حاصل کنید که مقدار کافی غلات، میوه ها و سبزیجات را در هر وعده غذایی خود قرار می دهید. همچنین مهم است که روغن های سالم مانند روغن زیتون و کنجد را در رژیم غذایی خود بگنجانید. نوشیدن چای سبز و مصرف مکمل های ویتامین B6 و اسید فولیک نیز می تواند به ترمیم رشد مویتان کمک کند. اسیدهای چرب ضروری نیز نقشی اساسی در حفظ سلامت مو دارند. این اسیدهای چرب را می توان در غذاهای زیر یافت:
• ماهی سالمون
• ماهی تن
• روغن بذر کتان
• گردو
• بادام ها
4. تا می توانید آب بنوشید
بدن شما برای عملکرد مناسب نیاز به آب رسانی کافی دارد. در طول روز حداقل 8 لیوان آب بخورید. البته مقدار دقیق آب مورد نیاز از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به عوامل مختلفی از جمله سلامت کلی و شدت ورزش بستگی دارد.
5. زیاد موهایتان را دستکاری نکنید
برای جلوگیری از خشک شدن و شکستن تار موها، بهتر است از ابزارهای حرارتی مانند سشوار و اتوی مو زیاد استفاده نکنید. اکستنشن ها و سایر روش های حالت دهی نیز می توانند موهای شما را ضعیف کرده و باعث ریزش زودرس موها شوند. اگر باید موهای خود را رنگ کنید، بهتر است رنگ موی کاملاً طبیعی را انتخاب کنید. مواد شیمیایی مصنوعی موجود در رنگ ها می توانند سلامت پوست سر و موهای شما را به خطر بیندازند. هنگامی که موهای خود را می شوید، همیشه از نرم کننده مغذی برای سالم نگه داشتن پوست سر و رشد سالم مو استفاده کنید.
اگر شنا می کنید، حتماً از کلاه شنا استفاده کنید، زیرا کلر می تواند سبب شکستن تار موها شود. در صورت قرار گرفتن در معرض آفتاب یا باد شدید برای مدت زمان طولانی، پوشیدن کلاه برای محافظت از مو در برابر خشک شدن و شکستن بسیار مهم است.
6. در مورد داروهای خود با پزشک خود صحبت کنید
بعضی از داروها عوارضی دارند که شامل ریزش مو نیز می شود. اگر دچار ریزش مو یائسگی هستید و فکر می کنید دلیل آن داروی شماست، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است داروی دیگری برای شما جایگزین کند. مصرف داروها را قطع نکنید تا زمانی که با پزشک خود مشورت کنید، زیرا این کار می تواند برای سلامتی شما خطرناک باشد.
مطالعه بیشتر:
درمان ریزش مو در دوران شیردهی در طب سنتی
آیا استرس سبب ریزش مو می شود و آیا تأثیرات آن دائمی است؟
7 راه برای جلوگیری از کم پشتی مو و علت کم پشتی موها چیست؟
پرپشت شدن مو در بارداری و ریختن مو پس از زایمان به چه علت است؟