سیکلوپیا و آیا سیکلوپیا منجر به سقط می شود؟
سیکلوپیا نوعی نقص مادرزادی است و هنگامی رخ می دهد که قسمت جلوی مغز به نیمکره های راست و چپ متصل نمی شود. آشکارترین علامت سیکلوپیا یک چشم منفرد یا یک چشم نیمه تقسیم شده است. کودک مبتلا به سیکلوپیا معمولا بینی ندارد، اما در طول دوره بارداری، گاهی اوقات در بالای چشم، پروبوزیس (برجستگی شبیه بینی) ایجاد می شود.
آیا سیکلوپیا منجر به سقط می شود؟
سیکلوپیا در اکثر موارد منجر به سقط جنین یا مرده زایی می شود. معمولا فقط تا چند ساعت پس از تولد نوزاد زنده می ماند، به دلیل اینکه این مشکل با زندگی سازگار نیست. نمی توانیم به راحتی بگوئیم که کودک فقط یک چشم دارد، بلکه این مشکل به دلیل ناهنجاری مغز جنین در اوایل دوره بارداری است.
سیکلوپیا، که به آن آلوبر هولوپروسانسفالی نیز گفته می شود، در حدود 1 از 100000 نوزاد متولد شده ( که شامل مرده زایی نیز می شود) دیده می شود.نوعی از این بیماری در حیوانات نیز وجود دارد. هیچ راهی برای جلوگیری از این مشکل وجود ندارد و در حال حاضر هیچ درمانی نیز در دسترس نیست.
علت ایجاد کننده سیکلوپیا چیست؟
علل ایجاد کننده سیکلوپیا به خوبی شناخته نشده است. سیکلوپیا نوعی نقص مادرزادی است که با نام هولوپروسانسفالی شناخته می شود. در این نقص، قسمت جلویی مغز جنین دو نیمکره مساوی ایجاد نمی کند. شکل طبیعی این است که قسمت جلویی مغز شامل هر دو نیمکره مغزی، تالاموس و هیپوتالاموس باشد.
محققان معتقدند که عوامل مختلفی ممکن است خطر سیکلوپیا و سایر انواع هولوپروسانسفالی را افزایش دهد. یکی از عوامل خطر احتمالی، دیابت بارداری است.
در گذشته، معتقد بودند که قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا سموم عامل این بیماری است اما به نظر می رسد هیچ ارتباطی بین قرار گرفتن مادر در معرض مواد شیمیایی خطرناک و خطر بالاتر سیکلوپیا وجود ندارد.
در یک سوم نوزادان مبتلا به سیکلوپیا یا نوع دیگری از هولوپروسانسفالی، علت آن وجود ناهنجاری در کروموزوم های آنها است. به طور خاص، هولوپروسانسفالی در مواردی شایعتر است که سه نسخه از کروموزوم 13 وجود داشته باشد.
با این حال، سایر ناهنجاری های کروموزوم نیز به عنوان دلایل احتمالی شناسایی شده اند.
در برخی از نوزادان مبتلا به سیکلوپیا، علت آن با تغییر در یک ژن خاص مشخص می شود. این تغییرات باعث می شود ژن ها و پروتئین های تولید شده متفاوت عمل کنند، که بر تشکیل مغز تأثیر می گذارد. اگرچه در بسیاری از موارد هیچ علتی برای این مشکل پیدا نمی شود.
سیکلوپیا چگونه و چه زمانی تشخیص داده می شود؟
در حالی که جنین در حال رشد درون رحم است، می توان سیکلوپیا را با استفاده از سونوگرافی تشخیص داد. این بیماری بین هفته های سوم و چهارم بارداری ایجاد می شود اما سونوگرافی پس از این زمان معمولا می تواند علائم واضح سیکلوپیا یا سایر اشکال هولوپروسانسفالی را نشان دهد. علاوه بر یک چشم، ممکن است تشکیل غیرطبیعی مغز و اندام های داخلی بدن جنین با سونوگرافی قابل مشاهده باشد.
وقتی سونوگرافی یک ناهنجاری را تشخیص می دهد، اما توانایی ارائه تصویر واضح وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است MRI جنین را توصیه کند.MRI از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر از اندام ها، جنین و سایر موارد داخلی استفاده می کند. سونوگرافی و ام آر آی هیچ خطری برای مادر و جنین ندارند. اگر سیکلوپیا در رحم تشخیص داده نشود، می توان با معاینه ظاهری نوزاد هنگام تولد، آن را تشخیص داد.
آیا جنینی که سیکلوپیا دارد زنده می ماند؟
جنینی که دچار سیکلوپیا می شود در بیشتر موارد از دوره بارداری جان سالم به در نمی برد. این به این دلیل است که مغز و سایر اعضای بدن به طور طبیعی رشد نمی کنند. مغز یک کودک مبتلا به سیکلوپیا نمی تواند سایر اندام های بدن را که برای زنده ماندن ضروری هستند را شکل دهد.
بر طبق گفته برخی از منابع معتبر، یک مورد تولد نوزاد زنده مبتلا به سیکلوپیا در اردن گزارش شده بود که مربوط به سال 2015 است. این نوزاد پنج ساعت پس از تولد در بیمارستان درگذشت. مطالعات دیگر در مورد تولد زنده نشان داده است که نوزاد تازه متولد شده با سیکلوپیا معمولا فقط چند ساعت خارج از رحم زندگی می کند.
آیا داشتن جنین دچار سیکلوپیا، خطر آن را در بارداری های بعدی افزایش می دهد؟
سیکلوپیا یک اتفاق بسیار دردناک، اما نادر است. محققان معتقدند که اگر کودکی به سیکلوپیا مبتلا شود، احتمال این که والدین دارای مشکل ژنتیکی باشند بیشتر است. این مشکل می تواند خطر سیکلوپیا در بارداری های بعدی را افزایش دهد. با این حال، سیکلوپیا آنقدر نادر است که بعید به نظر می رسد که مجددا خود را در یک خانواده نشان دهد.
آیا سیکلوپیا ارثی است؟
سیکلوپیا ممکن است یک بیماری ارثی باشد. والدین نوزادی که به این بیماری مبتلا است باید اعضای درجه یک خانواده را که ممکن است در حال تشکیل خانواده باشند، در مورد احتمال افزایش خطر سیکلوپیا یا سایر اشکال خفیف تر از هولوپروسانسفالی هشدار دهند.
انجام آزمایش ژنتیک برای والدین با خطر بالا پیشنهاد می شود. مشاوره ممکن است پاسخ های اطمینان بخشی را ارائه ندهد، اما صحبت کردن در این مورد با یک مشاور ژنتیک و متخصص اطفال بسیار ضروری است.
اگر جنین و نوزادی در خانواده شما دچار مشکل سیکلوپیا شده باشد، نگران نباشید و خود را سرزنش نکنید، به دلیل اینکه این بیماری به هیچ وجه به رفتارها، انتخاب ها یا سبک زندگی مادر یا هر کس دیگری در خانواده ارتباط ندارد. این مشکل احتمالا مربوط به کروموزوم ها یا ژن های غیرطبیعی است و خود به خود ایجاد می شود. در آینده ممکن است چنین ناهنجاری هایی قبل از بارداری تشخیص داده شده و قابل درمان باشند و سیکلوپیا نیز قابل پیشگیری شود.
مطالعه بیشتر:
همه چیز درباره سیم کشی مغز فرزندان!
چطور مغز نوزاد رشد و تکامل پیدا می کند؟
تکامل بینایی، شنوایی و مغز جنین در رحم مادر
هولوپروزنسفالی و آیا نوزاد مبتلا به هولوپروزنسفالی زنده می ماند؟