علت اختلال و ناله در خواب در بارداری چیست؟
در بارداری تغییرات جسمی و هورمونی و همچنین نگرانی ها در رابطه با مادر شدن، می تواند منجر به مشکلات زیادی در خواب شود. در واقع بسیاری از زنان باردار اختلالات مختلف خواب را تجربه می کنند که برخی از آن ها باعث آزار خودشان شده و برخی دیگر اطرافیان را کلافه می کند. ناله کردن در خواب یکی از این اختلالات است که هر مادر بارداری ممکن است آن را تجربه کند. اگر دوست دارید تا با اختلالات خواب و همچنین علت ناله در خواب در بارداری آشنا شوید، ادامه مطلب را بخوانید.
چرا خواب در دوران بارداری اهمیت دارد؟
خواب یکی از مهم ترین بخش های زندگی ما انسان ها به حساب می آید، چون زمانی است که بدن دوباره تنظیم شده و خود را ترمیم می کند. اما در دوران بارداری، اهمیت داشتن خواب با کیفیت، چندین برابر نیز می شود، زیرا:
- خواب نقش مهمی در حافظه، یادگیری، اشتها، خلق و خو و توان تصمیم گیری افراد دارد که همه این موارد در هنگام آماده شدن برای استقبال از نوزاد تازه متولد شده در خانه مهم هستند.
- برخورداری از خواب کافی و با کیفیت، در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد و بنابراین مادرانی که از خواب خوبی برخوردار هستند، در مقابل انواع عفونت ها و بیماری ها مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند.
- خواب نحوه واکنش بدن به انسولین را تنظیم کرده و بنابراین خواب با کیفیت، خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش می دهد!
- تحقیقات نشان می دهد زنان بارداری که در اوایل بارداری بیش از حد می خوابند یا به اندازه کافی نمی خوابند، مستعد ابتلا به پرفشاری خون در سه ماهه سوم هستند. به علاوه محرومیت شدید از خواب در اوایل بارداری، ممکن است خطر ابتلا به پره اکلامپسی یا همان مسمومیت حاملگی را افزایش دهد، وضعیتی که می تواند منجر به زایمان زودرس و عوارض پایدار برای قلب، کلیه و سایر اندام های مادر شود.
- به نظر می رسد که خواب ضعیف عامل خطر زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد، زایمان دردناک، زایمان سزارین و افسردگی باشد.
- و در نهایت شواهد به دست آمده از آخرین تحقیقات نشان می دهد که کیفیت پایین خواب در دوران بارداری ممکن است مشکلات خواب و گریه در نوزادان را به محض تولد پیش بینی کند.
علت اختلال و ناله در خواب در بارداری
در طی بارداری عوامل متعددی بر خواب در دوران بارداری تأثیر گذاشته و منجر به بروز اختلالاتی همچون ناله کردن در خواب و یا بی خوابی می شوند. مهم ترین دلایلی که می توانند در بروز این مشکلات نقش داشته باشند، عبارت هستند از:
- حالت تهوع و استفراغ،
- افزایش ضربان قلب،
- گرفتگی عضلات پا (کرامپ های عضلانی)،
- تنگی نفس،
- بزرگ شدن شکم و رحم،
- افزایش دمای بدن،
- و سوزش معده،
علاوه بر این موارد، اختلالات خواب ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. بسیاری از زنان باردار گزارش می دهند که رویاهای آن ها بیش از حد معمول زنده می شود و برخی حتی کابوس می بینند که همین مساله می تواند علت ناله در خواب در بارداری باشد.
استرس نیز می تواند خواب را مختل کند و علت ناله در خواب در بارداری باشد. به خصوص اگر به طور مداوم نگران سلامتی جنین درون رحم خود باشید، در رابطه با توانایی های خود به عنوان والدین احساس نگرانی کرده و با حتی از زایمانی که پیش روی شما است، بترسید.
اختلالات شایع خواب در دوران بارداری
شایع ترین اختلالات خواب که در دوران بارداری رخ می دهند شامل سندرم پای بی قرار، اختلال رفلاکس معده و آپنه انسدادی خواب بوده که همگی آن ها در نهایت می توانند منجر به بی خوابی شوند.
سندرم پاهای بی قرار:
افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار (RLS)، دچار احساساتی می شوند که به بهترین شکل به عنوان خزیدن، غلغلک دادن یا خارش توصیف می شود که باعث می شود یک تمایل غیر قابل کنترل برای حرکت دادن پاها ایجاد شود. این وضعیت می تواند خوابیدن را برای شما دشوار کند، زیرا علائم سندرم پاهای بی قرار در هنگام استراحت فرد شدیدتر هستند. تصور می شود که سندرم پای بی قرار تا یک سوم زنان را در سه ماهه سوم بارداری تحت تأثیر قرار می دهد.
- رفلاکس معده:
سوزش سر دل که به عنوان رفلاکس اسید یا رفلاکس معده (GERD) نیز شناخته می شود، منجر منجر به احساس سوزش ناخوشایندی در مری می شود که شدت آن در حالت خوابیده بسیار بیشتر است. این یک علت شایع بی خوابی در زنان باردار در تمام طول دوره بارداری است و تصور می شود که یک چهارم زنان باردار را در سه ماهه اول و نیمی از آن ها را در سه ماهه سوم تحت تاثیر قرار می دهد.
- آپنه انسدادی خواب:
افزایش وزن ناشی از بارداری و گرفتگی بینی سبب می شود تا بسیاری از زنان در دوران بارداری خروپف را شروع کنند، که ممکن است یک عامل خطر برای فشار خون بالا باشد. همچنین برخی از زنان ممکن است به آپنه انسدادی خواب (OSA) مبتلا شوند، وضعیتی که با خروپف، نفس نفس زدن و وقفه های مکرر در تنفس مشخص شده و کیفیت خواب را مختل می کند. آپنه انسدادی خواب ممکن است جریان اکسیژن رسانی به جنین را مختل کرده و خطر ابتلا به پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی)، دیابت بارداری و نیاز به انجام سزارین را افزایش دهد. تصور می شود که از هر 5 زن، 1 نفر از آن ها در دوران بارداری به این مشکل دچار می شود. آپنه انسدادی خواب، می تواند یک علت ناله در خواب در بارداری باشد که البته بیشتر به شکل خرخر شنیده می شود.
درمان مشکلات خواب در دوران بارداری
روش های مختلفی برای کاهش مشکلات خواب در دوران بارداری وجود دارد. استراتژی های اصلی شامل تنظیم وضعیت خواب و پیروی از عادات بهداشتی خواب است. به علاوه بسته به علت، برخی از درمان ها برای درمان اختلالات خواب موثر بوده اند، مانند دستگاه سی پپ یا فشار مداوم مثبت راه هوایی (CPAP) برای آپنه انسدادی، آنتی اسیدها برای رفلاکس معده، یا مصرف مکمل های ویتامین و مواد معدنی برای سندرم پای بی قرار و ....به علاوه بسته به علت ناله در خواب در بارداری نیز می توان راهکارهای درمانی برای آن در نظر گرفت، مدیریت مشکل آپنه انسدادی خواب، تغییر وضعیت در هنگام خوابیدن، کمک گرفتن از تکنیک های تن آرامی و حفظ آرامش و همچنین کنترل استرس ها از مهم ترین راهکارها برای مقابله با مشکل ناله کردن در خواب در بارداری هستند که می توانید از آن ها کمک بگیرید.
مطالعه بیشتر:
آیا بی خوابی در دوران بارداری به جنین آسیب می رساند؟
شناخت دلایل بی خوابی در سه ماهه های اول تا سوم بارداری
ساعت خواب در بارداری، مادران باردار چند ساعت باید بخوابند؟
چرخش در خواب در بارداری و بهترین موقعیت خواب در بارداری کدام است؟