رانش زبان در کودکان و نشانه های رانش زبان در کودکان چیست؟
رانش زبان زمانی رخ می دهد که زبان بیش از حد به دهان فشار وارد کرده و مشکلی مربوط به دندان ها با عنوان اپن بایت یا نرسیدن دندان های پایین به دندان های بالا به وجود می آید. این عارضه اغلب در کودکان دیده می شود و دلایل بی شماری ازجمله عادات بلع ضعیف، حساسیت ها، لکنت زبان برای آن وجود دارد. در ادامه این متن همه چیز را در مورد علت و عوارض رانش زبان برای شما شرح داده و می گوییم که در آینده چه مشکلاتی ممکن است برای این کودکان رخ دهد.
رانش زبان در نوزادان
رانش زبان در نوزادانی که از شیر مادر یا شیرخشک تغذیه می کنند، امری طبیعی است. با رشد نوزاد عمل بلع و الگوهای صحبت کردن او به طور طبیعی تکامل پیدا می کند. هر چند برخی از سر شیشه ها، پستانک ها و یا استفاده مداوم از بطری ها باعث رانش غیرطبیعی زبان می شود که از دوران شیرخوارگی تا اوایل کودکی ادامه خواهد داشت. دلایل بالقوه دیگری برای رانش زبان وجود دارد که از دوران نوزادی آغاز می شود. برخی از این دلایل شامل موارد زیر است:
• عادات مکیدن طولانی مدت که بر حرکت زبان تاثیر گذاشته مانند مکیدن شست، انگشتان یا زبان.
• آلرژی همراه با تورم مزمن لوزه ها یا آدنوئیدها
• لکنت زبان که به دلیل کوتاه بودن یا محکم بودن نوار زیر زبان به وجود می آید.
• الگوی بلع معروف به بلع معکوس
رانش زبان در کودکان زمانی آشکار می شود که کودک در هنگام غذا خوردن یا حرف زدن زبان خود را به جلو حرکت می دهد. در اغلب مواقع زبان به جلوی دهان و گاهی نیز به پشت دندان ها فشار وارد می کند.
نشانه های رانش زبان در کودکان چیست؟
رانش زبان دارای نشانه هایی است که در کودکانی که این الگو در آن ها رشد یافته آشکار می شود و شامل موارد زیر است:
• زبان بین دندان ها قابل مشاهده است. نوک زبان هنگام خوابیدن، بلع یا صحبت کردن بین دندان ها دیده می شود.
• تنفس از طریق دهان
• ناتوانی در بستن کامل دهان. این امر ممکن است به دلیل ناهنجاری ساختاری دهان یا یک عادت باشد.
• اپن بایت. زمانی رخ می دهد که دندان های فک بالا و پایین به هم نمی رسند.
• غذا خوردن آهسته، سریع و یا آشفته
• لکنت زبان. که در تلفظ صداهای س و ز شایع است.
عدم درمان عادت رانش زبان در دوران کودکی چه مشکلاتی را در بزرگسالی ایجاد خواهد کرد؟
ممکن است به دلیل عدم درمان عادت رانش زبان در دوران کودکی، این عادت تا بزرگسالی همراه فرد باشد. اگر به عنوان یک فرد بالغ مشکل رانش زبان دارید، ممکن است به دلیل حساسیت مزمن یا تورم آدنوئیدها و لوزه ها باشد. استرس نیز می تواند در این عارضه سهم داشته باشد. ممکن است رانش زبان در آینده به وجود آید که شایع نیست.
علائم رانش زبان در بزرگسالان شبیه به علائم کودکان است. برخی علائم مانند غذا خوردن نامرتب ممکن است آن قدرها آشکار نباشد اما هنگام خواب رانش زبان در یزرگسالان دیده خواهد شد. علاوه بر علائم ذکر شده در بالا، فرد بزرگسالی که دارای رانش زبان ممکن است به خاطر اشکال در بلع و بستن کامل دهان، صورتی کشیده و دراز داشته باشد.
همچنین ممکن است دارای زبانی بزرگ تر از حد طبیعی باشند. به علاوه عارضه اپن بایت که بر اثر رانش زبان ایجاد می شود، غذا خوردن را با مشکل مواجه می کند. هنگامی که دندان های جلویی روی هم قرار نمی گیرند، جویدن برخی غذاها راحت نخواهد بود. این شخص ممکن است نتوانند غذاهایی مانند کاهو یا گوشت را با دندان ها جلویی گاز بگیرد ممکن است غذا از میان دندان های او بیرون بیاید.
رانش زبان چگونه تشخیص داده می شود؟
متخصصان مختلفی قادر به تشخیص رانش زبان هستند که شامل موارد زیر است:
• پزشکان عمومی
• متخصصان گفتار درمانی
• دندانپزشکان
• متخصصان ارتودنسی
پزشک شما یا کودک می تواند به بررسی نحوه صحبت کردن و بلع بپردازد.
برخی از پزشکان با پایین نگه داشتن لب پایین به بررسی الگوهای بلع می پردازند تا نحوه بلعیدن شما یا فرزندتان را مشاهده کنند. به طور خاص، پزشک می خواهد ببیند هنگام بلع زبان در کجا قرار دارد. امکان دارد برخی متخصصان دیگر در تشخیص کامل رانش زبان وارد عمل شوند.
برای مثال متخصص اطفال ممکن است تشخیص اولیه را در مورد رانش زبان بدهد. سپس لازم است کودک توسط متخصص گفتار درمانی، دندانپزشک و همچنین یک متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص گوارشی مورد ارزیابی قرار گیرد. هر فردی که از تخصص خود در بررسی علت و نشانه های رانش زبان کودک یا شما استفاده کند به عنوان بخشی از تیم درمانی به حساب می آید.
آیا رانش زبان باعث ایجاد مشکلات دیگر خواهد شد؟
عدم درمان عارضه رانش زبان باعث بدفرمی دندان ها می شود. هنگامی که زبان به پشت دندان ها فشار وارد می کند، این فشار باعث حرکت رو به جلوی دندان ها می شود. این امر باعث ایجاد فاصله، عارضه اپن بایت بین دندان های جلویی بالا و پایین خواهد شد.
آیا عدم درمان عادت رانش زبان در دوران کودکی در حرف زدن فرد مشکل ایجاد می کند؟
عدم درمان عارضه رانش زبان باعث آسیب طولانی مدت بر صحبت کردن و تلفظ برخی صداها و همچنین باعث کشیده شدن صورت و بیرون آمدن زبان از بین دندان ها می شود.
درمان رانش زبان
درمان رانش زبان در بین کودکان و بزرگسالان شبیه به هم است. مورد استثنا، قرار دادن یک ابزار ارتودنسی روی سقف دهان کودک به نام حصار زبان است و برای اصلاح اپن بایت استفاده می شود. در برخی موارد بزرگسالان نیز با همین روش ارتودنسی درمان خواهند شد.
به طور کلی، ابزارهای ارتودنسی می تواند درمان های بسیار خوبی ارائه دهد. با متخصص ارتودنسی در مورد بهترین روش درمانی مشورت کنید. گاهی روش درمانی میولوژی صورت و دهان توصیه می شود. این روش درمانی مداوم برای اصلاح قرارگیری لب ها، فک و زبان است. این روش درمانی عادات بلع را نیز مورد بررسی قرار می دهد. مشاهده شده است که اصلاحات انجام شده برای اپن بایت بدون درمان مداوم به مرور زمان برعکس شده است.
پزشک ممکن است هر گونه مشکل بینی، حساسیت یا تنفس موثر بر رانش زبان کودک را مورد بررسی قرار می دهد. برای موفقیت درمان بلع باید مشکل تنفسی برطرف شود. علاوه بر درمان بلع، ممکن است شما یا فرزندتان به گفتار درمانی نیاز داشته باشید تا هر گونه مانعی که باعث رانش زبان شده برطرف شود.با رعایت درمان های هفتگی مداوم رانش زبان به مرور برطرف خواهد شد. اگر شما یا کودک دچار مشکل خاصی هستید که بر رانش زبان تاثیر می گذارد، باید آن مشکل خاص برطرف شود.
آیا رانش زبان با درمان خوب می شود؟
رانش زبان عارضه ای قابل درمان است. اگر به شرکت در جلسات درمانی متعهد باشید، بهبودی کامل حاصل خواهد شد. همچنین ممکن است نیازمند درمان مشکلات دیگری باشید که بر رانش زبان تاثیر می گذارد. هنگامی که آن مشکلات برطرف شود و به درمان مداوم رانش زبان ادامه دهید، پس از گذشت زمان این عارضه بهبود پیدا می کند.
مطالعه بیشتر:
8 دلیل اصلی بیرون آوردن زبان در نوزادان
ماکروگلوسیا (زبان بزرگ) و علائم ماکروگلوسیا چیست؟
اختلال زبانی در کودکان و نشانه اختلالات زبانی کودکان چیست؟
اختلالات گفتاری در کودکان، انواع اختلال گفتاری کودکان چیست؟