درمان زگیل تناسلی چقدر طول میکشد وآیا زگیل از بین خواهد رفت؟
برآمدگیهای صورتی نرم یا گوشتی در اطراف ناحیه تناسلی، نشانه گسترش زگیل تناسلی است. زگیل تناسلی زائدههایی گل کلم مانند هستند که از ویروس پاپیلومای انسانی، ناشی می شوند. ویروس پاپیلومای انسانی شایع ترین بیماری ویروسی قابل انتقال از راه جنسی در برخی از کشورهای جهان، به شمار می آید. در ادامه این مقاله برای شما شرح می دهیم که آیا زگیل ها از بین خواهند رفت و درمان زگیل تناسلی چقدر طول می کشد.
آیا زگیل ها از بین خواهند رفت؟
اگرچه ویروس پاپیلومای انسانی در همه موارد قابل درمان نیست، اما زگیل تناسلی درمان می شود. هر چند خلاصی از زگیل تناسلی برای همیشه امکان پذیر نیست اما می توان با استفاده از روشهای درمانی، به مدت طولانی از شر آن خلاص شد. به یاد داشته باشید زگیل تناسلی یکی از علامت های ویروس پاپیلومای انسانی است، این ویروس در برخی از افراد می تواند به عفونت مزمن و مادام العمر تبدیل شود.
ویروس پاپیلومای انسانی سویه های متعددی دارد که حتی وقتی فرد یکبار اقدام به درمان عفونت می کند، دوباره ممکن است به سویه مشابه یا متفاوت دیگری مبتلا شود. حتی احتمال ابتلا به چندین سویه ویروس، به طور همزمان وجود دارد که بسیار نادر است. بنابراین حتی در صورت درمان، بسته به سیستم ایمنی فرد، نوع ویروس پاپیلومای انسانی که به آن مبتلا شده است، بار یا لود ویروسی در بدن او و تزریق یا عدم تزریق واکسن، احتمال ابتلای مجدد وجود دارد.
برخی از سویه ها پرخطر هستند و می توانند عامل تشکیل کارسینوم سلول سنگفرشی که نوعی سرطان دهانه رحم است، باشند. گاهی تا زمانی که ضایعات پیش سرطانی یا سرطانی ایجاد نشده است، فرد از ابتلای خود به ویروس بی خبر است.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، حدود 90 درصد از عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی در عرض دو سال از بین میروند
برخی تحقیقات نشان میدهند عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی در 10 تا 20 درصد افرادی که به آن مبتلا میشوند، بهطور پنهان باقی میماند، در مقابل در 80 تا 90 درصد موارد ویروس، ظرف دو سال به طور کامل از بین می رود. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، حدود 90 درصد از عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی در عرض دو سال از بین میروند. اما در این میان نمی توان نقش عوامل خطر مانند رابطه جنسی بدون محافظ، ابتلا به سایر عفونت های مقاربتی، مصرف الکل، استعمال دخانیات و ضعف سیستم ایمنی را نادیده گرفت. مطالعه اخیر منتشر شده در دسامبر 2017 نشان داد که بیش از 200 گونه ژنتیکی مجزا از ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد. این مطالعه که در آن 4100 نفر از آقایان 18 تا 70 ساله واکسینه نشده به مدت بیش از 5 سال مورد بررسی قرار گرفتند، مشخص شد عفونت این ویروس موجب افزایش خطر ابتلا به همان سویه در آینده خواهد شد. در این میان، پژوهش های متمرکز بر سویه 16 ، این سویه را عامل اکثر سرطان های مرتبط با ویروس پاپیلومای انسانی می داند. بر اساس پژوهش های انجام شده، احتمال ابتلای افراد به ویروس پاپیلومای انسانی، تا یکسال بعد از ابتلای اولیه 20 برابر و تا دو سال پس از آن 14 برابر بیشتر است.
محققان بر افزایش خطر ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی در مردان، بدون توجه به فعالیت های جنسی اشاره دارند. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که ابتلای مجدد می تواند از انتشار ویروس به قسمتهای مختلف بدن، فعال شدن مجدد ویروس نهفته یا هر دو ناشی شود. با این حال، راه هایی برای کاهش خطر ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد.
مرکز کنترل بیماری های واگیر دار، مطمئن ترین راه برای جلوگیری از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی را پرهیز از فعالیت جنسی می داند. همچنین استفاده از کاندوم و محدود کردن تعداد شرکای جنسی می تواند از مهمترین راهکارهای کاهش خطر ابتلا به عفونت ویروس پاپیلومای انسانی باشد. نهادها و سازمان های مرتبط با واکسیناسیون، تزریق واکسن ویروس پاپیلومای انسانی را برای ایجاد مصونیت در برابر سویههایی که زگیل و سرطان ایجاد می کنند، توصیه می نمایند.
آیا درمان زگیل تناسلی لازم است؟
از آنجا که علائم ویروس پاپیلومای انسانی دیر بروز می کنند، ممکن است هفته ها یا ماه ها پس از عفونت زگیل ظاهر نشود. در برخی موارد، زگیل تناسلی سال ها پس از ابتلای فرد به عفونت مشاهده می گردد.
ویروس پاپیلومای انسان ، بیشتر در اطراف واژن یا مقعد، دهانه رحم، ران یا ناحیه کشاله ران، آلت تناسلی و کیسه بیضه گسترش می یابد اما در گلو، زبان، دهان یا لب نیز زگیل ایجاد می کند. زگیل تناسلی در برخی موارد طی دو سال خود به خود از بین می رود اما اقدامات درمانی به تسریع روند بهبود کمک خواهند کرد، از سوی دیگر می توانیم با استفاده از روش های درمانی درد، خارش و سوزش را کاهش دهیم، از خطر گسترش ویروس پاپیلومای انسانی، به طور بالقوه بکاهیم، از شر زگیل هایی که تمیز نگه داشتن آنها سخت است، خلاص شویم.
درمان زگیل تناسلی
پزشک به روش های مختلفی می تواند زگیل تناسلی را درمان کند. درمانهای موضعی، داروهای تجویزی، و اقدامات جزئی، مانع از گسترش بیماری می شوند.
آنچه باید بدانیم: داروهای بدون نسخه ای که برای درمان زگیل تناسلی در بازار وجود دارند، برای زگیل تناسلی مناسب نیستند و حتی ممکن است باعث ناراحتی بیشتری شوند. زگیل تناسلی نیاز به نوع خاصی از درمان موضعی دارد که پزشک باید تجویز کند. برخی از این کرم ها و نمونه های دارویی مشابه عبارتند از:
درمان زگیل تناسلی با کمک پودوفیلوکس:
پودوفیلوکس، کرم گیاهی برای درمان زگیل های تناسلی خارجی و جلوگیری از رشد سلول های زگیل است. این دارو باید به مدت سه روز حداقل روزی دو بار روی موضع زگیل مالیده شود، سپس تا پایان هفته، مصرف آن را قطع کنید. گاهی تکرار این چرخه درمانی تا چهار بار لازم است.
پودوفیلوکس یکی از موثرترین کرم های موضعی در پاکسازی زگیل نیز است. بر اساس یک مطالعه، شیوع بیماری، در تقریبا نیمی از افرادی که از کرم استفاده می کردند، تا بیش از 50 درصد به بهبودی رسید. بیست و نه درصد شرکت کنندگان، اعلام کردند که به طور کامل از شر زگیل خلاص شده اند. پودوفیلوکس نیز مانند همه داروها، عوارض جانبی دارد، از جمله:
- سوزش
- درد
- التهاب
- خارش
- سوزش
- ایجاد تاول، پوسته پوسته شدن، یا دلمه
درمان زگیل تناسلی با کمک ایمی کیمود
ایمی کیمود یک کرم تجویزی است که برای از بین بردن زگیل های تناسلی خارجی و همچنین برخی سرطان های پوست مورد استفاده قرار می گیرد. حداقل تا چهار ماه، سه روز در هفته پماد باید روی موضع زگیل استعمال گردد.
اگرچه ایمی کیمود ممکن است برای همه موثر نباشد، اما مطالعه نشان دهنده از بین رفتن کامل زگیل تناسلی در 37 تا 50 درصد افرادی است که از این کرم استفاده کرده اند. این دارو می تواند سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با ویروس پاپیلومای انسانی تقویت کند. قرمزی، ورم، سوزش، خارش، حساسیت به غذا و پوسته شدن و فلس مانند شدن پوست از عوارض این دارو است.
درمان زگیل تناسلی با کمک سینکاتچین ها
سیناکتچین کرمی است که از عصاره چای سبز تهیه می شود و برای از بین بردن زگیل های خارجی تناسلی و مقعدی مورد استفاده قرار می گیرد. مدت زمان و دفعات استفاده از این پماد چهار ماه و سه بار در روز است. سینکاتچین یکی از موثرترین داروهای موضعی درمان زگیل است که 56 تا 57 درصد اثربخشی دارد. این دارو نیز همانند داروهای مشابه، عوارض جانبی سوزش، درد، ناراحتی، خارش و قرمزی به همراه دارد.
درمان زگیل تناسلی با کمک سرما درمانی:
با کرایوتراپی یا سرمادرمانی، پزشک زگیل ها را به کمک انجماد با نیتروژن مایع از بین می برد. اطراف هر زگیل یک تاول تشکیل می شود که پس از بهبودی از بین خواهد رفت. سرما درمانی در پاکسازی موقت شیوع بیماری موثر است، اما برای دستیابی به نتایج طولانی مدت ضرورتاً باید از چند روش درمانی همزمان استفاده کرد.
بیمار می تواند بلافاصله پس از سرمادرمانی، به فعالیت های عادی خود بازگردد، اما ترشحات آبکی زیاد تا سه هفته پس از بهبودی در ناحیه مورد نظر، طبیعی است. درد، ورم و سوزش خفیف از عوارض سرما درمانی یا کرایوتراپی هستند.
درمان زگیل تناسلی به روش تراشیدن یا الکترودسیکاسیون:
در این روش درمانی که حتما باید توسط متخصص انجام شود، از یک جریان الکتریکی برای سوزاندن و از بین بردن زگیل تناسلی خارجی استفاده می کند و سپس بافت خشک شده را می تراشد. تراشیدن، روش درمانی دردناکی است و باید تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام شود.
مطالعات انجام شده بر روی افرادی که 6 هفته و هر هفته یکبار به روش الکترودسیکاسیون درمان شده اند، اثربخشی 94 درصدی را نشان داده است. دوره درمان چهار تا شش هفته در نظر گرفته می شود و عوارض جانبی آن عبارتند از:
• خونریزی
• عفونت
• جای زخم
• تغییر رنگ پوست در ناحیه تحت درمان
درمان زگیل تناسلی به روش لیزر یا جراحی:
جراحی لیزر یک روش تخصصی است که در آن از نور لیزر برای سوزاندن بافت زگیل استفاده می شود. بسته به اندازه و تعداد زگیل ممکن است نیاز به بیهوشی موضعی یا عمومی وجود داشته باشد.
از جراحی لیزر می توان برای از بین بردن زگیل های تناسلی بزرگ یا زگیل های صعب العبور که با روش های دیگر قابل درمان نیستند استفاده کرد. برای بهبودی، چند هفته زمان لازم است. درد، سوزش، تحریک پذیری، خون ریزی و جای زخم پس از لیزردرمانی مشاهده می شود.
عدم درمان زگیل تناسلی چه عواقبی دارد؟
از آنجا که زگیل تناسلی بیشتر از عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی پدید می آید، در بازه زمانی چند ماه تا دو سال خود به خود از بین خواهد رفت. اما حتی اگر زگیل تناسلی بدون درمان ناپدید شود، ممکن است ویروس همچنان در بدن فرد وجود داشته باشد. گاهی زگیل تناسلی در صورت عدم درمان، بسیار بزرگ می شود و به صورت خوشه های بزرگ رشد می کند. همچنین احتمال عود وجود دارد.
نکاتی برای جلوگیری از انتقال زیگیل تناسلی
- فرد بیمار باید حداقل دو هفته پس از رفع زگیل هیچ گونه رابطه جنسی نداشته باشد. همچنین باید قبل از انجام فعالیت جنسی، شریک جنسی خود را از وضعیت خود و ابتلای به ویروس پاپیلومای انسانی آگاه کند. ویروس پاپیلومای انسانی از طریق تماس پوستی نیز منتقل می شود. استفاده از کاندوم یا هر وسیله دیگری تحت عنوان سد دندانی و کاندوم های مردانه یا زنانه خطر انتقال را تا حد زیادی کاهش می دهد.
- حتی اگر زگیل تناسلی خود به خود از بین برود، ویروس پاپیلومای انسانی همچنان در بدن وجود دارد. روشهای درمانی مختلف به رفع زگیل و کاهش گسترش آن کمک می کنند، اما گاهی تکرار درمان برای پاکسازی کامل زگیل الزامی است.
- درمان زگیل تناسلی ممکن است چند ماه طول بکشد و تا سالها عود نکند. اما استفاده از کاندوم در روابط جنسی توصیه می شود، زیرا ویروس پاپیلومای انسانی بدون وجود زگیل تناسلی نیز می تواند گسترش یابد.
مطالعه بیشتر:
تفاوت بین تبخال تناسلی و زگیل تناسلی چیست؟
آیا با زگیل تناسلی میشه زایمان طبیعی انجام داد؟
زگیل در نوزادان به چه علت است وراههای درمان زگیل نوزاد چیست؟
اگر زگیل نداشته باشید، آیا باز هم امکان آلوده بودن شما به ویروس HPV وجود دارد؟