مزایا و معایب انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز چیست؟
در فردی که آندومتریوز دارد، بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در خارج از رحم رشد می کند. این بافت، می تواند روی تخمدان ها، روده و در سراسر لگن رشد کرده و باعث ایجاد درد شود. در واقع تغییرات هورمونی در طی یک دوره ماهیانه می توانند با ملتهب کردن این بافت، آن را ضخیم کرده و باعث ایجاد درد در حین قاعدگی، رابطه جنسی و حتی هنگام دفع مدفوع شوند. هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز موثر است است. این یک روش جراحی برای برداشتن بافت آندومتر و رحم، با یا بدون تخمدان است. البته هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز هنوز بسیار بحث برانگیز است. زیرا هیسترکتومی یک عمل جراحی بزرگ با اثرات دائمی است، و همیشه یک درمان به حساب نمی آید، زیرا این وضعیت و درد مربوطه ممکن است مجددا عود کند.
انواع هیسترکتومی
هیسترکتومی ممکن است به صورت شکمی، لاپاروسکوپی یا واژینال انجام شود. سه نوع کلی برای هیسترکتومی وجود دارد:
• هیسترکتومی جزئی: در این روش که به عنوان هیسترکتومی سوپراسرویکال نیز شناخته می شود، رحم برداشته می شود اما دهانه رحم (سرویکس) برداشته نمی شود.
• هیسترکتومی کامل: تمام رحم، از جمله دهانه رحم، برداشته می شود.
• هیسترکتومی و سالپنگو اوفورکتومی: رحم و یک یا هر دو تخمدان و لوله های فالوپ برداشته می شوند.
بر اساس یک بررسی تحقیقی در سال 2014، در ایالات متحده، سالانه بیش از 100000 هیسترکتومی به دلیل تشخیص اولیه اندومتریوز انجام می شود. حدود 12 درصد از بانوان مبتلا به اندومتریوز در نهایت به هیسترکتومی نیاز دارند.
فواید هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز
برای برخی از افراد مبتلا به اندومتریوز، انجام هیسترکتومی می تواند مزایای زیادی داشته باشد، از جمله:
• تسکین علائم،
• رخ ندادن دوره های قاعدگی و درد مرتبط با آن،
• رفع نگرانی مرتبط با بارداری (باردار نشدن)،
اگر به این گزینه علاقه دارید، با یک متخصص زنان صحبت کنید. او می تواند به سؤالات خاصی که در مورد وضعیت خود دارید، پاسخ داده و هر گونه نگرانی احتمالی را برطرف کند. این امر به ویژه در صورت داشتن سایر شرایط پزشکی و ابتلا به بیماری های دیگر اهمیت دارد.
معایب هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز
مانند هر روش پزشکی، هیسترکتومی می تواند معایبی نیز داشته باشد. این معایب بسته به ترجیحات، موقعیت و سلامت کلی شما می توانند متفاوت باشند.
برخی از اشکالات طولانی مدت می توانند شامل موارد زیر باشند: اگر تخمدان ها برداشته شوند، یائسگی زودرس رخ خواهد داد، که این مساله می تواند باعث بروز مشکلاتی همچون موارد زیر شود:
• خشکی واژن،
• کاهش میل جنسی،
به علاوه سایر معایب هیسترکتومی عبارتند از:
• افتادگی اندام (زمانی که یک یا چند عضو از موقعیت خود لغزیده و جا به جا می شوند)،
• ناتوانی در باردار شدن،
• احتمال عود آندومتریوز،
بنابراین قبل از انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز، با پزشک خود در مورد معایب احتمالی جراحی صحبت کنید. او می تواند با در نظر گرفتن نگرانی های شما و سایر شرایط سلامتی، به شما کمک کند تا بهترین تصمیم را بگیرید.
آیا انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز یک درمان قطعی است؟
هیسترکتومی، یک روش جراحی است که علائم آندومتریوز را برای بسیاری از افراد تسکین می دهد، اما در عین حال، این وضعیت ممکن است پس از جراحی باز هم عود کند و علائم آن همچنان ادامه داشته باشند. بنابراین انجام جراحی هیسترکتومی همیشه اندومتریوز را درمان نمی کند. برای رسیدن به نتیجه مناسب، تمام بافت اضافی آندومتر باید به همراه رحم برداشته شود. زیرا اگر بافتی باقی بماند، می تواند به رشد خود ادامه دهد و در نتیجه آندومتریوز مجددا عود خواهد کرد.
سایر درمان ها برای آندومتریوز
در حالی که هیچ درمان نهایی برای آندومتریوز وجود ندارد، درمان های مختلفی برای مدیریت آن در دسترس هستند. به دلیل اینکه این بیماری بسیار دردناک است، قابل درک است که می خواهید علائم را در اسرع وقت کاهش دهید. هر کسی به روش های درمانی در دسترس پاسخ متفاوتی می دهد، بنابراین پزشک ممکن است گزینه های محافظه کارانه تری را قبل از توصیه مواردی مانند جراحی امتحان کند. درمان های دیگر موجود برای آندومتریوز می توانند شامل موارد زیر باشند:
• داروهای ضد درد،
• داروهای جلوگیری از بارداری هورمونی،
• هورمون آزاد کننده گنادوتروپین یا GnRH، آگونیست ها و آنتاگونیست ها،
• دانازول (دانوکرین)، که یک هورمون مصنوعی است،
• جراحی محافظه کارانه،
فرسایش (آبلیشن یا Ablation) نیز ممکن است یک گزینه باشد. این روش لاپاراسکوپی بافت اضافی و اسکار آندومتر را برای کمک به تسکین علائم، از جمله درد، از بین می برد. گزینه دیگر برداشتن یا بریدن بافت آندومتر و اسکار ناشی از آن است. این کار را می توان با جراحی یا لاپاراسکوپی انجام داد.
کجا می توان پشتیبانی پیدا کرد؟
تصمیم برای انجام یا عدم انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز، کاملا شخصی است و فقط شما هستید که می توانید تصمیم نهایی را بگیرید، زیرا آنچه برای یک نفر مناسب است، ممکن است برای دیگری مناسب نباشد. تصمیم شما هر چه باشد، داشتن پشتیبانی و منابع حمایتی می تواند کمک کننده باشد.
چه زمانی باید با پزشک متخصص صحبت کنید؟
اگر آندومتریوز باعث درد مداوم و تداخل در زندگی روزمره شما شده است، با یک متخصص زنان در این مورد صحبت کنید. او می تواند تمام گزینه های درمانی موجود را برای شما توضیح داده و آنچه را که تاکنون مؤثر بوده است، بررسی کند. اگر به انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز تمایل دارید، متخصص زنان می تواند مزایا و معایب احتمالی و اینکه آیا جراحی گزینه مناسبی برای شما است یا خیر، را توضیح دهد.
سخن پایانی
هیسترکتومی یکی از درمان های ممکن برای اندومتریوز است. درواقع در اغلب موارد، اما نه همیشه، یک درمان به حساب می آید. مانند هر روش پزشکی، هیسترکتومی برای درمان اندومتریوز نیز مزایا و معایبی دارد و بنابراین برای همه مناسب نیست. این یک جراحی بزرگ است و تصمیم برای انجام یا عدم انجام هیسترکتومی برای درمان آندومتریوز شخصی است. دانستن اینکه این روش شامل چه چیزی است و اثرات احتمالی آن، می تواند به شما کمک کند تا بهترین تصمیم را برای خود بگیرید.
مطالعه بیشتر:
عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی چیست؟
همه چیز در مورد هیسترکتومی یا عمل برداشتن رحم
مقایسه انواع روش های عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی
آندومتریوز چیست و چه علائم و درمان های برای آندومتریوز وجود دارد؟