مهمترین علائم و نشانه های ریفلاکس در نوزادان چیست؟
ریفلاکس اسیدی زمانی اتفاق می افتد که محتویات معده به مری بازمی گردد. مری لوله ای است که غذا را از گلو به معده می رساند. پایین مری، جایی که به معده وصل می شود، حلقه ای ماهیچه ای وجود دارد که معمولا وقتی چیزی را می بلعید باز می شود. به این حلقه ماهیچه ای اسفنکتر تحتانی مری می گویند. وقتی اسفنکتر تحتانی مری کاملا بسته نشود، محتویات معده و مایع گوارشی می تواند وارد مری شود. قصد داریم مهمترین نشانه های ریفلاکس در نوزادان را در ادامه این متن برای شما شرح دهیم تا بدانید دقیقا چه زمانی نیاز به مداخله و درمان هست و باید دلبندتان را نزد دکتر ببرید.
علت ایجاد ریفلاکس در نوزادان چیست؟
اطفال ممکن است بیشتر در معرض ریفلاکس اسیدی قرار داشته باشند زیرا اسفنکتر تحتانی مری ممکن است ضعیف یا به رشد کافی نرسیده باشد. در واقع، تخمین زده می شود که بیش از نیمی از تمام اطفال تا اندازه ای دچار ریفلاکس اسیدی می شوند.
ریفلاکس در نوزادان چه زمانی خوب می شود؟
این عارضه معمولا در چهار ماهگی به اوج می رسد و بین ۱۲ تا ۱۸ ماهگی خودبخود از بین می رود. بعید است عوارض بیش از ۲۴ ماه طول بکشد. اگر باقی بماند، ممکن است نشانه بیماری بازگشت اسید به مری باشد که عارضه شدیدتری است.
مهمترین نشانه های ریفلاکس در نوزادان چیست؟
۱۰ نشانه اصلی ریفلاکس در نوزادان یا همان بازگشت اسید به مری در اطفال می تواند شامل موارد زیر باشد:
1. بالا آوردن و استفراغ
2. امتناع از خوردن غذا و دشواری خوردن یا بلع
3. بدخلقی هنگام غذا خوردن
4. آروغ یا سکسکه آب دار
5. عدم افزایش وزن
6. خم کردن غیرطبیعی کمر
7. سرفه زیاد یا سینه پهلوی مکرر
8. عق زدن یا حالت خفگی
9. درد قفسه سینه یا سوزش معده
10. اختلال خواب
1. بالا آوردن و استفراغ
بالا آوردن برای اطفال طبیعی است. اما بالا آوردن پرفشار می تواند نشانه بازگشت اسید به مری باشد. خصوصا اگر طفل بزرگتر از ۱۲ ماه باشد و هنوز پس از خوردن غذا با فشار زیاد غذا را برمی گرداند این موضوع صادق است. خون بالا آوردن یا مایع سبز یا زرد یا مواد شبیه پودر قهوه می تواند نشان دهنده بازگشت اسید به مری یا اختلالی جدی تر باشد. بالا آوردن معمولا بی درد است. فرزند شما باید پس از بالا آوردن همچنان شاد و سالم به نظر برسد. بالا آوردن پرفشار یا استفراغ می تواند دردناک باشد و معمولا با گریه و بدخلقی همراه است.
2. امتناع از خوردن غذا و دشواری خوردن یا بلع
فرزند شما ممکن است در صورت تجربه درد هنگام غذا از خوردن امتناع کند. این درد می تواند به خاطر ناراحتی ناشی از بازگشت محتویات معده به مری باشد.
3. بدخلقی هنگام خوردن غذا
اطفال مبتلا به بازگشت اسید به مری ممکن است هنگام خوردن غذا شروع به جیغ و گریه کنند. این واکنش معمولا به خاطر ناراحتی شکمی یا ناراحتی مری باشد.
4. آروغ یا سکسکه آب دار
آروغ یا سکسکه آب دار زمانی رخ می دهد که طفل هنگام آروغ زدن یا سکسکه کردن مایع بالا بیاورد. این می تواند نشانه ریفلاکس اسید یا بازگشت اسید به مری باشد.
5. عدم افزایش وزن
کاهش وزن یا عدم افزایش وزن می تواند در نتیجه استفراغ زیاد یا بدغذایی مربوط به بازگشت اسید به مری باشد.
6. خم کردن غیرطبیعی کمر
اطفال ممکن است هنگام غذا خوردن یا پس از آن بدن خود را خم کنند. گفته می شود که این می تواند به خاطر احساس سوزش ناشی از جمع شدن مایع معده در مری باشد. خم کردن غیرطبیعی بدن می تواند یک مشکل عصبی باشد. اما اگر طفل بالا می آورد یا غذا نمی خورد می تواند نشانه ای از بازگشت اسید به مری باشد.
7. سرفه زیاد یا سینه پهلوی مکرر
فرزند شما ممکن است به خاطر بازگشت اسید یا غذا به ته حلق دچار سرفه زیاد شود. همچنین غذای بالا آورده ممکن است وارد ریه ها و نای ها شود که می تواند منجر به ذات الریه شیمیای یا باکتریایی شود. مشکلات دیگر تنفسی مانند آسم نیز می تواند نتیجه بازگشت اسید به مری باشد.
8. عق زدن یا حالت خفگی
وقتی محتویات معده به مری باز می گردد ممکن است طفل عق بزند یا حالت خفگی پیدا کند. حالت بدن طفل هنگام شیر یا غذا خوردن می تواند آن را بدتر کند. جاذبه به پایین نگه داشتن محتویات معده کمک می کند. بهترین راه این است که پس از غذا دادن طفل را به مدت ۳۰ دقیقه در وضعیت صاف نگه دارید تا از بازگشت غذا یا شیر جلوگیری کنید.
9. درد قفسه سینه یا سوزش معده
بالا آوردن محتویات معده می تواند دیواره مری را تحریک کند و باعث سوزش معده شود. این یکی از شایع ترین نشانه های بازگشت اسید در کودکان بزرگ تر و بزرگسالان است، اما تشخیص آن در اطفال می تواند مشکل باشد.
10. اختلال خواب
بازگشت اسید به مری می تواند خوابیدن هنگام شب را برای فرزند شما مشکل سازد. سعی کنید مدت ها قبل از خواب به او غذا بدهید تا محتویات معده فرصت فرونشستن کامل را داشته باشد.
نتیجه
اگر فکر می کنید فرزند شما دچار بازگشت اسید به مری شده است باید با پزشک مشورت کنید. پزشک می تواند عارضه ریفلاکس در نوزادان را تایید یا رد کند. آن ها همچنین می توانند تغییراتی در سبک زندگی را که به درمان بازگشت اسید به مری یا ریفلاکس اسیدی کمک می کند پیشنهاد دهند.
مطالعه بیشتر:
علت رفلاکس در نوزادان چیست و چگونه درمان می شود؟
درمان بیخوابی نوزاد ریفلاکسی، نحوه خواباندن نوزاد ریفلاکسی
تفاوت کولیک و ریفلاکس نوزاد چیست و هرکدام چه علائمی دارد؟
از کجا بفهمم بچم ریفلاکس داره و چه عواملی باعث ریفلاکس میشه؟