کیست لاله گوش، چه عواملی باعث ایجاد کیست لاله گوش می شوند؟
بروز برجستگی هایی روی لاله گوش و اطراف آن، بسیار متداول است. این برجستگی ها ظاهری شبیه به جوش دارند اما جوش نیستند و به آنها کیست گفته می شود و نیازی به درمان ندارند. تنها در صورتی که کیست لاله گوش، دردناک باشد یا خود به خود از بین نرود، باید به پزشک مراجعه کرد. در ادامه این متن برای شما شرح می دهیم که چه عواملی باعث ایجاد کیست لاله گوش می شوند و چگونه می توان آن را درمان کرد.
کیست لاله گوش چیست؟
کیست های لاله گوش توده های کیسه ای هستند که از سلول های مرده پوست ساخته شده اند و مانند برجستگی های کوچک و صاف زیر پوست، شبیه به یک لک به نظر می رسند. رنگ آنها کمی از رنگدانه پوست متفاوت است و گاهی به قرمزی می گراید. اندازه آنها معمولاً بزرگتر از یک نخود نیست اما باید از نظر تغییر اندازه پایش شوند.
جایگاه این کیست ها معمولاً روی پوست سر، داخل و پشت گوش و گاهی درون کانال گوش، است. کیست های لاله گوش، تقریباً همیشه خوش خیم هستند اما از نظر ظاهری جلوه خوبی ندارند. البته در مواردی که مثلا هدفون با آن برخورد می کند، ناراحتی های برای فرد ایجاد می کنند. اگر کیست آسیب ببیند، مایعی به نام کراتین که از نظر بافت شبیه خمیر دندان است، خارج می شود.
چه عواملی باعث ایجاد کیست لاله گوش می شوند؟
کیست لاله گوش یک کیست اپیدرموئید است. یعنی سلولهای اپیدرمی که باید از پوست جدا شده و می ریختند، به عمق پوست میرسند و تکثیر میشوند. این سلول ها دیواره های کیست را تشکیل می دهند و کیست حاوی کراتینی است که از این سلولها ترشح می گردد.
فولیکول های آسیب دیده مو یا غدد چربی نیز می توانند عامل ایجاد این کیست ها باشند. بروز این کیست ها، اغلب بستگی به زمینه خانوادگی دارد، در بسیاری موارد نیز بدون دلیل و زمینه ایجاد می شوند. این کیست ها در اغلب افراد در یک جای مشحض نمایان می گردند اما در حالت کلی نگران کننده، نیستند.
عوامل خطر
عوامل زیر خطر تشکیل کیست را افزایش می دهند:
• ابتلا به یک سندرم نادر یا اختلال ژنتیکی
• بعد از سن بلوغ، توضیح اینکه کیست به ندرت در کودکان و نوزادان مشاهده می شود.
• وجود مشکلات آکنه در گذشته یا حال که نشان می دهد پوست فرد مستعد ایجاد کیست های حاوی مایع است.
• آسیب های پوستی که باعث می شود سلول ها به روشی غیرطبیعی واکنش نشان دهند و خود را به سطح عمیقی از پوست برسانند و توده تشکیل دهند.
تشخیص کیست لاله گوش
اگر در اطراف لاله گوش یا پوست سر خود، برآمدگی احساس کردید، به احتمال زیاد یک کیست خوش خیم است و بدون درمان از بین می رود. گاهی اوقات کیست بزرگتر می شود، اما باز هم انتظار داریم بدون درمان برطرف شود.
چه زمانی باید برای کیست لاله گوش به متخصص مراجعه کنیم؟
در صورتی که کیست بزرگ شد، درد داشتید یا شنوایی تحت تاثیر قرار گرفت، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین باید مراقب رنگ آن باشید. تغییر رنگ، یکی از نشانه های عفونت است. پزشک متخصص با یک برش ساده می تواند آن را بردارد.
درمان کیست لاله گوش
درمان کیست به شدت آن بستگی دارد. اگر کیست مشکلی ایجاد نکند، نیازی به درمان ندارد و خود به خود از بین می رود. چنانچه که کیست آزاردهنده و دردناک باشد یا خیلی بزرگ شود، باید با مشورت پزشک آن را بردارید. در صورت درد طولانی مدت یا کاهش شنوایی، باید برای جلوگیری از عفونت با پزشک صحبت کنید.
پزشک تحت بی حسی موضعی کیست را برش می دهد، آن را بیرون می کشد و روی پوست بخیه می زند. اگر کیست دوباره رشد کرد، به راحتی می توان دوباره آن را برداشت.
پیش آگهی کیست لاله گوش
کیست های لاله گوش تقریبا همیشه خوش خیم هستند و بدون درمان ناپدید می شوند. اگر رشد کردند یا درد و ناراحتی به همراه داشتند و یا موجب آسیب جزئی شنوایی شدند، باید فوراً به پزشک مراجعه و در مورد گزینه های درمانی صحبت کنید.
مطالعه بیشتر:
کیست برانکیال و دلایل ایجاد کیست برانکیال چیست؟
آترزی گوش نوزاد چیست و در پسران بیشتر است یا دختران؟
علت کوچک بودن گوش نوزادان چیست وچه درمانی برای آن وجود دارد؟
ناهنجاری های مادرزادی گوش ودرمان ناهنجاری مادرزادی گوش چیست؟