علائم عفونت پس از زایمان چیست؟
بعد از به دنیا آمدن نوزادتان، مدت زمانی طول خواهد کشید که بدنتان خود را بازیابی کرده، بهبود پیدا کند و به قوای اولیه ی خود دست یابد. حتی اگر بهترین مراقبت را بعد از زایمانتان داشته باشید باز هم احتمال ابتلا به عفونت های خاصی کاملاً معمول است. آگاهی از عفونت های پس از زایمان به شما کمک خواهد کرد که در زمان مناسب اقدامات موثری را در جهت پیشگیری و درمان انجام دهید.
عفونت پس از زایمان چیست؟ What is the postpartum infections
اصطلاح عفونت پس از زایمان مربوط به انواع مختلفی از عفونت ها می باشد که بعد از زایمان طبیعی و یا سزارین و یا در طی شیردهی ممکن است که رخ دهد. مقدار کمی خون ریزی و خستگی پس از زایمان، طبیعی است اما برخی شرایط به بررسی های پزشکی بیشتری نیاز دارد. در طی زایمان بدن شما به شدت مستعد ابتلا به عفونت است زیرا در این زمان رحم شما دارای زخم های سر باز بوده و در واژن و اطراف دهانه ی رحم شما نیز زخم های زیادی وجود دارد. اگر زایمانتان به روش سزارین انجام شده باشد، زخم ناشی از آن مدت ها تازه باقی می ماند. احتمال شیوع عفونت های پس از زایمان در افرادی که زایمان سزارین انجام می دهند و یا دچار پارگی کیسه ی آب شده بودند بیشتر است.
علائم عفونت های پس از زایمان
معمولا شما تا مدتی پس از زایمان ترشحاتی خواهید داشت که زمان آن بسته به نوع مراقبت های دریافتی و سرعت بهبودی بدنتان از 2 تا 5 روز متفاوت است. در این زمان ممکن است که شما اصلا متوجه ابتلا به عفونت نشده باشید. در برخی مواقع عفونت بلافاصله پس از بازگشت شما به منزل بروز می کند. گرچه عفونت های پس از زایمان انواع مختلفی دارد؛ اما معمولا علائم آن ها به هم شبیه است. در این جا برخی ار آن ها ذکر شده است. ممکن است که شما تمام برخی از این نشانه ها و یا همه را در طی مدت ابتلا به عفونت تجربه کنید.
این علائم شامل:
- تب
- ترشحات بد بو از واژن که ممکن است ناشی از عفونت واژینال یا عفونت ادراری باشد.
- ترشحات بد بو از زخم ها
- درد و حساسیت هنگام لمس قسمت های عفونی شده
- خون ریزی بیش از اندازه
- افسردگی پس از زایمان
- درد و ناراحتی هنگام نزدیکی
- ریزش موی بیش از حد
- مشکل در دفع ادرار و مدفوع
انواع عفونت های پس از زایمان Types of postpartum infections
در این جا برخی از علائم عفونت های رایج بعد از زایمان ذکر شده است. توجه داشته باشید که اگر هر یک از علائم ذکر شده در ادامه را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید.
خون ریزی پس از زایمان Postpartum haemorrhage:
خروج خون از واژن پس از زایمان و تا چند روز بعد از آن، خون ریزی پس از زایمان نام دارد. زمانی که شما یک زایمان سخت، طولانی و یا زایمان چند قلویی داشته باشید احتمال خون ریزی بیش از حد بعد از زایمان، بیشتر است.
- خون ریزی زیاد بعد از زایمان معمولاً به این علت رخ می دهد که رحم پس از دفع جفت و اتمام زایمان قادر نیست به خوبی منقبض شود. از آنجا که در پایان زایمان با انقباض رحم، انتهای عروق بسته می شود و در نتیجه خون ریزی متوقف خواهد شد، در اثر ابتلا به عفونت این انقباض رخ نداده و خون ریزی ادامه می یابد.
- این خون ریزی ممکن است ناشی از پارگی های رحم، دهانه ی رحم و واژن باشد.
- درصورت وجود خون ریزی شدید پس از زایمان، پزشک معالج باید اقداماتی در جهت کنترل خون ریزی انجام دهد.
- پزشک جهت انقباض رحم و کنترل خون ریزی، دارویی به نان اکسی توسین Oxytocin را به صورت وریدی و عضلانی تجویز خواهد کرد.
- می توان از طریق انجام آزمایش خون به وجود هرگونه عفونت و یا کم خونی ناشی از خون ریزی شدید پی برد.
- در مواردی که مادر خون زیادی از دست داد باشد، انتقال خون برای او باید حتما در دستور کار قرار داده شود.
- در برخی موارد خون ریزی 2 تا 3 هفته پس از زایمان دوباره آغاز می شود، در این شرایط ممکن است که بخش هایی از جفت درون رحم باقی مانده و خارج نشده باشد.
عفونت رحمی Uterine infections
در طی مدت 20 تا 30 دقیقه پس از زایمان، جفت باید از دیواره ی رحم کنده شده و از طریق واژن خارج شود. در برخی موارد بخش هایی از جفت درون رحم باقی مانده و منجر به ایجاد عفونت می شود.
- ایجاد هر عفونتی در کیسه ی آب در قبل و حین زایمان می تواند سبب ایجاد عفونت رحمی شود.
- مهم ترین علامت های عفونت رحمی شامل، ترشحات بد بو از واژن، رحم متورم و حساس در هنگام لمس، تب بالا و شمار بالای گلبول های سفید در آزمایش خون می باشد
- در بیشتر موارد پزشک با دیدن حتی یک مورد از این نشانه ها، آنتی بیوتیک های وریدی برای بیمار تجویز خواهد کرد.
عفونت محل برش سزارین caesarean wound infection:
ممکن است در چند روز پس از تولد، محل برش سزارین دچار عفونت شود.
- مطمئن شوید که تمام دستورالعمل هایی که درهنگام ترخیص به شما گفته شده را به درستی انجام داده اید.
- به علائم مربوط به عفونت محل زخم توجه کنید، این نشانه ها شامل: قرمزی، تورم پوست و ترشحاتی است که در هنگام فشار دادن محل زخم خارج می شوند.
- بر روی زخم خراش وارد نکنید.
- اگر هر کدام از این نشانه ها را در محل برش سزارین مشاهده کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
درد در ناحیه ی پرینه (میان دوراه) Perineal pain
پرینه به محل بین مدخل واژن و مقعد گفته می شود. پس از زایمان طبیعی درد در این ناحیه طبیعی است.
- بافت های این ناحیه ممکن است که در طی زایمان دچار کشیدگی و پارگی شده باشند.
- ممکن است که در این قسمت احساس درد و تورم داشته باشید، اما هشیار باشید که این علائم باید پس از مدتی که انتظار می رود زخم ها خوب شده باشند، به تدریج کاهش یافته و از بین بروند. درصورتی که درد و ناراحتی به قوت خود باقی ماند و یا بیشتر شد، ممکن است که نشان دهنده ی عفونت زخم ها باشد.
- برای جلوگیری از ایجاد عفونت، درهنگام شست و شوی این ناحیه، حتما خود را از جلو به عقب بشویید.
ترشحات واژینال بیش از حد Heavy vaginal discharge
ممکن است که در هفته های اول بعد از زایمان ترشحات زیادی داشته باشید که به آن لوشیا Lochia می گویند. این ترشحات شامل بقایای خونی موجود در رحم است که به مرور خارج می شوند.
- در ابتدا ترشحات قرمز رنگ است و ممکن است که شامل لخته های خون باشد.
- سپس به تدریج به رنگ صورتی درآمده و سفید مایل به زرد شده و درنهایت متوقف خواهد شد.
- طی مدت 2 هفته پس از زایمان، این ترشحات به طرز قابل ملاحظه ای کم می شوند.
- اگر مقدار این ترشحات به تدریج کم نشد، رنگ آن تیره شد ( مایل به سبز و زرد پررنگ) و یا بوی بدی داشت، به پزشک مراجعه کنید.
- پس از زایمان علاوه بر این که بدن شما از مراحل دشواری عبور کرده و ضعیف شده است، مراقبت دائمی از نوزاد سبب می شود که وقت زیادی را برای خودتان صرف نکنید، بنابراین احتمال ابتلا به عفونت افزایش می یابد.