کمخونی و درمان آن در دوران بارداری
آیا احساس ضعیف و خستگی دارید؟ ممکن است کمخون باشید.درصورتیکه باردارید و همیشه خسته و رنگپریده هستید، نمیتوانید تمرکز داشته باشید و احساس بیمیلی و ناراحتی میکنید، احتمالا مبتلا به کمخونی هستید.کمخونی به این معناست که سلولهای قرمز یا حاملان اکسیژن خون شما به اندازه کافی در خونتان وجود ندارند.
کمخونی در دوران بارداری Anemia during pregnancy
بارداران از نظر عملکرد بدنی (یا بهطور طبیعی) در چند ماه اول بارداری کمخون هستند. این مسئلهای جدی نیست و بهعلت افزایش سریع مقدار خون برای رفع نیازهای جنین درحال رشدتان صورت می گیرد. در انتهای ماه ششم بارداری، مقدار خون شما به میزان سرسامآور ۵۰ درصد افزایش مییابد.
در ابتدای این افزایش دو برابری، خون رقیق می شود یعنی تعداد سلولهای قرمز خونی کاهش می یابد. این کمخونی طبیعی، بوسیله ترکیبی از عوامل زیر به سرعت تصحیح میگردد:
مصرف آهن در رژیم غذایی، تولید سلولهای قرمز خونی جدید از مغز استخوان را بهبود بخشیده و باعث تسریع روند بازسازی هورمونها از غده تیروئید می شود و در نتیجه اشتها و جذب مواد مغذی از غذای مصرفی را بهبود میبخشد. به همین دلیل برای خانم های باردار قرصهای آهن یا اسید فولیک تجویز میشود، البته نداشتن عادت ماهیانه نیز به ذخیره آهن و بهبود وضعیت کمخونی کمک میکند.
کمخونی چیست؟
کمخونی میتواند بوسیله کمبود آهن نیز ایجاد شود. ممکن است، خونریزی ممتد از زخم معده یا بواسیر نیز باعث آن باشد. عفونتهایی مثل مالاریا، سلولهای قرمز خونی را نابود کرده و میتواند باعث سقط زودهنگام گردد. البته گاهی ممکن است، کمخونی ژنتیکی مثل کمخونی سلولهای داسی، تالاسمی یا G6PD دلیل بروز کم خونی باشد. بانوانی که در سن باروری مبتلا به کمخونی شدید هستند، ممکن است در لقاح جنین مشکل داشته یا سقطهای مکرر را تجربه کنند. البته کمخونی میتواند به علت کمبود ویتامینهایی مثل B12 یا اسید فولیک نیز بروز کند.
راه حل مشکل کمخونی در حاملگی چیست؟
معمولا کمخونی با بروز نشانهها و آزمایش خون مشخص میگردد. بانوان مبتلا به کمخونی مزمن یا ممتد، مستعد عفونت مجاری ادرار می باشند. یکی از علت های سقطهای مکرر، کمخونی نهفته و بدون علائم است و ممکن است خود فرد نیز از این مسئله آگاهی نداشته باشد. جستجوی علت کمخونی بهترین راه حل است زیرا ممکن است کم خونی مادرزادی یا ارثی باشد و شما و همسرتان به مشاوره ژنتیک نیاز داشته باشید.
درمانی ایمن
بجز مصرف روزانه ۳۰ تا ۶۰ گرم آهن، میتوانید مصرف گوشت قرمز و سبزیهایی با برگ سبز تیره را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
رهایی از کمخونی با مصرف آهن
نکاتی قابل توجه
- به این علت که استفاده از قرصهای آهن ممکن است باعث ناراحتیهای گوارشی (یبوست یا اسهال) شود، آنرا همراه غذا و با لیوانی پر از آب یا آبمیوه میل کنید.
- سعی کنید این قرصها را همواره در دسترس خود قرار دهید، دیدن مکرر آنها کنار ظرفشویی آشپزخانه یا در جلوی درب یخچال باعث می شود تا مصرف به موقع آنها را فراموش نکنید.
- آهن به همراه ویتامین C بهتر جذب بدن میشود. ویتامین C میتواند از نوع قرص یا لیوانی از آب پرتقال تازه باشد.
- قرصهای آهن میتواند مدفوع را به رنگ سبز یا سیاه در آورد، بنابراین زمانی که این اتفاق افتاد، نگران نباشید.
- بهبود کمخونی به یک یا دو هفته زمان نیاز دارد. قبل از آنزمان انتظار بهبودی نداشته باشید.
- مکملهای آهن باید طی بارداری و شش هفته بعد از زایمان استفاده شود.
- به ندای بدن خود گوش دهید و در زمان مورد نیاز به استراحت بپردازید.
- کشمشها سرشار از آهن هستند و مصرف آن می تواند کم خونی را بهبود بخشد.
کشمش محتوی مقدار زیادی آهن میباشد. ۶۰۰ گرم کشمش، ۹۰ درصد آهن مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند. ۱۰۰ گرم کشمش در حدود 1/88 میلی گرم آهن دارد، در حالیکه ۱۰۰ گرم گوشت گاو بین ۴-۲ میلی گرم آهن دارد.
مطالب بیشتر:
- علائم و نشانه های مسمومیت با آهن
- اهمیت آزمایش ژنتیک قبل از بارداری
- با پانزده خوراکی برتر دوران بارداری آشنا شوید!