آیا خوردن کره در بارداری مضر است؟

آیا خوردن کره در بارداری مضر است؟

کره یک محصول لبنی محبوب است که از شیر گاو تهیه می شود و طعم بسیار مطوبی دارد. در واقع کره از چرخ کردن شیر یا دوغ به دست می آید و سرشار از پروتئین و انرژی است. طعم بسیار خوب این محصول باعث شده است بیشتر در وعده صبحانه کنار پنیر، عسل و مربا مورد استفاده قرار گیرد، البته در آشپزی و صنایع غذایی نیز کاربرد گسترده‌ای دارد.  

مصرف کره در بارداری

برای مادر بارداری که ویار کره دارد، پیدا کردن جایگزین مناسب کار دشواری است. به خصوص اینکه در چنین شرایطی حتی مصرف بی رویه کره بدون نمک نیز خطراتی به همراه دارد. 

مصرف کره در سه ماهه اول بارداری

کره برای بسیاری از مادران باردار که تهوع و بیماری صبحگاهی دارند، گزینه خوبی برای طعم دار کردن غذاست. طعم کره غذا را اشتها آور تر و مصرف آن را راحت تر می کند. اما بهتر است در دوران بارداری از کره بدون نمک و کم چرب استفاده شود.

مصرف کره در سه ماهه سوم بارداری

اگر وزن مادر در اواخر بارداری یا سه ماهه سوم بیش از حد افزایش پیدا کند، دردسرساز می شود، این برهه برای مادر بسیار حیاتی و به شدت چالش برانگیز است. بعد از هفته 37  جنین کامل شده و هر زمان ممکن است به دنیا بیاید. همانطور که می دانید کره به طور طبیعی ملین و اگر زیاد مصرف شود زایمان آور است. چرا که حرکات روده را تشدید می کند و انقباضات رحمی را افزایش می دهد. بنابراین واژن را چرب کرده و موجب تسهیل زایمان خواهد شد. بنابراین کره منبع سالم چربی به شمار می آید که مصرف متعادل آن به نفع مادر و جنین است.

 

مضرات مصرف کره در بارداری

کره یکی از غذاهای کاملا مفید برای مادر و جنین در دوران بارداری است. اما اگر طبق قاعده مصرف نشود و به غذای اصلی سفره تبدیل گردد، باید خود را برای زیان های حاصل از آن آماده کنیم. گاهی، ساختار بدن به گونه ای است که مصرف کره اثرات زیان بار به همراه خواهد داشت. همانطور که می دانیم اصلی ترین جزء کره را چربی تشکیل می دهد. مصرف کره در مادر باردار مبتلا به دیابت بارداری یا سابقه بیماری قلبی، می تواند بیماری را تشدید کرده یا موجب باز نمود کامل آن شود. افراد چاق یا دارای اضافه وزن اگر بیش از اندازه کره مصرف کنند، در معرض افزایش وزن بیشتر قرار می گیرند. مصرف کره بدون نمک نیز در دوران بارداری بهتر از کره ای است که به آن نمک اضافه کرده اند. مزه این دو نوع کره تفاوت چندانی با هم ندارد و به راحتی می توانید به مزه عادت کنید. اما این دلیل نمی شود که بیش از حد نیاز به مصرف کره روی آورید.

با زیاده روی در مصرف کره، چربی اشباع موجود در آن چاقی را در افرادی که اضافه وزن دارند، تشدید می کند بنابراین قبل از مصرف این ماده پرکالری، تمامی شرایط باید بررسی شود.

 

میزان مصرف کره در بارداری

افزودن کره به غذاهای مختلف از جمله خوراک ها، شیرینی ها و حتی یک تکه نان، بافتی خامه ای به آن می بخشد. کره بدون نمک در دوران بارداری مضر نیست و اگر به اندازه مصرف شود، موجب جذب مواد معدنی شده و انرژی بیشتری تامین می کند، بنابراین نباید هرگز کره را از برنامه غذایی حذف کرد. مصرف چند قاشق چای خوری کره بدون نمک، هر چند وقت یکبار، اشکالی ندارد اما نباید به طور منظم در برنامه غذایی گنجانده شود. در مصرف کره هیچگاه نباید کمیت را فراموش کرد و همواره باید مقدار مصرف را در نظر داشت زیرا اگر از حد بگذرد، دردسرها شروع می شود.

اضافه کردن کره به برخی غذاها، عطر و طعمی دلفریب به آنها می بخشد. کره به جذب برخی عناصر مهم کمک می کند، لذا می توان آن را به میزان اندک مصرف کرد. بهتر است کره مرتباً به عنوان غذای اصلی، دست کم در برنامه غذایی دوران بارداری، مصرف نشود. اما گاهی اوقات  به اندازۀ یک قاشق چای خوری مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

برخی از غذاهایی که می تواند همچون کره طعم و مزه ای دلچسب به غذا بدهد و در عین حال سالم باشد، عبارتند از :

  • می توان به جای کره از مارگارین یا کره گیاهی روی نان استفاده کرد.
  • می توان مافین ها و دسرها را با سس سیب بدون قند مصرف کرد.
  • برای مصرف چربی های اشباع می توان به جای کره از روغن استفاده کرد.
  • به جای استفاده از کره با سبزیجات پخته، می توان از ماست کم چرب استفاده کرد.
  • می توان سبزیجات را با آب مرغ مزه دار کرد و یا به جای کره از سبزی خوردن تازه استفاده کرد.

 

روش های افزودن کره به رژیم غذایی بارداری

  • کره به عنوان پخشینه همراه با نان یا سایر اقلام پخته شده مورد استفاده قرار می گیرد.
  • سبزیجات را می توان با کره بخار پز یا در آن سرخ کرد.
  • برای بهبود طعم و مزه کره را می توان به هر غذایی اضافه کرد.
  • تمامی میان وعده های سبک را می توان با کره طبخ کرد.
  • هربار که کره می خورید، مراقب وضعیت تعادل در برنامه غذایی خود باشید. حتما از مصلح های غذایی مانند میوه جات، سبزیجات و حبوبات استفاده کنید تا عوارض جانبی آن را به حداقل برسانید.

بنابراین از آنجا که مادر باردار باید از غذاهای سالم و کامل با حداکثر ارزش غذایی میل کند، لازم است که از تمامی گروه های غذایی در برنامه غذایی خود داشته باشد. چربی نیز یکی از ضروریات این دوران است که انرژی زیادی تولید کرده و برای رشد و نمو عمومی جنین مفید است.

 

مطالعه بیشتر:

1- خوردن شکلات در سه ماهه اول و دوم بارداری

2- آیا خوردن عسل در بارداری سلامت جنین را به خطر می اندازد؟

3- مزایا و مضرات خوردن تخم مرغ در دوران بارداری

4- خوردن لبنیات در بارداری