خونریزی در اوایل بارداری نشانه چیست؟
خونریزی در بارداری یکی از مشکلات شایع و البته بسیار نگران کننده است. با این وجود همه می دانند که خونریزی در دوران بارداری عادی نیست. خون ریزی در هر زمانی از بارداری به دلایل متفاوتی می تواند مربوط باشد. اما علت خونریزی در بارداری چیست؟ خونریزی در اوایل بارداری خطرناک است؟ خونریزی در اواخر بارداری چه دلایلی دارد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوالات تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
آیا خونریزی در اوایل بارداری طبیعی است؟
دیدن لکه خون در اوایل بارداری میتواند باعث نگرانی شدید مادر شود. آیا خونریزی در اوایل بارداری به این معناست که در حال از دست دادن بارداریتان هستید؟ در حقیقت خونریزی واژنی که در سه ماه اول بارداری رخ دهد، بیشتر از آن که فکر می کنید، معمول است و خوشبختانه در اکثر موارد مشکل خاصی وجود ندارد. اما اگر نگرانید، همیشه باید با مراقب پزشکی خود مشورت کنید. طبق آمار، خونریزی در 20% تا 30% از بارداریها رخ میدهد و از این تعداد حدوداً 50% آنها به سقط جنین منتهی میشود.
خونریزی اوایل بارداری نشانه چیست؟
خونریزی در مراحل ابتدایی دوران بارداری علل گوناگونی می تواند داشته باشد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- خونریزی جایگزینی (خونریزی لانه گزینی)
هنگام جایگزینی عادی رویان در دیواره رحم مقدار کمی خونریزی اتفاق می افتد. این خون عموماً به عنوان خونریزی لانه گزینی نام برده میشود. خونریزی از محل جایگزینی بسیار متفاوت از خونریزی منظم از عادت ماهانه است. در خونریزی عادت ماهانه هنگامیکه بارداری رخ نداده باشد، لایه داخلی رحم یا آندومتریوز که خود را برای پذیرش تخمک آماده کرده است فرو ریخته و به شکل خونریزی عادت ماهانه از بدن خارج می شود. و رحم خود را و برای زندگی جدید در چرخه بعدی آماده می کند. معمولاً خونریزی جایگزینی سبک است و می تواند یک یا دو روز ادامه یابد.
2- حساسیت بافتی
به علت افزایش جریان خون و تغییرات هورمونی بارداری، بافت دهانه رحم به شدت حساس میشود. گاهی پولیپی کوچک (زائده گوشتی بر روی دهانه رحم) ایجاد می شود و خونریزی از دهانه رحم رخ میدهد. معمولاً این خونریزی بدون تهدیدی برای جنین از بین میرود.
3- خونریزی غیرمنتظره
این خونریزی در سه ماه اول بارداری و در موعد عادت ماهانه مادر رخ میدهد. عموماً این خونریزی در اثر میزان کم هورمون هاست و همیشه به سقط جنین نمی انجامد.
4- سقط جنین
اکثر سقط جنین ها بین شش و ده هفتگی بارداری رخ میدهد. معمول ترین علت سقط جنین عوارض پزشکی، عفونت، اختلال رحمی، استرس شدید، برخی داروها و ناسازگاری گروه خون است. این خونریزی سنگین و با خونی روشن و همراه با گرفتگی شکمی و کمر درد کمی همراه خواهد بود. گرچه خونریزی میتواند نشانه سقط جنین باشد، ولی به این معنا نیست که حتما سقط جنین رخ می دهد. حدود نیمی از بانوان بارداری که خونریزی میکنند، دچار سقط جنین نمیشوند. حدود 15% تا 20% از تمام بارداری ها به سقط جنین می انجامد و اکثراً در دوازده هفته نخست رخ میدهد.
5- بارداری خارج رحمی
تخمک بارورشده خارج از رحم جایگزین می شود، معمولاً در لوله فالوپ یا در موارد نادر، در شکم به جای رحم. بارداری خارج رحمی کمتر از سقط جنین معمول است و در یکی از هر شصت بارداری رخ میدهد. این مشکل برای مادر تهدید جانی است و نشانه های آن عبارتند از خونریزی واژنی و درد شدید پایین شکم. شاید خونریزی در اثر عللی نامربوط به بارداری نیز باشد.؛ مثلاً آسیب دیدگی سخت یا پارگی دیوار واژن و برخی عفونت ها نیز میتواند باعث خونریزی شود.
اگر خونریزی دارید، همیشه باید از نوار یا پد بهداشتی بهره گیرید تا بتوانید نظارت کنید که چه میزان خونریزی دارید و دچار چه نوع خونریزی هستید. هرگز نباید تامپون مصرف کنید تا جسمی خارجی را وارد ناحیه مهبل کنید (مثل شستشو دادن)، و اگر اکنون خونریزی دارید از آمیزش جنسی دوری کنید.
خوشبختانه اکثر بانوان مبتلا به لکه بینی و خونریزی در بارداری، حاملگی سالمی را ادامه خواهند داد. از دست دادن خون از مهبل در دوران بارداری عادی نیست، پس اگر این مشکل برایتان رخ داد، با مراقب بهداشتی خود مشورت کنید.
خونریزی در اواخر بارداری نشانه چیست؟
دلیل خونریزی در اواخر بارداری شامل موارد زیر است:
- تغییرات دهانه رحم به ویژه پس از رابطه جنسی می تواند منجر به خونریزی شود.
- عفونت واژن
- خارج شدن پلاک مخاطی که در تمام طول بارداری، دهانه رحم را مسدود نگاه داشته بود، این علامت نشان دهنده آن است که دهانه رحم برای شروع زایمان آماده است. این ترشحات ممکن است چند روز پیش از آغاز انقباضات رحم و یا در حین زایمان خارج شود. بنابراین بهتر است با علائم زایمان و آنچه در حین آن رخ خواهد داد، زودتر آشنا شوید.
- پارگی یا جداشدن جفت یک عارضه بسیار مهم است چرا که در اینصورت جفت شروع به جدا شدن از دیواره رحم می کند. این عارضه معمولا منجر به درد شکم شده و گاهی بدون خونریزی رخ می دهد.
- جفت سر راهی (قرارگیری جفت در پایین رحم)، زمانی روی می دهد که جفت به بخش پایین رحم می چسبد و دهانه آن را می پوشاند. این عارضه می تواند منجر به خونریزی بسیار شدید شود و سلامت شما و کودکتان را تهدید کند. در اینصورت باید فورا به بیمارستان رفته و بصورت اورژانسی سزارین شوید.
- اختلالات بندناف بصورت عروق سر راهی یا نبودن ژله وارتون دور محل چسبیدن آن به جفت. این عارضه نادر زمانی رخ می دهد که بخشی از رگ های خونی متصل به جنین، درون بندناف نبوده و سر راه دهانه رحم قرار می گیرند. این رگ ها بطور معمول می باید درون بندناف و جفت قرار داشته باشند. در صورت پاره شدن کیسه آب، ممکن است این رگها نیز پاره شده و منجر به خونریزی واژینال شوند. در این صورت احتمال دارد جنین میزان قابل توجه و خطرناکی از خون خود را از دست بدهد. تشخیص عارضه رگ سرراهی بسیار دشوار است، اما گاهی می توان بوسیله سونوگرافی پیش از زایمان آن را تشخیص داد. در صورت خونریزی واژینال و تغییر ضربان قلب جنین بلافاصله پس از پاره شدن لایه رحمی، مشکوک به عارضه رگ سرراهی خواهید بود.
مطالعه بیشتر:
1- خونریزی در بارداری نشانه چیست و چگونه قابل جلوگیری می شود؟
2- علت لکه بینی در ماه دوم بارداری چیست؟
3- لانه گزینی چیست و خونریزی لانه گزینی چه علائمی دارد؟
4- لکه بینی یا خونریزی در سه ماهه اول بارداری
5- انواع خونریزی (لکه بینی) در بارداری