خواندن جواب آزمایش هورمونی پرولاکتین و رنج نرمال این هورمون
پرولاکتین هورمونی است که نرمال بودن مقدار آن بر توان باروری بانوان و آقایان بسیار موثر است. به همین دلیل از آنجا که یکی از دلایل ناباروری افراد خصوصا بانوان ممکن است بالا بودن هورمون پرولاکتین باشد، ممکن است پزشک با دیدن برخی علائم انجام آزمایش پرولاکتین را برای شما توصیه کند. پس از آماده شدن نتیجه آزمایش، خواندن جواب آزمایش هورمونی پرولاکتین اهمیت پیدا می کند. برای کسب اطلاعات کامل درمورد نحوه خواندن جواب آزمایش پرولاکتین و محدوده رنج نرمال این هورمون تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
هورمون پرولاکتین چیست؟
پرولاکتین هورمونی است که به مقدار کم در بدن بانوان و نیز آقایان وجود دارد. این هورمون توسط غده هیپوفیز تولید و ترشح می شود. تنظیم بودن مقدار آن در روند تخمک گذاری و نیز تولید اسپرم در بانوان و اقایان بسیار موثر بوده درنتیجه تاثیر مستقیم بر روی توان باروری دارد.
مقدار این هورمون در دوران بارداری افزایش می یابد و این افزایش سبب تکثیر سلول های بافت غدد و چربی موجود در پستان های مادر می شود. این تکثیر سلولی به رشد و انشعاب مجاری و سینوس های شیری، تولید و ترشح می شود تا غذای نوزاد پیش از تولد او آماده شده باشد.
خواندن جواب آزمایش prolactin
چنانچه پزشک برای شما آزمایش پرولاکتین تجویز کرده و شما آن را انجام داده اید و می خواهید بدانید خواندن جواب آزمایش هورمونی پرولاکتین چگونه است، در این بخش ما رنج نرمال مربوط به این هورمون را در حالات مختلف بارداری و غیر بارداری برایتان ذکر کرده ایم تا با کمک آن، اطلاع از نتیجه نهایی آزمایش برایتان ساده شود.
- مقدار نرمال پرولاکتین خون در مردان : کمتر از 17 نانوگرم (به طور دقیق 2 تا 17 در میلی لیتر . 17 ng/mL نانوگرم در هر میلی لیتر)
- مقدار نرمال پرولاکتین در زنان (اگر باردار نباشند) : کمتر از 25 نانوگرم در میلی لیتر. به طور دقیق 2 تا 25. (25 ng/mL نانوگرم در هر میلی لیتر)
- مقدار نرمال پرولاکتین برای خانم های باردار : 10 تا 209 ng/mL نانوگرم در هر میلی لیتر
برای خواندن جواب آزمایش هورمونی پرولاکتین خود، اعداد ذکر شده را با این محدوده مقایسه کنید، البته توجه داشته باشید که رنج نرمال برای برخی آزمایشگاه ها ممکن است کمی متفاوت باشد.
بالا بودن سطوح پرولاکتین:
چنانچه سطح پرولاکتین شما کمی بالاتر از محدوده طبیعی باشد به معنای وجود مشکل یا ابتلای شما به بیماری نیست. زیرا خوردن غذا در فاصله کوتاهی پیش از آزمایش و یا داشتن استرس بالا با تاثیر بر نتایج آزمایش می تواند میزان پرولاکتین خون را بالاتر از محدوده طبیعی نشان دهد.
علاوه بر آن آنچه که به عنوان رنج نرمال یا محدوده طبیعی در نظر گرفته می شود بسته به نوع آزمایشگاهی که پزشک به شما معرفی می کند می تواند متفاوت باشد.
پرولاکتین چند باشه خطرناکه
احتمالا اکنون می پرسید که پرولاکتین چند خطرناکه؟ بالا بودن بسیار شدید پرولاکتین – تا 1000 برابر بالاتر از محدوده طبیعی- می تواند نشان دهنده ابتلا به پرولاکتینوما باشد. این تومور یا بافت های اضافه غالبا خوش خیم هستند به این معنا که سرطانی نبوده و با دارو قابل درمان می باشند. در این وضعیت ممکن است پزشک انجام یک آزمایش MRI را به شما توصیه کند. بنابراین اگر می خواهید بدانید که پرولاکتین بالای چند خطرناکه، باید به شما بگوییم اگر نتیجه آزمایشتان عدد 1000 برابر بالاتر از محدوده طبیعی را نشان می دهد لازم است به متخصص غدد مراجعه کرده و آزمایشات بیشتری را انجام دهید.
برای انجام این آزمایش ابتدا بر روی تخت MRI دراز کشیده و بعد به داخل کانال عکس برداری هدایت می شوید. سپس با استفاده از امواج رادیویی تصاویر واضح و دقیقی از مغز شما گرفته می شود. در مرحله بعد پزشک با بررسی نتایج MRI مشخص می کند که آیا در نزدیکی غده هیپوفیز توده اضافه ای وجود دارد یا خیر و یا در صورت وجود داشتن بزرگی آن چقدر است.
پایین بودن سطوح پرولاکتین
پس از کسب اطلاعات کامل درمورد خواندن جواب آزمایش هورمونی پرولاکتین نوبت به بررسی علت و عوارض نتایج غیر طبیعی می رسد. چنانچه سطح پرولاکتین شما پایین تر از محدوده طبیعی باشد نشان دهنده آن است که غده هیپوفیز شما به درستی عمل نمی کند. این عارضه در اصطلاح پزشکی به hypopituitarism یا کم کاری غده هیپوفیز موسوم است. پایین بودن سطوح پرولاکتین معمولا به درمان خاصی نیاز ندارد.
مصرف برخی از داروها می تواند باعث کاهش سطح پرولاکتین شود از جمله:
دوپامین: مورد استفاده در افراد مبتلا به شوک
لوودوپا: مورد استفاده در درمان پارکینسون
مشتقات آلکالوئیدهای ارگوت: مورد استفاده در درمان میگرن و سردردهای شدید
بالا بودن سطح پرولاکتین
به وضعیتی که در آن میزان پرولاکتین خون بالاتر از حد طبیعی باشد هایپرپرولاکتینمی گفته می شود. از میان شایع ترین دلایل هایپروپرولاکتینمی می توان به بارداری، داروهای مورد استفاده در کاهش دوپامین، کم کاری تیروئید و یا ابتلا به تومورهای خوش خیم هیپوفیز موسوم به پرولاکتینوما اشاره کرد. ابتلا به این عارضه می تواند باعث ایجاد عوارض ناخوشایندی از جمله تولید ناخواسته شیر، اختلال در سیکل قاعدگی، بروز علائم ناشی از کمبود استروژن در زنان و یا بروز علائم ناشی از کمبود تستوسترون در مردان شود. اغلب بیماران مبتلا به پرولاکتینوما با استفاده از داروهایی که اثرات دوپامین را در بدن تقلید می کنند، با موفقیت درمان می شوند. کابرگولین موثرترین داروی مورد استفاده در درمان این عارضه می باشد.
در واقع نوع درمان به علت ایجاد عارضه بستگی دارد. در مواردی که علت ایجاد عارضه یافت نشده و یا ناشی از وجود توموری کوچک در غده هیپوفیز باشد معمولا پزشک هیچ درمانی را توصیه نمی کند.
در برخی موارد پزشک به منظور کاهش سطوح پرولاکتین از دارو استفاده می کند. در افراد مبتلا به پرولاکتیما به منظور مهار پرولاکتین و کاهش سایز تومور غالبا از دارو استفاده می شود.
اکنون که درمورد خواندن جواب آزمایش هورمونی پرولاکتین و عوارض غیر طبیعی بودن مقادیر آن اطلاعات کامل دارید، احتمالا می توانید تا حدی از نتیجه آزمایش خودتان سر درآورید، اما به یاد داشته باشید که این اطلاعات به هیچ عنوان جایگزین مراجعه به متخصص غدد و پیگیری توصیه های درمانی او را نخواهد شد.
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prolactin-test#1
مطالعه بیشتر:
1- پرسش و پاسخ درباره تغییرات پستان ها در دوران بارداری
2- بهترین زمان مصرف قرص داستینکس (Dostinex) برای پرولاکتین بالا؟
3- تاثیرات بالا بودن میزان هورمون پرولاکتین در زنان و مردان
4- آیا پرولاکتین بالا مانع تخمک گذاری و بارداری میشود؟