دارو برای دوقلوزایی و مکمل های باروری برای دوقلو باردار شدن
شاید از دیدگاه بسیاری، دوقلو دار شدن وحشتناک باشد اما برخی از افراد به بارداری و زایمان دوقلویی به چشم با یک تیر دو نشان زدن نگاه می کنند و معتقدند که می توان با یک بار گذرداندن دوره بارداری و یک بار انجام زایمان، صاحب دو نوزاد شد. به همین سبب به دنبال راهکارهایی برای افزایش احتمال دوقلوزایی می گردند. در این مطلب قصد داریم چند مورد از متداول ترین انواع دارو برای دوقلوزایی را به شمال معرفی کنیم، اما لازم به ذکر است که مصرف تمامی آنها باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
داروهای افزایش دهنده بارداری دوقلویی
پزشک متخصص زنان و زایمان پس از انجام معاینات دقیق پزشکی و در صورت صلاحدید داروهایی را برای افزایش احتمال بارداری دوقلویی (داروی دوقلو زایی) به شما تجویز می کند که در ادامه به برخی از متداول ترین آنها اشاره می شود.
1- کلومید (کلومیفن سیترات)
این قرص با افزایش 7 الی 8 درصدی احتمال بارداری دوقلویی یکی از پرطرفدارترین داروهای برای دوقلوزایی و نیز مورد استفاده در درمان ناباروری به شمار می رود. بانوانی که بدون مصرف قرص نیز از احتمال بارداری دوقلویی برخوردارند با استفاده از این قرص می توانند باعث چند برابر شدن این احتمال در خود شوند.
این قرص ها را می توان پیش از شروع درمان های کمک باروری مانند لقاح مصنوعی برای تحریک و افزایش تخمک گذاری استفاده کرد.
کلومید همچنین در درمان عدم تعادل هورمونی مردان نیز تجویز می شود. مصرف این دارو کمیت و کیفیت اسپرم ها را بهبود بخشیده و باعث افزایش تحرک آنها می شود.
2- پارلودل
از انواع دیگر دارو جهت دوقلو زایی می توان به پارلودل اشاره کرد. این قرص باید در مقادیر کم و به مدت 5 روز در ماه مصرف شود. مصرف این دارو سطح هورمون پرولاکتین را کاهش و تولید هورمون محرک رشد فولیکول را افزایش می دهد. به این ترتیب مصرف آن باعث آزاد شدن بیش از یک تخمک در هر سیکل قائدگی شده و از این طریق احتمال بارداری دوقلویی را بالا می برد.
3- پرگونال
از انواع دیگر دارو برای دوقلوزایی پرگونال است. پرگونال یکی از پرکاربردترین داروهایی است که پس از درمان ناباروری برای کمک به حاملگی دوقلویی مصرف می شود. مصرف این دارو با تاثیر بر هیپوتالاموس (بخشی از مغز که عملکردهای اصلی بدن را کنترل می کند) منجر به ترشح هورمون LH یا "لوتئینه کننده" که وظیفه القاء تخمک گذاری در بدن را برعهده دارد می شود. به علاوه پروگونال احتمال بارداری چندقلویی را نیز افزایش می دهد.
مکمل های باروری برای دوقلو باردار شدن
علاوه بر انواع ذکر شده دارو برای دوقلوزایی، قرص ها و مکمل ها می توانند احتمال بارداری دوقلویی را اندکی افزایش دهند.
1- مکمل های اسید فولیک
نتایج مطالعات محققان استرالیایی نشان می دهد که مصرف مکمل های اسید فولیک در دوران قبل از بارداری احتمال دوقلو باردار شدن را در بانوان افزایش می دهد. البته برخی دیگر از مطالعات نیز نتایج ضد و نقیضی را در این زمینه ارائه کرده اند. ولی به طور کلی مصرف مکمل های اسید فولیک همراه با سایر مکمل های حاوی فولات پیش از بارداری، در پیشگیری از ابتلا جنین به نقایص لوله عصبی و در نتیجه کمک به تولد نوزاد سالم بسیار موثر است.
حاصل مطالعات جدید نشان می دهد که انجام درمان IVF در کنار مصرف زیاد فولات احتمال بارداری دوقلویی را در بانوان افزایش می دهد.
2- گنادوتروپین
گنادوتروپین با بهبود بخشیدن به کیفیت تخمک ها و کمک به بلوغ آنها احتمال بارداری دوقلویی را در بانوان افزایش می دهد. مصرف این دارو باعث تحریک تخمدان ها و در نتیجه آزاد شدن بیش از یک تخمک بالغ در طول هر چرخه تخمک گذاری می شود. پزشک در صورت صلاحدید می تواند از انواع این دارو برای دوقلو زایی استفاده کند.
3- پروژسترون
پروژسترون دیواره داخلی رحم یا آندوتر را تقویت کرده و از این طریق احتمال بارداری دوقلویی را افزایش می دهد. در صورتی که بیش از یک تخمک بارور شود احتمال متصل شدن نطفه ها به دیواره رحم و وقوع یک بارداری دوقلویی موفق بیشتر خواهد شد. قرص های باروری در اغلب موارد منجر به تولد دوقلوهای غیر همسان می شوند علت این امر آن است که مصرف این قرص ها احتمال آزاد شدن همزمان چند تخمک در هر سیکل قائدگی را افزایش می دهند.
مجددا تاکید می کنیم، درصورتی که قصد دارید از دارو برای دوقلوزایی استفاده کنید، مشورت با پزشک متخصص زنان زایمان قبل از مصرف و در تمامی طول دوره درمان ضرورت دارد.
مطالعه بیشتر:
آنچه در مورد ivf و آزمایش بتا بعد از ivf باید بدانید
برای تقویت اسپرم در مردان چه بخوریم؟
نشانه های بارداری دوقلویی یا چندقلویی