molfix-مولفیکس

آنچه در مورد ivf و آزمایش بتا بعد از ivf باید بدانید

آنچه در مورد ivf و آزمایش بتا بعد از ivf باید بدانید

برای زوجینی که در طی انجام درمان های نتباروری سرانجام آی وی اف کرده و جنین ها را به درون رحم مادر آینده متنقل کرده اندف هیچ چیز مهم تر از مطلع شدن از نتیجه آزمایش بارداری نخواهد بود. با توجه به این که در تست های بارداری عدد مربوط به هورمون βhCG ذکر می گردد، آزمایش بتا بعد از ivf می تواند نشان دهد که شما در چه مرحله ای هستید؟

IVF چیست و چگونه انجام می شود؟

امروزه عبارت لقاح مصنوعی یا لقاح خارج از رحمی و آی وی اف برای همگان آشنا و شناخته شده است. اما در گذشته‌ی نه چندان دور، تولد نوزادان آزمایشگاهی و درمان ناباروری با این روش، بسیار اسرارآمیز و ناشناخته بود، لوِئیز براون، متولد انگلستان در سال 1978، نخستین نوزادی بود که با این روش در خارج از رحم مادرش تشکیل شد. هرگز به عنوان اولین گام در درمان ناباروری استفاده نمی‌شود، مگر در شرایطی که لوله فالوپ کاملا مسدود شده باشد. در شرایط عدم باروری، در ابتدا از درمان‌های دارویی و جراحی استفاده می شود و در صورت بی نتیجه ماندن در انتها از روش لقاح مصنوعی استفاده می کنند.

بر خلاف فرآیند ساده‌ی لقاح مصنوعی، که اسپرم داخل رحم مادر قرار داده می‌شود و سپس لقاح به طور عادی شکل می‌گیرد، در روش IVF، تخمک و اسپرم در خارج از بدن و در محیط آزمایشگاهی لقاح داده می‌شوند. سپس جنین تشکیل شده را داخل رحم مادر قرار می‌دهند. IVF روش پیچیده و نسبتا گرانی است که فقط حدود 5% از زوج‌های نابارور به انجام این روش اقدام می‌کنند.  

نخستین گام در لقاح مصنوعی یا IVF تزریق هورمون است که سبب می‌شود ماهانه به جای یک تخمک، چندین تخمک تولید شود. پس از آن از طریق آزمایشات لازم، مشخص می‌شود که آیا بدن برای بازیابی تخمک آمادگی دارد یا خیر. پیش از فرایند بازیابی، دارویی تزریق می‌شود که باعث آماده شدن و به عمل آمدن تخمک و آغاز فرآیند تخمک گذاری می‌گردد.

زمان‌بندی این مراحل بسیار مهم است، تخمک‌ها باید پیش از ظهور فولیکول‌ها در تخمدان، بازیابی شوند. در صورتی که تخمک‌ها خیلی زود یا خیلی دیر برداشته شوند، نمی‌توانند به طور طبیعی رشد کنند. پزشک ممکن است آزمایش خون یا سونوگرافی انجام دهد تا مطمئن شود تخمک‌ها پیش از بازیابی در مرحله‌ی درستی از رشد قرار دارند. مسئولان مرکز درمانی، توصیه‌هایی از آنچه شب پیش از IVF و روز موعد باید انجام بدهید را به شما ارائه می‌نمایند. برای بسیاری از بانوان، داروی مسکن تجویز می‌شود و می‌توانند انتخاب کنند که به تدریج بی‌حس شوند یا تحت بیهوشی کامل قرار بگیرند.

حین انجام IVF، پزشک با کمک سونوگرافی، فولیکول‌های داخل تخمدان را کنار می زند و توسط یک سرنگ خالی، تخمک‌ها را خارج می‌نماید. این روش معمولاً کمتر از 30 دقیقه زمان می‌برد، اما گاهی نیز ممکن است تا یک ساعت طول بکشد.

بالافاصله پس از بازیابی، تخمک‌ها در محیط آزمایشگاه با اسپرم همسر که در همان روز تحویل داده شده است ترکیب می‌شوند. پس از ترخیص زوجین، تخمک‌های بارور شده در آزمایشگاه نگهداری می‌شوند تا از رشد مطلوب آن‌ها اطمینان حاصل شود. گاهی حتی تا پنج روز باید صبر کرد تا  جنین به مرحله‌ی پیشرفته‌ی بلاستوسیست برسد.

پس از آماده شدن جنین، زوجین به مرکز درمانی مراجعه می‌نمایند تا پزشک یک یا چند رویان یا همان نطفه را داخل رحم قرار دهد. این مرحله، نسبت به مرحله‌ی بازیابی تخمک، سریع‌تر و آسان‌تر انجام می‌شود. پزشک یک لوله باریک و انعطاف‌پذیر به نام کاتتر را از طریق واژن و دهانه‌ی رحم، به داخل رحم وارد نموده و جنین‌ها را در آنجا جای‌گذاری می‌کند. اکثر متخصصان توصیه‌ می کنند که برای افزایش شانس بارداری، در هر بار IVF سه نطفه درون رحم جاگذاری شود. البته در این شرایط ممکن است بارداری چندگانه ایجاد شود که می‌تواند سلامتی مادر و جنین را تحت الشعاع قرار بدهد.

پس از این مرحله، مادر باید چند ساعت در بیمارستان بماند و پس از 4 تا 6 ساعت مرخص شود. احتمالاً دو هفته پس از انتقال نطفه به رحم، باید آزمایش بتا بعد از ivf انجام شود. که در ادامه جدول مربوط به اعداد آزمایش بتا بعد از ivf را مشاهده خواهید کرد.

در صورتی که مقدار اسپرم خیلی کم باشد، پزشک ممکن است همراه با IVF، روش تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم را نیز امتحان کند. در این روش، یک اسپرم از مایع منی و گاهی نیز از خود بیضه‌ها گرفته می‌شود و به طور مستقیم به تخمک وارد می‌شود، سپس نطفه زنده پس از تشکیل، با استفاده از روش IVF، به داخل رحم منتقل می‌شود.

 

آزمایش بتا بعد از ivf

یک تا دو هفته فاصله بین زمان انتقال جنین ها تا اجام آزمایش بارداری و اندازه گیری عدد بتا، بعد از آن مراحل پر استرس درمان ناباروری می تواند بسیار سخت و طاقت فرسا باشد. وقتی انتقال جنین ها به پایان رسید بعد از چند هفته انتظار، حال نوبت به انجام آزمایش تیتر بتا بعد از ivf می رسد.

  • روز نهم پس از انتقال BSU، در محدوده 119 – 17 با میانگین 48

  • روز دهم پس از انتقال BSU، در محدوده 147 – 17 با میانگین  میانگین 59

  • روز یازدهم پس از انتقال BSU، در محدوده 223 – 17 با  میانگین 59

  • روز دوازدهم پس از انتقال BSU، در محدوده 429 – 17 با میانگین 132

  • روز سیزدهم پس از انتقال BSU، در محدوده 758 – 70 با میانگین 292

  • روز شانزدهم پس از انتقال BSU، در محدوده 4130 – 324 با میانگین 1061. در این مرحله انتظار می رود که کیسه زرده با کمک سونوگرافی مشاهده شود..

  • شش هفته پس از بارداری BSU میانگین 17000،در این مرحله انتظار می رود که صدای ضربان قلب جنین شنیده شود.

  • پایان هفته ششم BSU و 30000، در این مرحله انتظار می رود که جنین با کمک سونوگرافی مشاهده شود.

توجه داشته باشید که اعداد ذکر شده میانگین اعداد آزمایش بتا بعد از ivf است، بنابراین اندکی تفاوت در عدد نهایی آزمایش بتا بعد از ivf شما نشان دهنده اختلال در روند کار و موفقیت آمیز نبودن IVF نیست.

 

مطالعه بیشتر:

1- روش های لقاح مصنوعی برای باردار شدن

2- لقاح مصنوعی با روش IUI ( آی یو آی )

3- نشانه های حاملگی در روزهای اول بعد از لقاح

 

استدیو عکس فیلیک