molfix-مولفیکس

چند بار می توان سزارین کرد و خطرات عمل سزارین چیست؟

چند بار می توان سزارین کرد و خطرات عمل سزارین چیست؟

عمومی‌ترین عملی که در اتاق‌های عمل مجهز انجام می‌شود سزارین است. بنابر آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، در ایالات متحده حدود ۳۰ درصد از نوزادان از طریق عمل سزارین بدنیا می‌آیند. با توجه به عمومیت این عمل، چند بار می توان سزارین کرد؟ آیا انتخاب این روش خطرهایی را به‌همراه دارد؟

چند بار می توان سزارین کرد؟

یک متخصص از کالج پزشکی اِی‌اندام تگزاس توضیح می‌دهد.

دکتر هکتور چاپا منشی مدیر مرکز زنان و زایمان این کالج می‌گوید: «با این‌که عمل سزارین اکنون به کرات انجام می شود، می‌تواند با مسائل و مشکلاتی همراه باشد. ممکن است خیلی به آن توجهی نشان ندهیم، اما در هر صورت یک عمل جراحی بزرگ شکمی محسوب می شود.»

امروزه یک‌سوم از کودکان با عمل سزارین بدنیا می‌آیند و طبق آخرین آمار، در ده سال گذشته تعداد آن ۵۰ درصد رشد داشته است.

همیشه قضیه از این قرار نبود که مادر باردار وارد مطب پزشک شود و تصمیم بگیرد نوزاد خود را با عمل سزارین بدنیا بیاورد. ممکن است پزشک در صورت بزرگی جنین یا کوچک بودن لگن مادر، یا وضعیت نامناسب جنین و شکست تلاش‌ها برای قرار دادن آن در وضعیت مناسب، انجام عمل سزارین را توصیه کند.

با این‌که نمی‌توان گفت حداکثر تعداد انجام بی‌خطر عمل سزارین چقدر است، اما عموما این نظر مورد قبول واقع شده است که با هر بار عمل سزارین خطرات آن افزایش می‌یابد.

دکتر چاپا می‌گوید: «به عنوان یک پزشک، سخت است برای تعداد فرزندانی که یک زوج می‌خواهند داشته باشند محدودیت قائل شویم، اما شواهد نشان می‌دهد که پس از عمل سزارین سوم خطرات با سرعت بیشتری افزایش می‌یابد. به هر حال، شرایط هر مادری متفاوت است و هر مورد مناسبات مخصوص به خود را دارد. با این حال، با توجه به شواهد پزشکی کنونی، بیشتر مقامات پزشکی می‌گویند، اگر قرار است چند بار عمل سزارین انجام بدهید، توصیه متخصصان حداکثر سه بار است.»

چند بار می توان سزارین کرد؟ خطرات عمل سزارین

یکی از عوارض عمل سزارین می‌تواند شامل ایجاد اسکار و یا جای زخم قابل توجه، عفونت (این خطر در مقایسه با زایمان طبیعی می‌تواند دو برابر باشد)، لخته خون و جراحت مثانه باشد. مشکلات بالقوه که با هر عمل سزارین متوالی پیش می‌آید، شامل چسبندگی جفت – رشد ناهنجار جفت و انسداد روده است.

وی می‌گوید: «درصورت تکرار سزارین این خطر وجود دارد که جفت بصورت ناهنجار به ماهیچه‌های رحم در محل برش قبلی بچسبد و باعث عارضه‌ای به نام چسبندگی جفت شود. چسبندگی جفت می‌تواند برای مادر بسیار جدی و حتی مرگبار و مستلزم تخلیه اضطراری رحم یا انتقال خون باشد.»

تکرار سزارین دوم، سوم، چهارم و ...

وقتی می پرسید که چند بار می توان سزارین کرد، باید بگوییم هر بار عمل سزارین خطر چسبندگی جفت را افزایش می‌دهد. در واقع احتمال چسبندگی جفت در سزارین اول و دوم و سوم هم وجود دارد و هر بار افزایش می‌یابد. اما در سزارین چهارم، احتمال بروز این عارضه ۲ درصد می‌شود و تا سزارین ششم به ۶ درصد افزایش می‌یابد.

 عمل‌های جراحی متعدد برای مادر خطرات درازمدت دارد. هر بار که عمل سزارین انجام می‌شود، خطراتی در مورد بروز مشکلات بیهوشی وجود دارد. همچنین پس از جراحی، اسکار زخم نیز شکل می‌گیرد و اگر عمل جراحی در همان نقطه تکرار شود، احتمال آسیب به زخم‌بافت وجود دارد که می‌تواند باعث انسداد روده گردد.»

از آن‌جا که به نظر می‌رسد خطر مشکلات زایمان دو سال پس از انجام عمل سزارین کاهش می‌یابد، مهم است به زمان‌بندی بارداری و زایمان‌های بعدی توجه کنید. فاصله کم بین بارداری و عمل سزارین قبلی می‌تواند برای زایمان بعدی نیز مشکل آفرین باشد.

چطور باید زایمان کرد؟ این در دستان مادر است

اوایل دهه ۱۹۹۰ رویه معمول این بود که پزشک تصمیم می‌گرفت نوزاد با زایمان طبیعی بدنیا بیاید یا عمل سزارین و اگر مادر یک‌بار نوزاد خود را با سزارین بدنیا می‌آورد، زایمان‌های بعدی هم به همان ترتیب انجام می‌شد. اما حالا زایمان طبیعی پس از عمل سزارین برای مادران امری طبیعی و قابل انجام محسوب می‌شود و تصمیم آن‌ اساسا با مادر است. مادران بسته به این‌که می‌خواهند درد زایمان طبیعی را انتخاب کنند یا درد بخیه های زایمان سزارین را، باید یکی از این دو راه را برگزینند.

در مدت زمان به این کوتاهی تغییرات بسیار زیادی رخ داده است. امروز به مادر اجازه می‌دهیم خطرات را ارزیابی و سپس مسیر را انتخاب کند. اگر پزشک با انجام عمل سزارین مشکل دارد، می‌توانند بیماران را به پزشکی ارجاع دهند که با انجام این عمل راحت است.»

در آخر، همه‌چیز به مادر و نوزاد سالم مربوط می‌شود و داشتن اطلاعات کامل در این باره از همه چیز مهم‌تر است.

به گفته چاپا: «با این‌که در چندین سال گذشته شاهد بیشترین تعداد عمل‌های سزارین بوده‌ایم، اما خبر خوب این است که بانوان بیشتر و بیشتری به آزمودن زایمان طبیعی پس از سزارین روی آورده‌اند. پزشکان هم با این رویه راحت‌تر شده‌اند و کالج زنان و زایمان آمریکا نیز پس از بررسی خطرات و مزایا، آزمودن زایمان طبیعی پس از سزارین را برای بانوانی که سابقه بیش از دو بار سزارین معمولی یا پایین‌رحمی نداشته‌اند تشویق می‌کند.»

چند بار می توان سزارین کرد؟ هرچه کمتر بهتر! در انتها به شما می گوییم که اطلاعات خود را درمورد زایمان طبیعی، روش های کاهش درد و ... افزایش دهید و با توجه به خطرات این کار بر انجام سزارین پافشاری نکنید.

 

بیشتر بدانید:

1- عوارض زایمان سزارین برای مادر و عوارض سزارین در بارداری بعدی

2- علائم عفونت بخیه سزارین چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟

3- زمان بندی بهبود مادر پس از عمل جراحی سزارین!

4- مراقبت های بعد از سزارین، هر آنچه که باید درمورد آن بدانید

 

منبع: vitalrecord.tamhsc 

استدیو عکس فیلیک