آیا قند بارداری خطرناکه و دیابت بارداری یا قند بارداری چیست؟
قند بارداری یا همان دیابت بارداری عارضه ای است که تعداد زیادی از مادران را در این دوران درگیر می کند. براساس منابع پزشکی اگر قبل از هفته 20 بارداری دچار دیابت شوید احتمالا از قبل داشته اید اما بارداری سبب بروز نشانه های آن شد اما اگر بعد از هفته 20 حاملگی دچار قند بارداری شوید، احتمالا علت اصلی آن تغییرات هورمونی ناشی از بارداری است و مدتی بعد از زایمان بهبود پیدا می کنید.
دیابت بارداری یا قند بارداری چیست؟
دیابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری رخ میدهد. طبق گفته مرکز مبارزه با بیماریهای آمریکا (CDC)، سالانه در حدود ۲ تا ۱۰ درصد بانوان باردار ایالات متحده به دیابت بارداری مبتلا میشوند.
این نوع دیابت هنگامی رخ میدهد که بدن بانوی باردار قادر به ترشح هورمون انسولین به مقدار کافی نیست. لوزالمعده انسولین تولید میکند تا سلولهای بدن از طریق قند خون، انرژی مورد نیاز بدن را تامین کنند.
وقتی بانویی باردار است، بدن او هورمونهای بیشتری تولید میکند و ممکن است دچار اضافه وزن شود. این تغییرات ممکن است باعث شود سلولهای بدن او مانند قبل به انسولین واکنش نشان ندهد. به این عارضه «مقاومت به انسولین» گفته میشود.
«مقاومت به انسولین»، به این معناست که بدن نیاز به انسولین بیشتری دارد تا قادر به کنترل قند خون بدن باشد. گاهی اوقات بدن قادر به تولید انسولین کافی نیست و همین مسئله باعث افزایش قند خون میشود.
علائم دیابت بارداری شامل موارد زیر است:
• خستگی
• حالت تهوع
• تشنگی غیرمعمول
• تکرر ادرار
• عفونتهای مکرر مثانه
• تار بینی
• وجود قند در ادرار که با آزمایش تشخیص داده میشود
درمان قند بارداری
بانوان اغلب میتوانند با یک رژیم غذایی سالم و ورزش قند خون خود را کنترل و دیابت بارداری را مدیریت کنند. هرچند در برخی موارد این کارها برای کنترل این شرایط کافی نیست.
میزان قند خون به شخص بستگی دارد. برخی از بانوان مبتلا به دیابت بارداری برای کاهش قند خون نیاز به داروهایی مانند متفورمین یا انسولین دارند.
خطرات قند بارداری برای مادر و جنین
دیابت بارداری خطر مشکلاتی که برای مادر و جنین وجود دارد، افزایش میدهد.نوزادان مادرانی که مبتلا به دیابت بارداری هستند، ریسک بالاتری برای ابتلا به این مشکلات دارند:
• جنین با وزن بیش از ۴.۵ کیلوگرم؛ باعث دشواری در زایمان میشود.
• زایمان زودرس
• پایین بودن سطح قند خون
• ابتلا به دیابت نوع ۲ در بزرگسالی
مشکلات احتمالی که برای مادر به وجود میآیند شامل، بالا بودن فشار خون و به دنیا آوردن نوزادی درشتتر است که خطر خونریزی شدید و نیاز به عمل سزارین را بالا خواهد برد.
تقریبا نیمی از بانوانی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا بودهاند، بعد از زایمان به دیابت نوع ۲ مبتلا خواهند شد. مدیریت میزان قند خون در دوران بارداری، خطر این اتفاق را کاهش خواهد داد.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
دیابت دوران بارداری اغلب در هفته ۲۴ بارداری رخ میدهد. پزشک معمولا در این زمان از بانوی باردار آزمایش میگیرد.اگر مادر قبل از آزمایش علائمی از دیابت بارداری مشاهده کند، باید هر چه زودتر با پزشک خود مشورت کند.بانوانی که بیشتر در خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند، کسانی هستند که شاخص توده بدنی (BMI) آنها بیش از ۳۰ است و کسانی که در بارداری قبلی خود نوزاد سنگینتر از ۵ کیلوگرم به دنیا آوردهاند. بانوان با سابقه قبلی دیابت بارداری به احتمال زیاد، دوباره به این عارضه مبتلا خواهند شد.با تشخیص دیابت بارداری، پزشک مادر را به متخصص تغذیه معرفی میکند. متخصص تغذیه میتواند برای مادر رژیم غذایی مناسب میزان قند خون و نیازهای تغذیهای او تجویز کند.
آیا دیابت نوع یک خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش میدهد؟
اگر فردی دیابت نوع یک دارد، هماکنون برای کنترل قند خون خود از انسولین استفاده میکند. بنابراین اگر بانویی در دوران بارداری مشکل قند خون داشته باشد، پزشکان مشکل او را مرتبط با دیابت نوع یک او میدانند تا یک بیماری «جدید» به نام دیابت بارداری. البته بانوی بارداری که مبتلا به دیابت نوع یک است باید تحت نظر پزشک، مرتب قند خون خود را کنترل کند. شایان ذکر است، قند بارداری یا دیابت بارداری نه تنها خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بلکه ابتلا به دیابت نوع یک را افزایش میدهد.
بیشتر بدانید:
1- همه چیز در مورد دیابت بارداری
2- عوارض دیابت بارداری روی جنین و راههای پیشگیری از آن
3- علت بروز دیابت بارداری چیست و قند خون نرمال چند است؟
4- آزمایش دیابت بارداری هفته چندم انجام می شود؟