لکه بینی در دوران شیردهی یا آمنوره شیردهی به چه علت است؟
تقریباً در تمام مادران شیرده، در شش ماه اول پس از زایمان عادت ماهانه قطع میشود. این پدیدهای است که به آن آمنوره شیردهی میگویند. در اصل، شیردهی منظم به کودک، مهار کننده ترشح هورمونهای لازم برای آماده سازی جهت بارداری مجدد است. عدم ترشح هورمون به معنای عدم تخمک گذاری است و در نتیجه قاعدگی نیز رخ نمیدهد. اما در برخی مادران قاعدگی قطع شده گاهی خود را به صورت لکه بینی در دوران شیردهی نشان داده و سبب نگرانی مادر می شوند. در ادامه این متن همه چیز را درمورد لکه بینی در زمان شیردهی برای شما شرح خواهیم داد.
لکه بینی در دوران شیردهی
لکه بینی و دورههای نامنظم در دوران شیردهی آمنوره یا قطع قاعدگی میتواند از تنها چند ماه پس از زایمان تا چند سال ادامه یابد. برخی از مسایل از جمله دفعات شیردهی به شیرخوار، مصرف شیرخشک در کنار شیر مادر، شیشه یا پستانک گرفتن شیرخوار، ساعات خواب شیرخوار در طول شب، آغاز تغذیه کمکی و ترکیبات شیمیایی و هورمونی بدن مادر در آغاز مجدد قاعدگی در دوران شیردهی موثر است. در صورت آغاز قاعدگی در طول شیردهی مادر دچار دورههای لکه بینی در دوران شیردهی خواهد شد که این موضوع کاملاً طبیعی است.
آیا در طول شیردهی قاعدگیها متفاوت است؟
قاعدگی در این دوران از نظر ترتیب شاید مثل قبل از بارداری نباشد اما تفاوت چندانی هم ندارد. گاه قاعدگیها در دوران شیردهی کوتاه تر از قبل میشود و گاه بلندتر. حتی ممکن است کاملا قطع شود. مادر ممکن است تحریک پذیر شود. در طول تخمک گذاری سینهها دردناک میشوند و قبل از قاعدگی نوک سینه ها حساس تر خواهند بود و خلق و خوی مادر دچار نوسان میشود. اما تمام این مسایل به تعداد دفعات شیردهی به شیرخوار و نحوه فعالیت هورمونهای مادر بستگی دارد.
دلیل لکه بینی در دوران شیردهی چیست؟
اگر در دفعات شیردهی به نوزادتان نظمی نداشته باشید و یا از شیر خشک برای تغذیه نوزدتان کمک بگیرید، با تولید کمتر شیر، بدن سعی می کند که هورمون های پیش از بارداری را مجددا تولید کند که این منجر به لکه بینی در دوران شیردهی خواهد شد. اما به طور کلی لکه بینی در دوران شیردهی معمولا بی خطر تلقی شده و هیچ خطری برای نوزاد یا مادر ندارد.
آیا قاعدگی در میزان تولید شیر تأثیرگذار است؟
شروع قاعدگی به این معنی نیست که باید به شیردهی پایان دهید. با شروع قاعدگی در روزهای نخست خونریزی تولید شیر کمی کم میشود اما از ارزش تغذیه ای آن کم نخواهد شد و با متعادل شدن مجدد هورمونها میزان تولید شیر به حد نخست خود برمیگردد.
اقدامات احتیاطی
شروع قاعدگی حتی در دوران شیردهی به معنی بازگشت قدرت باروری است و احتمال باردار شدن وجود دارد.روش پیشگیری از بارداری در دوران شیردهی که به آمنوره شیردهی معروف است (LAM) تنها در شرایط خاص مؤثر است و میتواند از بارداری پیشگیری کند. از جمله این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
• داشتن شیرخوار زیر 6 ماه
• عدم آغاز دوره قاعدگی
• عدم مصرف شیرخشک و پستانک و شیشه توسط شیرخوار
• شیردهی مرتب در طول روز و شب
در این شرایط احتمال بارداری کمتر از 2 درصد است و آمنوره شیردهی میتواند نوعی روش پیشگیری از بارداری با موفقیتی مشابه کاندوم یا دیافراگم باشد.
روشهای پیشگیری از بارداری در دوران شیردهی
پس از شروع قاعدگی یا در صورتی که شرایط بالا وجود نداشته باشد لازم است مادر در دوران شیردهی از نوعی روش پیشگیری از بارداری کمک بگیرد.برای جلوگیری از بروز مشکلات در شیرخوار باید به دنبال روشهای غیرهورمونی بود که این موضوع شامل کاندوم، دیافراگم و اسپرم کش میشود. در صورت تداوم شیردهی، دستگاه داخل رحمی (IUD) نیز ایمن تلقی میشود.
روشهای تنظیم خانواده طبیعی نیز گرچه این از میزان شکست بالاتری برخوردار هستند اما در این دوران مناسبند. در مورد قرصهای پیشگیری از بارداری فقط انواع پروژستینی قابل استفاده هستند گرچه حتی در برخی خانمها نیز مصرف این نوع قرص هم میتواند سبب کاهش میزان شیر شود. مصرف قرصهای استروژن اما اصلا توصیه نمیشود و به شدت بر تولید شیر تاثیر منفی دارد. بهتر است قبل از انتخاب هر روش پیشگیری در مورد اثرات آن با پزشک خود صحبت کنید. برخی توصیه میکنند از مصرف قرصهای جلوگیری به طورکل اجتناب کنید، در حالی که برخی دیگر معتقدند پس از گذشت 6 ماه از شیردهی میتوان از آنها استفاده کرد.
حال که همه چیز را درمورد لکه بینی در دوران شیردهی می دانید، دیگر نیازی به نگرانی های بیمورد نیست! اما درصورت نیاز می توانید با مراجعه به متخصص و انجام یک سونوگرافی از همه چیز مطلع شوید.
بیشتر بدانید:
1- علائم بارداری در دوران شیردهی
2- اولین پریود بعد از سزارین چه زمانی آغاز می شود؟
3- علت خونریزی بعد از چهل روز زایمان یا خونریزی بعد از چله
4- خونریزی بعد از زایمان (خونریزی لوشیا) چند روز طول می کشد؟