molfix-مولفیکس

علائم بارداری در دوران شیردهی

علائم بارداری در دوران شیردهی

 تا وقتی این باور غلط که در دوران شیردهی، مادر باردار نمی شود بین مردم جامعه شایع باشد، دیدن صحنه مادر با دو کودک که اختلاف سنی بسیار کمی دارند امری عادی و طبیعی است زیرا این مادران تصور می کردند در دوران شیردهی نمی توانند باردار شوند. اما حقیقت چیز دیگری است، در دوران شیردهی احتمال تخمک گذاری مادر وجود دارد، این به این معنا است که در صورت برقراری رابطه جنسی در دوران شیردهی و باروری تخمک، احتمال بارداری وجود دارد. 

علائم بارداری در دوران شیردهی چیست؟

اگر شما پس از تولد نوزاد و در دوران شیردهی رابطه جنسی داشته باشید، احتمال باردار شدن شما وجود دارد. برخی از علائم بارداری در دوران شیردهی عبارتند از:

1- احساس خستگی

پس از زایمان و با گذشت زمان، سطح انرژی شما به حد طبیعی خود می رسد، ولی ناگهان احساس خستگی شدید می کنید. احساس خستگی بیش از حد طبیعی و نیاز به استراحت، می تواند از علائم بارداری مجدد باشد. این احساس خستگی در روزهای عادی و انجام فعالیت های روزمره رخ می دهد.

ممکن است شما با انجام فعالیت های ساده زیر دچار خستگی شوید:

  • قدم زدن و خرید کوچک
  • جارو یا تی زدن 
  • شستن لباس

شدت خستگی بیش از چیزی است که در بارداری اول تجربه کرده اید. در شرایط طبیعی تا پایان سه ماهه اول بارداری احساس خستگی شدید نمی کنید، اما زمانی که در دوران شیردهی باردار می شوید از ابتدا و کل دوران بارداری احساس خستگی زیادی می کنید. بسیاری از مادران باردار که عادت به قدم زدن در اطراف محل سکونت خود دارند اکنون به دلیل احساس خستگی شدید توان و قدرت برگشت به منزل خود را ندارند.

2- افزایش تشنگی

زمانی که در دوران شیردهی، باردار می شود احساس تشنگی زیادی می کنید. بیشتر مایعاتی که می نوشید از طریق شیردهی به نوزاد از بدن تان خارج می شود، علاوه بر این جنین در حال رشد نیز به آب زیادی نیاز دارد. در نتیجه باید میزان مصرف مایعات را افزایش دهید.

اگر مادری این میزان تشنگی را تاکنون تجربه نکرده، این نشانه می تواند از علائم بارداری مادر در دوران شیردهی باشد.

3- درد نوک پستان

اغلب اوقات مادر شیردهی را عامل سوزش و درد پستان می داند. نوزاد با ولع شروع به مکیدن پستان می کند پس احساس درد و سوزش نوک پستان امری شایع و معمول به نظر می رسد. اگر شیردهی شما زمان بندی خاصی ندارد و هنگام گریه و احساس گرسنگی نوزاد به او شیر می دهید، درد و سوزش بیشتری نسبت به قبل در پستان و نوک پستان خود احساس می کنید.

درد و سوزش پستان و نوک پستان می تواند از علائم بارداری مجدد در دوران شیردهی باشد. در واقع سوزش و درد پستان و نوک پستان از علائم شایع و اولیه بارداری بشمار می آید. 

 

4- گرفتگی عضلات شکم

متاسفانه گرفتگی عضلات شکم در بارداری دوران شیردهی می تواند بسیار شدید و دردناک باشد. بسیاری از مادران تصور می کنند عادت ماهانه آنها شروع شده است، اما با گذشت زمان متوجه می شوند خونریزی وجود ندارد، این مسئله نشان می دهد مشکلی وجود دارد.

این گرفتگی می تواند به دلیل لانه گزینی تخمک بارور در رحم رخ دهد حتی ممکن است شما خونریزی ناشی از لانه گزینی را نیز تجربه کنید، این خونریزی بسیار خفیف و گاهی در حد لکه بینی است، توجه داشته باشید که در صورت گرفتگی و درد شکم و سپس لکه بینی باید به بارداری مشکوک شد.  

5- کاهش شیر

در دوران شیردهی با تغییرات جدیدی روبرو می شوید. میزان شیر شما کاهش می یابد، به همین دلیل مدت کوتاهی پس از شیردهی نوزادتان دوباره گرسنه می شود. همه این علائم می توانند، دلیل بارداری دوباره شما باشند.

توجه داشته باشید که کاهش شیر در ابتدای بارداری رخ نمی دهد، به عبارت دیگر پس از گذشت دو تا سه ماه از بارداری مجدد ذخیره شیر مادر کاهش می یابد.

در صورت کم شدن ذخیره شیر بهتر است برای اطمینان از عدم وجود مشکل دیگر یا بارداری دوباره مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرید.

نشانه دیگری که ممکن است در بارداری دوران شیردهی در شیر مادر بروز کند، تغییر مزه شیر است. از آنجایی که شما شیر خود را نمی نوشید، تنها نوزاد می تواند متوجه تغییر ناگهانی طعم شیر شما شود. بسیاری از مادران متوجه می  شوند نوزادشان به طور ناگهانی دیگر تمایلی به خوردن شیر ندارد، در حقیقت این به دلیل تغییر طعم شیر مادر ناشی از بارداری است. 

6- حالت تهوع

حالت تهوع بارداری دوباره به سراغ شما می آید. معمولاً بانوان در حالت عادی هیچ گونه حالت تهوعی ندارند اما این علامت شایع  بارداری، ویاری است که همه مادران باردار از آن شکایت می کنند. 

معمولاً بیشتر علائم بارداری ازجمله حالت تهوع در دوران شیردهی تشدید می شود. حتی شما نسبت به بارداری قبلی حالت تهوع بیشتری دارید و این می تواند بسیار شدید و آزاردهنده باشد. در این شرایط باید به دو نکته توجه بیشتری داشته باشید:

  • برنامه غذایی مناسبی داشته باشید و به دلیل حالت تهوع یا استفراغ از خوردن غذا منصرف نشوید، زیرا نوزاد شما به این مواد مغذی نیاز دارد.
  • بهتر است در کنار شیردهی با شیر خود، از شیرخشک نیز استفاده کنید.

در بیشتر مواقع مادر به دلیل وجود حالت تهوع شدید به اندازه کافی غذا نمی خورد. شما به نوزاد خود شیر می دهید، پس باید بتوانید مواد مغذی مورد نیاز او را فراهم کنید.

معمولا اشتهای مادر باردار در این دوران کاهش می یابد و غذای کمتری نسبت به قبل می خورد تا حالت تهوع کمتری داشته باشد. اگر نمی توانید به اندازه کافی غذا بخورید و حالت تهوع دارید، کم کم نوزاد را با شیر خشک آشنا کنید.

7- احساس گرسنگی

برخی از مادران در دوران بارداری به دلیل ویار بارداری اشتهای خود را از دست می دهند و برخی از مادران احساس گرسنگی بیشتری می کنند. شما به نوزاد خود شیر می دهید و همزمان یک جنین را در رحم خود تغذیه می کنید، به همین دلیل به غذای بیشتری نیاز دارید. گذراندن این دوره برای مادر دشوار است، به طور طبیعی زمانی که باردار هستید و به نوزاد خود شیر می دهید باید غذا و کالری بیشتری به بدن شما برسد.

اگر گرسنگی و اشتهای شما افزایش یافته و سیر نمی شوید، احتمال بارداری شما وجود دارد.

شیردهی به تنهایی می تواند علائم ذکر شده را در مادر شیرده ایجاد کند بدون اینکه مادر باردار باشد. پس مهمترین مسئله اطمینان از بارداری مادر است. اگر هر یک از علائم ذکر شده را دارا هستید باید با پزشک خود مشورت کنید. می توانید آزمایش بارداری انجام دهید. برخی از تست های بارداری که در منزل استفاده می شوند، دقت و سرعت بالایی در جوابدهی دارند.

اگر نتیجه تست مثبت است به شما تبریک می گوییم. مادری که به نوزاد خود شیر می دهد و همزمان باردار می شود باید تحت نظر پزشک متخصص  باشد. پزشک می تواند شما را به درستی راهنمایی کرده و نیازهای بدنتان را ارزیابی کرده و کمک کند آنها را برآورده کنید.

امیدواریم از شیردهی و پرورش یک فرزند دیگر در دورن بدن خود لذت ببرید.

 

مطالعه بیشتر:

1- آیا احتمال باردار شدن در دوران شیردهی وجود دارد؟

2- راه های تشخیص بارداری در دوران شیردهی و روش های جلوگیری از آن

3- آنچه برای شیر دادن در دوران بارداری باید بدانید

4- آنچه در مورد بارداری در دوران شیردهی باید بدانید

 

استدیو عکس فیلیک