درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن چیست؟
دلایل مختلفی همچون کولیک، ریفلاکس، تجمع گاز درون دستگاه گوارش، دندان درآوردن، برفک دهان و ...، همه و همه می توانند سبب بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن شوند. در این مقاله به دلایل اصلی و نیز روش هایی برای درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن میپردازیم. روشهایی که با به کار گیری آنها میتوانید آرامش کودک را فراهم سازید.
درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن
روشهایی برای درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن وجود دارد که میتوانید این اتفاق را به حداقل برسانید:
1. به طور مکرر باد گلوی کودک را بگیرید: بادگلو کردن باعث میشود مقداری از هوای داخل معده کودک خارج شود و احساس راحتی بیشتری به کودک دست دهد. برای اینکه با موفقیت باد گلوی کودک را خارج کنید باید او را در حالت ایستاده در آغوش بگیرید و آرام به پشت او ضربه بزنید یا مالش دهید. برخی از کودکان پس از شیر خوردن بادگلوهای زیادی میزنند. در حالی که برخی یک بادگلوی شدید پس از شیر خوردن میزنند.
2. در حالت صافتر به کودک شیر دهید: بهمنظور کاهش ناراحتی کودک از گاز معده، او را پس از شیر خوردن حداقل ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به حالت ایستاده قرار دهید. اگر کودک در حالت خوابیده احساس ناراحتی میکند از تشکهای شیبدار استفاده کنید.
3. پاهای کودک را به حالت دوچرخه حرکت دهید: اگر به طور آشکار کودک از گاز معده احساس ناراحتی میکند، او را به پشت بخوابانید و پاهای او را بهحالت دوچرخه بچرخانید. گویی در حالت پدال زدن دوچرخه است. دراین حالت به هوایی که داخل سیستم گوارش کودک است فشار وارد میشود و باعث خروج گاز از معده او میشود.
4. به گریههای کودک سریع پاسخ دهید: وسوسهبرانگیز است که بگذارید کودک گریه کند تا به خواب برود. اگر به نظر میرسد گریه او متوقف نمیشود، هر چه زودتر او را آرام کنید زیرا گریه باعث میشود هوای بیشتری وارد معده کودک شود و باعث شدید شدن درد و گریه بیشتر شود.
5. با شکم پر کودک را نخوابانید: همه میدانیم خوابیدن به پشت برای کودک بهترین حالت است. اما اگر کودک را با شکم پر به پشت بخوابانید باعث ایجاد ناراحتی در کودک میشود. حتی اگر کودک خواب است او را به مدت ۲۰ دقیقه به حالت ایستاده قرار دهید.
این روشها بسیار عالی هستند، چه کودک را با شیر خود تغذیه کنید چه با شیرخشک. اما موارد خاصی وجود دارد که نسبت به نوع تغذیه کودک باید بدانید.
درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن درهنگام تغذیه با شیر مادر
• به چیزی که میخورید توجه کنید: چیزی که میخورید به طور مستقیم بر شیر و تولید شیر تاثیر میگذارد. هضم برخی مواد غذایی مانند بروکلی، لوبیا و پیاز برای کودک دشوار است. اگر پس از مصرف برخی مواد غذایی متوجه میشوید که گاز معده باعث ناراحتی کودک شده است، باید مصرف این مواد را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
• حساسیت غذایی: ممکن است مصرف برخی مواد غذایی باعث بهانهگیری کودک شود. مقصران اصلی لبنیات و کافئین است که معمولا با علائم بیشتری همراه هستند. تهیه فهرست برنامه غذایی میتواند به شما کمک کند غذای حساسیتزا را تشخیص داده و آنرا از رژیم غذایی خود حذف کنید.
• کودک را در حالتی شیر دهید که سر او بالاتر از شکمش باشد: این کار کمک میکند گاز کمتری وارد معده شود و به هضم غذا کمک میکند.
• کودک را از گاز اضافی معده رها کنید: هنگامیکه میخواهید کودک را از پستان دیگر تغذیه کنید باد گلوی او را بگیرید و پس از شیر خوردن نیز این کار را انجام دهید.
درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن در هنگام تغذیه با شیشه
• به سرشیشهای که استفاده میکنید توجه کنید: اگر سوراخهای سر شیشه جریان شیر را بیشتر مقداری جاری میکند که کودک بهراحتی قورت میدهد، باعث ورود گاز به معده او میشود. برای حل این مشکل باید از بطریهایی استفاده کنید که شیر با جریان کندتری تراوش کند.
• بطری را درست نگه دارید: مطمئن شوید که بطری را کامل کج کردهاید و شیر به طور کامل سر شیشه را پوشانده است. در این صورت کودک هوای اضافی دریافت نمیکند.
• هوای اضافی معده کودک را خارج کنید: پس از هر ۳۰ میلیلیتری که کودک شیر میخورد بادگلوی او را بگیرید.گاز معده باعث ناراحتی زیاد کودک میشود. با پیروی از دستورات زیر میتوانید نفخ معده و ناراحتی کودک را کاهش دهید.
درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن درهنگام تغذیه با شیر خشک
علاوه بر موارد ذکر شده در تغذیه با شیشه، اگر قبل از دادن غذای جامد به کودک متوجه علائم حساسیت غذایی شدهاید، ممکن است کودک به شیرخشک حساسیت داشته باشد (اغلب به پروتئین گاو). اگر فکر میکنید این مشکل وجود دارد میتوانید با پزشک اطفال در مورد انتخاب شیرخشک مناسب مشورت کنید.
درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن به دلیل دندان درآوردن
بسیاری از کودکان بین ۴ تا ۶ ماهگی شروع به دندان درآوردن میکنند. این ضمانتی برای ظاهر شدن دندانها در این بازه زمانی نیست. برخی از کودکان از ماهها قبل از اینکه دندانها از داخل لثه بیرون آیند، علايم دندان درآوردن را نشان میدهند. متاسفانه کودک در این زمان در دهان و لثهها علائم التهاب و ناراحتی دارد که میتواند هنگام شیر خوردن از بطری یا پستان مادر احساس درد شدیدی را تجربه کند.اگر کودک تجربه درد لثه دارد میتوانید قبل از شیر خوردن به وسیله آب سرد لثههای او را بیحس کنید. انگشت خود را در آب سرد فرو برید و لثههای کودک را ماساژ دهید. یا پارچهای که خیس کردهاید و در فریزر قراردادهاید تا یخ بزند به کودک بدهید تا آن را گاز بگیرد.
روشهای درمانی دیگر برای درد لثهها استفاده از داروهای بیحس کننده دهان و ضدالتهابها است. (هرچند قبل از استفاده باید از پزشک مشورت بگیرید). ممکن است بخواهید فرصتهای بیشتری برای کودک مهیا کنید تا بتواند گاز زدن را تمرین کند. این کار کمک میکند تا فشار روی لثهها کمتر شود و دندانها کمی زودتر بیرون بیایند.
قابل درک است که در صورت تجربه این مشکلات به دنبال راهی برای درمان بی قراری نوزاد بعد از شیر خوردن باشید تا آنها را در دوران شیردهی برطرف کنید. با اینکه پیشگیری از همه این موارد با هم امکانپذیر نیست اما میتوانید اقداماتی برای کاهش این ناراحتی انجام دهید. با این فکر به خود آرامش دهید که این شرایط همیشگی نیست.
مطالعه بیشتر:
1- مقاومت نوزاد در برابر شیر خوردن
2- آرام کردن نوزاد مبتلا به رفلاکس گوارشی
3- گریه نوزاد هنگام شیرخوردن به چه علت است؟
4- آرام کردن نوزاد هنگام شیر خوردن چگونه است؟