چه موقع نباید واکسن زد؟آیا می توان به کودک تب دار واکسن زد؟
امروزه فواید تزریق واکسن به نوزدان و کودکان بر کسی پوشیده نیست. اما بسیاری از والدین در این زمینه سوالات زیادی دارند و می پرسند که چه موقع نباید واکسن زد؟ آیا می توان به کودک تب دار یا سرما خورده واکسن زد؟ آیا کودکانی که بیماری های خاص دارند نیز می توانند واکسن بزنند؟ در ادامه به تمامی سواات شما در این زمینه به طور مختصر پاسخ خواهیم داد.
چه موقع نباید واکسن زد؟ آیا می توان به کودک تب دار واکسن زد؟
واکسیناسیون در صورت بیماری و حتی تب خفیف کودک نیز میتواند انجام شود. زیرا بیماری خفیف در نحوه واکنش کودک به واکسن تداخلی ایجاد نمیکند. کودک در صورت ابتلا به موارد زیر میتواند واکسیناسیون انجام دهد:
• تب خفیف (کمتر از ۳۸ درجه سانتیگراد)
• سرماخوردگی، آبریزش بینی یا عطسه
• عفونت گوش (عفونت گوش میانی)
• اسهال خفیف
آیا درصورت وجود بیماری خفیف می توان واکسن زد؟
پزشکان سازمانهای پیشروی سلامت، توصیه میکنند که کودکان مبتلا به بیماریهای خفیف واکسیناسیون خود را طبق برنامه انجام دهند. اگر کودک بیماری خفیف دارد، درنگ برای واکسیناسیون هیچ سودی ندارد. مهم است که کودکان واکسنهای خود را بهموقع دریافت کنند تا در مقابل بیماریهای جدی مورد محافظت قرار بگیرند. پزشک کودک شما میتواند به تشخیص بیخطر بودن دریافت واکسن کمک کند.
واکسیناسیون بیماری کودک را شدیدتر نمیکند
واکسن حاوی مقدار کمی از باکتریها و ویروسهایی است که بدن کودک به طور طبیعی با آنها مقابله میکند. به همین دلیل سیستم ایمنی بدن کودک به وسیله این واکسنها قوی میشود و کودک میتواند در برابر بیماریهای دوران خردسالی نیز مقاومت داشته باشد. واکسنها نیز مانند داروها دارای عوارض جانبی خفیفی هستند. این عوارض جانبی بسیار جزئی بوده و به زودی برطرف خواهند شد.
آیا کودکانی که آنتیبیوتیک مصرف میکنند میتوانند واکسن بزنند؟
آنتیبیوتیک تاثیری در نحوه واکنش بدن کودک به واکسن ندارد. کودکانی که برای بیماری خفیف آنتیبیوتیک مصرف میکنند نباید برنامه واکسن خود را به تعویق اندازند.
آیا درصورت ابتلای کودک به بیماری شدید می توان واکسن زد؟
بیماریهای شدید ممکن است در واکسیناسیون کودک تاثیر بگذارد. کودکانی که بیماری متوسط تا شدید دارند (با تب یا بدون تب) بهتر است برای انجام واکسیناسیون صبر کنند.
چه موقع نباید واکسن زد؟
دربرخی موارد کودک اصلا نباید واکسن بزند و یا قبل از تزریق واکسن، مشورت با متخصص اطفال ضرورت دارد. اگر کودک شرایط زیر را دارد نباید واکسن بزند:
• در صورت ابتلا به بیماری مزمن (مانند سرطان)
• داشتن سیستم ایمنی بدن ضعیف (تحت شیمیدرمانی بوده یا پس از انجام عمل پیوند داروهایی خاص مصرف کرده باشد)
• اگر نسبت به دوز قبلی واکسن یا ترکیبی در آن آلرژی شدید نشان داده باشد.
اگر کودک به بیماری جدی مبتلا باشد یا دارای شرایط پزشکی خاصی است، با پزشک یا پرستار مشورت کنید. آنها میتوانند به شما در تشخیص اینکه در هر مراجعه کدام واکسن را میتواند و کدام را نمیتواند دریافت کند و اینکه چگونه میتوان به بهترین نحو از سلامت کودک محافظت کرد، کمک کنند.
مطالعه بیشتر:
1- نابودی 11 بیماری با واکسیناسیون!
2- واکسیناسیون نوزادان؛ وظیفه یا استقبال خطر!
3- آشنایی با انواع واکسن ها و جدول واکسیناسیون کشور ایران
4- قبل از واکسن زدن چیکار کنیم؟نکاتی برای آسان کردن واکسیناسیون