وزن گیری نوزاد تازه متولد شده و عوامل موثر در وزن گیری نوزاد
معمولترین راه برای درک سلامتی هر موجود، رشد او است. زمانی که نوزادان ما رشد میکنند، ما احساس راحتی میکنیم. افزایش وزن (همراه با افزایش قد) یکی از شاخصههای اصلی رشد یک نوزاد تازه متولد شده است. از این رو برای ما والدین مهم است که افزایش وزن را از نزدیک مشاهده و تجزیه تحلیل کنیم. در ادامه این مقاله همه چیز را درمورد وزن گیری نوزاد تازه متولد شده برای شما شرح می دهیم.
چرا وزن گیری نوزاد تازه متولد شده اهمیت دارد؟
وزن گیری نوزاد تازه متولد شده برای طی کردن تغییرات رشد خود ضروری است. در سطح جهانی متخصصان اطفال و کارشناسان و پرستاران بهداشتی ترجیح میدهند نوزادان را در ۲۴ ساعت اولیه پس از تولد تحت نظارت دقیق داشته باشند. این امر برای تعیین کاهش یا افزایش وزن نوزادان است که نشانه روشنی برای سلامتی آنها خواهد بود. در صورت کمبود وزن نوزاد، از طرف پزشکان به والدین توصیه میشود که نوزاد را برای معاینه هفتگی به بیمارستان بیاورند. این امر به آنان اطمینان میدهد که نوزاد به اندازه کافی برای رشد مناسب غذا میخورد.
عوامل موثر در وزن گیری نوزاد تازه متولد شده
در زیر برخی از عوامل موثر بر وزن گیری نوزاد تازه متولد شده و نیز رشد آنان بیان میشود:
۱- عواملی که به وزن نوزاد شما کمک میکنند به مسائل پیش از تولد او وابسته است: نژادی که نوزاد به آن تعلق دارد، یعنی اینکه شما یا خانواده همسرتان دارای نوزادان کوچک هستید یا درشت.
۲- ژنهای والدین نقش اساسی در وزن نوزاد دارند.
۳- رژیم غذایی و حساسیت شما در طول بارداری نیز ممکن است بر وزن نوزاد تاثیر بگذارد: به عنوان مثال، ممکن است حساسیت شدید نسبت به غذا در طول بارداریتان بر روی وزن نوزاد تاثیر بگذارد.
۴- بر خلاف تصور عمومی، تحقیقات نشان میدهند مادران جوان نوزادان کوچکتر به دنیا میآورند: در حالی که مادران در سنین بالاتر نوزادان بزرگتری به دنیا خواهند آورد.
۵- زمان تولد نیز نقشی اساسی در وزن نوزاد خواهد داشت: یک نوزاد نارس وزن کمتری نسبت به نوزادی که در موعد مقرر و ۹ ماهگی به دنیا آمده است دارد.
۶- وزن نوزادان اول نسبت به فرزندان بعدی کمتر است.
۷- دوقلوها، سه قلوها و چندقلوها که مواد مغذی در رحم بین آنها تقسیم میشود، هنگام تولد وزن آنان کمتر است.
میانگین وزن نوزاد تازه متولد شده چقدر است؟
وزن متوسط نوزاد متولد شده بین 5/2 کیلوگرم و 5/3 کیلوگرم است. هر مقدار کمتر یا بیشتر از این غیر معمول است و توسط پرستار تحت نظارت قرار میگیرد.
کاهش وزن نوزاد در اولین روزهای پس از تولد
کاهش وزن نوزاد پس از تولد امری طبیعی است. پزشکان کاهش حدود ۱۰ درصد از وزن نوزادان را در روزهای اولیه زندگی آنان طبیعی میدانند. با این حال آنها این وزن را ظرف ۱۰ روز تا ۲ هفته دوباره به دست میآورند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند و نوزادان نارس، زمان بیشتری برای به دست آوردن وزن نیاز خواهند داشت.
روند طبیعی وزن گیری نوزاد تازه متولد شده در روزهای اولیه پس از تولد
متوسط افزایش وزن این نوزادان برای سه ماه آینده زندگی آنان ۲۵ گرم در روز است. این مقدار در سه ماه بعدی با کاهش مواجه خواهد شد. الگوی وزن در سه ماهه دوم پس از تولد به ترتیب ۲۰ گرم و در سه ماهه سوم به ۱۵ گرم تغییر مییابد. میانگین افزایش وزن نوزاد تازه متولد شده در یک ماه ۱۷۵ تا ۲۰۰ گرم در هفته است. میتوانید آن را حداکثر ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم در ماه در نظر بگیرید. نوزاد در صورت دریافت غذای کافی میتواند ظرف ۵ تا ۶ ماه وزن خود را دو برابر کند. ممکن است نوزادی که از بطری شیر میخورد، کمتر از نوزادی که از شیر مادر تغذیه میکند وزن اضافه کند.
علائمی که نشان میدهند نوزاد شما تغذیه کافی دارد
این که نوزاد به خوبی تغذیه میشود یا نه، دغدغه همیشگی والدین است. نه نیاز به رفتن به بیمارستان برای اندازه گیری روزانه وزن نوزاد هست و نه نیاز به تهیه ترازوی خانگی. این علائم به شما نشان میدهند که آیا وزن گیری نوزاد تازه متولد شده خوب است و نوزاد به خوبی تغذیه میشود یا نه:
۱- بعد از تغذیه گریه نمیکند.
۲- به خوبی میخوابد.
۳- سینههای شما بعد از غذا خوردن احساس سبکی میکنند، بطری بعد از تغذیه خالی میشود.
۴- ۸ تا ۱۲ بار در روز تغذیه میکند.
۵- شکم نوزاد به طور منظم کار میکند.
۶- رنگ مدفوع زرد است.
۷- پوشک مرطوب سنگین (۶ تا ۸ بار در روز) شاخصهای خوبی هستند.
۸- افزایش وزن هفتگی.
برای وزن گیری نوزاد تازه متولد شده چه باید کرد؟
• مدیریت تغذیه: برای ایجاد تعادل، مقدار تغذیه نوزاد را کاهش دهید و اطمینان حاصل کنید که بین هر بار تغذیه بیشتر از سه ساعت فاصله نباشد. همچنین مطمئن شوید که نوزاد شیر اولیه را که بیشترین مقدار چربی را دارد بخورد.
• هماهنگی: اگر نوزاد قادر به چفت کردن دهان روی پستان مادر نباشد و در نتیجه غذای کمتری بخورد، باید در کلاسهای شیردهی ثبت نام کنید. این کلاسها به مادر و نوزاد کمک میکنند تا هماهنگی لازم را داشته باشند و تجربه شیردهی بهتری پیدا کنند. گزینه دیگر جایگزین کردن سینه مادر با یک بطری است.
• از مواد جایگزین اجتناب کنید: برای راحتی نوزاد میتوانید از پستانک استفاده کنید، اما در زمان تغذیه یا حوالی آن باید از دادن آن خودداری کنید.
• تغذیه و سلامتی شما: اطمینان حاصل کنید که شیر کافی دارید. خوب بخورید و درست بخوابید. یک پمپ سینه به شما نشان میدهد که چه مقدار شیر تولید میکنید. در حقیقت تحقیقات نشان میدهند که پمپ همچنین باعث تحریک و افزایش شیر مادر میشود.
مطالعه بیشتر:
1- جدول وزن گیری نوزاد دختر و پسر در ماه های مختلف
2- وزن گیری نوزاد و علت وزن نگرفتن نوزاد در تغذیه با شیر مادر
3- افزایش ماهانه و طبیعی وزن نوزاد با تغذیه و انتخاب مناسب شیر
4- وزن مناسب نوزاد هنگام تولد + کنترل وزن جنین در دوران بارداری