چگونه شیر مادر را گرم کنیم و نکات مهم در این زمینه کدام است؟
اگر بنا به دلیلی مجبور شدید شیر مادر را بدوشید و در فریزر یا یخچال ذخیره کنید، ممکن است لازم باشد قبل از تغذیه نوزاد آن را گرم کنید. گرم کردن شیر مادر به راحتی انجام می شود، اما نکته مهم این است که شما اقدامات احتیاطی را انجام دهید تا مطمئن شوید شیر برای فرزند شیرخوار شما بیش از حد گرم نمی شود و یا در طی فرآیند گرم شدن، خواص مفید خود را از دست نمی دهد. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه شیر مادر را گرم کنیم و نکات مهم در این زمینه کدام است.
چگونه شیر مادر را گرم کنیم؟
برای گرم کردن شیر مادر روش های بسیار زیادی وجود دارد که بهترین آنها شامل:
چگونه شیر مادر را گرم کنیم؟ یخ زدایی یخچالی
1- ظرف شیر مادر را در یخچال قرار دهید. شیر مادر را از فریزر به یخچال منتقل کنید.
• با گذشت زمان، شیر مادر هم مثل هر نوع شیر دیگری، فاسد می شود، بنابراین با برچسب و تاریخ زدن بطری شیر، اطمینان حاصل کنید که شیر مادر منجمد شده را قبل از خراب شدنش مصرف کنید. اگر شیر دوشیده شده در فریزر با دمای بسیار پایین نگهداری شود، می تواند از 6 تا 12 ماه دوام داشته باشد، اما اگر در فریزر استاندارد متصل به یخچال نگهداری شود، فقط 3 تا 6 ماه دوام می آورد. اگر شیر در یخچال فریزر (فریزرهایی که در داخل و بخشی از یخچال هستند) قرار گیرد، فقط برای 2 هفته قابل نگهداری است.
• ظرف محتوی شیر مادر را هنگام آب شدن نزدیک درب جلویی یخچال قرار دهید تا یخ آن به آرامی باز شود. قسمت جلویی یخچال نسبت به قسمت پشت آن کمی گرمتر است اما هنوز به اندازه کافی برای گرم شدن شیر مناسب است.
بد نیست بدانید که طبق نظر ربکا نگوین کارشناس ارشد و مشاور بین المللی شیردهی: "یک بچه بزرگتر ممکن است شیشه شیر نه چندان گرم را پس نزند، اما یک نوزاد تازه متولد شده ممکن است بطری شیری را نپذیرد، مگر اینکه به دمای بدن شما نزدیک باشد".
2. فرصت دهید و بگذارید در طی یک شب، شیر یخ زده به آرامی آب شود. در واقع بهتر این است که حدود 8 ساعت به ظرف شیر مادر فرصت دهید تا در محیط یخچال، کاملاً یخ زدایی شود.
با باز كردن درب ظرف و هم زدن آن با قاشق یا همزن قهوه، وضعیت شیر را بررسی کنید و ببینید که آیا یخ زدایی به صورت کامل انجام شده است یا نه. اگر متوجه یخ زدگی و یا تکه های شیر منجمد شدید، باید مجددا اجازه دهید ظرف چند ساعت دیگر در یخچال بماند تا فرآیند ذوب شدن کامل شود و یا با قرار دادن آن در زیر آب روان و با دمای خنک رو به ولرم، تکه های شیر یخ زده را سریع تر آب کنید.
3. حداکثر پنج روز ذخیره کنید. شیر مادر ذوب شده به شیوه بالا، بهتر است در اولین فرصت استفاده شود، اما نگهداری از آن هم ایرادی نداشته و برای نوزاد قابل استفاده و بی خطر است. این شیر را می توانید تا پنج روز در یخچال نگهداری کنید اما به خاطر داشته باشید که حتما ظرف را به پشت یخچال منتقل کنید، جایی که دمای یخچال در سردترین میزان است.
4. از یخ زدگی مجدد جلوگیری کنید. انجماد دوباره شیر مادر می تواند باعث تخریب چربی موجود در شیر شود. شیر از کیفیت پایین تری برخوردار خواهد بود و حتی ممکن است شروع به خراب شدن کند.
چگونه شیر مادر را گرم کنیم؟ به کمک جریان آب روان
ظرف حاوی شیر مادر منجمد شده را در زیر جریان آب خنک قرار دهید. اگر می خواهید بلافاصله از شیری که در فریزر نگه داری می کنید، استفاده کنید، بهترین کار این است که ظرف شیر مادر یخ زده را مستقیماً در زیر آب خنک بگیرید.
- برای انجام این کار، دمای جریان آب باید فقط کمی سردتر از دمای اتاق باشد.
چرا ظرف شیر را زیر آب گرم نگذاریم؟
استفاده از آب خنک برای این مرحله اولیه توصیه می شود، زیرا درجه حرارت شیر یخ زده مادر را به تدریج افزایش می دهد. اگر بلافاصله آب را داغ کنید، به جای اینکه شیر ذوب شود، ظرف آن گرم شده و قسمت داخلی شیر همچنان یخ زده باقی می ماند. علاوه بر این، با انجام این کار شما به طور تصادفی بیشتر آنزیم های با ارزش موجود در شیر مادر را از بین می برید.
1. فقط تا زمانی که احساس کنید شیر مادر ذوب شده است از آب خنک استفاده کنید. حالا به داخل ظرف نگاه کنید، آنچه باید ببینید شیری روان و مایع و بدون تکه های یخ زده و شناور شیر است. ظرف را به آرامی تکان دهید تا تکه های پنهان شیر منجمد مشخص شود.
چگونه شیر مادر را گرم کنیم، روش های مختلفی برای گرم کردن آرام شیر وجود دارد. مشاور شیردهی ربکا نگوین می گوید: "شما می توانید از گرم کننده استفاده کنید تا شیر دقیقاً به دمای 37 درجه سانتی گراد برسد، اما اگر شیر خود را در کیسه فریزر منجمد کرده اید، می توانید آن را به مدت 30 ثانیه تا 1 دقیقه در زیر آب بسیار گرم نگه دارید. تا جایی که احساس کنید خیلی گرم شده است. اگر شیر یخ زده در بطری است، آن را در یک ظرف آب جوش غوطه ور کنید تا خیلی گرم شود. با این حال، هرگز شیر یخ زده را در مایکروویو و یا مستقیم در یک ظرف قرار ندهید، زیرا این احتمال وجود دارد که آن را بیش از حد گرم کنید که این مساله می تواند زبان و دهان فرزند شیرخوار شما را بسوزاند".
2. دمای آب را به تدریج افزایش دهید. بعد از آب شدن شیر زیر جریان آب خنک، حالا وقت آن است که دمای آبی که روی شیر جریان دارد را به آرامی افزایش دهید.
- دمای آب را از سرد به دمای اتاق، از دمای اتاق به گرم و از گرم به داغ افزایش دهید. به آهستگی بالا بردن دما باعث شده آنزیم های کمتری در شیر از بین بروند و به طور یکنواخت شیر مادر را گرم می کند.
- قبل از اینکه آب بیش از حد داغ شده و شروع به بخار شدن کند، این کار را متوقف کنید. قطعا شما نمی خواهید شیر را آنقدر داغ کنید که دهان حساس فرزند کوچک شما را بسوزاند.
- توجه داشته باشید که تغذیه نوزاد با شیر مادر خنک کاملاً بی خطر است، اما اگر فرزند بهانه گیری دارید، ممکن است لازم باشد آن را در محیط اتاق قرار داده تا با رسیدن به دمای اتاق گرم تر شده و اشتهاآورتر به نظر برسد.
3. شیر مادر سرد را با قرار دادن در زیر آب گرم، گرم کنید. اگر شیر را در یخچال ذوب کردید یا فقط برای شروع آن را در یخچال نگهداری کردید، از مرحله آب خنک صرف نظر کنید و ظرف حاوی شیر مادر را مستقیماً در زیر آب گرم جاری قرار دهید.
- در این حالت هم درجه حرارت آب را به تدریج از گرم به داغ افزایش دهید، فراموش نکنید که قبل از شروع بخار شدن، متوقف شوید.
4. شیر را به اطراف بچرخانید. اطمینان حاصل کنید که شیر مادر با چرخاندن آرام ظرف یا بطری، گرم شده و در نتیجه شیر به اطراف می چرخد.
همچنین می توانید با هم زدن شیر مادر با قاشق یا همزن قهوه، دما را یکنواخت کنید.
چگونه شیر مادر را گرم کنیم؟ یک نکته کلیدی
ربکا نگوین می گویئ: " در صورت نگهداری شیر مادر در یخچال، پس از مدتی لایه های شیر از هم جدا می شوند، این نشان دهنده خراب شدن شیر نیست، نگران نباشید. شما می توانید شیشه شیر را به آرامی تکان داده و بچرخانید تا مخلوط و یکدست شود. از تکان دادن شدید شیر خودداری کنید زیرا این کار می تواند به برخی از خواص شیر آسیب برساند".
حال که می دانید چگونه شیر مادر را گرم کنیم، از روش های درست و مفید این کار را انجام دهید تا مواد ارزشمند موجود در شیر مادر از بین نرود.
مطالعه بیشتر:
1- روش های نگهداری و گرم کردن شیر مادر
2- روش نگهداری و استفاده از شیر دوشیده مادر
3- چگونه شیر مادر را مقوی کنیم؟تقویت شیرمادر برای وزنگیری نوزاد
4- همه چیز در مورد چگونگی تولید شیر مادر و شیردهی پستانی به نوزاد