molfix-مولفیکس

جمع شدن تف در دهان نوزاد به چه علت است ؟

جمع شدن تف در دهان نوزاد به چه علت است ؟

گاهی اوقات ممکن است متوجه جمع شدن تف در دهان شوید و ببینید که که وقتی فرزندتان در خواب است، دهان او کف می کند و از این بابت نگران شوید. در این مقاله در مورد جمع شدن تف در دهان و اینکه چرا دهان فرزند شما ممکن است در خواب کف کند و همچنین در رابطه با نحوه کنار آمدن با این اتفاق، توضیح داده خواهد شد.

جمع شدن تف در دهان نوزاد

آیا تا به حال تجربه این را داشته اید که شب از خواب بیدار شده و ببینید که از دهان فرزندتان کف خارج شده است؟ مواجهه با چنین اتفاقی همیشه باعث نگرانی می شود. در چنین شرایطی فرزند شما قادر به گریه کردن و نفس کشیدن نیست و مضطرب و گیر افتاده به نظر می رسد. این یک سناریوی هشدار دهنده است که حتماً بسیاری از والدین آن را تجربه کرده اند. اجازه دهید در رابطه با این مساله که چرا دهان فرزند شما ممکن است در هنگام خواب کف کند و همچنین سایر جنبه های این شرایط، کمی صحبت کنیم.

علت جمع شدن تف در دهان نوزاد؟

دلایل زیادی برای وقوع این امر وجود دارد. ممکن است فرزندتان فقط خوابیده باشد و کف دهان آن ها در واقع همان بزاق حاوی حباب های هوا باشد. اما در مواقع دیگر ممکن است متوجه شوید که تنفس فرزندتان محدود شده و یا کاملاً مسدود به نظر می رسد. به یاد داشته باشید که در چنین مواردی نباید وحشت کنید. بله با حفظ آرامش، فرزند خود را به یک خم کنید و یا او را بالا بیاورید. بسته به شرایط فعلی بچه ها در این اوقات، می توان کارهای زیادی را انجام داد تا عمل تنفس برای آن ها تسهیل شود.

در ادامه دلیل جمع شدن تف در دهان شرح داده شده است که می توانند به عنوان مرجع مورد استفاده قرار گیرند، اما قطعا این نکات، نباید جایگزین ویزیت و بررسی پزشک فرزند شما شوند:

1. تغذیه بیش از حد

در طی هر بار تغذیه و شیر خوردن، یک نوزاد تازه متولد شده می تواند فقط در حدود 28 یا 56 سی سی مایع شیر مصرف کند. وقتی که به فرزندتان بیش از حد شیر می دهید، متوجه خواهید شد که دهان او کف کرده تا بدین طریق شیر اضافی را دفع کند. همچنین شیرخواران و نوزادان هنگام خواب بزاق خود را می بلعند و هنگامی که حباب های بزاق از دهان آن ها خارج می شود، کف ایجاد می کند.

اگر در هنگام شیردهی نمی توانید میزان شیر دادن را اندازه گیری کرده و تشخیص دهید که آیا بیش از حد به فرزندتان شیر می دهید یا نه، می توانید زمان را بررسی کنید. برای نوزادان تازه متولد شده، شیردهی را به 10 دقیقه در هر پستان محدود کنید. اگر کوچولوی شکموی شما سیر نشده و یا راضی نیست، می توانید بعد از 15 دقیقه فاصله گذاری، شیردهی را مجددا تکرار کنید. اطمینان حاصل کنید که به آرامی به فرزندتان شیر می دهید تا مانع ورود مقدار زیادی هوا به معده او شوید.

در صورتی که با بطری، به فرزندتان شیر می دهید، بسیار مهم است که بطری درست و مناسبی را انتخاب کنید. اگر سوراخ نوک سر شیشه بزرگ باشد، جریان شیر بسیار سریع خواهد بود و در نتیجه فرزند شیرخوار شما قادر به کنار آمدن با آن نیست. در چنین حالتی هوای بیشتری نسبت به شیر وارد معده می شود که منجر به تشکیل گاز و همچنین تولید کف در دهان خواهد شد.

2. عدم موفقیت در آروغ زدن

آروغ زدن برای نوزادان ضروری است. آروغ نزدن فرزندتان بعد از شیر خوردن، منجر به جمع شدن تف در دهان، تف کردن و بیرون ریختن شیر و کف کردن دهان او در خواب می شود.

شما می توانید آروغ نوزادان را به روش های مختلف بگیرید. متداول ترین و محبوب ترین راهکار در میان این روش ها، این است که فرزندتان را روبروی خود گرفته و اجازه دهید تا بدن او به سمت شما خم شود. سر بچه باید در راستای شانه شما قرار بگیرد و معده او باید مستقیماً به قفسه سینه شما فشار بیاورد. جالا شما باید کمر دلبند کوچک خود را ماساژ دهید تا باعث آروغ زدن او شوید.

همچنین می توانید فرزندتان را بر روی شکمش قرار دهید، به دلیل فشار وارد شده بر معده در این حالت، ممکن است گاز تجمع یافته در معده دفع شود. یک روش دیگر نیز حرکت دادن پاهای شیرخوار به سمت بالا و پایین (مانند حرکات دوچرخه) بوده که ممکن است باعث آروغ زدن شود.

3. مایع آمنیوتیک

گاهی اوقات ، مایع آمنیوتیک ممکن است در معده نوزادان (نوزاد) باقی بماند. آن ها آن را همراه با تف از دهان خود به بیرون می ریزند. این وضعیت به طور کلی در روز دوم یا سوم پس از زایمان برطرف می شود. آرام باشید و فرزند کوچک خود را پس از تولد تحت نظر قرار دهید.

4. رفلاکس

درصورتی که فرزند شما دچار رفلاکس اسید معده شود، ممکن است در مقایسه با سایر بچه ها با شرایط نرمال، میزان شیر بیشتری را به بیرون تف کند. در واقع به دلیل رفلاکس، شیری که این بچه ها می خورند به بالا برمی گردد و به همین دلیل متوجه وجود کف در دهان آن ها خواهید شد.

پزشکان توصیه می کنند که همواره فرزندتان را به پهلو بخوابانید، زیرا خوابیدن به پشت احتمال رفلاکس اسید معده و همچنین خطر خفگی نوزاد با شیر را افزایش می دهد. بنابراین برای حفظ سلامتی دلبند خود این نکته را به خوبی به خاطر بسپارید.

همچنین برای جلوگیری از جمع شدن تف در دهان نوزاد، می توانید آن ها را روی یک گهواره شیب دار یا تخت بخوابانید. این وضعیت همچنین باعث کاهش رفلاکس و بازگشت اسید معده به دهان می شود. راهکار دیگری که پیشنهاد می شود این است که قفسه سینه فرزندتان را به آرامی و با ملایمت مالش دهید، تا اگر مضطرب است، بدین وسیله او را آرام کنید.

5. عفونت

عفونت هایی مانند برونشیولیت و ذات الریه نیز ممکن است باعث کف کردن دهان بچه ها در هنگام خواب شوند. در چنین شرایطی فرزند بیمار ممکن است آشفته و بدحال شده و درجه حرارت بدن او افزایش یابد. هم چنین ممکن است در تنفس مشکل داشته باشد. به یاد داشته باشید که در صورت مواجهه با چنین مواردی، می بایست بلافاصله با پزشک فرزند خود تماس بگیرید.

چه زمانی باید نگران جمع شدن تف در دهان باشیم؟

یک کوچولوی خوشحال و آرام که در هنگام خواب در دهان خود کف تولید می کند، معمولا باعث نگرانی ما نخواهد شد. با این وجود، موارد زیر شرایطی هستند است که در صورت بروزشان، باید فوراً به پزشک و یا یک مرکز درمانی مراجعه کنید:

اگر فرزند شما در حال خفگی وگریه کردن بوده، تحت فشار و پریشان احوال است و یا سایر علائم یا نشانه های بیماری از جمله بی حالی و تب را دارد، پس باید بدون فوت وقت با پزشک او تماس بگیرید. این علائم می توانند نشان دهنده وجود یک مشکل مانند واکنش منفی به هر ماده غذایی یا هر نوع عفونت یا بیماری دیگری از جمله اختلال در دستگاه گوارش باشند.

- اگر فرزند شما در آن روز واکسن زده است، کف کردن دهان او ممکن است به دلیل واکنش به هر یک از تزریق ها باشد. بنابراین می بایست برای مشاوره در مورد واکنش به واکسن ها با متخصص اطفال تماس بگیرید و یا حضورا مراجعه کنید.

- اگر غذای جدیدی به بچه خود معرفی کرده اید، ممکن است به دلیل عدم تحمل آن غذا، در دهان کف تولید شود. در صورت بروز چنین مشکلی، می بایست آن غذا را برای چند ماه از رژیم غذایی فرزندتان حذف کنید. در صورت وجود علائم دیگر، حتما باید مساله را به پزشک اطلاع داده و از او مشاوره بگیرید.

- اگر کوچولوی دوست داشتنی شما به اندازه کافی وزن اضافه نمی کند و یا وزن کم کرده است، بنابراین باید برای حل این مشکل به دنبال مشاوره پزشکی باشید. ممکن است فرزند شما تا حدی از رفلاکس رنج ببرد و به همین دلیل نیز تغذیه کافی نداشته باشد.

- اگر کف دهان به رنگ های سبز، زرد، بنفش، قرمز و یا سیاه باشد، ممکن است نشان دهنده عفونت ویا بیماری های جدی دیگری باشد. در صورت بروز چنین علائمی، باید سریعاً به متخصص اطفال مراجعه کنید.

- اگر متوجه شدید که فرزندتان در تنفس مشکل دارد و یا رنگ او آبی می شود (بروز کبودی در صورت و اندام ها)، باید فوراً با اورژانس تماس گرفته و یا به یک بیمارستان مراجعه کنید.

چگونه به حل مشکل جمع شدن تف در دهان بچه ها کمک کنیم؟

اگرچه دیدن صحنه کف کردن دهان، دلهره آور و نگران کننده است، اما در صورت مواجهه با این اتفاق، شما باید آرامش خود را حفظ کنید زیرا این مساله امری بسیار طبیعی بوده و به دلایل مختلفی از انواع کاملا بی اهمیت تا متوسط و حتی به ندرت شدید، برای بسیاری از نوزادان اتفاق می افتد.

به طور معمول، دلایلی که باید نگران آن ها باشید، به جز کف کردن، همراه با علائم دیگری نیز هستند. بنابراین، باید این علائم را به خوبی به ذهن سپرده و مراقب باشید تا در صورت بروز آن ها و یا هرگونه احساس نگرانی، با پزشک فرزندتان در این زمینه مشورت کنید.

- اگر علت جمع شدن تف در دهان به دلیل هضم نامناسب غذا باشد، با رشد و بهبود سیستم گوارشی نوزاد، این شرایط به تدریج از بین می رود.

- اگر جمع شدن تف در دهان، ناشی از اشتباهات تغذیه ای باشد، با ایجاد برخی تغییرات می توانید آن را برطرف کنید. دادن مقدار کمی غذا به فرزند خود در فواصل کوتاه، کمک و دادن زمان کافی به او برای آروغ زدن و قائم نگه داشتن او در صورت امکان، از جمله این تغییرات موثر هستند. به علاوه برای کمک به دفع گاز روده ها، می توانید فرزندتان را روی شکمش بخوابانید.

- یک راهکار موثر دیگر برای مقابله با جمع شدن تف در دهان نوزاد این است که فرزند خود را ماساژ دهید. ماساژ دادن ملایم بچه ها سیستم هضم آن ها را ترغیب می کند تا غذا را به پایین منتقل کرده و از سمت دیگر هوا را به سمت بالا رانده و خارج کند. با کمی مطالعه به راحتی می توانید تکنیک های آروغ زدن، ماساژ قفسه سینه و ماساژ پشت را بیاموزید. علاوه بر این ها، ماساژ می تواند به آرامش و خوشحالی فرزندتان کمک کند و همچنین ممکن است باعث ایجاد یک اتصال عاطفی عالی و قدرتمند بین شما و او شود.

مطالعه بیشتر:

ابريزش دهان نوزاد دو ماهه تا چهار ماهه و ...

علت بروز عارضه زبان بسته در نوزادان و روش های درمان آن

آبریزش دهان نوزاد ۳ ماهه طبیعی است یا نیاز به درمان دارد؟

آبریزش دهان نوزاد چهار ماهه، علل شایع و راهکارهای درمانی

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های جمع شدن تف در دهان

آیا تغذیه بیش از حد می تواند سبب جمع شدن تف در دهان نوزاد شود؟

بله. در طی هر بار تغذیه و شیر خوردن، یک نوزاد تازه متولد شده می تواند فقط در حدود 28 یا 56 سی سی مایع شیر مصرف کند. وقتی که به فرزندتان بیش از حد شیر می دهید، متوجه خواهید شد که دهان او کف کرده تا بدین طریق شیر اضافی را دفع کند. همچنین شیرخواران و نوزادان هنگام خواب بزاق خود را می بلعند و هنگامی که حباب های بزاق از دهان آن ها خارج می شود، کف ایجاد می کند.

اگر علت جمع شدن تف در دهان نوزادمان تغذیه بیش از حد باشد، چگونه باید این مشکل را حل کنیم؟

اگر در هنگام شیردهی نمی توانید میزان شیر دادن را اندازه گیری کرده و تشخیص دهید که آیا بیش از حد به فرزندتان شیر می دهید یا نه، می توانید زمان را بررسی کنید. برای نوزادان تازه متولد شده، شیردهی را به 10 دقیقه در هر پستان محدود کنید. اگر کوچولوی شکموی شما سیر نشده و یا راضی نیست، می توانید بعد از 15 دقیقه فاصله گذاری، شیردهی را مجددا تکرار کنید. اطمینان حاصل کنید که به آرامی به فرزندتان شیر می دهید تا مانع ورود مقدار زیادی هوا به معده او شوید.

چرا بعد از شیر خوردن دان نوزادم کف می کند؟

آروغ زدن برای شیرخواران ضروری است. آروغ نزدن فرزندتان بعد از شیر خوردن، منجر به جمع شدن تف در دهان، تف کردن و بیرون ریختن شیر و کف کردن دهان او در خواب می شود.

بچم تازه به دنیا اومده و مدام در دهانش تف جمع میشه، علت چیست؟

گاهی اوقات ، مایع آمنیوتیک ممکن است در معده نوزادان (نوزاد) باقی بماند. آن ها آن را همراه با تف از دهان خود به بیرون می ریزند. این وضعیت به طور کلی در روز دوم یا سوم پس از زایمان برطرف می شود. آرام باشید و فرزند کوچک خود را پس از تولد تحت نظر قرار دهید.

منبع: md-health