علائم اوریون در کودکان و درمان اوریون در کودکان چیست؟
اوریون در کودکان یک بیماری واگیردار است که توسط یک ویروس از طریق بزاق، ترشحات بینی و تماس نزدیک انتقال مییابد. این عارضه اساسا غدد بزاقی را درگیر میکند که به آن غدد بناگوشی نیز میگویند. این غدد مسئول تولید بزاق هستند. در هر طرف صورت سه مجموعه غدد بزاقی وجود دارد که پشت و زیر گوش واقع شده است. مهم ترین نشانه بیماری اوریون در کودکان تورم غدد بزاقی است. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که آیا اوریون در کودکان زیر 2 سال خطرناک است؟ اگر می خواهید همه چیز را درمورد اوریون در کودکان و درمان آن بدانید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
نشانههای اوریون در کودکان چیست؟
نشانههای اوریون معمولا در مدت دو هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس خود را نشان میدهد. ممکن است ابتدا نشانههای مشابه آنفولانزا بروز کند:
خستگی
- بدندرد
- سردرد
- بیاشتهایی
- تب خفیف
تب بالا (۳۹ درجه) و تورم غدد بزاقی پس از چند روز ظاهر میشود. ممکن است غدهها همه با هم ورم نکند. معمولا، بهصورت دورهای ورم کرده و دردناک میشوند. احتمالا انتقال ویروس از زمان قرار گرفتن در معرض آن تا ورم کردن غدهها بیشتر است. بیشتر افرادی که به اوریون مبتلا میشوند نشانههای ویروس را از خود نشان میدهند. اما برخی نشانههای اندکی دارند یا هیچ نشانهای بروز نمیدهند.
درمان اوریون در کودکان چیست؟
به دلیل اینکه عامل اوریون یک ویروس است، به آنتیبیوتیکها یا داروهای دیگر واکنشی نشان نمیدهد. اما میتوانید نشانهها را کمی کاهش دهید. درمانها شامل موارد زیر است:
- وقتی ضعیف هستید و احساس خستگی میکنید استراحت کنید.
- برای پایین آوردن تب از مسکنهای بدون نسخه نظیر استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.
- با استفاده از کیسه یخ ورم غدهها را کاهش دهید.
- برای جلوگیری از کمبود آب ناشی از تب، مقدار زیادی مایعات بنوشید.
- غذاهای سبک، مانند سوپ و غذاهایی که جویدن آنها سخت نیست مصرف کنید.
- از غذاها و نوشیدنیهای اسیدی پرهیز کنید که باعث درد بیشتر غدد بزاقی میشود.
معمولا یک هفته پس از تشخیص اوریون توسط پزشک، اگر حالتان بهتر باشد میتوانید به کار یا مدرسه بازگردید. در این زمان بیماری را منتقل نخواهید کرد. اوریون معمولا در مدت دو هفته دوره خود را طی خواهد کرد. پس از ده روز از گذشت بیماری باید حال شما بهتر شود.
بیشتر کسانی که به اوریون مبتلا میشوند، بار دوم به آن مبتلا نخواهند شد.
عوارض مرتبط با اوریون در کودکان زیر دو سال چیست؟
عوارض اوریون نادر است، اما اگر درمان نشود میتواند جدی باشد. اوریون بیشتر غدد بزاقی را درگیر میکند. اما همچنین میتواند موجب التهاب بخشهای دیگر بدن، از جمله مغز و اندامهای تولیدمثل شود.
خطرات بیماری اوریون برای پسربچه ها چیست؟
آماس بیضه التهابی است که ممکن است بهخاطر اوریون ایجاد شود. با قرار دادن روزانه چند بار کیسه یخ روی بیضهها میتوانید درد آنرا کاهش دهید. در صورت لزوم، پزشک میتواند برای شما مسکن تجویز کند. در موارد نادر، آماس بیضه میتواند باعث ناباروری شود.
بانوان مبتلا به اوریون ممکن است دچار تورم تخمدانها شوند. این التهاب میتواند دردناک باشد اما بر تخمکها تاثیری نخواهد گذاشت. اما، اگر یک بانو در دوران بارداری به اوریون مبتلا شود، خطر بیش از معمول سقط جنین وجود دارد.
اوریون در کودکان ممکن است به مننژیت یا آماس مغزی منجر شود که در صورت عدم درمان میتواند مرگبار باشد. مننژیت، تورم غشای پیرامون نخاع و مغز است. آماس مغزی التهاب مغز است. اگر حین اوریون دچار تشنج، پایین آمدن هشیاری یا سردرد شدید با پزشک تماس بگیرید.
آماس لوزالمعده التهاب لوزالمعده، اندامی در حفره شکمی است. آماس لوزالمعده ناشی از اوریون، عارضهای موقت است. نشانههای آن شامل درد شکم، تهوع و استفراغ است. ویروس اوریون همچنین در هر ۵ مورد از ۱۰ هزار مورد، میتواند منجر به ناشنوایی دائم شود. ویروس به حلزون گوش آسیب میرساند. این ساختار در گوش درونی به شنوایی کمک میکند.
چگونه میتوان از اوریون پیشگیری کرد؟
واکسیناسیون میتواند از خطرات اوریون در کودکان ممکن است به مننژیت یا آماس مغزی منجر شود که در صورت عدم درمان میتواند مرگبار باشد پیشگیری کند. بیشتر اطفال و کودکان واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (امامآر) را همزمان دریافت میکنند. اولین واکسن امامآر معمولا بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی در مراجعات منظم به دکتر تزریق میشود. واکسن دوم برای دوران مدرسه، بین ۴ تا ۶ سالگی ضروری است. واکسن اوریون با دو دوز، معمولا تا ۸۸ درصد موثر است. نرخ تاثیر یک دوز حدود ۷۸ درصد است.
بزرگسالانی که قبل از سال ۱۳۳۶ بدنیا آمدهاند و به اوریون مبتلا نشدهاند، بهتر است واکسن بزنند. کسانی که در محیطها پرخطر، نظیر بیمارستان و مدرسه کار میکنند، باید همیشه واکسن اوریون بزنند.
اما، کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، به ژلاتین یا نئومیسین حساسیت دارند یا باردار هستند نباید واکسن امامآر دریافت کنند. برای برنامهریزی واکسیناسیون خود و کودکانتان با پزشک خانواده تماس بگیرید.
مطالعه بیشتر:
واکسیناسیون نوزادان؛ وظیفه یا استقبال خطر!
چرا باید واکسن بزنیم و اهمیت واکسن زدن چیست؟
آشنایی با انواع واکسن ها و جدول واکسیناسیون کشور ایران
علائم سرخجه در نوزادان و کودکان و راههای درمان سرخجه چیست؟