molfix-مولفیکس

پرحرفی در کودکان و دلایل پرحرفی در کودکان چیست؟

پرحرفی در کودکان و دلایل پرحرفی در کودکان چیست؟

پرحرفی در کودکان مساله ای است که در طولانی مدت می تواند برای والدین بسیار آزاردهنده باشد. به یاد بیاورید روزهایی را که لحظه شماری می کردید تا دلبندتان زبان باز کرده تا نام شیرین مامان و بابا را از دهان او بشنوید و اکنون لحظه شماری می کنید تا دقایقی صحبت نکند تا کمی مغزتان استراحت کند!!! به راستی دلایل پرحرفی در کودکان چیست؟ آیا پرحرفی در کودکان نشان دهنده باهوشی آنها است یا یک مشکل روانی یا پزشکی تلقی می شود؟ با ما تا پایان این مطلب همراه باشید تا همه چیز را درمورد پرحرفی در کودکان برای شما شرح دهیم. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت روش هایی وجود دارد که می توان به بچه ها یاد داد در صورت لزوم صحبت خود را متوقف کنند.

دلایل پرحرفی در کودکان چیست؟

تعداد زیادی از بچه ها دوست دارند مدام حرف بزنند. پرحرفی در کودکان دبستانی بسیار شایع است. وقتی هیجان زده هستند می خواهند ماجرا را بارها و بارها با همان شور و هیجان ابتدایی برای شما شرح داده و ابعاد مختلف ماجرا را تعریف کنند. برخی کودکان آنقدر به حرف زدن ادامه می دهند تا یکی از آنها بخواهد لحظاتی سکوت کنند. گرچه این حالت در کودکان بسیار شایع است اما هرقدر بزرگ می شوند به تدریج تشخیص می دهند که زیاد صحبت کردن نیز خوب نیست و ممکن است بعد از مدتی خودشان این رفتار را متوقف کنند.

نکته اصلی این است که بدانید مقدار "بیش از حد حرف زدن" دقیقا چقدر است. توجه داشته باشید که سخنران بودن همیشه چیز بدی نیست. بچه های پرحرف می توانند جذاب، بامزه و جالب باشند. اما وقتی مکالمه آنها پایان ناپذیر است یا در زمان و مکان نامناسبی پرحرفی می کنند ممکن است اجازه صحبت کردن به سایر کودکان داده نشده و یا اینکه بزرگترها را از خود خسته کنند.

اگر می بینید که فرزندتان بیش از حد حرف می زند، ممکن است از خودتان بپرسید که آیا زیاد حرف زدن او ناشی از اضطراب است؟ آیا به دلیل عصبی بودن زیاد حرف می زند؟ آیا زیاد حرف زدن کودک من طبیعی است؟ دانستن این موضوع که علت بیش از حد حرف زدن کودکان چیست و برای حل این مشکل چه می توان کرد ممکن است بتواند نگرانی شما را از بین ببرد.

چه زمانی می گوییم که کودک پرحرف است؟

توجه داشته باشید اگر کودک شما صرفا در هنگامی که با دوستان خود صحبت می کند، بازی می کند و وقت می گذراند مدام در حال صحبت کردن است نمی توانید بگویید کودک من پرحرف است، بلکه پرحرفی کودک به شرایطی اطلاق می شود که:

  • کودک شروع به بی وقفه حرف زدن در یک مکان یا موقعیت نامناسب می کند.
  • پرحرفی کودکان در کلاس درس و یا پرحرفی کودکان در مدرسه، کودک مدام صحبت اطرافیان (همانند معلم) خود را قطع می کند.
  • مکالمات او بیش از حد طولانی است.
  • با گفتن اولین چیزی که به ذهنشان می رسد مردم را آزرده خاطر می کنند. (نسبت به سن خودشان نسنجیده حرف می زنند)

توجه داشته باشید که پرحرفی در کودکان می تواند بازخوردهای بسیار بدی را از سوی اطرافیان به دنبال داشته باشد. ممکن است بچه های دیگر و یا دوستانشان آنها را کنار بگذارند و نیز بزرگترها این پرحرفی را بی ادبی تلقی کرده، القاب و الفاظ نامناسبی را به آنها نسبت دهند.

چرا بعضی از بچه ها بدون وقفه صحبت می کنند؟

دلایل زیادی وجود دارد که سبب می شود بچه ها زیاد صحبت کنند. مثلا فقط ممکن است علاقه مند به یک موضوع باشند به عبارتی آنها آنقدر علاقه مند هستند که می خواهند تک تک جزئیات مربوط به آن را مورد بحث قرار دهند. بعلاوه برخی کودکان درهنگام تمرکز کردن بر روی یک موضوع خاص مدام درمورد آن صحبت می کنند.

برخی کودکان هنگامی که دچار استرس می شوند، مدام صحبت می کنند. کودکان ممکن است استراتژی هایی برای آرام کردن خود نداشته باشند، بنابراین صحبت می کنند و صحبت می کنند تا ذهن خود را از موضوع استرس زا منحرف سازند. مثلا بچه های خجالتی ممکن است در جمع مضطرب شوند، اما به جای اینکه جلوی خود را بگیرند و ساکت بمانند، ممکن است پرحرفی کنند.

مشکل در کنترل خود نیز می تواند عاملی برای پرحرفی کودکان باشد. بعضی از بچه ها تکانشی هستند و سخت می توانند کاری را که می خواهند انجام دهند را کنار بگذارند. مثلا اگر موضوعی باشد که بخواهند درباره آن صحبت کنند، هرگز فکر نمی کنند که آیا زمان مناسبی برای این کار هست یا نه، حتی زمانی که متوجه پرحرفی خود می شوند نیز باز هم به اینکار ادامه می دهند.

چگونه می توان به ترک عادت پرحرفی در کودکان کمک کرد؟

مهم نیست که علت پرحرفی کودک شما چیست، هر چه که باشد راهکارهایی وجود دارد که می توانید با کمک آنها این مشکل را برطرف کنید. مهمترین این روش ها شامل:

مکالمات نقش آفرینی: برای فرزند خود توضیح دهید که مهمترین قسمت صحبت با دیگران گوش دادن است. سپس مکالمات تمرینی در این رابطه داشته باشید. به این صورت که مثلا ماجرایی را برای او تعریف کنید، وسط ماجرا حرف خود را قطع کرده واز کودک بپرسید که چی گفتم؟ به این ترتیب می توانید تمرکز بر روی گوش کردن را در او تقویت کنید.

از فرزند خود بخواهید آنچه را که به ذهنش می رسد را یادداشت کند: اگر کودک شما بیش از حد در کلاس صحبت می کند، پیشنهاد کنید ایده هایش را بنویسد و سر فرصت آنها را مطرح کند. تمرین این کار در خانه نیز می تواند کمک کننده باشد.

به کودکتان یاد بدهید، ساکت شود، نگاه کند و گوش دهد: به کودکتان یاد بدهید که وسط صحبت کردن مکس کند و ببیند که دیگران صحبت های او را متوجه شده اند یا نه و نیز چه واکنشی نسبت به گفته های او دارند. آیا به شنیدن ادامه صحبت های او علاقه دارند یا نه؟

یک رمز بین خودتان بگذارید: با یکدیگر قرار بگذارید که هرگاه من فکر کنم بقیه از حرف زدن شما خسته شده اند یک نشانه (مثلا خاراندن گلو، صاف کردن صدا و ...) به شما می دهم و بعد شما صحبت خود را متوقف کن.

صبور باشید: زمان می برد تا کودک شما استفاده از این استراتژی ها را یاد بگیرد و در زمان مناسب آنها را به کار بندد. بنابراین باید در این مسیر صبور باشید. بعلاوه توجه داشته باشید که دریافت واکنش های منفی در اثر پرحرفی از اطرافیان برای کودک شما، ممکن است بر اعتماد به نفس او اثر منفی داشته باشد بنابراین اگر این اتفاق ناخوشایند رخ داد همدلی با کودک حتی در جمع را فراموش نکنید.

لازم است تلاش برای ترک این عادت پرحرفی در کودکان را در آنها تحسین کنید تا ضمن ترغیب روش صحیح، اعتماد به نفس کودک خدشه دار نشود.

 

 مطالعه بیشتر:

کمک به زبان باز کردن کودکان

نحوه برخورد با گفتار بچه گانه در کودکان

حرف زدن با کودکان،روش صحیح حرف زدن با کودکان چیست؟

دیر حرف زدن کودک و علایم هشدار دیر حرف زدن کودک چیست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های پرحرفی در کودکان

چه زمانی می گوییم که کودک پرحرف است؟

کودک شروع به بی وقفه حرف زدن در یک مکان یا موقعیت نامناسب می کند. پرحرفی کودکان در کلاس درس و یا پرحرفی کودکان در مدرسه، کودک مدام صحبت اطرافیان (همانند معلم) خود را قطع می کند. مکالمات او بیش از حد طولانی است. با گفتن اولین چیزی که به ذهنشان می رسد مردم را آزرده خاطر می کنند. (نسبت به سن خودشان نسنجیده حرف می زنند)

پرحرفی چه آسیبی می تواند به روحیه کودک بزند؟

توجه داشته باشید که پرحرفی در کودکان می تواند بازخوردهای بسیار بدی را از سوی اطرافیان به دنبال داشته باشد. ممکن است بچه های دیگر و یا دوستانشان آنها را کنار بگذارند و نیز بزرگترها این پرحرفی را بی ادبی تلقی کرده، القاب و الفاظ نامناسبی را به آنها نسبت دهند.

چرا بعضی از بچه ها بدون وقفه صحبت می کنند؟

برخی کودکان هنگامی که دچار استرس می شوند، مدام حصبت می کنند. کودکان ممکن است استراتژی هایی برای آرام کردن خود نداشته باشند، بنابراین صحبت می کنند و صحبت می کنند تا ذهن خود را از موضوع استرس زا منحرف سازند. مثلا بچه های خجالتی ممکن است در جمع مضطرب شوند، اما به جای اینکه جلوی خود را بگیرند و ساکت بمانند، ممکن است پرحرفی کنند.

چگونه می توان به ترک عادت پرحرفی در کودکان در مدرسه کمک کرد؟

از فرزند خود بخواهید آنچه را که به ذهنش می رسد را یادداشت کند. اگر کودک شما بیش از حد در کلاس صحبت می کند، پیشنهاد کنید ایده هایش را بنویسید و سر فرصت آنها را با معلمش مطرح کند. تمرین این کار در خانه نیز می تواند کمک کننده باشد.

منبع: understood