حسادت فرزند اول نسبت به نوزاد تازه متولد شده به چه علت است؟
قبل از ورود نوزاد جدید به خانواده شما، به کودک نوپای خود بگویید که یک برادر یا خواهر کوچک فوق العاده می آید که می تواند با او بازی کند و بسیار جالب و سرگرم کننده خواهد بود. زمانی که نوزاد متولد می شود، کودک نوپای شما با خود فکر می کند، "آیا با من شوخی می کنید؟ قرار است این کودک کوچولو که صورت قرمزی دارد و تمام وقت شما را به خود اختصاص داده، جالب و سرگرم کننده باشد؟" اینجاست که مشکل حسادت فرزند اول بروز می کند!!! در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که برخورد با حسادت فرزند اول چگونه باید باشد و چه راه حل هایی برای جلوگیری از حسادت فرزند اول وجود دارد.
علت حسادت فرزند اول به دوم چیست؟
کودک شما تنها با روش هایی که بلد است با کودک بازی می کند و شما سر او فریاد می کشید که چرا به سمت بچه اسباب بازی انداخته است. با نوزاد بازی قایم موشک بازی می کند و دوباره شما سر او فریاد می کشید تا پتو را از روی نوزاد بردارد. او نوزاد را در آغوش می گیرد و شما مدام به او تذکر می دهید که مراقب باشد. بنابراین هیچ تعجبی ندارد که کودک نوپای شما گیج شده و مشکل حسادت در فرزند اول ایجاد می شود.
برای جلوگیری از حسادت فرزند اول به دومی چه کنیم؟
اولین هدف شما محافظت از کودک است و دومین مورد، آموزش نحوه رفتار مناسب کودک بزرگتر با نوزاد تازه وارد است. شما می توانید به کودک نوپای خود یاد بدهید که چگونه با کودک بازی کند به همان روشی که به او آموزش می دهید. با او صحبت کنید، روش مناسب را نشان دهید، راهنمایی و تشویق کنید. با این حال، تا زمانی که به طور کامل مطمئن نشده اید، هرگز کودکان را با هم تنها نگذارید. درست است که این مورد سخت است، اما بسیار ضروری است.
پرسه بزنید.
هر زمان که کودکان با هم هستند، به طور مداوم در نزدیکی آنها پرسه بزنید. اگر متوجه شدید که کودک بزرگتر رفتار خشنی دارد، سریعا نوزاد را از آن محل دور کنید و حواس فرزند بزرگتر را با یک اسباب بازی، یک فعالیت، یک موسیقی و یا یک خوراکی پرت کنید. این کار هم به شما کمک می کند که از یک رشته ثابت "نه گفتن های متوالی" که ممکن است باعث شود رفتارهای پرخاشگرانه کودک بزرگتر بیشتر شود، جلوگیری کنید و هم از نوزاد محافظت می کند.
تماس های بدنی آرام را آموزش دهید.
برای جلوگیری از حسادت فرزند اول به دوم، به خواهر یا برادر بزرگتر بیاموزید که چگونه پشت کودک کوچکتر را ماساژ دهد. بگویید که چگونه این نوع لمس کردن باعث آرامش کودک می شود و کودک بزرگتر را بخاطر انجام یک کار خوب تحسین کنید. این درس به کودک می آموزد که چگونه با نوزاد با روشی مثبت رفتار کند.
سریعا عمل کنید.
هر بار که دیدید کودک بزرگتر به نوزاد ضربه ای می زند و یا رفتار خشنی با او دارد، سریعا وارد عمل شوید. بهتر است با قاطعیت اعلام کنید که کودک به محلی برود و تا زمانی که از دست های خود به روش صحیحی استفاده نمی کند، نمی تواند از آن محل خارج شود. این یک تنبیه نیست، بلکه به او کمک می کنید که متوجه شود رفتارهای خشن به هیچ وجه قابل قبول نیستند. اگر می خواهد با نوزاد به طور ملایم و آرام رفتار کند، به او اجازه دهید که به نوزاد نزدیک شود.
رفتارهای خود را در معرض نمایش قرار دهید.
کودکان آنچه را که زندگی می کنند می آموزند. کودک بزرگتر شما با دیدن عملکردهای شما مراقب نوزاد خواهد بود. شما مهمترین معلم فرزند خود هستید. بنابراین کارهای خود را در معرض دید او قرار دهید تا از تماشای شما بسیاری موارد مهم را بیاموزد.
تشویق کنید.
هر زمان دیدید که کودک بزرگتر به آرامی نوزاد را ناز می کند، از او تعریف کنید. در مورد اینکه او برادر و یا خواهر بزرگتر است از جملات تاکیدی استفاده کنید.فرزند بزرگتر خود را در آغوش بگیرید و ببوسید و به او بگویید که چقدر به او افتخار می کنید.
مراقب جملاتی که به زبان می آورید، باشید.
همه چیز را به گردن نوزاد نیندازید. به عنوان مثال، "ما نمی توانیم به پارک برویم. زیرا وقت خواب نوزاد است" یا "ساکت باش، بچه را بیدار می کنی" یا " بعد از عوض کردن پوشک بچه، به تو کمک خواهم کرد". در این مرحله است که کودک شما حس می کند باید به زودی نوزاد تازه وارد را بفروشد!بهتر است از این جملات جایگزین استفاده کنید: "الان مشغول کاری هستم"، "بعد از نهار به پارک می رویم" یا " چند دقیقه دیگر به تو کمک می کنم".
پشتیبان باشید.
احساسات ناگفته کودک خود را بپذیرید، مثلا، بگویید: "چیزهایی با ورود نوزاد در خانه تغییر کرده است و مدتی طول می کشد تا به این روند عادت کنیم".نظرات خود را ساده و کلی بگویید، نگویید: "شرط می بندم که از نوزاد جدید متنفر هستی." بهتر است، بگویید: "داشتن مامانی که اینقدر وقت را با نوزاد تازه وارد می گذراند باید سخت باشد." یا " شرط می بندم تو آرزو می کنی که ای کاش الان می توانستیم به پارک برویم و منتظر بیدار شدن نوزاد کوچولو نباشیم." هنگامی که کودک شما می فهمد احساسات او را درک می کنید، برای جلب توجه شما احتیاج به انجام رفتارهای نامناسب نخواهد داشت.
بیشتر عشق بورزید.
ابراز علاقه های کوچک نسبت به فرزند بزرگتر را افزایش بدهید. تعداد جمله " دوستت دارم" را در روز بیشتر کنید و او را بیشتر در آغوش بگیرید و حتما وقتی برای کتاب خواندن و بازی با او اختصاص دهید. با این حال ممکن است به صورت موقت رفتار کودک دچار مشکلات قبلی شود اما با افزایش ابراز علاقه می توانید دوباره رفتار او را بهتر کنید.
فرزند بزرگتر را برای انجام کارها درگیر کنید.
به خواهر یا برادر بزرگتر بیاموزید که چگونه برای نوزاد مفید باشد یا چگونه او را سرگرم کند. به خواهر یا برادر بزرگتر اجازه دهید هدایای نوزاد را باز کند و از دوربین برای گرفتن عکس از نوزاد استفاده کند. نحوه پوشیدن جوراب های نوزاد را به او بیاموزید. بگذارید در بعضی کارهای ساده به شما کمک کند و هر زمان ممکن باشد از او تعریف کنید.
کلام آخر
برای جلوگیری از حسادت فرزند اول به دوم، از مقایسه خواهر و برادرها، حتی در مورد موضوعات به ظاهر بی اهمیت مانند وزن هنگام تولد، زمان شروع چهار دست و پا رفتن و یا راه رفتن، کدام یک موقع تولد موهای بیشتری داشت و یا اجزای چهره آنها خودداری کنید.
معمولا کودکان این نظرات را به عنوان انتقاد تعبیر می کنند. نفس عمیق بکشید و آرام باشید. این زمان برای سازگاری همه افراد خانواده نیاز است. فعالیت های بیرون از خانه را کاهش دهید، استانداردهای خانه داری خود را کمتر کنید و بر الویت فعلی خود تمرکز کنید و خود را با تعداد افراد خانواده جدید سازگار کنید.
مطالعه بیشتر:
چگونه فرزند بزرگتر را برای ورود فرزند دوم آماده کنيم؟
رفتار با فرزند اول هنگام تولد فرزند دوم چگونه باید باشد؟
چگونه می توان از حسادت فرزند اول به فرزند دوم جلوگیری کرد؟
کنترل حس حسادت در کودکان نسبت به نوزادی که تازه به دنیا آمده