اچ پی وی در نوجوانان و کودکان چگونه سرایت می کند؟
ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) اچ پی وی در نوجوانان از شایعترین بیماریهای مقاربتی (STI) در کشور کانادا است. بیش از ۱۰۰ نوع ویروس HPV وجود دارد، اما تنها چند نوع آنها باعث بیماریهای جدی میشود. برخی از انواع این ویروس میتواند اندام جنسی یا دهان مردان و بانوان را آلوده کند. آلودگی به این ویروس سن و سال خاصی ندارد به همین دلیل احتمال ابتلا به ویروس اچ پی وی در کودکان نیز وجود دارد.
ویروس اچ پی وی در نوجوانان چگونه سرایت میکند؟
• ویروس اچپیوی، نه تنها از طریق آمیزش جنسی، بلکه از طریق هر نوع فعالیت جنسی (واژینال، دهانی، مقعدی یا نوازش جنسی) منتقل خواهد شد.
• اچپیوی، بسیار شایع و مسری است. نوجوانان بالاترین میزان ابتلا به این ویروس را دارند. مردم معمولا بعد از شروع ارتباط جنسی به این ویروس مبتلا خواهند شد.
• اچ پی وی در نوزادانی مشاهده می شود که طی زایمان طبیعی از مادران مبتلایی که زگیل تناسلی داشته اند به دنیا بیایند.
آیا ویروس اچپیوی انسان را بیمار میکند؟
• اغلب مردم نمیدانند به این ویروس مبتلا هستند، زیرا معمولا بدون علامت است.
• مهمترین علائم اچ پی وی در کودکان زگیل های تناسلی است. برخی از افراد مبتلا به این ویروس، دارای زگیلهای تناسلی (برآمدگیهای صاف، گوشتی یا گلکلم مانند) هستند که اندازههای متفاوتی دارد. در بانوان، زگیلهای تناسلی ممکن است بین واژن و مقعد، داخل واژن یا دهانه رحم رشد کنند. در مردان، زگیلهای تناسلی ممکن است روی آلت تناسلی، نزدیک مقعد، روی بیضه یا بین آلت تناسلی و بیضه رشد کنند.
• ویروس اچپیوی، علت اصلی سرطان دهانه رحم در بانوان است.
• این ویروس میتواند باعث سرطان رحم در بانوان و سرطان پروستات در مردان شود. آنها ممکن است به سرطانهای مقعد و دهان نیز دچار شوند.
• بیشتر کسانی که به این ویروس مبتلا میشوند، دچار سرطان نخواهند شد. سرطان به کندی ایجاد میشود و ویروس ممکن است سالها در بدن باقی بماند.
آیا واکسن اچ پی وی در نوجوانان وجود دارد؟
• واکسنهای موثر و بیخطری برای اچپیوی وجود دارد که دختران و پسران و بانوان و مردان جوان را از انواع این ویروس که باعث سرطان و زگیلهای تناسلی میشود، ایمن میکند.
• کودکان ۹ سال به بالا، مانند بزرگسالان باید این واکسن را دریافت کنند. برای گرفتن بهترین نتیجه بهتر است بین ۹ تا ۱۳ سالگی قبل از هرگونه فعالیت جنسی تزریق شود.
• برای محافظت در برابر این ویروس، نسبت به سن شما و نوع واکسن، ۲ تا ۳ دوز واکسن دریافت خواهید کرد. اگر به ۳ دوز واکسن نیاز داشته باشید، دومین دوز واکسن را دو ماه بعد و سومین دوز را ۶ ماه بعد دریافت خواهید کرد. اگر به دو دوز واکسن نیاز داشته باشید، مرحله دوم را ۶ تا ۱۲ ماه بعد دریافت میکنید.
در صورتی که هنوز رابطه جنسی نداشته باشم، نیاز به واکسن دارم؟
بهترین راه برای محافظت خود از بیماریهای مقاربتی، نداشتن ارتباط جنسی است. هر چند، در صورتی که هنوز رابطه جنسی ندارید، ممکن است از طریق تماس جنسی یا ارتباط جنسی دهانی، به این ویروس مبتلا شوید.
برای اینکه نتیجه بهتری از واکسن بگیرید، باید قبل از هر گونه فعالیت جنسی این واکسن را دریافت کنید. به خاطر داشته باشید، یک ماه پس از آخرین دوزی که دریافت میکنید، در برابر این ویروس ایمنی پیدا خواهید کرد.
آیا واکسن اچپیوی بدن را در مقابل همه بیماریهای مقاربتی ایمن میکند؟
خیر، این واکسن شما را در مقابل تمام بیماریهای مقاربتی ایمن نخواهد کرد. همچنین در مقابل تمام انواع اچپیوی نیز محافظت نمیکند.
در صورتیکه هماکنون به نوعی از ویروس اچپیوی مبتلا شده باشید، واکسن تاثیری نخواهد داشت.
اگر فعالیت جنسی شما بالاست و حتی واکسن اچپیوی نیز دریافت کرده باشید، باید برای مراقبت از کاندوم استفاده کنید تا خطر ابتلا به انواع بیماریهای مقاربتی کاهش پیدا کند.
به عنوان یک بانو، در صورت تزریق این واکسن، باید هر سال تست پاپاسمیر انجام دهید. تست پاپاسمیر، اولین مراحل سرطان دهانه رحم را مشخص خواهد کرد.
واکسن اچپیوی چقدر بیخطر است؟
این واکسن بسیار امن است و میلیونها دختر و پسر و جوان از این واکسن استفاده میکنند. شما از طریق این واکسن، به اچپیوی مبتلا نخواهید شد.محل واکسن که ممکن است روی دست یا پا باشد، ممکن است کمی قرمز شده ورم کند یا درد بگیرد.
آیا دلیلی برای عدم تزریق واکسن وجود دارد؟
• در صورتیکه باردار هستید یا فکر میکنید باردار هستید، نباید واکسن بزنید، زیرا هنوز تحقیقاتی در مورد تزریق این واکسن در دوران بارداری در دسترس نیست. هر چند مواردی بوده که بانو از بارداری خود بیخبر بوده و این واکسن را دریافت کرده ولی مشکلی برای جنین و مادر پیش نیامده است.
• افرادی که نسبت به دوز قبلی واکسن حساسیت شدید داشتهاند (ورم صورت یا لبها، اشکال در تنفس یا افتادن فشار خون)، دوز بعدی را بعد از مشورت با متخصص انجام دهند یا در کلینیکی واکسن بزنند که در صورت بروز واکنش شدید، قابل کنترل باشد.
• در صورت سرماخوردگی یا تب خفیف، نباید واکسن را به تأخیر اندازید.
چه زمانی میتوانم واکسن بزنم؟
در اغلب کشورها و ایالات پسرها و دخترها طبق برنامه واکسیناسیون ضد ویروس اچ پی وی در نوجوانان در مدرسه انجام میشود. اگر در مدرسه انجام نشده است، از پزشک بخواهید تا واکسن را تجویز کند.
مطالعه بیشتر:
نشانه های بیماری های خطرناک کودکان چیست؟
بیماری های شایع کودکان چگونه گسترش می یابد؟
سرطان دهانه رحم با چه روش های قابل تشخیص است؟
ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) چه نشانه ها و درمانی دارد