افزایش قد بعد از بلوغ آیا امکان پذیر است؟
دختران و پسران قبل از بلوغ یک جهش رشد قدی را تجربه می کنند و تقریبا به حداکثر افزایش قد خود با توجه به ژنتیک و سایر عوامل محیطی می رسد. در بیشتر مطالعات گفته شده بعد از بلوغ بیشتر افراد ممکن است دو تا 7 سانتی متر فقط افزایش قد داشته باشند. با توجه به این که افزایش قد بعد از بلوغ یکی از دغدغه های تعداد زیادی از افراد است، در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که آیا افزایش قد بعد از بلوغ امکان پذیر است؟ برای افزایش قد بعد از بلوغ چه باید کنیم؟
آیا افزایش قد بعد از بلوغ امکان پذیر است؟
از حوالی یک سالگی تا زمان بلوغ، بیشتر افراد با سرعتی نسبتا کند و برابر با حدود 5 سانتی متر در هر سال، قد می کشند و بلندتر می شوند. سپس با رسیدن به بلوغ و خصوصا اواخر آن، یک جهش رشدی رخ داده و حداکثر میزان رشد قدی حاصل می شود. برای دختران، این جهش رشدی به طور معمول در اوایل سال های نوجوانی آغاز می شود. این در حالی است که پسران ممکن است این افزایش ناگهانی قد را تا سال های پایانی دوران نوجوانی و بلوغ خود تجربه نکنند. اما با گذر از دوران بلوغ و رسیدن به سنین 18 الی 20 سالگی، صفحات رشد استخوان سازی به هم جوش خورده و بسته می شوند و بنابراین به طور معمول روند افزایش قد نیز متوقف می شود. این بدان معناست که به عنوان یک بزرگسال بعید است دیگر بلندقدتر از چیزی که هستید، بشوید.
ناامیدکننده به نظر می رسد؟ خب، خبر خوشحال کننده اینجا است که اقدامات و راهکارهای خاصی وجود دارند که می توانید با عمل کردن به آن ها در طول دوره کودکی و نوجوانی، پتانسیل رشد خود را به حداکثر برسانید و با ادامه دادن این روش ها در بزرگسالی، صاف تر بایستید و بلندتر به نظر برسید و البته فراموش نکنید که نباید انتظار معجزه داشته باشید، زیرا این عوامل ژنتیکی هستند که 60 تا 80 درصد از قد نهایی شما را تعیین می کنند.
راهکارهای افزایش قد بعد از بلوغ
برای افزایش قد بعد از بلوغ روش های زیر را امتحان کنید:
1. تغذیه مناسب و رژیم غذایی متعادل
تغذیه نقش بسیار مهمی در افزایش قد بعد از بلوغ دارد و به همین دلیل بسیار مهم است که در طی سال های نوجوانی و پس از آن، مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را به حد کافی دریافت کنید. رژیم غذایی شما باید شامل موارد زیر باشد:
- غذاهای غنی از پروتئین، مانند: انواع گوشت، غذاهای دریایی، تخم مرغ، حبوبات و آجیل و دانه ها.
- غذاهای غنی از کلسیم، همچون: ماست، شیر، پنیر، کلم بروکلی، کلم پیچ، دانه های سویا، پرتقال، ماهی ساردین و ماهی سالمون.
- مواد غذایی دارای ویتامین دی، مانند: ماهی تن، شیر غنی شده و زرده تخم مرغ.
- میوه ها و سبزیجات تازه،
- و غلات کامل،
- به علاوه می بایست تاحد امکان از مصرف قندها، چربی های ترانس، چربی های اشباع شده و همچنین سرخ کردنی ها و فست فودها اجتناب نمایید.
2. خواب کافی
هنگام خواب عمیق، بدن هورمون های مورد نیاز برای رشد را ترشح می کند. بنابراین داشتن خواب کافی ممکن است امکان رشد مطلوب را فراهم کند. پیشنهاد می شود که کودکان 6 تا 13 سال، برای نه تا یازده ساعت و نوجوانان 14 تا 17 ساله برای هشت تا ده ساعت در طی شبانه روز بخوابند و بزرگسالان 18 تا 64 ساله نیز هفت تا نه ساعت از وقت خود را به خواب اختصاص دهند. جالب تر اینجا است که خواب اضافی ممکن است تولید هورمون های رشد را افزایش دهد، بنابراین با خیال راحت پیش بروید و بدون عذاب وجدان بخوابید. به علاوه توجه به این نکته ضروری است که برای رسیدن به هدف مطلوب یعنی رشد قدی مناسب، هیچ چیز جای خواب "شبانه" را نمی گیرد!
3. ورزش منظم و فعال ماندن
ورزش منظم فواید زیادی دارد. این کار ماهیچه ها را تقویت می کند، می تواند باعث سلامت، چگالی و استحکام استخوان ها شود، به نگه داشتن وزن شما در محدوده طبیعی و سالم کمک می کند و از همه مهم تر تولید هورمون رشد یا سوماتروپین (HGH) را نیز افزایش می دهد.
به علاوه ورزش در بزرگسالی می تواند به کاهش خطر پوکی استخوان نیز کمک کند. این وضعیت هنگامی رخ می دهد که استخوان های شما ضعیف یا شکننده شده و تراکم استخوانی کاهش پیدا می کند که در نتیجه آن کوتاه قدتر به نظر خواهید رسید. از جمله تمرینات مناسبی که به افزایش قد شما کمک می کنند، می توان به این موارد اشاره نمود:
- شنا کردن در آب،
- تمرین شنا بر روی خشکی،
- مجموعه حرکات کششی،
- دوچرخه سواری،
- حرکات پرشی همچون طناب بازی،
- بارفیکس،
- دوی آهسته،
- یوگا و غیره.
4. استفاده از مکمل ها
با اینکه تبلیغات در مورد محصولات افزایش دهنده قد بسیار زیاد هستند، اما حقیقت این است که تنها چند مورد وجود دارند که می توانند به افزایش قد نوجوانان کمک کرده و با کوتاه شدن قد در بزرگسالان مقابله کنند. به عنوان مثال مکمل های ویتامین D یا کلسیم که مصرف آن ها علاوه بر کمک به افزایش قد، مانع از پوکی استخوان در بزرگسالان شده و در نتیجه مانع از افتاده و کوتاه به نظر رسیدن آن ها می شود. البته که حتی همین مکمل ها هم باید با تجویز و صلاحدید پزشک مصرف شوند. به جز این ها، به صورت جدی از مصرف مکمل هایی که وعده افزایش قد را به شما می دهند، خودداری کنید. زیرا هنگامی که صفحات رشدی استخوان ها بسته می شوند، دیگر فرصتی برای افزایش قد نخواهید داشت.
5. حفظ بدن در وضعیت مناسب
وضعیت بد بدن، ممکن است باعث شود کوتاهتر از حالت واقعی به نظر برسید و با گذشت زمان، افتادن یا خم شدن نیز می تواند بر قد واقعی شما تأثیر بگذارد. اگر مرتباً قوز می کنید یا در حالت شل و وارفته قرار دارید، ممکن است منحنی های بدن شما متناسب با وضعیت جدیدتان تغییر یابند.
هوشیاری بر نحوه ایستادن، نشستن و خوابیدن نکته کلیدی برای جلوگیری از این مشکل است. اگر به دلیل سهل انگاری در گذشته، حالا درگیر مشکل شده اید و شکل و وضعیت بدنتان نامناسب است، تنها کافی است تا با پزشک خود صحبت کنید تا به شما بگوید که چگونه می توانید اصلاحات لازم را انجام دهید. پزشک ممکن است بسته به نیاز شما، کمربندهای طبی، میز ایستاده یا بالش های خاص و ... را پیشنهاد دهد.
همچنین می توانید تمریناتی را که برای بهبود وضعیت بدن شما در طول زمان طراحی شده اند، انجام دهید. اگر مطمئن نیستید که از کجا شروع کنید، با یک مربی و یا فیزیوتراپ خود حرف بزنید، آن ها می توانند در ایجاد یک روال ورزشی مناسب به شما راهنمایی های لازم را ارائه دهند.
6. مراجعه به پزشک
اگر به نظر می رسد که نسبت به سایر اعضای خانواده، کوتاه قدتر هستید، حتما جهت بررسی علت به پزشک مراجعه کنید. وجود برخی مشکلات همچون کمبود هورمون رشد می تواند منجر به توقف رشد و یا رشد نامناسب شده و در نتیجه کوتاهی قد را به ارمغان بیاورد. البته زمانی می توانید انتظار بهترین نتیجه را داشته باشید که پیش از ورود به دوره بزرگسالی به پزشک مراجعه کرده و برای افزایش قد بعد از بلوغ اقدام کنید.
مطالعه بیشتر:
عوامل موثر در رشد قد کودکان چیست؟
آمپول افزایش قد بعد از بلوغ واقعا می تواند قد را بلند کند؟
جهش رشدی هنگام بلوغ و بهترین راه برای افزایش طول قد
برای بلند شدن قد کودک چه کنیم و راهکارهای افزایش قد کودکان؟