گلاب در بارداری و خواص گلاب در بارداری چیست؟
بر پایه یک سنت دیرینه، از قرن ها پیش تاکنون، در بسیاری از نقاط جهان خصوصا ایران و سایر مناطق خاورمیانه، از گلاب علاوه بر آشپزی و خوشبو کردن، در درمان بسیاری از بیماری ها نیز استفاده می شود. این اکسیر زیبایی، به قدری پرخاصیت است که افرادی همچون کلئوپاترا، ملکه زیبای دوران باستان و یا حتی نقاش معروف میکل آنژ نیز از آن استفاده می کردند. اما آیا می توان از خواص منحصر به فرد گلاب در بارداری نیز بهره برد؟ این سوالی است که امروز به آن پاسخ می دهیم.
گلاب چیست؟
گلاب، که با نام انگلیسی "Rose water"، شناخته می شود، یکی از ارزشمندترین و پرکابردترین عرقیات گیاهی است که از تقطیر گلبرگ های گل رز که در ایران به نام گل محمدی نیز معروف است، به دست می آید. این مایع معطر، از گران قیمت ترین اسانس های دنیا است و به دلیل رایحه شیرین و ملایمی که دارد، از آن به طور گسترده برای تهیه عطر استفاده می شود.
با اینکه امروزه گلاب در بسیاری از کشورها، جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است، اما بر اساس متون و کتاب های تاریخی معتبر، ایران جزو نخستین تولیدکنندگان این مایع خوشبو و پرکاربرد بوده است و با توجه به اینکه گل رز، گیاه بومی ایران به شمار می رود، به نوعی می توان گفت که خواستگاه گلاب، کشور ایران و استان فارس است.
برای تهیه گلاب یا همان فرآیند گلاب گیری، گلبرگ های گل رز یا محمدی، در دیگ های مخصوص حاوی آب جوش ریخته شده و سپس به روش تقطیر، اسانس آن ها جمع آوری می شود. بر اساس نسبت آب و گلبرگ های گل، درجه و نوع گلاب مشخص می شود. هر چه غلظت گلاب بالاتر باشد، طعم و مزه آن تلخ تر شده و ارزش و مصارف دارویی آن نیز افزایش می یابد.
گلاب چه خواصی دارد؟
گل محمدی یا همان رز، که گلاب از آن گرفته می شود، دارای عناصر شگفت انگیزی مانند ترپن ها، گلیکوزیدها، آنتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین ها است که برای سلامتی عمومی بدن مفید بوده و خواص و فواید بی نظیری را نیز به همراه دارند. از جمله خواصی که در طب سنتی و همچنین پژوهش های علمی برای گلاب ذکر شده، می توان به این موارد اشاره نمود:
- تقویت اعصاب و آرامش بخشی سیستم عصبی مرکزی،
- رفع اضطراب و استرس،
- درمان اختلالات خواب و بی خوابی،
- تقویت و افزایش میل جنسی،
- تقویت و محکم ساختن لثه ها،
- تقویت حافظه و عملکرد مغز و همچنین جلوگیری از زوال عقل و آلزایمر،
- درمان مشکلات گوارشی،
- درمان سردرد،
- تسکین درد دندان،
- درمان سرفه و خشونت صدا،
- ایجاد حس نشاط، بهبود خلق و خو و کاهش شدت افسردگی،
- محافظت از سلامت پوست به واسطه آنتی اکسیدان ها،
- برخورداری خواص ضدالتهابی و در نتیجه کاهش و تسکین تحریکات پوستی ناشی از شرایطی مانند اگزما و روزاسه (آکنه و التهاب و قرمزی پوست در دوران بزرگسالی)،
- مقابله با علائم پیری پوست همچون خطوط و چین و چروک های پوستی،
- روشن سازی پوست،
- درمان گلو درد،
- درمان مشکلات چشمی همچون درد و ورم ملتحمه (کنژنکتیویت)، خشکی ملتحمه یا خشکی چشم، آب مروارید و ...،
- ضدعفونی کننده و ضدباکتری،
- کمک به ترمیم زخم ها،
- پیشگیری و درمان عفونت ها،
- و درمان سوزش ادرار.
صحت همه این موارد هنوز به اثبات نرسیده است و بنابراین لازم است تا بررسی های علمی دقیق برای مشخص شدن خواص گلاب، انجام شوند.
خواص گلاب در بارداری
با در نظر گرفتن چنین ویژگی هایی، اینطور تصور می شود که گلاب در بارداری نیز با منافع زیادی همراه است. بر اساس باور عموم مردم و همچنین متون طب سنتی، مصرف گلاب در بارداری می تواند به حل این مشکلات کمک کند:
1. بی خوابی: اعتقاد بر این است که گلاب باعث القای خواب می شود و دارای اثر خواب آوری همچون داروی دیازپام است.
2. یبوست: یکی از رایج ترین عوارض دوران بارداری است که مادران را دچار درد و ناراحتی زیادی می کند و گلاب انتخاب خوبی برای حل این مشکل است.
3. سرماخوردگی، درد گلو و تب: با توجه به محدودیت مصرف داروها در بارداری، گلاب به عنوان یک درمان گیاهی، با خواص ضدالتهابی ویژه خود می تواند به تسکین این علائم کمک کند.
4. رفع مشکلات پوستی همچون جوش، آکنه، خشکی و تیرگی: وقتی که باردار هستید، دیگر نمی توانید به راحتی از هر فرآورده آرایشی و بهداشتی استفاده کنید، بنابراین گلاب و یا محصولات بر پایه گلاب، می توانند راه حل مشکلات پوستی شما باشند.
5. درمان افسردگی، رفع اضطراب و نگرانی ها مادران باردار
6. کاهش دردهای عضلانی، کمر و دل درد: به دلیل خواص ضدالتهابی و آرامش بخشی، می تواند در کاهش این دردها موثر باشد.
7. رفع حالت تهوع: اینطور به نظر می رسد که بو کردن گلاب و یا ریختن آن در شربت، می تواند به کاهش شدت بیماری صبحگاهی در بسیاری از زنان کمک کند.
8. درمان عفونت های ادراری: بارداری یکی از دوران هایی است که زنان مکررا به عفونت های ادراری دچار می شوند و گلاب می تواند به رفع این مشکل کمک کند.
9. درمان سردرد و یا میگرن: محدودیت مصرف مسکن ها در بارداری، می تواند مشکل سردرد را برای مادران به بحرانی جدی و آزاردهنده تبدیل کند. بنابراین می توان از گلاب به عنوان یک درمان کم خطر بهره گرفت. البته قبل از اینکه به سراغ گلاب بروید، لازم است بدانید که آیا واقعا مصرف گلاب در بارداری مجاز است؟!
آیا مصرف گلاب در بارداری، بی خطر است؟
حقیقت اینجا است که به قطعیت نمی دانیم. تا به حال هیچ عارضه ای در پی مصرف گلاب در بارداری برای مادر و جنین او گزارش نشده است و به همین دلیل نیز برای مصرف در این دوران ایمن در نظر گرفته می شود. اما با این وجود توصیه می شود که در استعمال گلاب در بارداری، زیاده روی نکنید و حتما در این رابطه با پزشک خود مشورت داشته باشید.
عوارض گلاب در بارداری
همانطور که ذکر شد، تاکنون هیچ عارضه خاص و ویژه ای برای گلاب در بارداری ذکر نشده است اما به صورت کلی مصرف آن در همه افراد، فارغ از جنسیت و باردار بودن یا نبودن، می تواند منجر به بروز حساسیت و آلرژی شود.
مطالعه بیشتر:
عرق بادرنجبویه در بارداری آیا بی خطر است یا نه؟
بهترین زمان مصرف عرق کاسنی در بارداری چه موقع است؟
آیا مصرف عرق کاسنی و رازیانه در دوران بارداری بی خطر است؟
خوردن عرق نعنا در بارداری آیا برای جنین مشکلی ایجاد نمی کند؟