علائم و خطرات کلسترول بالا در بارداری چیست؟
افزایش کلسترول خون مادر بارداری امری طبیعی است و معمولا در سه ماهه دوم و سوم رخ می دهد. این افزایش به رشد مناسب جنین، عملکرد صحیح هورمون ها و تولید و ذخیره شیر مادر کمک می کند. اما در برخی موارد این افزایش از حد طبیعی بیشتر می شود و کنترل و درمان کلسترول بالا در بارداری ضرورت پیدا خواهد کرد. به همین سبب در ادامه این متن قصد داریم برای شما شرح دهیم که علائم کلسترول بالا در بارداری چیست و چه خطراتی دارد.
کلسترول بالا چیست؟
کلسترول ماده مومی مانند چربی است که کبد شما آن را تولید می کند. این ماده برای تشکیل غشاهای سلولی، جذب ویتامین D و تولید برخی هورمون ها حیاتی است. کلسترول در آب حل نمی شود بنابراین نمی تواند به تنهایی وارد سلول ها شود.
ذراتی که به عنوان لیپوپروتئین شناخته می شوند به انتقال کلسترول از طریق جریان خون کمک می کنند.دو نوع عمده لیپوپروتئین وجود دارد.
لیپوپروتئین های با چگالی کم (LDL) ، همچنین به عنوان "کلسترول بد" شناخته می شود، می تواند در عروق جمع شده و منجر به مشکلات سلامتی مانند حمله قلبی یا سکته شود.
لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) که گاهی اوقات "کلسترول خوب" نامیده می شود، برای از بین بردن کلسترول LDL به کبد کمک می کند.
خوردن بیش از حد غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی هستند، سطح کلسترول LDL را در خون افزایش می دهد. این به عنوان کلسترول بالا شناخته می شود که به آن کلسترول خون یا چربی خون نیز می گویند.
اگر سطح کلسترول LDL خیلی زیاد باشد، یا سطح کلسترول HDL خیلی کم باشد رسوبات چربی در رگ های خونی شما جمع می شود. این رسوبات باعث می شود که خون کافی در شریان های شما جریان نداشته باشد. که خود می تواند با کاهش اکسیژن رسانی به بافت ها مشکلاتی ایجاد کند.
علائم کلسترول بالا چیست؟
کلسترول بالا در مراحل اولیه معمولاً علائمی ایجاد نمی کند و در بیشتر موارد فقط باعث حوادث اضطراری می شود. به عنوان مثال یک حمله قلبی یا سکته مغزی می تواند در نتیجه آسیب ناشی از کلسترول بالا رخ دهد.
این وقایع معمولاً تا زمانی که کلسترول بالا منجر به تشکیل پلاک در عروق شما نشود اتفاق نمی افتد. پلاک های ناشی از کلسترول بالا می تواند عروق را تنگ کند بنابراین خون کمتری می تواند از عروق تنگ شده عبور کند.
از کجا بفهمم که کلسترولم بالا رفته؟
آزمایش خون تنها راهی است که می توانید بفهمید کلسترول شما بالا رفته یا خیر. بالا بودن کلسترول بدان معنی است که سطح کلسترول خون بالاتر از 240 میلی گرم در دسی لیتر (میلی گرم در دسی لیتر) است. بعد از 20 سالگی از پزشک خود بخواهید آزمایش کلسترول را انجام دهد. سپس کلسترول خود را هر 4 تا 6 سال بررسی کنید. به مادرانی که قصد بارداری دارند توصیه می شوند قبل از اقدام سطح کلسترول خونشان را بررسی کنند.
اگر سابقه خانوادگی کلسترول بالا دارید، ممکن است پزشک شما نیز به شما پیشنهاد دهد که مرتباً کلسترول را چک کنید. عوامل خطر کلسترول بالا شامل:
- فشار خون بالا داشته باشید
- اضافه وزن
- قلیان و سیگار
چه زمانی کلسترول بالا در بارداری نیاز به بررسی و کنترل دارد؟
سطح کلسترول که ممکن است شما را در معرض خطر بیماری قلبی یا مشکلات متابولیکی مانند دیابت قرار دهد:
- LDL: بیشتر از 160 میلی گرم در دسی لیتر (میلی گرم / دسی لیتر)
- کلسترول HDL: کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر
- کلسترول تام: بیش از 200 میلی گرم در دسی لیتر
- تری گلیسیرید: بیشتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر
آیا کلسترول بالا در بارداری می تواند ژنتیکی باشد؟
بله. یک بیماری ژنتیکی وجود دارد که باعث کلسترول بالا در بارداری و شرایط غیربارداری می شود به نام هایپرکلسترولمی خانوادگی. در افراد مبتلا به این بیماری میزان کلسترول 300 میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر وجود دارد. آنها ممکن است گزانتوما را تجربه کنند که می تواند به صورت یک تکه زرد در بالای پوست یا یک توده در زیر پوست ظاهر شود.
آیا کلسترول بالا احتمال بیماری عروق کرونر قلب را بیشتر می کند؟
علائم بیماری قلبی ممکن است در مردان و زنان متفاوت باشد. با این حال بیماری قلبی همچنان کشنده است و باید آن را جدی بگیرید. شایعترین علائم آن عبارتند از:
- آنژین، درد قفسه سینه
- حالت تهوع
- خستگی مفرط
- تنگی نفس
- درد در گردن، فک، بالای شکم یا پشت
- بی حسی یا سردی در اندام های خود
آیا کلسترول بالا در بارداری می تواند سبب سکته شود؟
بله. تجمع پلاک های ناشی از کلسترول بالا می تواند خطر جدی برای کاهش یا قطع جریان خون قسمت مهمی از مغز را برای شما ایجاد کند. این همان اتفاقی است که هنگام بروز سکته مغزی می افتد.
سکته مغزی یک فوریت پزشکی است. اگر شما یا هر کسی که می دانید علائم سکته را تجربه کرده اید، سریعا به دنبال درمان پزشکی باشید. این علائم عبارتند از:
- از دست دادن ناگهانی تعادل و هماهنگی
- سرگیجه ناگهانی
- عدم تقارن صورت (افتادگی پلک و دهان فقط در یک طرف)
- عدم توانایی در حرکت، به ویژه فقط در یک طرف بدن
- گیجی
- کلمات مبهم
- بی حسی در صورت، بازو یا پا، به ویژه در یک طرف بدن
- تاری دید، سیاهی دید یا دوبینی
- سردرد شدید ناگهانی
کلسترول بالا در بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص کلسترول بالا با آزمایش خون موسوم آزمایش چربی بسیار آسان است. پزشک شما یک نمونه خون گرفته و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می فرستد. پزشک از شما می خواهد که حداقل 12 ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورید و ننوشید.
یک آزمایش چربی کلسترول کل، کلسترول HDL، کلسترول LDL و تری گلیسیرید را اندازه گیری می کند. حد نرمال چربی خون شامل:
- کلسترولLDL: کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر
- کلسترولHDL: شصت میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر
- تری گلیسیرید: کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر
کلسترول کل شما اگر بین 200 تا 239 میلی گرم در دسی لیتر باشد، به طور کلی "مرزی" در نظر گرفته می شود. اگر بیش از 240 میلی گرم در دسی لیتر باشد، "بالا" در نظر گرفته می شود.
کلسترول LDL شما اگر بین 130 تا 159 میلی گرم در دسی لیتر باشد ، به طور کلی "مرزی" در نظر گرفته می شود. اگر بیش از 160 میلی گرم در دسی لیتر باشد، "بالا" در نظر گرفته می شود.
کلسترول HDL شما اگر کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر باشد ، معمولاً "کم" در نظر گرفته می شود.
چگونه می توان سطح کلسترول خون را کنترل کرد؟
متخصصان می گویند که اگر بالغ سالم و بالای 20 سال هستید، سطح کلسترول شما را هر 4 تا 6 سال بررسی کنید. اگر باردار هستید و کلسترول شما بیش از حد افزایش یافته، حتما با متخصص زنان مشورت کنید تا در صورت نیاز رژیم غذایی برای شما تنظیم کند.
اگر سابقه خانوادگی در زمینه مشکلات کلسترول یا حملات قلبی در سنین جوانی دارید، ممکن است نیاز به بررسی های مکرر کلسترول داشته باشید، به خصوص اگر والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ شما را مشکل چربی خون داشته باشند.
از آنجا که کلسترول بالا در بارداری در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمی کند، انتخاب های مناسب در سبک زندگی برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه مهم است. به این منظور رژیم غذایی سالم داشته باشید، تمرینات ورزشی منظم داشته باشید و مرتباً سطح کلسترول خود را کنترل کنید.
مطالعه بیشتر:
تری گلیسیرید بالا در بارداری، آیا جنین در خطر است؟
خوردن کره در بارداری چه فوایدی برای مادر و جنین دارد؟
کله پاچه در بارداری ،آیا مصرف کله پاچه در بارداری مجاز است؟
آیا اقدام برای بارداری در افراد مبتلا به سندرم نفروتیک مجاز است؟