ضربه مغزی در نوزادان و آیا ضربه مغزی همان کوفتگی سر است؟
منظور از ضربه مغزی یک آسیب ضربه ای مغزی خفیف است (TBI). این عارضه می تواند پس از ضربه به سر یا پس از آسیب دیدگی از نوع ضربه شلاقی که باعث می شود سر و مغز شما به سرعت به عقب و جلو حرکت کند، ایجاد شود. ضربه مغزی منجر به تغییر وضعیت ذهنی می شود که ممکن است باعث بیهوشی شود. هر کسی ممکن است در هنگام سقوط از بلندی، تصادف رانندگی یا هر فعالیت روزانه دیگری آسیب ببیند. اگر در ورزش های ضربه ای مانند فوتبال یا بوکس شرکت می کنید، خطر ضربه مغزی بیشتر می شود. ضربه مغزی معمولاً تهدید کننده زندگی نیست، اما می تواند علائم جدی ایجاد کند که نیاز به درمان پزشکی دارد.
آیا ضربه مغزی همان کوفتگی سر است؟
ضربه مغزی با کوفتگی متفاوت است. ضربه مغزی به طور خاص مغز شما را تحت تأثیر قرار می دهد، اما کوفتگی به شکل کبودی است. کوفتگی می تواند روی سر شما ایجاد شود، اما معمولا جدی نیست و در طی چند روز برطرف می شود.
شناختن علائم و نشانه های مصدوم ضربه مغزی
علائم ضربه مغزی بسته به شدت آسیب و شخص آسیب دیده متفاوت هستند. همیشه ضربه مغزی منجر به از دست دادن هوشیاری نمی شود. برخی از افراد از دست دادن هوشیاری را تجربه می کنند، اما برخی دیگر چنین نیستند.
درک علائمی که ممکن است خودتان در هنگام ضربه مغزی داشته باشید و همچنین علائم ضربه شخص دیگر بسیار مهم است.
علائم و نشانه های ضربه مغزی چیست؟
علائم ضربه مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات حافظه
- گیجی
- خواب آلودگی یا احساس کند شدن
- سرگیجه
- دید دوتایی یا تاری دید
- سردرد
- حالت تهوع یا استفراغ
- حساسیت به نور یا سر و صدا
- مشکلات تعادل
- واکنش کند به محرک ها
علائم ممکن است بلافاصله شروع شوند، یا ممکن است ساعت ها، روزها، هفته ها یا حتی ماه ها پس از آسیب دیدگی شما ایجاد نشوند.
در طول دوره نقاهت پس از ضربه مغزی، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- تحریک پذیری
- حساسیت به نور یا سر و صدا
- مشکل در تمرکز
- سردردهای خفیف
علائم ضربه مغزی در نزدیکان
در بعضی موارد، دوست یا فردی از نزدیکان شما ممکن است دچار ضربه مغزی شده باشد و آنها این موضوع را نمی دانند. موارد زیر برخی از نشانه هایی است که باید مراقب آنها باشید:
- تحریک پذیری
- مسائل تعادل
- از دست دادن هماهنگی
- مشکلات راه رفتن
- تشنج
- تخلیه خون یا مایع شفاف از گوش ها یا بینی
- اندازه مردمك نابرابر است
- حرکت غیرطبیعی چشم
- سردرگمی پایدار
- لکنت زبان
- استفراغ مکرر
- از دست دادن هوشیاری مختصر پس از آسیب
- عدم توانایی در بیدار شدن از خواب (ضربه مغزی و کما)
اگر شما یا کسی که می شناسید پس از آسیب دیدگی هر یک از این علائم را تجربه کردید، فوراً به دنبال درمان فوری پزشکی باشید یا با اورژانس تماس بگیرید.
علائم ضربه مغزی در نوزادان چیست؟
علائم ضربه مغزی در نوزادان می تواند متفاوت باشد. این موارد ممکن است در ابتدا چندان قابل توجه نباشند، زیرا نوزادان اختلال تکلم، مشکلات راه رفتن و سایر علائم برجسته ای را که می تواند توسط کودکان و بزرگسالان به نمایش گذاشته شود نشان نمی دهند.
برخی از علائم متداول ضربه مغزی در نوزادان عبارتند از:
- استفراغ
- ترشحات از دهان، گوش یا بینی آنها
- تحریک پذیری
- خواب آلودگی
آیا ضربه مغزی باعث مرگ میشود؟
ضربه مغزی به ندرت می تواند باعث آسیب دائمی مغز و یا مرگ شود. اگرچه بیشتر نوزادان از ضربه مغزی بهبود می یابند، اما مهم است که توسط پزشک معاینه شوند. اگر کودک شما بیهوش است فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.
علائم اضطراری: چه موقع به پزشک مراجعه کنید
در صورت مشکوک شدن به ضربه مغزی خود یا شخص دیگری، به پزشک مراجعه کنید. اگر در حین تمرین ورزشی یا بازی دچار ضربه مغزی شدید، مربی خود را در جریان بگذارید و به پزشک مراجعه کنید.
ضربه مغزی ممکن است همراه با آسیب به ستون فقرات باشد. اگر فکر می کنید فردی از ناحیه گردن یا کمر آسیب دیده است، از حرکت دادن او خودداری کنید و برای کمک با آمبولانس تماس بگیرید. اگر باید شخص را جابجا کنید، این کار را خیلی با احتیاط انجام دهید. شما باید سعی کنید گردن و کمر فرد را تا حد ممکن ثابت نگه دارید. با این کار از آسیب بیشتر به ستون فقرات جلوگیری می شود.
تشخیص ضربه مغزی چگونه انجام می شود؟
اگر مراجعه به پزشک یا اورژانس ضروری باشد، پزشک با سوالاتی درباره چگونگی وقوع آسیب و علائم آن شروع می کند. سپس ممکن است معاینه بدنی انجام دهد تا مشخص کند چه علائمی دارید.
در صورت بروز علائم جدی، پزشک ممکن است برای بررسی صدمات جدی شما، ام آر آی یا سی تی اسکن از مغز بخواهد. در مورد تشنج، پزشک همچنین ممکن است یک الکتروانسفالوگرام انجام دهد که امواج مغزی را کنترل می کند.
برخی از پزشکان از آزمایش چشمی ویژه ای برای یافتن ضربه مغزی استفاده می کنند. این آزمون گاهی توسط مربیان معتبر ورزشی نیز استفاده می شود. این آزمایش برای ارزیابی اینکه آیا تغییرات بصری به ضربه مغزی مربوط می شوند، انجام می شود. پزشک شما ممکن است به دنبال تغییر در اندازه مردمک چشم، حرکات چشم و حساسیت به نور باشد.
آیا ضربه مغزی قابل درمان است؟
درمان ضربه مغزی به شدت علائم شما بستگی دارد. در صورت وجود موارد زیر ممکن است به عمل جراحی ضربه مغزی یا سایر اقدامات پزشکی نیاز داشته باشید.
- وجود خونریزی در مغز
- تورم مغز
- آسیب جدی به مغز
با این حال، بیشتر ضربه های مغزی نیازی به جراحی یا هیچ درمان پزشکی عمده ای ندارند.
مراقبت های بعد از ضربه مغزی چیست؟
اگر ضربه مغزی باعث سردرد می شود، پزشک ممکن است مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را تجویز کند. همچنین احتمالاً پزشک از شما می خواهد که به اندازه کافی استراحت کنید، از ورزش و سایر فعالیتهای سنگین پرهیز کنید و به مدت 24 ساعت یا حتی چند ماه از رانندگی با ماشین یا دوچرخه سواری خودداری کنید، این بستگی به شدت آسیب دیدگی شما دارد. الکل ممکن است بهبودی را کند کرده یا در آن تاخیر ایجاد کند، بنابراین در مورد نوشیدن یا اجتناب و مدت زمان ترک آن از پزشک خود سوال کنید.
هشدار درباره اثرات دراز مدت ضربات مغزی متعدد
شخصی که دچار ضربه مغزی شده باشد نباید بدون اجازه پزشک به ورزش یا فعالیت های سنگین بازگردد. رخ دادن ضربه مغزی دوم قبل از بهبود یافتن اولین ضربه مغزی می تواند باعث ایجاد بیماری شناخته شده به عنوان "سندرم ضربه دوم" شود که می تواند احتمال تورم شدید مغز را افزایش دهد و ممکن است کشنده باشد.
به یاد داشته باشید، مهم است که بعد از هر ضربه مغزی وقت بگذارید و استراحت کنید. این اجازه می دهد تا مغز شما بهبود یابد. حتی اگر پزشک اجازه بازگشت به ورزش را داده باشد، این بازگشت باید به تدریج انجام شود.
مشاهده بیشتر:
علت سردرد در کودکان و علائم سردرد در کودکان چیست؟
ضربه به سر کودک چه زمانی خطرناک و نگران کننده است؟
فلج مغزی در کودکان و علائم فلج مغزی در کودکان چیست؟