molfix-مولفیکس

آیا انجام همزمان ماستکتومی و جراحی ترمیمی پستان امکان پذیر است؟

آیا انجام همزمان ماستکتومی و جراحی ترمیمی پستان امکان پذیر است؟

اگر پزشک، انجام عمل ماستکتومی یعنی برداشتن پستان را به شما توصیه کرده باشد، ممکن است برای داشتن ظاهر طبیعی، به فکر بازسازی پستان بیافتید. جراحی ترمیمی یا همان بازسازی پستان، می تواند همزمان با جراحی ماستکتومی انجام شود که به این روش "بازسازی فوری" می گویند. روش بازسازی فوری، مزایای زیادی را به همراه دارد. به عنوان مثال، نیاز به انجام حداقل یک عمل جراحی را کاهش می دهد. امکان بازگشت هر چه سریع تر به روال معمول زندگی را برایتان فراهم می کند و به علاوه مزایای روانشناختی نیز دارد، از جمله اینکه وقتی بعد از انجام عمل جراحی ماستکتومی به هوش می آیید، سینه های جدید و سالمی خواهید داشت که نیازی به بازسازی ندارند. علاوه بر این موارد، مطالعات معتبر نشان می دهند که نتیجه نهایی و زیبایی، روش بازسازی فوری اغلب بهتر از بازسازی پستان است که بعدها انجام می شود.

آیا انجام همزمان ماستکتومی و جراحی ترمیمی پستان امکان پذیر است؟

تصمیم گیری برای انجام همزمان هر دو عمل جراحی ماستکتومی و بازسازی پستان تحت تأثیر عوامل زیادی قرار دارد. برای تصمیم گیری در مورد اینکه آیا این کار گزینه مناسبی برای شما است یا نه، باید با جراح سرطان پستان، تیم درمان آنکولوژی و جراح پلاستیک مشورت کنید.

در طی عمل جراحی بازسازی فوری چه اتفاقی می افتد؟

جراحی ماستکتومی و بازسازی فوری، تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد شد. در طی این عمل، جراح پستان شما معمولاً یک برش بیضی شکل در اطراف ناحیه نوک پستان (نیپل) ایجاد می کند. البته در آن گروه از افراد مبتلا به برخی از سرطان های پستان خاص که می توان نوک پستان را بر روی بافت سینه حفظ کرد، این عمل به کمک ایجاد برش هایی در پایین پستان یا نزدیک نوک پستان انجام می شود. از طریق برش، جراح شما تمام بافت پستان را بر می دارد و همچنین ممکن است بسته به درجه پیشرفت سرطان و برنامه جراحی شما، بعضی یا همه گره های لنفاوی نیز از زیر بازو برداشته شوند.

سپس در مرحله بعدی، جراح پلاستیک پستان یا پستان ها را بازسازی می کند. به طور کلی، بازسازی پستان ممکن است به کمک ایمپلنت (کاشت) صورت گرفته و یا با بافت قسمت دیگری از خود بدنتان، بازسازی شود.

بازسازی پروتز (بازسازی پستان با ایمپلنت ها)

از ایمپلنت ها، اغلب در جراحی های ترمیمی که به دنبال جراحی ماستکتومی صورت می گیرند، استفاده می شود. انواع مختلفی از ایمپلنت ها وجود دارد که می توانید از میان آن ها، یکی را انتخاب کنید، به عنوان مثال پروتز مدل سالین که با نمک استریل و آب پر شده است و یا پروتز سیلیکونی.

بازسازی فوری با ایمپلنت می تواند به چندین روش انجام شود که انتخاب نوع این روش ممکن است به موارد زیر بستگی داشته باشد:

• ترجیح و تجربه جراح پلاستیک،

• وضعیت بافت پستان شما،

• نوع سرطان پستانی که ممکن است به آن مبتلا باشید،

در حین جراحی ماستکتومی، بعضی از جراحان پلاستیک عضله پکتورالیس پستان (pectoralis) را بلند کرده و بلافاصله آن را در پشت سینه قرار می دهند و سپس ایمپلنت را در پشت لایه اضافی بافت می گذارند. بعضی از جراحان دیگر، ایمپلنت را بلافاصله در پشت پوست قرار می دهند و برخی از جراحان هم برای محافظت و حمایت بیشتر از یک لایه مصنوعی پوست در فضای خالی سینه استفاده می کنند.

برخی از نکاتی که در مورد ایمپلنت سینه باید به خاطر داشته باشید، عبارتند از:

جوانب مثبت ایمپلنت سینه:

• جراحی ایمپلنت، بسیار راحت تر است و در مدت زمان کمتری نسبت به سایر روش های بازسازی انجام می شود.

• مدت زمان بهبودی و دوره نقاهت با ایمپلنت، کمتر از مدت زمان بازسازی با روش فلپ (flap) بافت است.

• در هیچ جای دیگری از بدن، جراحی انجام نشده و همین هم مدت زمان لازم برای بهبودی را کاهش می دهد.

جوانب منفی ایمپلنت سینه:

• متاسفانه هیچ ایمپلنت و پروتزی برای همیشه دوام نخواهد داشت. بنابراین پس از گذشت یک بازه زمانی مشخص، پروتز شما احتمالاً باید تعویض شود.

• در صورتی که پزشک از پروتز سیلیکونی استفاده کند، برای تشخیص پارگی هر چند سال یکبار باید ام آر آی (MRI) انجام دهید.

• در صورت استفاده از ایمپلنت ها، بدن شما ممکن است دچار مشکلاتی از قبیل عفونت، باقی ماندن جای زخم (اسکار) و پارگی ایمپلنت شود.

• انجام ماموگرافی در آینده با وجود پروتز سینه، ممكن است دشوارتر باشد.

پروتز سینه، ممکن است بر توانایی شما در شیردهی تأثیر بگذارد.

بازسازی فلپ بافت (بازسازی پستان با بافت خود بدن)

با اینکه روش بازسازی پستان به کمک پروتز، بسیار ساده تر است و مدت زمان کمتری برای گذاشتن ایمپلنت لازم خواهد بود، اما برخی از خانم ها ترجیح می دهند که در پستان بازسازی شده خود، احساس طبیعی تری را داشته باشند که این حس با کمک بافت خود بدن آن ها به دست خواهد آمد. علاوه بر این، اگر پرتودرمانی انجام داده باشید یا قرار باشد به زودی انجام دهید، استفاده از ایمپلنت ممکن است باعث ایجاد عارضه شده و به همین دلیل جراح شما احتمالاً بازسازی به روش فلپ بافت را توصیه می کند.

در این نوع بازسازی پستان، از بافت قسمت های مختلف بدن شما از جمله شکم، کمر، ران ها و یا باسن کمک گرفته می شود تا فرم پستان از نو ساخته شود. انواع روش های فلپ عبارتند از:

  • روش فلپ نوع بافت مورد استفاده
  • فلپ عرضی عضله رکتوس شکم (TRAM) شکم
  • فلپ سوراخ کننده شریان اپی گاستریک تحتانی عمیق شکم
  • فلپ لاتیسموس دورسی (latissimus dorsi) بخش بالایی کمر
  • فلپ سوراخ کننده عروق گلوتئال باسن
  • فلپ عرضی گریسیلیس فوقانی (TUG) ران داخلی

وقتی به این نوع بازسازی فکر می کنید، بهتر است قبل از تصمیم گیری، موارد زیر را در نظر بگیرید:

جوانب مثبت بازسازی به روش فلپ:

• انواع روش های بازسازی به کمک فلپ بافت، به طور کلی طبیعی تر از پروتز بوده و احساس بهتری به شما می دهند.

• سینه های بازسازی شده به کمک این روش، شباهت بیشتری به بقیه بدن شما دارند. به عنوان مثال، با افزایش یا کاهش وزن، اندازه آن ها می تواند همزمان با سایر اعضای بدن نوسان داشته باشد، همانطور که در یک فرد سالم این مساله رخ می دهد.

• برخلاف نیاز به جایگزینی ایمپلنت ها بعد از گذشت یک بازه زمانی، نیازی به جایگزینی بافت ها نخواهید داشت.

جوانب منفی بازسازی به روش فلپ:

• جراحی با این روش، معمولاً بیشتر از جراحی ایمپلنت زمان برده و به علاوه، به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز است.

• این روش از نظر فنی برای جراح دشوارتر است و برداشتن بافت ممکن است شکست بخورد.

• با توجه به اینکه برای برداشتن بافت، مناطق مختلفی از بدن شما جراحی می شود، بنابراین ممکن است زخم های متعددی در محل جراحی ایجاد شوند و جای آن ها نیز در مواردی باقی بماند.

• برخی از افراد ممکن است دچار ضعف یا آسیب عضلانی در محلی شوند که بافت از آنجا برداشته شده است.

بلافاصله پس از انجام جراحی

مدت زمان لازم برای انجام این جراحی ها (برای هر پستان)، بسته به نوع و روش بازسازی پستان متفاوت است. به طور معمول برای ماستکتومی با بازسازی فوری به روش ایمپلنت (پروتز) به زمانی در حدود 2 تا 3 ساعت نیاز بوده و ماستکتومی و بازسازی با بافت خود بدن می تواند در حدود 6 تا 12 ساعت طول بکشد.

پس از اتمام بازسازی، جراح پستان لوله های تخلیه موقت را به پستان شما متصل می کند که به این کار درناژ گفته شده و برای اطمینان از وجود مایعات اضافی در محل جراحی در هنگام بهبودی صورت می گیرد. سپس سینه شما با یک باند پیچیده خواهد شد.

عوارض و اثرات جانبی

عوارض جانبی بازسازی فوری مشابه به عمل جراحی ماستکتومی است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• احساس درد یا فشار،

• بی حسی در محل عمل،

• تشکیل بافت اسکار (آسیب پوست در محل برش و جای زخم ها)،

• عفونت،

با توجه به اینکه در حین جراحی اعصاب بریده می شوند، ممکن است در طول محل برش مشکلاتی مانند بی حسی را تجربه کنید. به علاوه این احتمال هست که در اطراف و حوالی محل برش سینه، بافت اسکار ایجاد شود که می تواند باعث فشار یا درد شود و یا از نظر ظاهری ناخوشایند باشد.

عفونت و تاخیر در بهبودی زخم، از جمله عوارضی هستند که ممکن است مدتی بعد از جراحی ماستکتومی رخ دهند و بنابراین هم شما و هم پزشک، باید مراقب علائم هر دوی این عوارض باشید.

در طی ماستکتومی ممکن است نوک سینه شما قابل حفظ نباشد. البته قبل از جراحی و با مشورت با پزشک، متوجه خواهید شد که چه اتفاقی پیش خواهد آمد و جراح چه تصمیمی در این مورد می گیرد. اگر در طی ماستکتومی نوک پستان شما برداشته شود، معمولاً چند ماه پس از بازسازی پستان، بازسازی نوک آن به کمک یک عمل جزئی مجزا انجام خواهد شد.

در طول دوران بهبودی چه انتظاری دارید؟

بسته به نوع روش مورد استفاده برای بازسازی پستان، تعداد روزهای مورد نیاز برای بستری شدن در بیمارستان متفاوت خواهد بود. اصولا برای بازسازی پستان به کمک ایمپلنت، ممکن است لازم باشد تا فقط برای یک شب در بیمارستان بمانید، در حالی که برای بازسازی پستان به کمک بافت خود بدن، احتمالا باید برای یک هفته یا بیشتر در بیمارستان بستری شوید. برای کاهش دردهایتان، پزشک در طول روند بهبودی، داروی مسکن برایتان تجویز می کند. به علاوه ممکن است برای مدتی به شما دستور داده شود که به پهلوها یا شکم نخوابید. در صورت دیدن اسکار قابل مشاهده بر روی پستان، حتی پس از بازسازی، نگران نشوید، چون این کاملا طبیعی است و به مرور با گذشت زمان، کمرنگ و محو می شوند. به علاوه با نظر پزشکتان می توانید از تکنیک های ماساژ و کرم های از بین برنده اسکار (کرم های ترمیمی) کمک بگیرید تا از شدت مشکل کاسته شود و ظاهر محل جراحی بهبود پیدا کند.

پس از مرخص شدن از بیمارستان نیازی نیست که در رختخواب بمانید. بهتر است به جای خوابیدن مداوم، هرچه زودتر بلند شوید و راه بروید. با این حال، تا زمانی که لوله های درناژ که برای زهکشی و تخلیه مایعات اضافی در بافت پستان قرار داده شده اند، برداشته نشوند، باید از رانندگی کردن و سایر کارهایی که نیاز به استفاده از قسمت بالای بدن دارند، خودداری کنید.

به علاوه رانندگی کردن درطی دوره نقاهت مجاز نیست، زیرا ممکن است تحت تأثیر برخی از داروهای ضد درد، مانند قرص ویکودین، هشیاری کافی نداشته باشید.

از نظر رژیم غذایی در دوره نقاهت نگرانی خاصی وجود ندارد، اما بهتر است روی خوردن غذاهایی تمرکز کنید که پروتئین زیادی دارند، زیرا این مواد غذایی به رشد و ترمیم سلول های بدن کمک کرده و در نتیجه کمک می کنند تا زودتر خوب شوید. برای کمک به بازیابی احساس و قدرت در قفسه سینه و بالاتنه، پزشک تمرینات مطمئنی را به شما آموزش خواهد داد که باید حتما آن ها را انجام دهید.

گزینه های دیگر برای بازسازی چه هستند؟

علاوه بر بازسازی فوری و بازسازی به شیوه فلپ بافت، گزینه های دیگری نیز برای بازسازی ظاهر پستان شما قبل از ماستکتومی وجود دارد. این موارد شامل انجام جراحی ترمیمی به عنوان یک روش جداگانه و یا هرگز انجام ندادن جراحی ترمیمی است.

تأخیر در بازسازی پستان

مانند بازسازی فوری، بازسازی تأخیری هم به هر دو شکل جراحی به روش فلپ یا پروتز پستان انجام می شود. بازسازی تأخیری معمولاً برای بانوانی انتخاب می شود که پس از اتمام ماستکتومی برای درمان سرطان خود به پرتودرمانی نیاز دارند.

بازسازی تأخیری، به طور معمول در حدود 6 تا 9 ماه پس از جراحی ماستکتومی انجام خواهد شد و برای تعیین دقیق زمان انجام آن، باید به مراحل مشخصی در روند درمان و بهبود سرطان برسید.

انجمن روانشناسی آمریکا در مورد اثرات تأخیر در بازسازی پستان، در بانوانی که تحت عمل جراحی ماستکتومی قرار گرفته اند تحقیق کرده و اینطور نتیجه گرفته است که برای سلامت روان در طولانی مدت بهتر است بازسازی فوری انجام شود و تا حد امکان این کار به تعویق نیافتد.

گزینه های دیگری برای بازسازی پستان

برای بانوانی که به دلایل مختلف از جمله مسائل پزشکی کاندیداهای مناسبی برای انجام عمل بازسازی پستان نیستند و یا ترجیح می دهند تا هیچ جراحی اضافی دیگری بر روی بدنشان انجام ندهند، ماستکتومی بدون بازسازی، اقدامی است که انجام خواهد شد. در پی این عمل، بافت پستان برداشته شده و در نتیجه قفسه سینه در آن سمت صاف و بدون برجستگی به نظر می رسد.

در چنین مواردی بانوان می توانند پس از بهبودی برش های ناشی از جراحی، از پروتز خارجی پستان برای زیبا و طبیعی کردن ظاهر خود کمک بگیرند. این پروتزها، قسمت آسیب دیده را پر کرده و ظاهری شبیه به پستان در زیر لباس ایجاد می کنند.

اگر قصد دارید تا تصمیم بگیرید که کدام روش برای شما مناسب تر است، علاوه بر ارزیابی گزینه های موجود، بهتر است از جراحتان هم کمک بگیرید، زیرا او تجربه و تخصص بیشتری در این زمینه دارد.

البته موارد دیگری نیز در تعیین نوع عمل جراحی دخیل هستند. مثلا بسته به عواملی مانند چاقی، سیگار کشیدن، استعمال دخیانیات، ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی، این امکان هست که انجام این دو عمل جراحی به صورت همزمان، توصیه نشود. به عنوان مثال، بانوان مبتلا به سرطان پستان التهابی معمولاً قبل از انجام بازسازی، باید صبر کنند تا درمان های اضافی مانند پرتودرمانی را به پایان برسانند.

علاوه بر این موارد، سیگار کشیدن یک عامل خطر شناخته شده است که می تواند روند بهبودی پس از جراحی ترمیمی را با مشکل و تاخیر مواجه کند، بنابراین اگر سیگار می کشید، جراح پلاستیک شما احتمالاً قبل از اینکه این جراحی را انجام دهد، از شما می خواهد که سیگار را ترک کنید تا بهترین نتیجه به دست بیاید.و اینکه هر نوع بازسازی می تواند خطر عوارض جانبی ناشی از ماستکتومی را چندین برابر کند، اما این مساله به اینکه بازسازی فوری باشد یا تاخیری، بستگی ندارد.

با پزشک خود مشورت کنید

بسیاری از بانوان از گزینه های موجود و یا اینکه بعضی از شرکت های بیمه درمانی ممکن است هزینه جراحی های ترمیمی پس از ماستکتومی را پرداخت کنند، آگاهی ندارند. بسته به موقعیت و شرایط، بانوان مبتلا به سرطان پستان همیشه این امکان را ندارند که بعد از ماستکتومی، با یک جراح پلاستیک برای بحث در مورد بازسازی پستان ملاقات و مشورت کنند. بنابراین شما خودتان آگاه باشید و از جراح پستان در مورد اینکه آیا بازسازی سینه ها برایتان مناسب است یا خیر، مشاوره بخواهید.

موارد زیادی وجود دارند که قبل از انجام بازسازی پستان پس از جراحی ماستکتومی، باید آن ها را ارزیابی کنید. در اینجا به چند سوال اشاره شده که می توانید قبل از انجام عمل از جراح خود بپرسید تا بهترین نوع جراحی را انتخاب کنید:

1. آیا من کاندید مناسبی برای جراحی بازسازی پستان هستم؟

2. آیا جراحی بازسازی پستان را بلافاصله بعد از عمل ماستکتومی توصیه می کنید یا برای انجام دادن آن باید منتظر بمانم؟

3. چگونه باید برای جراحی آماده شوم؟

4. آیا سینه های جدید من پس از بازسازی، به سینه های قدیمی ام شبیه خواهد بود؟

5. زمان بهبودی چه مدت است؟

6. آیا جراحی ترمیمی با سایر روش های درمانی سرطان سینه، تداخل دارد؟

7. اگر من برای بازسازی سینه هایم از پروتز استفاده کنم، آیا لازم است که در آینده تعویض و جایگزین شود؟ پروتزها به طو میانگین تا چه مدت دوام می آورند؟

8. برای مراقبت از زخم در خانه چه کاری باید انجام دهم؟

9. آیا بعد از جراحی به همراهی یک فرد دیگر به عنوان پرستار و مراقب نیاز خواهم داشت؟

نتیجه گیری نهایی

انجام ماستکتومی ممکن است دشوار باشد و احتمال جراحی دیگری برای بازسازی حتی ترسناک تر از آن به نظر می رسد. با این وجود و با اینکه بهبودی از عمل جراحی ماستکتومی و بازسازی پستان، ممکن است در کوتاه مدت ناراحت کننده باشد. اما در مقایسه با جراحی های متعدد در طولانی مدت ممکن است درد و استرس کمتری را تحمل کنید.

مطالعه بیشتر:

لامپکتومی و ماستکتومی: کدام روش برای شما مناسب است؟

جراحی حفظ پستان یا لامپکتومی سینه چگونه انجام می شود؟

نمونه برداری از پستان یا بیوپسی و علت انجام بیوپسی چیست؟

سرطان و روابط زناشویی و آیا سرطان به معنای پایان رابطه جنسی هست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های ماستکتومی

عوارض جانبی عمل بازسازی پستان بعد از ماستکتومی چیست؟

عوارض جانبی بازسازی فوری مشابه به عمل جراحی ماستکتومی است و ممکن است شامل موارد زیر باشد: • احساس درد یا فشار • بی حسی در محل عمل • تشکیل بافت اسکار (آسیب پوست در محل برش و جای زخم ها)، • عفونت

جراحی ماستکتومی و بازسازی پستان چه مدت طول می کشد؟

مدت زمان لازم برای انجام این جراحی ها (برای هر پستان)، بسته به نوع و روش بازسازی پستان متفاوت است. به طور معمول برای ماستکتومی با بازسازی فوری به روش ایمپلنت (پروتز) به زمانی در حدود 2 تا 3 ساعت نیاز بوده و ماستکتومی و بازسازی با بافت خود بدن، می تواند در حدود 6 تا 12 ساعت، طول بکشد.

در طی عمل جراحی بازسازی پستان چه اتفاقی می افتد؟

بعد از انجام جراحی برداشتن پستان و توده های لنفاوی اطراف، در مرحله بعدی، جراح پلاستیک پستان یا پستان ها را بازسازی می کند. به طور کلی، بازسازی پستان ممکن است به کمک ایمپلنت (کاشت) صورت گرفته و یا با بافت قسمت دیگری از خود بدنتان، بازسازی شود.

آیا انجام همزمان ماستکتومی و جراحی ترمیمی پستان امکان پذیر است؟

تصمیم گیری برای انجام همزمان هر دو عمل جراحی ماستکتومی و بازسازی پستان تحت تأثیر عوامل زیادی قرار دارد. برای تصمیم گیری در مورد اینکه آیا این کار گزینه مناسبی برای شما است یا نه، باید با جراح سرطان پستان، تیم درمان آنکولوژی و جراح پلاستیک مشورت کنید.

منبع: healthline