اختلال نعوظ و علت های اختلال نعوظ چیست و درمان آن چگونه است؟
اختلال نعوظ، که با اصطلاح (ED) یا ناتوانی جنسی مترادف است، به شرایطی گفته می شود که شما به عنوان یک مرد، یا نتوانید به نعوظ دست پیدا کنید، یا در حفظ نعوظ ناتوان باشید و یا به صورت ثابت و مداوم، انزال را تجربه کنید (انزال زودرس). عوامل مختلف، از جمله اختلالات عاطفی و جسمی، می توانند در ایجاد این بیماری مردانه نقش داشته باشند.
آیا اختلال نعوظ با سن ارتباطی دارد؟
خطر اختلال نعوظ، با بالا رفتن سن افزایش می یابد. نتایج مطالعه ای که در سال 2007 در مجله پزشکی آمریكا منتشر شد، حاکی از آن بود که خطر اختلال نعوظ، با گذشت زمان و بالا رفتن سن، در آقایان افزایش مییابد. به علاوه مشخص شد که شدت و شیوع این بیماری در مردانی که یک یا چند فاکتور خطر مرتبط با بیماری های قلبی عروقی در آن ها تشخیص داده شده است، بیشتر خواهد بود.
علت های اختلال نعوظ چیست؟
واقعیت این است که اختلال نعوظ اغلب بر زندگی جنسی شما تأثیر منفی می گذارد و می تواند باعث افسردگی، استرس بیش از حد و یا پایین آمدن اعتماد به نفس شود. به همین دلیل هم درک متداول ترین علل بالقوه اختلال نعوظ، می تواند به شما کمک کند تا دلیل این بیماری را تشخیص دهید.
1. اختلالات غدد درون ریز
سیستم غدد درون ریز بدن، مسئول تولید هورمون هایی است که بر روی سوخت و ساز (متابولیسم)، عملکرد جنسی، تولید مثل، خلق و خو و موارد دیگر تاثیر گذاشته و آن ها را تنظیم می کنند. دیابت که بر توانایی بدن در استفاده از هورمون انسولین تأثیر می گذارد، نمونه ای از یک بیماری غدد درون ریز است که می تواند باعث اختلال نعوظ در شما شود.
از آنجا که یکی از عوارض مرتبط با دیابت مزمن، آسیب عصبی است، این مساله می تواند اعصاب حسی آلت تناسلی مردانه را به صورت منفی تحت تأثیر قرار دهد. به علاوه سایر عوارض مرتبط با دیابت که شامل اختلال در جریان خون و سطح هورمون ها هستند نیز می توانند به عنوان دو عامل عمده در ایجاد اختلال نعوظ دخیل باشند.
2. اختلالات مغزی و عصبی
چندین بیماری سیستم عصبی وجود دارند که می توانند خطر اختلال نعوظ را افزایش دهند و با توجه به اینکه شرایط عصبی بر توانایی مغز در برقراری ارتباط با سیستم تولید مثلی تأثیر می گذارد، مشکلات این بخش می توانند مانع از نعوظ شوند. اختلالات عصبی مرتبط با اختلال نعوظ عبارتند از:
• بیماری آلزایمر،
• بیماری پارکینسون،
• تومورهای مغز یا ستون فقرات،
• مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)،
• سکته،
• صرع لوب گیجگاهی (یک اختلال مغزی منجر به صرع)،
اگر تحت عمل جراحی پروستات قرار گرفته اید، نیز این احتمال وجود دارد که آسیب به اعصاب را تجربه کرده و دچار اختلال نعوظ شوید.
آیا دوچرخه سواری زیاد می تواند اختلال نعوظ ایجاد کند؟
بله. دوچرخه سوارانی که مسافت های طولانی را با دوچرخه طی می کنند، نیز ممکن است اختلال نعوظ موقت را تجربه کنند. زیرا فشار مکرر به باسن و اندام تناسلی، می تواند بر عملکرد اعصاب تأثیر منفی بگذارد.
3. مصرف داروها
مصرف برخی از داروها، می تواند بر جریان خون تأثیر بگذارد و منجر به اختلال درنعوظ شود. اما با این حال، اگر برای بیماری تحت درمان هستید هرگز نباید بدون اجازه پزشک مصرف دارو را متوقف کنید، حتی اگر اختلال نعوظ، از عوارض شناخته شده آن ها باشد. بهتر است به جای اقدام خودسرانه، مساله را به پزشک اطلاع دهید تا در مورد روند درمان تصمیم گیری کند.
چند نمونه از داروهایی که به عنوان عامل اختلال نعوظ شناخته می شوند، عبارتند از:
• مسدود کننده های آلفا آدرنرژیک، از جمله تامسولوسین (فلومکس)،
• بتا بلاکرها، مانند کارودیلول (کورگ) و متوپرولول (لوپرسور)،
• داروهای شیمی درمانی سرطان، مانند سایمتیدین (تاگامت)،
• مهارکننده های سیستم عصبی مرکزی (CNS) مانند آلپرازولام (زاناکس) ، دیازپام (والیوم) و کدئین،
• محرک های سیستم عصبی مرکزی، مانند کوکائین و آمفتامین،
• داروهای ادرار آور، مانند فوروزماید (لازیکس) و اسپیرونولاکتون (الدکتون)،
• مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) ، مانند فلوکستین (پروزاک) و پاروکستین (پاکسیل)
• هورمون های مصنوعی از جمله لوپرولید (الیگارد)،
4. شرایط مربوط به قلب
شرایطی که بر قلب و توانایی آن برای پمپاژ مناسب خون تأثیر می گذارد، می تواند باعث اختلال نعوظ شود. زیرا بدون رسیدن مقدار کافی جریان خون به آلت تناسلی، نمی توانید نعوظ پیدا کنید.
تصلب شرایین، شرایطی که باعث گرفتگی رگ های خونی می شود، یکی از این نمونه ها است که می تواند باعث اختلال نعوظ شود. کلسترول بالا و فشار خون بالا نیز از دیگر عوامل مرتبط با افزایش خطر اختلال نعوظ هستند.
5. عوامل سبک زندگی و اختلالات عاطفی
برای رسیدن به نعوظ، ابتدا باید مرحله ای را بگذرانید که به عنوان مرحله "هیجان" شناخته می شود. این مرحله می تواند یک پاسخ احساسی باشد. بنابراین اگر به اختلال عاطفی دچار شده باشید، ممکن است توانایی شما برای تحریک جنسی تحت تأثیر قرار بگیرد.
افسردگی و اضطراب نیز با افزایش خطر اختلال نعوظ همراه است. افسردگی به معنای احساس غم و اندوه، از دست دادن امید یا درماندگی است و خستگی مربوط به افسردگی نیز می تواند باعث اختلال نعوظ شود.
اضطراب بابت عملکرد جنسی هم از دیگر مواردی است که می تواند باعث اختلال نعوظ شود. زیرا اگر شما در گذشته نتوانسته باشید نعوظ پیدا کنید، ممکن است ترس از تکرار این اتفاق سبب شود تا در آینده هم، اختلال در نعوظ و اختلال نعوظ را تجربه کنید. اگر علت مشکل اختلال نعوظ شما، اضطراب عملکرد تشخیص داده شده باشد، ممکن است متوجه شوید که در هنگام خودارضایی یا در هنگام خواب نعوظ کامل دارید، اما قادر به حفظ نعوظ در حین رابطه جنسی نیستید. همچنین ممکن است دریابید که نمی توانید با یک شریک خاص به نعوظ دست پیدا کنید.
آیا مصرف مواد مخدر اختلال نعوظ ایجاد می کند؟
بله. سوءمصرف مواد مخدر مانند کوکائین و آمفتامین نیز می تواند باعث اختلال نعوظ شود. مصرف الکل و اعتیاد به الکل نیز علت دیگری است که می تواند بر توانایی شما در دستیابی به نعوظ و یا حفظ موفق آن تأثیر بگذارد. اگر مصرف کننده مواد مخدر هستید و به الکل اعتیاد دارید، لازم است تا به پزشک مراجعه کنید.
درمان اختلال نعوظ چیست؟
برای حل مشکل اختلال نعوظ، درمان های مختلفی در دسترس هستند، از جمله مداخلات پزشکی، درمان های طبیعی و تغییر در سبک زندگی که انتخاب میان آن ها بر عهده پزشک و بر اساس به شدت مشکل شما است.
مداخلات پزشکی
مداخلات پزشکی مختلفی وجود دارند که پزشک می تواند از آن ها برای درمان اختلال نعوظ کمک بگیرد. رایج ترین درمان های نسخه ای برای اختلال نعوظ شامل این موارد هستند:
• آلپروستادیل (ادکس، کاورجکت، موس)، که به صورت داروی تزریقی یا شیاف در دسترس است،
• اوانافیل (استندرا)،
• سیلدنافیل (ویاگرا)،
• تادالافیل (سیالیس)،
• وردانافیل (استاکسین، لویترا)،
• درمان جایگزینی تستوسترون (TRT)،
همچنین ممکن است پزشک راهکارهای دیگری مانند جراحی عروق (برای بهبود جریان خون در آلت تناسلی مردانه) و یا جراحی پروتز (کاشت) آلت تناسلی را در نظر بگیرد. در روش کاشت، پروتزهای مخصوصی که قابلیت باد کردن داشته، طی جراحی در آلت تناسلی جایگذاری می شوند تا بتوان به کمک آن ها نعوظ را تجربه کرد.
درمان های طبیعی
اگر می خواهید از خوردن داروهای شیمیایی تجویز شده توسط پزشک خودداری کنید، انواع مختلفی از درمان های طبیعی وجود دارند که می توانند به حل مشکل اختلال نعوظ کمک می کنند. البته قبل از استفاده از هر نوع درمان طبیعی، ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید تا از بی خطر بودن روش انتخابی و همچنین مناسب بودن آن مطمئن شوید.
برخی از راهکارهای درمانی جایگزین و طبیعی، برای حل مشکل اختلال نعوظ عبارتند از:
• طب سوزنی،
• جینسینگ قرمز کره ای که به آن جینسینگ پاناکس (Panax) نیز گفته می شود،
• خوردن آب انار،
• گیاه یوهیمب (yohimbe) و مکمل های ساخته شده از این گیاه،
پمپ های آلت تناسلی مردانه
اگر به دنبال درمان های غیرتهاجمی و غیر دارویی هستید، پمپ های آلت تناسلی مرد (دستگاه وکیوم) گزینه ای است که می توانید به آن فکر کنید. در صورت مواردی که اختلال نعوظ (ED) در حد متوسط باشد، کمک گرفتن از این روش ممکن است موثر باشد. وکیوم دستگاهی است که از چند بخش شامل یک تلنبه، یک لوله متناسب با سایز آلت تناسلی که بر روی آلت قرار می گیرد، و یک حلقه که در دور پایه آلت قرار گرفته است، تشکیل شده و به ایجاد نعوظ در مردان کمک می کند. در این روش، با قرار دادن لوله بر روی آلت تناسلی و کشیدن هوا توسط تلنبه یا پمپ، خلاء ایجاد شده و در نتیجه خون در عروق آلت تناسلی تجمع پیدا کرده و نعوظ رخ می دهد.
تغییر سبک زندگی
خواه اختلال نعوظ شما علت جسمی داشته باشد و یا عاطفی، موارد زیادی وجود دارند که با تغییر سبک زندگی می توانید مشکلات ناشی از اختلال نعوظ را کاهش دهید.
طبق نظر منابع معتبر پزشکی از جمله مایوکلینیک، این تغییرات در سبک زندگی و رفتار، می توانند شامل موارد زیر باشند:
• اجتناب از سیگار کشیدن و مصرف هر چه کمتر نوشیدنی های الکلی،
• تقویت ارتباطات در یک رابطه عاشقانه،
• ورزش بیشتر و پیروی از یک رژیم غذایی سالم،
• کاهش سطح استرس و اضطراب،
• و همچنین مشاوره برای رفع هرگونه علت روانی احتمالی.
برای جلوگیری از اختلال نعوظ چه کنیم؟
اختلال نعوظ دلایل مختلفی دارد که برخی از آن ها غیرقابل اجتناب هستند. با این حال، هنوز تدابیری وجود دارند که می توانید برای جلوگیری از بروز این مشکل، از آن ها کمک بگیرید. روش های پیشگیری احتمالی عبارتند از:
• انجام دادن ورزش های فیزیکی، که خطر اختلال نعوظ را کاهش می دهند.
• اجتناب از استعمال سیگار، مواد مخدر و یا سوء مصرف الکل،
• خواب کافی،
• پیروی از یک رژیم غذایی سالم،
• کاهش استرس، اضطراب و درمان افسردگی.
اگرچه پیری غالباً با اختلال نعوظ (ED) همراه است، اما بالا رفتن سن لزوماً یکی از بزرگترین علل اختلال نعوظ نیست. به بیان دیگر، اختلال نعوظ به عنوان بخشی طبیعی از پیری در نظر گرفته نمی شود و پیری فقط و فقط، یک عامل خطر است. به همین دلیل هم بعضی از مردان با وجود افزایش سن، هرگز اختلال نعوظ را تجربه نمی کنند.
نتیجه گیری
اختلال نعوظ، مساله ای است که می تواند زندگی شما را تغییر دهد و بر عزت نفستان تأثیر بگذارد. اما باید به این باور برسید که اگرچه اختلال نعوظ می تواند بر زندگی جنسی شما تأثیر منفی بگذارد، اما در نهایت یک بیماری قابل درمان است. مداخلات و راهکارهای بسیاری از جمله درمان های جایگزین و طبیعی، داروها و تغییر سبک زندگی، وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند تا عملکرد جنسی خود را بازیابید.
به علاوه از آنجا که اختلال نعوظ در برخی موارد می تواند نشانه ای از وجود یک مشکل اساسی در سلامتی شما باشد، اگر این مسئله به یک مشکل ثابت تبدیل شد، ضروری است تا حتما به پزشک مراجعه کنید، در واقع حتی اگر فکر می کنید که این مشکل فقط ناشی از استرس است، باز هم بررسی پزشکی الزامی است.
مطالعه بیشتر:
عوامل موثر بر اختلال نعوظ در مردان
درمان خانگی و پیشگیری از اختلال نعوظ در مردان
تاثیر مشکلات روحی روانی بر اختلال نعوظ در مردان
علت اختلال نعوظ در مردان چیست و چگونه درمان می شود؟