کنار در شیردهی چه فواید و عوارضی به همراه دارد؟
اگر گذارتان به استان های جنوبی ایران افتاده باشد و یا به بازارهایی که میوه های استان های مختلف را می فروشند، سر زده باشید، احتمالا میوه " کُنار" را به خوبی می شناسید. میوه ای کوچک اما خوش طعم و شیرین که در اواخر زمستان و اوایل بهار، به بازار عرضه می شود. اما جدای از طعم دلنشین، خواص دارویی منحصر به فرد کُنار نیز سبب محبوبیت آن در میان افراد مختلف شده است. اگر می خواهید بدانید که مصرف کنار در شیردهی، چه فواید و عوارضی به همراه دارد، پس با ما همراه شوید.
کنار چیست؟
"سدر"، "زال"، "رملیک"، "سنجد گرجی" و ... نام های مختلف میوه ی کنار هستند که اگرچه مبدا آن به درستی مشخص نیست، اما بر اساس داده ها اولین کشاورزان دره سند از قرن ها قبل، درختان این میوه را کاشته و در مناطق دیگر تکثیر می کردند. البته امروزه، درختان کنار در بسیاری از کشورهای جهان و خصوصا مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری یافت می شوند.
اگر بخواهیم درخت و میوه کنار را از لحاظ مشخصات ظاهری توصیف کنیم، باید بگوییم که درخت یا به بیان بهتر درختچه ای نسبتا کوتاه با سرعت رشد بسیار بالا است که در خاک های شنی با زهکشی مناسب و دارای PH خنثی به خوبی رشد کرده و به دلیل ریشه عمیقی که دارد، در مقابل بادهای تند، خشکی، کم آبی و خاک های فقیر به خوبی مقاوم است. قطر تنه درخت کنار، در حدود 30 تا 40 سانتی متر متغیر است و بسیاری از گونه های آن مملو از خارهای سخت و استخوانی هستند که به صورت تکی یا جفتی روی ساقه ها رشد کرده اند. برگ های بیضوی شکل درخت کنار، دارای نوک گرد و حاشیه دندانه دار بوده، رنگ آن ها در سطح رویی سبز تیره و براق با رگبرگ های طولی برجسته و در قسمت پایینی سبز کم رنگ تا سبز خاکستری است و به صورت متناوب بر روی شاخه های می رویند. شکوفه های درخت کنار، ریز، زرد رنگ و پوشیده شده از کرک بوده و معمولاً به صورت اجتماعات دو یا سه تایی در کنار برگ ها، پدیدار می شوند. میوه دهی درخت کنار بعد از 3 تا 5 سال از کاشت آن شروع می شود و در هر فصل می تواند در حدود 5000 میوه تولید کند که رقمی قابل ملاحظه و عجیب است. این میوه ها، کروی یا بیضی شکل بوده، در حالت نارس سفید مایل به سبز و زرد و در حالت رسیده به رنگ نارنجی تا قهوه ای هستند و طولی در حدود 2 تا 3 سانتی متر دارند. بهترین کیفیت میوه کنار در شرایط محیطی گرم، آفتابی و خشک به دست می آید، اما برای حمایت از رشد و گلدهی و در نهایت رشد میوه ها، وجود یک فصل بارانی ضروری است. در مرکز میوه کنار، هسته ای سنگی و سخت، بیضی شکل و با سطحی خشن وجود دارد که در درون خود 2 بذر بیضوی، قهوه ای و با طول 6 میلی متر جای داده است.
درخت کنار کاربردهای بسیار زیادی دارد، از چوب آن در صنایع مختلف از جمله ساخت وسایل چوبی و تهیه زغال استفاده می شود، برگ های آن به عنوان علوفه دام و منبع تغذیه زنبور عسل و کرم ابریشم و میوه هایش نیز برای تهیه انواع دسرها، ترشی و مربا مورد استفاده قرار می گیرند. البته که علاوه بر این موارد، میوه و برگ ها و حتی ریشه ها خواص دارویی نیز داشته و سال ها است که برای اهداف مختلف درمانی مصرف می شوند.
خواص کنار در طب سنتی
درخت کنار در بسیاری از ادیان مقدس شمرده شده و مورد احترام است، زیرا نه تنها موارد استفاده متعددی دارد، بلکه میوه آن نیز بسیار مفید بوده و به عقیده برخی شفابخش است. به همین دلیل هم در حال حاضر تحقیقات زیادی بر روی خواص کندر در طب سنتی در حال انجام است تا در صورت به اثبات رسیدن صحت و درستی آن ها، بتوان از این خواص در درمان بیمای ها و طب نوین بهره گرفت. شناخته شده ترین خواص کندر در طب سنتی که بد نیست با آن ها آشنا شوید، عبارت هستند از:
- پاکسازی بدن،
- بهبود گردش خون و اکسیژن رسانی به تمام اندام های بدن،
- افزایش تعداد گلبول های سفید،
- درمان سردرد و سرگیجه،
- کاهش سطح استرس و اضطراب،
- تسکین دردهای شکمی،
- رفع ورم لثه،
- درمان بیماری های ریوی،
- درمان گلودرد،
- خلط آور و کمک به تسکین سرفه،
- افزایش استقامت و توان عمومی بدن،
- مقوی معده،
- کمک به درمان زخم معده،
- درمان سنگ مثانه،
- تصفیه خون،
- کاهش تحریک پذیری و خشم و بی قراری،
- کاهش خطر پوکی استخوان،
- تسریع روند بهبودی شکستگی های استخوانی،
- بهبود سلامت پوست،
- آبرسانی به پوست و نرم و مرطوب کردن آن،
- درمان مشکلات و تحریکات پوستی،
- کاهش ریزش مو و کمک به رشد موهای جدید،
- تسکین دردهای ناحیه کمر و شکم و...،
لازم به ذکر است که اثربخشی تمام این خواص هنوز به اثبات نرسیده و هنوز باید پژوهش های بیشتری برای تایید آن ها انجام شوند.
خواص کنار در شیردهی
در رابطه با خواص میوه کنار در شیردهی اطلاعات خاصی در دست نیست، اما پزشکان و پژوهشگران حوزه طب سنتی بر این باور هستند که میوه کنار ممکن است به پاکسازی شیر مادر از سموم محیطی و مواد شیمیایی آسیب رسان کمک کرده و در نتیجه در حفظ سلامت شیرخوار نقش داشته باشد.
آیا مصرف کنار در شیردهی بی خطر است؟
تا به حال گزارشی مبنی بر خطرناک بودن مصرف کنار در شیردهی ثبت نشده است و بنابراین بله به نظر می رسد که مصرف این میوه در دوران شیردهی ایمن و بی خطر است.
عوارض کنار در شیردهی
در صورت مصرف متعادل و به اندازه از میوه کنار، هیچ عارضه و مشکلی شما را تهدید نمی کند، اما درست مانند هر خوراکی دیگری استفاده بیش از حد از آن، می تواند آسیب رسان باشد. رایج ترین عوارض جانبی در پی مصرف کنار عبارت هستند از:
- تشنج،
- لرزش بدن،
- نفخ و سنگین شدن معده،
- درد در معده و شکم،
- ایجاد مشکلات شناختی و حافظه،
در صورت زیاده روی در خوردن کنار، بدیهی است که این عوارض برای هر فرد از جمله مادران شیرده ایجاد شوند. به علاوه با توجه به طبع سرد میوه کنار و سنگین و نفاخ بودن آن، باید در نظر داشته باشید که خوردن آن ممکن است باعث دل درد و اذیت شدن فرزند شیرخوار شما شود. پس بهتر است به صورت جدی از مصرف بیش از حد کنار در شیردهی خودداری کنید.
مطالعه بیشتر:
ازگیل در شیردهی، فواید و عوارض ازگیل در شیردهی چیست؟
لیست غذاهای نفاخ در دوران شیردهی که نباید خورد چیست؟
بارهنگ در شیردهی و آیا مصرف بارهنگ در شیردهی بی خطر است؟
گریپ فروت در شیردهی و آیا مصرف گریپ فروت در شیردهی مجاز است؟