زالزالک در شیردهی و آیا خوردن زالزالک ایمن و بی خطر است؟
احتمالا می دانید که در دوران شیردهی هر آن چیزی که مادران می خورند، ممکن است در شیر آن ها ترشح شده و از این طریق به فرزند شیرخوارشان برسد. به همین دلیل نیز همواره نگرانی هایی در مورد باید و نبایدهای خوراکی در این دوران وجود دارد. به همین دلیل ما در این مقاله به فواید و عوارض یکی از میوه های پرطرفدار یعنی زالزالک در شیردهی پرداخته ایم و به این سوال مهم نیز پاسخ داده ایم که آیا خوردن زالزالک در شیردهی، ایمن و بی خطر است یا خیر؟! پس با ما همراه شوید.
زالزالک چیست؟
زالزالک که با نام های مختلفی همچون "یمیشان"، "کیالک"، "خفجه" یا "خفچه"، "رملک"، "سیسته"، "گویج"، " نبق"، "درخت ماه می" و ... شناخته می شود، میوه درختچه ای زینتی است که برای قرن ها از آن به عنوان پرچین برای محصور کردن زمین استفاده می شد. اما به تدریج، مردم در سراسر جهان دریافتند که نه تنها میوه های زالزالک، خوراکی هستند، بلکه بخش های مختلف این درخت، دارای خواص درمانی بی شماری نیز بوده که آن را در دسته داروهای گیاهی با ارزش قرار می دهند.
از نظر مشخصات ظاهری و ویژگی های گیاه شناسی، درختچه زالزالک که تاکنون بیش از صدها گونه از آن در سرتاسر جهان شناخته شده است، از دسته درختان برگریز و خاردار است که در صورت مساعد بودن شرایط محیطی، می تواند در حدود 3 تا 8 متر رشد کرده و قد بکشد و در مواردی حتی تا 15 متر هم بلند شود. پوسته تنه درخت زالزالک، با رنگ قهوه ای روشن مشخص شده و شاخه های آن باریک و به شدت قوس دار هستند. برگ های آن، بیضوی شکل، به رنگ سبز تیره و دارای حاشیه دندانه دار بوده و گل های درخت که در حوالی اردیبهشت و خرداد شکوفا می شوند، خوشه ای و به رنگ سفید یا صورتی هستند. سپس، در اواخر شهریور و ماه مهر، میوه های خوراکی زالزالک پدیدار شده که کوچک و شبیه به یک سیب بسیار کوچک بوده و رنگ آن ها از زرد تا نارنجی و قرمز مایل به سیاه متغیر است. هر میوه زالزالک، 1 تا 5 دانه سفت و استخوانی را در خود جای داده است.
زالزالک؛ حاوی انبوهی از آنتی اکسیدان های قدرتمند است که سبب شده تا این میوه تنها یک خوراکی خوشمزه نباشد، بلکه به دارویی موثر و قوی برای حل بسیاری از مشکلات و بیماری ها مبدل شود.
خواص زالزالک در طب سنتی
در طول قرون وسطی پزشکان با پی بردن به خواص دارویی زالزالک، از آن برای درمان بسیاری از مشکلات استفاده می کردند و به مرور با گذشت زمان و رواج تحقیقات علمی، نه تنها اهمیت زالزالک در امور درمانی کمرنگ نشد، بلکه برخی فواید آن نیز به اثبات رسید تا از این میوه در ساخت انواع مکمل های دارویی استفاده شود. برای آشنایی با برخی از رایج ترین خواص زالزالک در طب سنتی، بد نیست نگاهی به لیست زیر بیندازید:
- موثر در درمان افسردگی،
- رفع غم و اندوه، نشاط آور و کمک به بهبود روحیه،
- تقویت عملکرد شناختی مغز،
- بهبود قدرت بینایی،
- ضد تشنج،
- پاکسازی و سم زدایی بدن،
- تسکین سردرد،
- افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن،
- دارای خاصیت چربی سوزی،
- حفظ ضربان قلب در محدوده طبیعی و درمان ضربان نامنظم قلبی (آریتمی)،
- بهبود متابولیسم سلول های قلبی،
- افزایش قدرت انقباض ماهیچه های قلب،
- بهبود توانایی قلب را در برابر فشارهای روانی،
- درمان کمکی برای نارسایی مزمن قلب،
- مقوی قلب،
- کاهش خطر تشکیل لخته در رگ های خونی،
- موثر در درمان بیماری تنفسی سل،
- تقویت و بهبود رشد موها،
- گشادکننده عروق،
- تنظیم سطح قند خون و حفظ آن در محدوده طبیعی،
- تقویت و استحکام استخوان ها،
- تحریک ترشحات صفرا و کمک به هضم هرچه بهتر غذاهای چرب و سنگین،
- درمان انوع عفونت های روده ای،
- کمک به خروج کرم های روده،
- موثر در درمان اسهال خونی،
- کاهش سطح چربی خون،
- کند کردن روند پیری زودرس پوست،
- تسکین تحریکات پوستی مانند اگزما،
- درمان خستگی و ناتوانی،
- کاهش خطر بروز سنگ کلیه و کمک به دفع آن و ...،
در نظر داشته باشید که هنوز هم صحت بسیاری از این خواص زالزالک در طب سنتی به اثبات نرسیده و بنابراین لازم است تا پژوهش های بیشتری در این حوزه انجام شود.
خواص زالزالک در شیردهی
اگر بخواهیم به داده های حاصل از منابع علمی و پژوهش های مستدل متکی باشیم، باید بگوییم که خواص ویژه و منحصر به فردی برای مصرف زالزالک در شیردهی، به اثبات نرسیده است، اما درست مانند سایر خواص زالزالک در طب سنتی، پزشکان متخصص در این حوزه، اعتقاد دارند که خوردن میوه زالزالک می تواند باعث افزایش حجم شیر مادران شده و کیفیت شیر آن ها را نیز بهبود ببخشد.
آیا خوردن زالزالک در شیردهی بی خطر است؟
اگر به اندازه از این میوه پاییزی بخورید، می توان گفت که بله مصرف زالزالک در شیردهی به نظر بی خطر است. اما با توجه به فقدان شواهد کافی در این زمینه، همچنان باید جانب احتیاط را نگه دارید.
عوارض زالزالک در شیردهی
زالزالک میوه خوشمزه، مفید و بسیار کم خطری است، اما با این وجود مصرف بیش از حد آن ممکن است خطراتی را برایتان به دنبال داشته باشد که عبارت هستند از:
- مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع و استفراغ، دل درد و ناراحتی و سنگین شدن معده،
- اختلال در خواب، گیجی، خستگی، سرگیجه و سردرد،
- واکنش های حساسیتی،
- خروج خون از بینی،
- افت شدید فشار خون،
- اختلال در ضربان قلب،
- تپش قلب،
- کاهش یا افزایش اثرات مربوط به داروهای درمان بیماری های قلبی، داروهای فشار خون و دیابت.
در رابطه با عوارض خوردن زالزالک در شیردهی، اطلاعات خاصی در دست نیست اما به طور قطع اگر در خوردن این میوه زیاده روی کنید، احتمال وقوع عوارضی که در بالاتر به آن ها اشاره شد، وجود دارد. بنابراین توصیه می شود در خوردن زالزالک در شیردهی کمی محتاط باشید.
مطالعه بیشتر:
کنار در شیردهی چه فواید و عوارضی به همراه دارد؟
اسپند در شیردهی و خواص اسپند در طب سنتی چیست؟
ازگیل در شیردهی، فواید و عوارض ازگیل در شیردهی چیست؟
بارهنگ در شیردهی و آیا مصرف بارهنگ در شیردهی بی خطر است؟