کیست پاراتوبال و علائم کیست پاراتوبال چیست؟
کیست پاراتوبال به صورت کیسه های سربسته و پر از مایع هستند. گاهی به این کیست ها پارااورین می گویند. این نوع کیست ها در نزدیک تخمدان یا لوله فالوپ به وجود می آید و به هیچ اندام داخلی متصل نیست. آن ها اغلب به خودی خود از بین رفته یا تشخیص داده نمی شوند. در نتیجه میزان وقوع آن ها ناشناخته است. کیست های پاراتوبال کوچک اغلب در بانوان بین سنین ۳۰ تا ۴۰ سال دیده می شود. کیست های بزرگ تر بیش تر در بین دختران و بانوان جوان تر شایع است. مقاله زیر را بخوانید تا در مورد چگونگی ایجاد کیست ها نحوه درمان آن ها بیشتر بدانید.
معمولا کیست های پاراتوبال کوچک و قطر آن ها ۲ تا ۲۰ میلی متر است. درصورتی که اندازه آن ها تغییر نکند معمولا تشخیص داده نمی شوند. پزشک زنان معمولا هنگام معاینه یا انجام عمل جراحی غیر مرتبط به این موضوع متوجه این کیست ها خواهد شد. کیست های پاراتوبال بزرگ، پاره یا پیچ خورده ممکن است باعث درد شکم یا لگن شود.
دلایل ایجاد کیست پاراتوبال چیست و چه کسانی درمعرض خطر هستند؟
وقتی جنین شکل می گیرد دارای ساختاری رویانی است که به مجرای ولف معروف است که در آن اندام جنسی مردانه شکل می گیرد. اگر در جنین اندام جنسی دختر شروع به رشد کند، مجرا تحلیل می رود. گاهی بقایای مجرا باقی مانده و ممکن است کیست های پاراتوبال از این بقایا رشد کند.
کیست ها ممکن است از بقایای paramesonephronic یا لوله مولر تشکیل شود. این ساختاری رویانی است که اندام جنسی زنانه در آنجا رشد می کند.فاکتورهای خطر مشخصی در رابطه با کیست های پاراتوبال وجود ندارد.
کیست پاراتوبال چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر درد شکم یا لگن دارید به پزشک مراجعه کنید. پزشک سابقه پزشکی و علائم شما را بررسی می کند و معاینه فیزیکی انجام می دهد تا محل درد را بررسی کند.پزشک ممکن است یک یا دو روش تشخیصی زیر را انجام دهند:
• سونوگرافی شکم یا لگن. در این روش برای انتقال تصاویر بصری از ناحیه لگن به صفحه کامپیوتر از امواج فراصوتی استفاده می شود.
• ام آر آی. این تست به پزشک کمک می کنه که بدخیم بودن کیست را تشخیص دهد. همچنین ممکن است برای پیگیری رشد کیست از آن استفاده شود.
• آزمایش خون. در صورتی که پزشک مشکوک به بدخیمی باشد آزمایش خون را توصیه می کند. مانند شمارش کامل خون (CBC) و تست تومور مارکر.
• لاپاروسکوپی. کیست های پاراتوبال در سونوگرافی شبیه به کیست های تخمدان هستند. بنابراین پزشک ممکن است انجام لاپاروسکوپی را پیشنهاد دهد. لاپاروسکوپی تشخیصی نیاز به یک برش کوچک در شکم دارد. پزشک لوله ای را که یک دوربین کوچک به نوک آن وصل است داخل محل برش می برد. پزشک از این طریق می تواند تمام ناحیه لگن را مشاهده کند.
آیا برای کیست پاراتوبال درمانی وجود دارد؟
در صورتی که کیست کوچک و بدون علامت باشد، پزشک روش «صبر کن و ببین!» را پیشنهاد می دهد. باید معاینات دوره ای را برای بررسی هر گونه تغییر انجام دهید.
اگر کیست بیش از ۱۰ سانتی متر باشد، پزشک ممکن است برداشتن کیست را بدون در نظر گرفتن هر گونه علائم توصیه کند. به این روش سیستکتومی (کیست برداری) می گویند. پزشک از یکی از روش های زیر استفاده خواهد کرد.
• لاپاروسکوپی. در این روش نیاز به انجام برش کوچکی در ناحیه شکم خواهد بود. ممکن است بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل صورت گیرد. زمان بهبودی آن کم تر از روش لاپاروتومی است.
• لاپاروتومی. این روش تهاجمی تر است و نیاز به انجام برشی وسیع تر دارد. این عمل همیشه با بیهوشی کامل انجام می شود.
پزشک همیشه قبل از این که روش جراحی را پیشنهاد کند، شرایط، اندازه و محل کیست را مورد بررسی قرار می دهد. اگر هنوز یائسه نشده اید، جراح الویت را در حفظ تخمدان یا لوله های فالوپ قرار می دهد.
کیست پاراتوبال چه عوارضی ایجاد می کند؟
در برخی موارد، کیست های پاراتوبال ممکن است مشکلات زیر را به همراه داشته باشد:
• خونریزی. در صورت پاره شدن کیست ممکن است خونریزی داخلی رخ دهد.
• پیچ خوردگی. در این شرایط کیست دچار پیچ خوردگی به دور خود است و در جای خود محکم شده است. این عارضه باعث درد شدید و آزاردهنده و همچنین حالت تهوع و استفراغ می شود. مواردی از پیچ خوردگی تخمدان در دختران جوان گزارش شده است.
• پارگی لوله فالوپ. اگر کیست بسیار بزرگ یا دارای پیچ خورده در نزدیکی لوله فالوپ باشد ممکن است باعث پارگی لوله شود.
هرچند کیست های بسیار بزرگ نادر هستند اما وجود دارند. این کیست ها می توانند به اندام های داخلی فشار وارد کنند. اندام هایی مانند:
• رحم
• کلیه
• مثانه
• روده
این فشار ممکن است باعث ایجاد هیدرونفروز شود که به معنی تورم کلیه به دلیل جمع شدن بیش از حد ادرار است. کیست های بزرگ ممکن است باعث خونریزی رحم و ارتباط جنسی دردناک شود.
آیا کیست های پاراتوبال بر باروری تاثیر می گذارد؟
کیست های کوچک نباید تاثیری بر باروری داشته باشند. اما کیست های بزرگ، پاره یا پیچ خورده ممکن است در صورتی که درمان نشوند باعث ایجاد مشکلاتی می شوند.
برداشتن فوری کیست ها با عمل جراحی به شما اطمینان خاطر می دهد که تخمدان ها و لوله فالوپ حفظ خواهد شد. اگر کیست به سرعت برداشته نشود، ممکن است منجر به برداشتن تخمدان (اوفورکتومی)، لوله فالوپ (سالپینگکتومی) یا هر دو شود.
کیست های پاراتوبال معمولا یک طرفه هستند، یعنی فقط در یک طرف بدن ایجاد می شوند. حتی اگر تخمدان یا لوله فالوپ در یک طرف برداشته شود، تخمک گذاری و بارداری همچنان امکان پذیر است.
چشم انداز
کیست پاراتوبال معمولا علائمی ندارد به همین دلیل اغلب تشخیص داده نمی شود و به تدریج با گذر زمان از بین می رود. هر چند کیست های بزرگ ممکن است باعث ایجاد درد یا مشکلات دیگری شود. این کیست ها را باید با عمل جراحی برداشت. اما معمولا تاثیری بر باروری نخواهند داشت.
مطالعه بیشتر:
کیست کورپوس لوتئوم و راه درمان کیست کورپوس لوتئوم چیست؟
کیست تخمدان چیست و چرا ایجاد می شود؟ + عکس کیست تخمدان
پارگی کیست تخمدان در دوران بارداری و انواع کیست تخمدان چیست؟
کیست جسم زرد تخمدان در بارداری چیست و آیا مشکل ساز خواهد شد؟