هموروئید خونی چیست و و چرا خونریزی می کند؟
برای برخی افراد، هموروئید یا همان بواسیر علائمی ایجاد نمی کند. اما برای عده ای، هموروئید می تواند منجر به خارش، سوزش، خونریزی و ناراحتی شود، به خصوص زمانی که در حالت نشسته هستید. در ادامه این مقاله برای شما شرح می دهیم که هموروئید خونی چیست و برای کنترل علائم آن چه کاری می توان کرد. ادامه مطلب را بخوانید تا بیشتر بدانید که چرا این اتفاق می افتد و چه کاری می توانید برای تسکین درد و ناراحتی انجام دهید.
هموروئید چیست و چرا خونریزی می کند؟
هموروئید که به آن بواسیر نیز می گویند، سیاهرگ های بزرگ شده در راست روده و مقعد هستند. دو نوع هموروئید وجود دارد:
• هموروئید داخلی. این نوع هموروئید در رکتوم ایجاد می شود.
• هموروئید خارجی. هموروئید خارجی در اطراف دهانه مقعد، زیر پوست ایجاد می شود.
هموروئید داخلی و خارجی می توانند به هموروئید ترومبوز تبدیل شوند. این بدان معنی است که یک لخته خون در داخل سیاهرگ تشکیل می شود. بواسیر ترومبوز شده معمولاً خطرناک نیست، اما می تواند باعث درد و التهاب شدید شود.
در موارد نادر، هموروئید ترومبوز می تواند باعث خونریزی جدی رکتوم به دلیل زخم (پارگی) و نکروز (مرگ سلولی) پوست اطراف آن شود. این وضعیت نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
زور زدن یا دفع مدفوع به خصوص مدفوع سفت می تواند به سطح هموروئید آسیب برساند و باعث خونریزی آن شده و هموروئید خونی را ایجاد کند. خون ناشی از هموروئید روی کاغذ توالت، به رنگ قرمز روشن به نظر می رسد. هموروئیدهای داخلی، خارجی و ترومبوزه همگی می توانند خونریزی کنند. در برخی موارد، اگر هموروئید ترومبوز شده بیش از حد پر شود، ممکن است ترکیده شود.
خونریزی هموروئید در خانه چگونه درمان می شود؟
هموروئید خونی معمولاً نشانه ای از تحریک یا آسیب به دیواره هموروئید است. این باید به خودی خود با گذشت زمان برطرف شود، اما چندین کار وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا این روند را تسریع کرده و هر گونه ناراحتی را تسکین دهید.
با این حال، اگر هیچ دلیل واضحی برای هموروئید خونی وجود نداشت یا اگر خونریزی در عرض یک هفته از بین نرفت، به پزشک خود مراجعه کنید. متخصصان خاطرنشان می کنند که هموروئید اغلب خود به خود تشخیص داده می شود که می تواند خطرناک باشد. بسیاری از شرایط پزشکی، از جمله سرطان و بیماری التهابی روده (IBD)، می توانند علائم مشابهی داشته باشند. به همین دلیل، دریافت تشخیص مناسب از پزشک مهم است.
اگر تشخیص داده شد که هموروئیدی دارید که خارش یا درد دارد، با تمیز کردن آرام ناحیه و کاهش التهاب شروع کنید. راه حل های زیر می توانند کمک کنند:
• حمام سیتز بگیرید. این حمام نشستن و خیساندن ناحیه مقعدی در عمق چند سانتی آب گرم است. برای تسکین بیشتر، ممکن است مقداری نمک اپسوم به آب اضافه کنید.
• از دستمال مرطوب استفاده کنید. دستمال توالت می تواند برای هموروئید خارجی خشن و تحریک کننده باشد. سعی کنید به جای آن از یک حوله مرطوب استفاده کنید. از انواع دستمال هایی استفاده کنید که عطر یا محرک اضافه ندارند.
• محل زخم را با هماملیس پاک کنید. استفاده از دستمال توالت هماملیس یا پدهای هماملیس می تواند به تسکین و کاهش التهاب کمک کند.
• از کمپرس سرد استفاده کنید. یک بسته سرد را با حوله بپیچید و روی آن بنشینید تا التهاب را کاهش داده و ناحیه را آرام کند. هر بار بیش از 20 دقیقه از آن استفاده نکنید.
• از زور زدن یا نشستن طولانی مدت روی توالت پرهیز کنید. این می تواند فشار بیشتری بر هموروئید خونی وارد کند.
• از یک داروی بدون نسخه استفاده کنید. همچنین می توانید از یک کرم موضعی برای بواسیر خارجی استفاده کنید یا از شیاف دارویی برای هموروئید داخلی استفاده کنید. این محصولات معمولاً چندین بار در روز استفاده می شوند و با استفاده منظم باعث تسکین موقت می شوند. معمولاً آنها باید ظرف حدود 1 هفته درد و التهاب را تسکین دهند. در غیر این صورت باید با پزشک خود صحبت کنید.
در مرحله بعد، سعی کنید مدفوع خود را نرم کنید و سیستم گوارش خود را در وضعیت مناسبی نگه دارید تا خطر تحریک بیشتر یا آسیب به هموروئید خونریزی دهنده را کاهش دهید. در اینجا چند نکته وجود دارد:
• هیدراته بمانید. برای جلوگیری از یبوست در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید.
• فیبر بخورید. سعی کنید به تدریج غذاهای پر فیبر مانند غلات کامل، سبزیجات و میوه های تازه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این می تواند به جلوگیری از یبوست و مدفوع نامنظم کمک کند.
• برای رفع یبوست از دارو استفاده کنید. اگر یبوست دارید، شیاف بدون نسخه، کرم هموروئید یا نرم کننده مدفوع مصرف کنید. با این حال، اگر این موارد بعد از 1 هفته اثر نکردند، با پزشک خود مشورت کنید.
• مکمل فیبر را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. اگر متوجه شدید که برای حفظ حرکات روده نیاز به کمک بیشتری دارید، میتوانید از مکملهای فیبر مانند متیل سلولز یا پوسته پسیلیوم نیز استفاده کنید که در عرض 1 تا 3 روز شروع به اثر گذاری میکنند.
• فعالیت بدنی روزانه را حفظ کنید. فعال ماندن به مرور زمان یبوست را کاهش می دهد.
• میرالاکس (پلی اتیلن گلیکول) را امتحان کنید. مصرف این محصول به طور معمول بی خطر است. آب را به داخل دستگاه گوارش شما جذب می کند تا به نرم شدن مدفوع کمک کند و معمولا در عرض 1 تا 3 روز باعث اجابت مزاج می شود.
• به بدن خود گوش دهید. توجه دقیق تر به نشانه های بدن و رفتن به دستشویی زمانی که احساس نیاز می کنید می تواند از یبوست و زور زدن جلوگیری کند.اگر بعد از یک هفته درمان خانگی همچنان متوجه خون یا ناراحتی زیادی میشوید، ممکن است لازم باشد برای درمان بیشتر به پزشک خود مراجعه کنید.
درمان پزشکی برای خونریزی هموروئید چیست؟
اگر درمان های خانگی تسکین بخش نیستند، چندین درمان جراحی وجود دارد که می تواند کمک کند. بسیاری از آنها را می توان در مطب انجام داد و نیازی به بیهوشی عمومی ندارند. این درمان ها شامل موارد زیر هستند:
• بستن نوار لاستیکی. بستن نوار لاستیکی شامل استفاده از یک نوار لاستیکی کوچک بر روی پایه هموروئید داخلی است. این ترفند جریان خون را محدود میکند و باعث میشود که هموروئید پس از حدود 3 تا 10 روز چروکیده شود و از بین برود.
• اسکلروتراپی. این روش شامل تزریق یک محلول دارویی به بواسیر است و نتایجی مشابه با بستن نوار لاستیکی دارد. تزریق های متعدد به طور معمول مورد نیاز است و هر چند هفته یک بار انجام می شود.
• انعقاد دوقطبی، لیزری یا مادون قرمز. این روش باعث می شود که هموروئید داخلی خون خود را از دست بدهد به طوری که در نهایت پس از 1 تا 2 هفته پژمرده می شود.
• انعقاد الکتریکی. جریان الکتریکی بواسیر را خشک می کند و بافت اسکار ایجاد می کند و باعث می شود که هموروئید در نهایت از بین برود. اگر هموروئیدهای خونریزی دهنده شما بزرگتر یا شدیدتر باشد، پزشک ممکن است درمان پیشرفته تری مانند جراحی گسترده تر را توصیه کند.
پزشک همچنین ممکن است این کار را در صورت داشتن هموروئید پرولاپس توصیه کند. این روش ها زمانی اعمال می شوند که هموروئید داخلی شروع به آویزان شدن از مقعد میکند. پزشک شما میتواند بر اساس نوع و شدت هموروئید شما توصیه کند که کدام روش ممکن است برای شما بهتر باشد. قبل از جراحی، پزشک ممکن است شیاف هایی را برای یک یا دو بار در روز تجویز کند.
این رویکردها اغلب شامل بیهوشی عمومی یا منطقه ای و همچنین اقامت احتمالی یک شبه در بیمارستان می شود:
• هموروئیدکتومی. این روش شامل برداشتن بواسیر داخلی یا پیچیده خارجی با جراحی است.
• هموروئیدوپکسی. جراح بواسیر پرولاپس را با استفاده از منگنه های جراحی به رکتوم شما برمی گرداند. این روش همچنین جریان خون به بواسیر را تغییر می دهد و باعث کوچک شدن آنها می شود.
• بستن شریان هموروئید با هدایت داپلر (HAL- GD). در این روش از سونوگرافی برای نشان دادن جریان خون هموروئید استفاده می شود. خون رسانی به هموروئید قطع می شود و باعث کوچک شدن هموروئید می شود. با این حال، این روش منجر به نرخ عود بالایی برای هموروئیدهای شدید می شود.
چه زمانی برای هموروئید خونی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده خون بهتر است با پزشک تماس بگیرید. در حالی که خونریزی ممکن است به دلیل بواسیر باشد، اما می تواند نشانه چیز جدی تری مانند سرطان کولورکتال نیز باشد.
پزشک احتمالاً با تأیید اینکه هموروئید منبع خونریزی است، شروع می کند. برای انجام این کار، پزشک یا ناحیه را از نظر بواسیر خارجی معاینه می کند یا یک انگشت با دستکش را برای بررسی هموروئید داخلی وارد مقعد می کند. اگر هنوز مشخص نیست که خون از کجا می آید، ممکن است پزشک کولونوسکوپی را توصیه کند، این مرحله شامل قرار دادن یک دوربین کوچک و روشن در حالی که شما تحت تاثیر آرامبخش هستید، به روده بزرگ شما است. این به آنها کمک می کند تا علائم و مشکلات دیگری که می توانند باعث خونریزی شوند را بررسی کنند. در صورت داشتن هر یک از علائم زیر علاوه بر خونریزی حتما پزشک را در جریان بگدارید:
• تغییر در قوام یا رنگ مدفوع
• درد مقعد
• تغییر در عادات حرکت روده
• کاهش وزن
• تب
• درد شکم
• سبکی سر
• حالت تهوع یا استفراغ
• سرگیجه
در حالی که پزشکان مراقبت های اولیه معمولاً می توانند درمان هموروئید را ارائه دهند، ممکن است در صورت داشتن هموروئید خونی شدید یا تجربه هر گونه عارضه، لازم باشد به یک متخصص گوارش یا جراح کولورکتال مراجعه کنید. متخصصان گوارش در درمان بیماری هایی که بر دستگاه گوارش تأثیر می گذارند، از جمله هموروئید تخصص دارند. آنها می توانند کولونوسکوپی و سایر روش ها مانند بستن باند لاستیکی را انجام دهند. در موارد شدید که نیاز به جراحی است، ممکن است به جراح کولورکتال ارجاع داده شوید، پزشکی که متخصص بیماریهایی است که روده بزرگ، رکتوم و مقعد را تحت تأثیر قرار میدهند.
چگونه از هموروئید خونی جلوگیری کنیم؟
پیشگیری از همورویید اغلب شامل ترکیبی از رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی است. علاوه بر فعالیت بدنی، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و نوشیدن آب فراوان، پنج راه دیگر برای پیشگیری از هموروئید در اینجا ذکر شده است.
بهداشت فردی را رعایت کنید:
تمیز نگه داشتن ناحیه رکتوم برای جلوگیری از هموروئید و هموروئید خونی، به ویژه پس از اجابت مزاج ضروری است. اغلب دوش بگیرید و از یک بطری آب گرم و دستمال توالت مرطوب استفاده کنید تا مقعد خود را به آرامی پاک کنید. استفاده از بیده یکی دیگر از گزینه های مفید است.
از محرک های غذایی خودداری کنید:
غذاهایی که حاوی فیبر کمی هستند باید در لیست «نخورید» شما باشند. این لیست شامل مواد غذایی زیر هستند:
• محصولات لبنی (شیر، پنیر و بستنی)
• نان سفید و نان شیرینی
• گوشت
• غذاهای فرآوری شده مانند فست فود و غذاهای منجمد
برای اینکه بدانید محرک های غذایی شما چیست، برنامه غذایی حذف یک گزینه مفید است. همچنین می توانید یک دفتر یادداشت داشته باشید تا غذاهایی را که می خورید و نحوه واکنش بدن به آنها را یادداشت کنید.
لباس زیر نخی بپوشید:
این کار باعث خشک نگه داشتن ناحیه و جلوگیری از تشکیل رطوبت می شود.
از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید:
بلند کردن وسایلی مانند جعبههای سنگین یا مواد غذایی فشار غیرضروری بر کانال مقعد وارد میکند.
توالت را به منطقه ای عاری از سرگرمی تبدیل کنید:
صرف زمان زیاد در توالت، چه با استفاده از تلفن یا مطالعه، بر مقعد و رکتوم فشار وارد می کند. شما نباید بیش از 15 دقیقه در توالت بگذرانید. اگر به راحتی حواس تان پرت می شود، می توانید یک تایمر برای خود تنظیم کنید.
چشم انداز هموروئید خونی چگونه است؟
همورویید زمانی که آسیب ببیند یا تحریک شود ممکن است خونریزی کند. معمولاً این خونریزی و سوزش با درمان خانگی برطرف می شود. با این حال، اگر بعد از یک هفته مراقبت در منزل همچنان متوجه خونریزی شدید، بهتر است برای ارزیابی و درمان بیشتر با پزشک مشورت کنید.
مطالعه بیشتر:
خونریزی از مقعد در بارداری به چه علت است ؟
درمان خانگی بواسیر بعد از زایمان و سوزش بواسیر
درمان هموروئید بعد از زایمان و گزینههای درمان هموروئید
هموروئید در بارداری چیست وچه نشانه هایی دارد و علت آن چیست؟