ورم صورت در بارداری و راهکارهای کاهش و از بین بردن ورم چیست؟
درست از همان هفته های ابتدایی بارداری، ممکن است عارضه ای را تجربه کنید که با گذشت زمان پیشرفت کرده و به شدت آن افزوده می شوید و آن هم چیزی نیست جز ورم دوران بارداری! اغلب مادران باردار در دست و پاهای خود ورم را تجربه می کنند و برخی دیگر دچار ورم صورت در بارداری می شوند. اگرچه این تورم تا حدودی طبیعی است اما در عین حال ممکن است علامت هشدار شرایطی خطرناک به نام پره اکلامپسی باشد. بنابراین با ما همراه شوید تا در این مورد بیشتر بدانید.
ورم طبیعی در بارداری و دلایل آن
بر اساس گزارش منابع معتبر در حدود 50 درصد از مادران در طی دوران بارداری خود و به ویژه با ورود به سه ماهه سوم، ورم پاها را تجربه می کنند. البته که ورم صورت بارداری، انگشتان و حتی بخش پایینی کمر نیز شایع است.
در یک شرایط طبیعی، علت ورم طبیعی بدن در بارداری که با عنوان ادم فیزیولوژیک شناخته می شود، افزایش حجم کلی آب بدن و همچنین خون و پلاسما است که این مساله خصوصا در پاها بیشتر مشهود است، چرا که به دلیل فشار رحم بزرگ شده و محتویات آن، بازگشت این حجم خون و مایعات از پاها به سمت قلب کمی کند شده و در نتیجه با تجمع این مایعات، تورم رخ می دهد.
از سوی دیگر، افزایش حجم آب بدن با افزایش سطح سدیم همراه بوده که این مساله باعث می شود تا ورم کرده و پف دار به نظر برسید. ورم صورت در بارداری خصوصا می تواند با این مساله در ارتباط باشد.
راهکارهای کاهش و از بین بردن ورم طبیعی در بارداری
اگرچه ورم و پف کردن بخش های مختلف بدن در بارداری، تجربه ناخوشایندی است اما باید پذیرفت که این مساله اجتناب ناپذیر بوده و بنابراین به فکر راه حل برای کاهش شدت آن بود. برخی از راهکارهایی که می توانید از آن ها برای کاهش ورم طبیعی بدن در بارداری کمک بگیرید، عبارت هستند از:
- تلاش کنید تا در طی روز در فواصل منظم، پاهای خود را در سطحی بالاتر از قلب قرار دهید، این کار به بازگشت مایعات از پاها کمک کرده و تورم این ناحیه را کاهش می دهد.
- از ایستادن طولانی مدت خودداری کرده و اگر ناچار هستید تا در این وضعیت قرار گرفته و یا بنشینید، هر از گاهی، پاها در ناحیه مچ چرخانده و تکان دهید.
- شاید به دلیل تورم، فکر کنید که بهتر است مایعات نخورید! اما این کار اشتباه است و شما باید مصرف مایعات به ویژه آب را افزایش دهید تا به خروج سدیم اضافی در بدن شما کمک کند.
- برای کمک به دفع سدیم اضافی، غذاهای غنی از پتاسیم، مانند موز و آووکادو را بیشتر بخورید.
- مصرف نمک و خوراکی هایی مانند فست فودها، چیپس، پفک و ... که نمک زیادی دارند را به حداقل برسانید، این راهکار بسیار موثری در راستای کاهش ادم فیزیولوژیک و ورم صورت در بارداری است.
- سعی کنید تا حد امکان به پهلوی چپ بخوابید و هر دو پا را کمی بالاتر از سطح بدن قرار دهید تا به بازگشت خون به سمت قلب کمک کند.
- در صورت موافقت پزشک، ورزش های سبکی مانند پیاده روی، شنا و یا راه رفتن در استخر را امتحان کنید. اگرچه این راهکارها بیشتر به کاهش ورم پاها کمک می کند، اما با کمک به مدیریت فشار خون در بارداری احتمال وقوع ورم بخش های مختلف بدن از جمله ورم صورت در بارداری را نیز کاهش می دهد.
- در شرایطی مانند فصل تابستان که هوا بسیار گرم است، تا حد امکان بیرون از خانه نمانید، زیرا احتمال تشدید ورم وجود دارد.
البته به یاد داشته باشید که این راهکارها در شرایطی می توانند موثر باشند که پای مشکلات زمینه ای در میان نباشد و ورم بخش های مختلف بدن شما، همان ورم طبیعی دوران بارداری باشد که به تدریج ایجاد شده و شدت پیدا کرده است. اما اگر به صورت کاملا ناگهانی ورم صورت در بارداری و سایر بخش های مختلف بدن ایجاد شده و شدت بگیرد، باید آن را علامت هشدار در نظر گرفت، زیرا می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد!
چه زمانی باید نگران ورم صورت در بارداری شد؟
تورم قابل توجه در دست ها، صورت یا اطراف چشم ها که به طور ناگهانی یا تدریجی بدتر می شود، به شما هشدار می دهد که به پزشک متخصص زنان خود مراجعه کنید. همچنین اگر هنگامی که پوست خود را در نواحی متورم فشار می دهید، یک فرورفتگی باقی می ماند (ادم گوده گذار) و یا اگر تورم از همان ابتدای روز زیاد و شدید است، نیز باید به پزشک این مساله را اطلاع دهید.
مجموعه این شرایط می تواند بیانگر خطر فشار خون بالا در بارداری و یا یک وضعیت نسبتا نادر اما جدی و تهدیدکننده زندگی به نام پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) باشد که نیازمند تشخیص و دریافت اقدامات درمانی فوری است. به یاد داشته باشید که در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر حتماً به صورت اورژانسی به پزشک خود و یا نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید:
- تورم ناگهانی صورت، دست ها یا پاها،
- سردردهای شدید،
- مشکلات بینایی (مانند تاری یا دیدن نورهای چشمک زن در جلوی چشم)،
- احساس درد شدید درست زیر دنده ها،
- تنگی نفس ناگهانی،
- و استفراغ،
توجه به این علائم بسیار ضروری است، زیرا پیشگیری از مشکلاتی همچون پره اکلامپسی همیشه ممکن نبوده و بنابراین این تشخیص زودهنگام است که اهمیت داشته و کلیدی است.
سخن نهایی
به طور کلی، تورم در دوران بارداری که در بخش های مختلف همچون پاها، دست ها و صورت دیده می شود، یک عارضه رایج است که بسیاری از مادران آن را تجربه می کنند. اما هنگامی که این تورم و به ویژه ورم صورت در بارداری به صورت ناگهانی ظاهر شده و یا شدت می گیرد یا با علائم دیگری همچون سردرد، مشکلات بینایی، تنگی نفس و ... همراه می شود، باید این مساله را به عنوان علامت هشدار در نظر گرفته و جهت اطمینان از نبود مشکلاتی همچون پره اکلامپسی به پزشک مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر:
برای جلوگیری از ورم در دوران بارداری چه باید کرد؟
برای درمان ورم حاملگی چه کنم و راه مقابله با آن چیست؟
علت ورم بارداری چیست و چه زمانی مشکل ساز می شود؟
چرا در بارداری ورم می کنیم و علت ورم پا در حاملگی چیست؟