دستور پخت سینه مرغ کبـابی و سبزیجات
سه ماهه دوم بارداری به منزله عبور از نقطه عطف بزرگی در بارداری شماست. زیرا جنین تقریبا کاملا رشد کرده و خطر سقط جنین به شدت کاهش یافته و جفت تکامل یافته است.با مصرف سبزیجات در این دوران می توان نیاز بدن به ویتامین های ضروری را تامین کنید. علایمی مانند تهوع و خستگی مفرط در این سه ماهه از بین می رود و حالت تهوع شما با گرسنگی شدید و ویارهای عجیب و غریب به سراغ شما می آید.
مقدار خون شما در دوران بارداری حدودا ۵۰ درصد افزایش مییابد. بنابراین بدنتان به آهن بیشتری نیاز دارد. برای اطمینان از دریافت کافی آهن، اسفناج، گوشت قرمز بدون چربی، سبزیهایی با برگ سبز تیره، نان با غلات کامل، میوههای خشک و حبوبات را حتما مصرف کنید. بهترین برنامه غذایی برای مادران باردار بهرمندی از تمامی گروهای غذایی است. برخورداری از یک رژیم متنوع و مغذی مانند لبنیات، گوشت، غلات، حبوبات و سبزی و میوه می تواند نیازهای شما و فرزندتان را در دوران بارداری تامین کند.
خواص سبزبجات در بارداری
مصرف کافی ویتامین ها به ویژه در دوران بارداری برای حفظ سلامت مادر و اطمینان از رشد مناسب جنین بسیار ضروری است. با مصرف سبزیجات در این دوران می توان نیاز بدن به ویتامین های ضروری زیر را تامین کرد:
- ویتامین B9: مصرف این ویتامین که اسید فولیک یا فولات نیز نامیده می شود در اولین روزها و هفته های پس از لقاح نقش بسیار مهمی در رشد مغز و سیستم عصبی جنین دارد. کلیه خانم های باردار باید حداقل در طول اولین سه ماهه بارداری خود تحت نظر پزشک از مکمل های ویتامین B9استفاده کنند. این ویتامین در طیف گسترده ای از سبزیجات برگ سبز از جمله اسفناج، شاهی ، کلم و کاهو یافت می شود.
- ویتامین C: کلم به صورت خام ( زیرا ویتامین C موجود در آن در اثر حرارت از میان می رود)، فلفل دلمه ای قرمز و زرد به صورت خام (میزان ویتامین C موجود در این فلفل ها دو برابر بیشتر از مقدار آن در فلفل دلمه ای سبز است)، لوبیا سبز نیز حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین C هستند.
- سبزیجات منابع سرشار آنتی اکسیدان : آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که با خنثی کردن رادیکال های آزاد از تخریب سلول های بدن در برابر اکسیداسیون محافظت می کنند. عدم مصرف کافی سبزیجات زمینه را برای ابتلا به بیماری های مختلفی از جمله بیماری های قلبی عروقی و سرطان فراهم می کند. میوه ها و سبزیجات از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان به شمار می روند. استفاده از منابع سرشار آنتی اکسیدان برای مقابله با برخی بیماری ها و همچنین اطمینان از سلامت و رشد مناسب جنین در دوران بارداری بسیار ضروری است. ترکیبات آنتی اکسیدان به وفور در منابع زیر یافت می شوند:کلم بروکلی، انواع کلم ، کنگر فرنگی، مارچوبه، چغندر و فلفل دلمه ای قرمز
سبزیجات منابع سرشار فیبر
یبوست از جمله مشکلات شایع دوران بارداری است که 20 درصد از خانم های باردار را در برمی گیرد. برای مقابله با یبوست باید به طور منظم در حدود 30 گرم فیبر در رژیم غذایی روزانه مصرف کرد. با مصرف 3 وعده سبزیجات و 2 وعده میوه و یا 2 وعده سبزیجات و 3 وعده میوه می توان 20 گرم از فیبر مورد نیاز بدن را تامین کرد. می توانید باقیمانده نیاز بدن را نیز با مصرف مواد غذایی مختلفی نظیر نان، پاستا و غلات کامل برطرف کنید.
چرا مصرف سینه مرغ در دوران بارداری مفید است؟
در دوران بارداری مفیدترین قسمت گوشت مرغ سینه مرغ است که در حالت سرخ شده، حاوی کمترین مقدار اسیدهای چرب اشباع شده (نوع بد چربی) نسبت به سایر قسمت های گوشت مرغ است. سینه مرغ همچنین حاوی کلسترول پایین، همراه با آهن، ویتامین های A، E، سلنیوم و تیامین می باشد که باعث بهبود متابولیسم بدن مادر باردار می شود. که باعث توسعه استخوان ها، اندام ها و سلول های بدن نوزاد کمک می کنند و باعث محافظت بدن کودک در مقابل بیماری های قلبی و دیابت می شوند. همچنین آنکه نصف سینه مرغ پخته شده، تقریبا بیشتر پروتئین مورد نیاز برای مصرف روزانه مادر باردار را تامین می کند.
چند نکته درباره مصرف مرغ در دوران بارداری
به علت خطر باکتری لیستریا (عفونت لیستریوز) بایستی مرغ را تا دمای بالا پخت و سپس مصرف کرد.
اینکه اگرچه جگر مرغ حاوی مواد مغذی بسیار خوبی برای مادر باردار است، با این حال به علت آنکه معمولاً در ایران تزریق آنتی بیوتیک به مرغ ها به درستی انجام نمی پذیرد، جگر مرغ حاوی سموم مختلفی است و بهتر است مادران باردار از مصرف جگر مرغ در بارداری پرهیز کنند.
جگر گوسفند و گوساله حاوی مقادیر زیادی ویتامین A می باشد، از اینرو نباید در دوران بارداری بیش از حد مصرف شود.
مواد لازم
- پیاز 1/2، خرد شده
- سیر 1 حبه، کوبیده شده
- سینه مرغ 4 عدد (بدون پوست و استخوان)
- روغن کانولا 2 قاشق غذا خوری
- آب لیمو تازه 3 قاشق غذا خوری
- جعفری 2 قاشق غذا خوری، خرد شده
- پودر آویشن 1 قاشق چایخوری
- پونه کوهی 1 قاشق چایخوری
- رزماری 1 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه 1 قاشق چایخوری
- نمک 3/4 قاشق چایخوری
این وعده غذایی منبعی خوب است از کربوهیدرات، پروتئین، فیبر، کلسیم، آهن، سدیم، اسید فولیک
طرز تهیه:
پیاز را به همراه سیر، روغن، آب لیمو، آویشن، پونه کوهی، رزماری، جعفری، نمک و فلفل در ظرف غذا ساز بریزید و خوب مخلوط کنید تا یکنواخت شود. سینههای مرغ را در ظرفی دردار بگذارید و مخلوط را روی آن بریزید با دست مخلوط را بهم بزنيد، سپس در ظرف را بگذارید و به مدت ۲ ساعت در یخچال نگهدارید تا مواد کاملا بخورد هم رفته و سینه ها مزه دار شود. کباب پز را داغ کنید و سینه مرغ ها را روی آن بچینید، و هرطرف آنها را حدود ۶-۷ دقیقه کباب کنید، البته زمان پخت کاملا بستگی به ضخامت سینهها و ذائقه شما دارد. پس از پخته شدن آنها را با سبزیجات فصل و یا برنج نوش جان کنید.
* درصورت نداشتن کباب پز، از فر با دمای ۱۷۵ سانتیگراد به مدت 20 الی 30 دقیقه استفاده کنید.