کمک به رشد نوزاد با 4 چیز که نوزاد عاشق آن هاست
به رشد فرزندتان کمک کنید. وقتی نوزاد متولد میشود، برای یافتن مسیر خود به غرایز و واکنشهای خود متکی است. اما همان طور که بزرگ میشود، برای کمک به رشد خود بیشتر به ما و دنیای پیرامون خود وابسته است. بنابراین با قرار دادن او در معرض چیزهایی که دوست دارد، میتوانید در این مسیر به او کمک کنید.
1- تضاد رنگ ها و رنگ های درخشان
آیا تا کنون فکر کردهاید که چرا فروشگاههای اسباب بازی فروشی پر از اسباب بازیهایی به رنگهای رنگینکمان است؟ پاسخ ساده است – کودکان به رنگهای روشن توجه میکنند. دکتر دانیلا فورسایت، روانشناس آموزشی، میگوید: نونهالان به رنگ های بنیانی و برجسته بیشتر توجه میکنند و احتمالاً رنگ سرخ و سبز و آبی و زرد را بهتر شناسایی میکنند.
فقط رنگها نیستند که توجه فرزندتان را جلب میکند؛ طرح های مختلف نیز چنین میکنند. به گفتهی دکتر فورسایت، در دو هفتگی مردمک چشم نوزاد بزرگ میشود و به او اجازه میدهد تا طیف وسیعتری از سایهها را تجربه کند. همان طور که شبکیهی چشم رشد میکند، توانایی نوزاد برای دیدن و شناسایی شکلها و طرحهای مختلف بهبود مییابد. هرچه تضاد رنگها در یک الگو بیشتر باشد، توجه نوزاد بیشتر جلب میشود.
2- ایجاد تماس چشمی با درآوردن شکلک های مسخره
نوزادتان روزانه زمان زیادی را صرف خیره شدن به صورت شما میکند. علت این است که چشم نوزاد در شعاع 20 تا 30 سانتیمتری بهترین تمرکز را دارد. جالب است که این فاصله همان فاصلهی صورت شما تا نوزادتان در هنگام شیردهی یا بقل کردن اوست.
حدود دو ماهگی فرزندتان میتواند صورت شما را شناسایی کند و با لبخند واکنش نشان دهد. برای تثبیت رابطه ای عاشقانه، تماس چشمی اهمیت دارد، این عمل به معنای آن است که به فرزندتان توجه میکنید. به چشمهای او بنگرید. او با دیدن صورت شما مجذوب خواهد شد. بنابراین، برای درآوردن شکلک های مختلف راحت باشید و به اینکه فرزندتان چگونه واکنش نشان میدهد توجه کنید، به احتمال زیاد عاشق این کار میشوید.
3- نوازش کردن و ماساژ
تمام نوزادان نوازش کردن و ماساژ را دوست دارند. این کار میتواند آرامش بخش باشد و با ایجاد راحتی و رفاه بیشتر، شفابخش باشد. با نوازش کردن و ماساژ فرزندتان استرس او کاهش مییابد؛ کمتر گریه میکند، بیشتر میخوابد و به طور عمومی آرامتر است.
هنگامیکه فرزندتان را نوازش می کنید به او متوجه میشود که برای رفع احتیاجاتش و مراقبت از او درکنارش هستید و از او حمایت میکنید. از نظر سلامت جسمانی، روانی و احساسی، برقراری چنین تماسی ضروری است. شما اغلب بدون اینکه متوجه باشید با فرزندتان تماس دارید، اما استفادهی خودآگاهانه از تماس (نوازش کردن از طریق ماساژ) فواید آن را فزونی میبخشد.
تماس داشتن با نوزاد بسیاری از حسها را در بدن او بیدار و فعال میکند. در واقع، وقتی که او در رحم است، حدود پنج هفتگی بارداری، حس لامسه شروع به رشد و گسترش میکند. برقراری تماس به رشد حس حرکتی و حس عمقی فرزندتان یاری میرساند. اینها حواسی هستند که به نوزاد کمک میکنند تا اندازه و عمق اشیا تا خودش را بسنجد. در ابتدا فرزندتان فقط واکنشهای غیرارادی دارد و برای کسب خودآگاهی از خویشتن باید آموزش ببیند. با استفاده از تماس خودآگاهانه به او کمک میکنید که ارتباط بین حرکاتش را متوجه شود و توانایی کنترل آنها را بدست آورد.
4- گوش کردن به موسیقی
شاید فرزندتان نتواند ساز بزند، اما این به معنای آن نیست که از موسیقی لذت نمیبرد. به گفتهی دکتر فورسایت، موسیقی به نوزاد کمک میکند تا احساسات خود را بیان کند، حس ضرباهنگ را گسترش بخشد (که از رشد جسمانی او حمایت میکند)، مهارت های ارتباطی او را توسعه دهد و به او اجازه دهد تا از محرک های شنوایی و لمسی بهره ببرد (از طریق ارتعاش موسیقی). همچنین موسیقی به عنوان ابزاری برای کسب آرامش است. لالایی آرام برای فرزندتان فوراً او را آرام میکند.
به عنوان والد باید انواع مختلف موسیقی را برای فرزندتان پخش کنید. البته صدای آن را ملایم نگه دارید، زیرا موسیقی بلند به شنوایی نوزاد آسیب میرساند. سعی کنید برای او آواز بخوانید. اگر نمیتوانید با صدای خوش بخوانید، عیبی ندارد. فقط شنیدن صدای شما به فرزندتان کمک میکند تا زبان مادری را یاد بگیرد. وقتی بزرگتر شد، میتوانید همراه او بخوانید. با اضافه کردن کلام به موسیقی به فرزندتان کمک میکنید تا زبان و واژهها را سریعتر بیاموزد.
مطالعه بیشتر:
2- 6 ماده غذایی موثر بر رشد مغز کودکان
4- نقطه عطف رشد نوزاد در شش هفتگی