فواید و عوارض جانبی خوردن میوه خشک در دوران بارداری
نگرانی و پرس و جوی بیشتر شما در مورد مواد غذایی مصرفیتان و اطمینان از بیخطر بودن آنها امری کاملاً طبیعی است، چرا که شما در دوران بارداری و در انتظار به دنیا آمدن نوزادتان به سر میبرید و ممکن است مصرف یا عدم مصرف بسیاری از مواد غذایی در این دوران سلامت جنینتان را تحت تاثیر قرار دهد. اگر از میوه های خشک در دوران بارداری به اندازه استفاده کنید، کاملا بی خطر هستند. با این حال، اگر میوه های خشک را بیش از ادازه مصرف کنید در معرض خطر ابتلا به عوارضی قرار خواهید گرفت.
فواید خوردن میوه خشک در بارداری
خوردن میوه های خشک در دوران بارداری نه تنها هیچ ضرری ندارد، بلکه بهتر است آنها را در برنامه غذایی خود بگنجانید، چرا که میوه های خشک سرشار از ویتامینها و مواد مغذی بوده و برای سلامت خود و نوزادی که در راه دارید بسیار مفید و موثرند.
میوه خشک منبعی سرشار از فیبر
بیتردید شما هم مثل بسیاری دیگر از خانمهای باردار از مشکل یبوست در این دوران رنج میبرید. تغییرات هورمونی و مصرف مکمل های آهن از دلایل اصلی ایجاد یبوست در دوران بارداری محسوب میشوند. علاوه بر آن کمبود فیبر در رژیم غذایی نیز از دیگر دلایلی است که میتواند منجر به بروز یبوست شود.
با گنجاندن انواع میوه های خشک در رژیم غذایی خود میتوانید روزانه 25 گرم از مجموع 30 گرم فیبر توصیه شده (توسط انجمن بارداری آمریکا) را از این طریق دریافت کنید. 4/1 فنجان برگه زردآلو حاوی 63/1 گرم و 4/1 فنجان سیب خشک دارای 3/1 گرم فیبر است. در هر 4/1 فنجان برگه آلو سیاه تقریباً دو گرم و در هر 4/1 فنجان کشمش 5/1 گرم فیبر وجود دارد.
میوه خشک منبعی سرشار از آهن
بدن شما برای تامین آهن مورد نیاز مادر و جنین و همچنین پیشگیری از خطر زایمان زودرس در دوران بارداری روزانه به 27 میلی گرم آهن نیاز دارد. مصرف میوه های خشک راهی است که به کمک آن میتوان مقداری از آهن مورد نیاز بدن را تامین کرد. به عنوان مثال 4/1 فنجان برگه زردآلو با دارا بودن 6/0 گرم آهن میتواند 2 درصد از نیاز روزانه شما به آهن را تامین کند. در حالیکه همین مقدار انگور تازه فقط حاوی 78/0 میلیگرم آهن است. برخی دیگر از میوه های خشک مثل سیب یا آلو سیاه و همچنین خرما و انجیر خشک نیز هر چند در مقادیر اندک ولی از منابع آهن به شمار میروند.
میوه خشک منبعی سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی
بسیاری از میوه های خشک از جمله خرما و موز حاوی منیزیوم هستند. منیزیوم از عناصر مهمی است که در تشکیل استخوان بندی و ساخت بافت های عصبی جنین نقشی بسیار اساسی دارد. بسیاری دیگر از میوه های خشک مثل برگه زردآلو، سیب یا خرما نیز از منابع پتاسیم به شمار میروند. پتاسیم یکی از املاح معدنی مهم بدن است که از ضعف عضلانی و افزایش فشار خون پیشگیری میکند. علاوه بر آن برگه زردآلو حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین A نیز میباشد. این ویتامین در رشد مطلوب استخوان ها و دندان های کودکان خردسال بسیار موثر است.
برای دریافت کالری در بارداری افراط نکنید
میوه های خشک در مقایسه با میوه های تازه دارای کالری بیشتری هستند. به همین دلیل نباید در مصرف آنها به ویژه در دوران بارداری افراط کرد. زیرا دریافت این کالری اضافه به مرور موجب اضافه وزن و چاقی شما خواهد شد. 4/1 فنجان برگه زردآلو 53 کالری و همین مقدار برگه آلو سیاه 63 کالری انرژی دارد. این در حالی است که 4/1 فنجان کشمش حاوی 124 کالری انرژی است. ضمناً بر اساس توصیه انجمن بارداری آمریکا به دلیل اینکه که مواد قندی سهم زیادی در چاقی و اضافه وزن دارند باید تا حد امکان از مصرف بیرویه این مواد در دوران بارداری بپرهیزید. بسیاری از میوه های خشک موجود در بازار دارای قندهای افزودنی هستند پس بهتر است به جای آنها از میوه های خشک طبیعی استفاده کنید.
عوارض جانبی خوردن میوه خشک در بارداری
اگر میوه های خشک را بیش از ادازه مصرف کنید در معرض خطر ابتلا به عوارضی قرار خواهید گرفت. مانند:
- مشکلات دستگاه گوارش مانند گاز معده، نفخ و اسهال.
- میوه های خشک کالری زیادی دارند که باعث افزایش وزن می شوند.
- از آنجا که میوه های خشک حاوی قندهای طبیعی مانند فروکتوز هستند، اگر شما در مورد تمیز کردن دندان هایتان دقت نکنید، می توانند باعث پوسیدگی دندان شوند.
- بعضی از میوه های خشک مثل کشمش می تواند موجب افزایش انرژی و قند خون شود و پس از آن به همان سرعت نیز قند خون و انرژی شما کاهش پیدا می کند و شما احساس خستگی می کنید.
- واکنش های آلرژیک به ویژه با خوردن آجیل خشک را نمی توان رد کرد.
مهم است که هنگام مصرف میوه های خشک در دوران بارداری، چند اقدام احتیاطی را در نظر داشته باشید.
- به جای استفاده از میوه های خشک کارخانه ها، شما می توانید خودتان میوه دلخواهتان را خشک کنید. با این کار شما سم شناخته شده ای به نام آکریل امید را، که در مواد غذایی یافت می شود از بدن خود دور می کنید. این سم یک سم سرطان زا است و می تواند بر روی سیستم عصبی و باروری اثر منفی داشته باشد.
- میوه های خشک دارای مقدار معینی قندهای طبیعی هستند، اما بعضی از مارک ها به آن قند اضافه می کنند. شما باید بررسی کنید، میوه های خشک شده ای که می خرید بدون شکر اضافه باشد.
- گاهی اوقات، میوه های خشک و آجیل ها افزودنی های نگهدارنده دارند. و ممکن است حاوی دی اکسید گوگرد باشد که می تواند منجر به واکنش های آلرژیک و مشکلات تنفسی شود.
- فرایند خشک کردن، میوه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود کالری آنها افزایش پیدا کند. بنابراین باید مراقب میزان مصرف کالری خود باشید.
- سعی کنید از میوه های خشک آماده از فروشندگان معتبر خریداری کنید و فقط به اندازه ای مصرف یک ماه تان خرید کنید.
- در صورت خرید از فروشندگان محلی، به علائم اشکالات، آن توجه کنید. قبل از اینکه خرید کنید، می توانید یک دانه را امتحان کنید.
- میوه های خشک را در یک ظرف تمیز و خشک ذخیره کنید و آنها را در یخچال قرار دهید تا از خراب شدن آنها جلوگیری شود.
مطالعه بیشتر:
1- 9 توصیه برای داشتن تغذیه مناسب بارداری
2- عدم نیاز به سزارین با تغذیه سالم و ورزش
3- تاثیر رژیم غذایی ناسالم بر بارداری
4- قابل توجه زنان باردار، از رژیم غذایی رنگارنگ پیروی کنید