molfix-مولفیکس

خوردن نخود در بارداری چه خواصی دارد؟

خوردن نخود در بارداری چه خواصی دارد؟

نخود که در اصل در منطقه مدیترانه و خاورمیانه رشد و پرورش یافته، نفوذ خود در آشپزی را در سراسر جهان گسترش داده است. نخود خواص بالقوه زیادی برای سلامت همه به ویژه مادران باردار دارد. معمول‌ترین نوع نخود، گرد و بژ است و انواع دیگر آن سیاه، سبز و قرمز است.

خواص نخود در بارداری

نخود خواص زیادی برای مادران باردار دارد. این خواص و فواید عبارتند از:

1- کنترل دیابت

نخود فیبر زیادی دارد. تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که رژیم غذایی با فیبر بالا را دنبال می‌کنند گلوکز کمتری در خون‌شان وجود دارد.

افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ با مصرف فیبر بیشتر می‌توانند میزان قند خون، لیپید و انسولین را بهبود بخشند. بنابراین اگر قند خون شما در دوران بارداری در شرایط نامناسبی است، با افزایش مصرف نخود، شرایط را بهبود ببخشید.

2- سلامت استخوان

آهن، فسفات، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین k موجود در نخود به ساخت و حفظ ساختار و استحکام استخوانی کمک می‌کند. تمامی این موارد برای رشد بهینه تمامی اندام ها، خصوصا استخوان ها و عضلات جنین ضروری است.

با این‌که فسفات و کلسیم هر دو در ساختار استخوانی مهم است، توازن دقیق این دو ماده معدنی برای سلامت استخوان ضروری است. مصرف بیش از حد فسفر با مقدار بسیار کم کلسیم می‌تواند منجر به ضعف استخوانی شود.

تشکیل ماتریس استخوان نیازمند منگنز معدنی است و آهن و روی نقشی کلیدی در تولید و بلوغ کلاژن ایفاء می‌کند.

مصرف کافی ویتامین K برای سلامت استخوان مهم است چراکه جذب کلسیم را بهبود می‌بخشد و می‌تواند دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش دهد و این اطمینان را ایجاد می‌کند که برای ساخت و ترمیم استخوان کلسیم کافی موجود است. مصرف کم ویتامین K با احتمال شکستگی استخوان ارتباط دارد.

3- سلامت قلب

مقدار بالای فیبر، پتاسیم، ویتامین C و ویتامین B6 همگی برای سلامت قلب مفید است. نخود حاوی مقدار قابل توجهی فیبر است که به کاهش مقدار کلی کلسترول خون کمک می‌کند و به این ترتیب خطر بیماری قلبی را کاهش می‌دهد. بنابراین برا تنظیم توازن کلسترون خون در بارداری، مصرف نخود میتواند کمک کننده باشد.

4- جلوگیری از رشد و پیشرفت سرطان

با این‌که سلنیم در بیشتر میوه‌ها و سبزیجات وجود ندارد، اما می‌توان آن‌را در نخود یافت. این ماده به آنزیم‌های کبدی کمک می‌کند تا عملکرد بهتری داشته باشند و برخی از ترکیبات سرطان‌زای بدن را سم‌زدایی کنند. علاوه بر این سلنیم از التهاب جلوگیری می‌کند و نرخ رشد تومور را کاهش می‌دهد.

نخود همچنین حاوی اسید فولیک است که در سنتز و ترمیم DNA ایفای نقش می‌کند و همچنین از تشکیل سلول های سرطانی ناشی از جهش در DNA جلوگیری بعمل می‌آورد. اسید فولیک برای جلوگیری از ابتلای جنین به نقایص لوله عصبی در هنگام تولد ضروری است.

ساپونین‌ها، مواد شیمیایی گیاهی موجود در نخود از تکثیر سلول های سرطانی و گسترش آن‌ها در بدن جلوگیری می‌کند. مصرف زیاد فیبر موجود در نخود و حبوبات دیگر، غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات احتمال بروز یبوست که از مشکلات شایع بارداری است را کاهش می‌دهد.

ویتامین C به عنوان یک آنتی‌اکسیدان قدرتمند عمل می‌کند و به حفاظت از سلول های در برابر آسیب رادیکال آزاد یاری می‌رساند.

5- کاهش کلسترول بد

تحقیقات نشان می‌دهد که گنجاندن نخود در رژیم غذایی میزان لیپوپروتئین کم‌تراکم یا کلسترول بد را در خون کاهش می‌دهد.

6- کاهش التهاب

کولین موجود در نخود به خواب، حرکت عضلات، یادگیری و حافظه کمک می‌کند. کولین همچنین به حفظ ساختار غشای سلولی کمک می‌کند و انتقال تکانه‌های عصبی و جذب چربی را تسهیل می‌کند و التهاب مزمن را کاهش می‌دهد.

افزایش احتمال بروز واکنش های التهابی همچون التهاب لثه ها در بارداری بسیار شایع بوده و ناشی از تغییرات هورمونی است، مصرف نخود برای کاهش چنین التهاباتی می تواند مفید واقع شود.

7- مدیریت وزن و احساس سیری

فیبر رژیمی در سیستم گوارشی به عنوان «عامل پرکننده» عمل می‌کند. این مواد سیری را افزایش می‌دهد و اشتها را کم می‌کند و باعث می‌شود افراد برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنند و از این رو مصرف کلی کالری را در آن‌ها کاهش می‌یابد.

یکی از مشکلات شایع در دوران بارداری افزایش وزن بی رویه مادران باردار است، با در پیش گرفتن یک رژیم غذایی حاوی نخود، بهتر می توانید وزن خود را مدیریت کنید.

مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات همواره خطر عوارض مربوط به سبک زندگی را کاهش می‌دهد. بسیاری مطالعات نشان داده است که افزایش مصرف غذاهای گیاهی مانند نخود خطر چاقی، میزان مرگ‌ومیر، دیابت، بیماری قلبی را کاهش می‌دهد و سیمایی شاداب ایجاد می‌کند، به سلامت مو یاری می‌رساند، انرژی را افزایش می‌دهد و باعث کاهش کلی وزن می‌شود.

 

مطالعه بیشتر:

1- مزایا و عوارض خوردن برنج در بارداری

2- مزایای و عوارض جانبی خوردن بادام هندی

3- آیا مصرف نخود در بارداری مفید است؟

4- خوردن نخود در بارداری چه عوارض دارد؟

 

استدیو عکس فیلیک