molfix-مولفیکس

سنجش شنوایی نوزاد چیست و چگونه انجام می شود؟

سنجش شنوایی نوزاد چیست و چگونه انجام می شود؟

بعد از انجام زایمان و مدتی پس از آنکه نوزاد را به اتاق شما آوردند، فردی از پرسنل بیمارستان جهت انجام سنجش شنوایی نوزاد به اتاق شما مراجعه کرده و با کمک یک دستگاه، کیفت شنوایی دلبند شما را بررسی خواهد کرد که به آن اولین مرحله غربالگری سنجش شنوایی نوزاد گفته می شود.

درمیان نوزادانی که هر ساله در کشور متولد می شوند، تعداد زیادی سالم هستند اما عده ای نیز با مشکلات جدی سلامت به دنیا می آیند. احتمال تولد این نوزادان در همه خانواده ها حتی بدون سابقه خانوادگی وجود دارد. غربالگری نوزادان به متخصصان کمک می کند تا قبل از بیمار شدن کودک، این شرایط را شناسایی و درمان کنند. در ایران رییس انجمن جراحان کودکان ایران اعلام کرد سالانه نزدیک به یک میلیون و 250 هزار زایمان در کشور انجام می گیرد که از این میزان سه درصد معادل 50 تا 55 هزار نوزاد با نقص تکاملی متولد می شوند. تشخیص به موقع اینگونه نواقص و اختلالات سبب می شود که مادر و پدر بتوانند هرچه سریع تر برای درمان آنها اقدام کنند. یکی از مواردی که در بدو تولد بررسی می شود، سنجش شنوایی نوزاد است که در ادامه شرح داده شده است.

سنجش شنوایی نوزاد

در این غربالگری از دو آزمایش مختلف برای تشخیص کم شنوایی در نوزادان استفاده می شود. هر دو تست سریع (5-10 دقیقه)، ایمن و راحت هستند و نوزاد در آن هیچ گونه فعالیتی ندارد.  در حقیقت، این آزمایشات اغلب در حالی که نوزاد خواب است، انجام می شوند. احتمال دارد یک یا هر دو تست گرفته شود.

  1. آزمایش گسیل های صوتی گوش (OAE): این آزمایش که به آن تست انتشار اکتواکوستیک نیز می گویند، تعیین می کند که آیا بخشهای خاصی از گوش نوزاد به صدا پاسخ می دهد یا خیر. در این آزمایش، یک هدفون و میکروفون مینیاتوری در گوش قرار می گیرد و صداها پخش می شوند. در نوزاد با شنوایی طبیعی، اکو دوباره به داخل مجرای گوش باز می گردد و می توان آن را با میکروفون اندازه گیری کرد. اگر اکو تشخیص داده نشود، نشانگر کمبود شنوایی است.

2. پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR): این آزمایش برای ارزیابی ساقه شنوایی مغز و پاسخ  مغز به صدا استفاده می شود. ساقه شنوایی مغز، عصبی است که صدا را از گوش به مغز می رساند. در این تست، هدفون های مینیاتوری در گوش قرار می گیرند و صداها پخش می شوند. برای تشخیص واکنش مغز به صداها، الکترودهایی کنار سر کودک قرار می گیرند. اگر مغز کودک به طور مداوم به صداها پاسخ ندهد، ممکن است مشکل شنوایی وجود داشته باشد و انجام بررسی های بیشتر ضروری خواهد بود.

سنجش شنوایی نوزاد نارس نیز همانند سایر نوزادان انجام می شود با این تفاوت که در نوزادان نارس، سنجش شنوایی معمولا زمانی انجام می شود که آنها در بخش مراقبت های ویژه نوزادان قرار دارند، بنابراین ممکن است که شما این روند را شاهد نباشید اما برای نوزادانی که در موعد مقرر به دنیا آمده اند، سنجش شنوایی نوزاد معمولا در همان اتاق مادر انجام خواهد شد.

 

استدیو عکس فیلیک