علت ضخیم شدن اندومتر چیست و چه درمانی دارد؟
ضخامت لایه اندومتر رحم مساله بسیار مهمی در سلامتی دستگاه تولید مثلی بانوان و نیز قدرت باروری آنهاست. کمتر و یا بیشتر بودن عدد مربوط به این ضخامت نسبت به حد نرمال، هر دو می تواند مشکلات بسیار زیادی را برای فرد ایجاد کند. در این مطلب قصد داریم علت ضخیم شدن اندومتر، علائم و راهکار های درمانی را با یکدیگر مرور کنیم.
ضخامت اندومتر در بارداری خارج رحمی
بارداری یکی از شایع ترین دلایل تغییر ضخامت آندومتر است. در بارداری خارج رحمی یا سن بارداری کمتر از 5 هفته، علائمی از ضخیم شدن آندومتر مشاهده می شود. علت افزایش ضخامت اندومتر در بارداری خارج رحم آن است که گرچه سلول تخمک در درون رحم لانه گزینی نکرده است، اما اندومتر تحت تاثیر هورمون های متشرحه از جفت که توسط جریان خون به ان می رسند، قرار خواهد گرفت.
علت ضخیم شدن آندومتر
علاوه بر چرخه قاعدگی که ضخامت آندومتر را تغییر می دهد، عوامل دیگری نیز در آن نقش دارند.شایع ترین علت ضخیم شدن دیواره رحم بارداری است. بنابراین درصورتی که شواهدی دال بر ضخیم شدن دیواره رحم به همراه تاخیر در قاعدگی در فرد دیده می شود، انجام تست بارداری ضرورت خواهد داشت.
سرطان آندومتر یا تخمدان ها بدترین دلیل ضخیم شدن اندومتر به شمار می آید. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، سرطان آندومتر شایع ترین نوع سرطان است که روی دستگاه تولید مثل فرد تأثیر می گذارد. سرطان آندومتر در زنان سفید پوست بیشتر است. میانگین سن تشخیص این بیماری 60 سال گزارش شده و در بانوان زیر 45 سال به ندرت مشاهده می شود.
سایر عوامل موثر بر ضخامت آندومتر عبارتند از:
- چاقی
- هورمون درمانی جایگزینی (HRT)
- تاموکسیفن (داروهای هورمونی تعدیل کننده انتخابی گیرنده استروژن)
- فشار خون بالا مزمن
- پولیپ آندومتر
- دیابت
- بافت اسکار یا بافت جوشگاهی
- هایپرپلازی (رشد بیش از اندازه) آندومتر
هایپرپلازی آندومتر یک اصطلاح پزشکی برای شرایطی است که در آن آندومتر خیلی ضخیم می شود. رشد بی رویه بافت داخلی رحم یا آندومتر به سطوح بیش از حد استروژن یا ترکیبات شبه استروژنی و همچنین کمبود پروژسترون مربوط می شود. خود این بیماری سرطان نیست، اما می تواند به پیشرفت سرطان منجر گردد به همین سبب تعیین دقیق علت ضخیم شدن اندومتر اهمیت بسیار زیادی دارد.
همچنین ممکن است آندومتر خیلی نازک باشد. پژوهشگران ضخامت آندومتر برابر 6 میلی متر را نازک تلقی می کنند. به طور معمول، متخصصان ضخامت کم آندومتر را با سن مرتبط می دانند. با این حال، گزارش می شود 5٪ افراد زیر 40 سال و 25٪ افراد بالای 40 سال آندومتر نازک دارند.
علل احتمالی آندومتر نازک عبارتست از التهاب، درمان پزشکی یا ساختار و ماهیت خود آندومتر.
علائم ضخیم شدن اندومتر
شایع ترین علایم ضخیم شدن اندومتر شامل موارد زیر است :
- خونریزی بعد از یائسگی
- خونریزی بسیار سنگین یا طولانی مدت در دوران قاعدگی
- چرخه قاعدگی نامنظم که کمتر از 3 هفته یا بیشتر از 38 روز طول بکشد
- لکه بینی بین قاعدگی
راههای درمان ضخیم شدن دیواره رحم
برای درمان ضخیم شدن اندومتر از پرژستین استفاده می شود. پرژستین هورمون زنانه است که از تخمک گذاری جلوگیری می کند.منابع مطالعاتی معتبر حاکی از آن است که اگر ضخامت آندومتر نازک باشد، وقوع و پیشرفت بارداری با مشکل مواجه می شود.
درمان آندومتر نازک با استفاده از روشهای زیر انجام می شود:
- استروژن
- گنادوتروپین جفتی انسان، هورمونی که از جفت ترشح می شود.
- داروها و مکمل هایی که برای بهبود جریان خون استفاده می شوند.
پژوهش ها نشان می دهند این درمان ها به طور مداوم مؤثر نیستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
در صورت مشاهده خونریزی غیر طبیعی واژن شامل موارد زیر، مراجعه به پزشک لازم است:
- لکه بینی بین دوره
- خونریزی شدید غیرطبیعی
- خونریزی های کوتاه و نامنظم
- خونریزی واژینال یا لکه بینی پس از یائسگی
افرادی که درد لگن با منشأ ناشناخته دارند نیز باید به پزشک مراجعه کنند تا وضعیت مورد ارزیابی قرار گرفته، علت ضخیم شدن اندومتر مشخص گردد و احتمال سرطان اندومتر رفع گردد. علائم دیگر نظیر نفخ و احساس پرُی بدون اینکه زیاد غذا خورده باشید، باید جدی گرفته شوند.
تعیین دقیق علت ضخیم شدن اندومتر به بانوانی که قصد بارداری دارند کمک می کند تا بهترین راه برای افزایش شانس بارداری موفق به بهترین شکل بیابند.
تغییر در ضخامت آندومتر در طول زندگی یک فرد عادی است. اما خونریزی و ترشحات غیرطبیعی، درد لگن یا سایر تغییراتی که در بدن احساس می شود باید جدی گرفته و به پزشک مراجعه شود. سرطان آندومتر یکی از شدیدترین بیماریهایی است که در صورت ضخامت اندومتر ایجاد می شود. با این وجود، احتمال درمان سرطان آندومتر در صورت تشخیص زودرس بالا است.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327036.php#outlook