رنگ شیر مادر در روزهای اول چگونه باید باشد؟
معمولا رنگ شیر مادر زرد، سفید، شفاف، کرمی، قهوهای مایل به زرد یا آبیرنگ است. هرچند در تجربه دوران شیردهی ممکن است شاهد رنگهای دیگری باشید. نسبت به چیزی که میخورید و مینوشید، ممکن است رنگ شیر سبز، صورتی یا قرمز شود. گاهی ممکن است مقدار بسیار کمی خون، رنگ شیر را قهوهای یا شبیه آهن زنگزده کند. در ادامه این متن همه چیز را درمورد رنگ شیر مادر برای شما شرح خواهیم داد.
رنگ شیر مادر چه رنگی است؟
ممکن است متوجه شوید رنگ شیر به مرور زمان تغییر میکند. اما احتمال دارد در طول روز نیز این اتفاق بیفتد. شاید فکر کنید شیر باید چه رنگی باشد و چه رنگی طبیعی است. در زیر با مواردی که باید در مورد رنگ شیر بدانید و اینکه هر کدام چه معنایی دارند آشنا میشوید:
رنگ شیر مادر باید چگونه باشد؟
در طول هفتههای اول پس از تولد نوزاد، شیر به سرعت تغییر میکند. نه تنها ترکیب و مقدار شیر، بلکه رنگ آن نیز تغییر میکند. شیر چه رنگی است؟ در زیر به تغییر رنگ شیر در هر مرحله اشاره شده است.
رنگ شیر مادر در روزهای اول
• آغوز: آغوز اولین شیری است که بدن میسازد. بدن مادر مقدار بسیار کمی آغوز تولید میکند که بسیار غلیظ و مغذی است. در حالیکه گاهی اوقات ممکن است آغوز شفاف، رقیق و آبکی باشد، اما اغلب زرد، نارنجی و غلیظ است. سطح بالای بتاکاروتن در آغوز، باعث رنگ زرد تیره و نارنجی آن میشود.
• شیر انتقالی: چند روز پس از تولید آغوز، تولید شیر افزایش پیدا میکند و بدن شروع به تولید شیر انتقالی میکند. در طول این دو هفته رنگ آن از زرد به سفید تغییر میکند. بنابراین رنگ طبیعی شیر مادر در روزهای اول مایل به زرد است که به مرور سفیدتر می شود.
• شیر بالغ: بعد از حدود دو هفته بدن به مرحله تولید شیر بالغ میرسد. رنگ شیر بالغ بسته به مقدار چربی تغییر میکند.
• شیر پیشین: درکل هنگامی که مادر شروع به شیر دادن میکند. در ابتدا شیری شفاف، رقیق و کمچرب از پستان او ترشح میشود، که به آن شیر پیشین میگویند. از آنجاییکه شیر پیشین رقیق است، شفاف یا آبیرنگ به نظر میرسد.
• شیر پسین: هنگامیکه مادر به شیر دادن ادامه میدهد، میزان چربی شیر بالاتر میرود و شیر کرمرنگ میشود که به آن شیر پسین گفته میشود. شیر پسین ظاهری غلیظ، زرد یا سفید دارد.
رنگ شیر مادر نشانه چیست؟
برخی غذاها مانند سبزیجات، مکملهای غذایی و داروها میتوانند در رنگ شیر تاثیرگذار باشد. این مواد در رنگ ادرار مادر و کودک نیز اثر میگذارد.ممکن است این تغییر رنگ تعجبآور و ترسناک بهنظر برسد. اما تغییر رنگ شیر مادر طبیعی است. این تغییر به دلیل رژیم غذایی است و جای نگرانی ندارد. در زیر به برخی رنگهای مختلف شیر مادر میپردازیم.
شیر سبز رنگ
ممکن است بعد از مصرف غذاهای سبز یا غذاهایی که رنگ سبز دارند، متوجه سبز شدن شیر خود شوید. اگر نوشیدنیهای سبزرنگ مانند گیتورید بنوشید، مقدار زیادی سبزیجات سبز رنگ مانند اسفناج یا جلبک دریایی، یا اینکه بعضی از گیاهان یا مکملهای ویتامین را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، ممکن است شیر به رنگ سبز درآید.
شیر صورتی، نارنجی و قرمز
ممکن است پس از خوردن غذاهایی که به طور طبیعی صورتی، نارنجی یا قرمز هستند، متوجه رنگیشدن شیر خود بشوید. چغندر، آب پرتقال و آبمیوههای صورتی و قرمز میتوانند در رنگ شیر شما تاثیرگذار باشد.
رنگ شیر مادر زرد است
این مورد کاملا طبیعی بوده و معمولا نشان دهنده غلیظ و چرب بودن شیر مادر است.
شیر قهوهای، بهرنگ زنگ آهن و شیر خونی رنگ
اگر خون از پستانها به مجاری شیر نشت کند، ممکن است شیر به رنگ قهوهای، نارنجی تیره یا زنگزده درآید. هنگامی که به نظر میرسد شیر مانند آب کثیف داخل لوله زنگ زده قدیمی است، به آن سندرم لوله زنگزده گفته میشود.
اگر نوک پستانها ترک خورده باشد ممکن است خون به داخل شیر نفوذ کند و رگههای قرمز یا صورتی داخل شیر دیده شود. وحشت نکنید. لازم نیست شیر خود را بیرون بریزید یا شیر دادن به نوزاد را متوقف کنید. مقدار کمی خون در شیر، باعث صدمه به نوزاد نخواهد شد. در اغلب مواقع این خونریزی پس از چند روز به خودی خود برطرف میشود. اگر پس از گذشت یک هفته همچنان متوجه خون در شیر خود شدید، با پزشک مشورت کنید.
شیر سیاه رنگ
تولید شیر سیاه به دلیل مصرف آنتیبیپتیک مینوسین (مینوسیکلین) است. مینوسین باعث تیرگی پوست نیز میشود. مصرف مینوسین در دوران شیردهی توصیه نمیشود. به همین دلیل است که باید همیشه پزشک را در جریان شیردهی خود قرار دهید.
علائم خراب شدن شیر مادر
هنگامیکه شیر خود را میدوشید و نگهداری میکنید، کمی تغییر رنگ میدهد. شیر داخل یخچال ممکن است لایهلایه شود و یک لایه غلیظ کرم روی سطح شیر را بپوشاند و لایه رقیقتر و آبی رنگی در ته ظرف دیده شود. نگران نباشید. این اتفاق طبیعی است و به معنای خراب شدن شیر نیست. شیری که خراب شده مزه ترش و نیز بوی بدی دارد.
زمانیکه شیر مدتی ساکن میماند، چربی آن روی سطح شیر میآید و هنگام مصرف کافی است مقداری شیشه را تکان دهید تا لایههای شیر با هم مخلوط شوند. شیر داخل فریزر ممکن است تغییر رنگ دهد. شیر فریز شده زردتر به نظر میرسد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اغلب اوقات تغییر رنگ شیر مادر در نتیجه چیزی است که مادر خورده و جای هیچ نگرانی نیست. به هر حال اگر بابت رنگ شیر خود احساس نگرانی میکنید برای اطمینان خاطر میتوانید با پزشک مشورت کنید. پزشک یا متخصص شیردهی به اظهارات شما گوش میدهد، شرایط را بررسی میکند و در صورت نیاز شما را برای انجام آزمایش فرا میخواند.
رنگ شیر مادر بعد از زایمان
اغلب مادران شیرده تا زمانی که شیر خود را ندوشیدهاند یا با استفراغ کودک پس از شیرخوردن مواجه نشدهاند، از تغییر رنگ شیر خود آگاه نخواهند شد. اگر بار اول است که شیر دادن را تجربه میکنید، ممکن است این تغییرات باعث نگرانی شما شود.
به طور یقین وقتی میبینید رنگ شیر مادر سبز یا نارنجی شده یا مقدار کمی خون در آن میبینید، با خود فکر میکنید که آیا برای کودک بیضرر است یا خیر. اطلاع از دلیل تغییر رنگ و اینکه پدیدهای رایج است، میتواند باعث اطمینان خاطر شما شود.
بیشتر بدانید:
1- روش های نگهداری و گرم کردن شیر مادر
2- فواید تغذیه با شیر مادر برای نوزاد چیست؟
3- فواید آغوز یا کلستروم شیر مادر برای نوزاد چیست؟
4- همه چیز در مورد شیر دادن به نوزاد ،چطور برای شیردهی آماده شویم؟